"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Iliria ne dramen e shkrimtarit Samuel Taylor Coleridge

Sillni dhe diskutoni punimet letrare të autorëve të huaj.

Moderator: bardus

Post Reply
User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 582
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Iliria ne dramen e shkrimtarit Samuel Taylor Coleridge

#1

Post by TeuAL » Sat Jul 21, 2018 10:32 am

Iliria ne dramen e shkrimtarit Samuel Taylor Coleridge

Nje drame e S.T. Coleridge shkruar ne 1815, me titull: ' Zap(a)olya(Olivia e Sapes ?): A Christmas Tale'. Ngjarjet zhvillohen ne ILIRI. Personazhet jane mbreti Andrea i Ilirise, vellai uzurpator Emerick, mbreteresha Ilire Zap(a)olya, princi Andrea, oficeri besnik Qyprilliu, Laska, Bathori babai etj. Drama ka per model "The Winter's Tale" te Shekspirit. Ngjarjet ketu jane historike dhe tregohet ngjtja dhe renia e uzurpatorit te fronit mbreteror. Parimet e larta morale triumfojne. Ngjitja eshte pjese nga komenti i autorit. Me tej do te jap te plote nje artikull rreth drames.

http://archive.org/details/zapolyachris ... ?q=zapolya
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 582
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Iliria ne dramen e shkrimtarit Samuel Taylor Coleridge

#2

Post by TeuAL » Sat Jul 21, 2018 10:39 am

. . . vijon

Artikulli qe po sjell diskuton dramen e mbretereshes Ilire dhe eshte nga libri: " The Oxford handbook of Samuel Taylor Coleridge / edited by Frederick Burwick. Oxford University Press 2009 "
vijon. . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 582
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Iliria ne dramen e shkrimtarit Samuel Taylor Coleridge

#3

Post by TeuAL » Sat Jul 21, 2018 10:41 am

. . . vijon
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 582
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Iliria ne dramen e shkrimtarit Samuel Taylor Coleridge

#4

Post by TeuAL » Sat Jul 21, 2018 10:44 am

. . . vijon
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 582
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Iliria ne dramen e shkrimtarit Samuel Taylor Coleridge

#5

Post by TeuAL » Sat Jul 21, 2018 10:47 am

. . .vijon
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 582
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Iliria ne dramen e shkrimtarit Samuel Taylor Coleridge

#6

Post by TeuAL » Sat Jul 21, 2018 10:51 am

. . . vijon
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 582
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Iliria ne dramen e shkrimtarit Samuel Taylor Coleridge

#7

Post by TeuAL » Sat Jul 21, 2018 11:10 am

Artikullin e solla sepse e shoh me interes analizen qe i ben drames me ngjarjet qe zhvillohen ne Iliri. Coleridge vjen nga nje familje e lidhur ngushte me kishen dhe kjo ka ndikuar tek hapesira e madhe qe i ka kushtuar diskutimeve teologjike ne vepren e tij.

Post Reply

Return to “Letërsi e huaj”