"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Gatime tradicionale shqiptare per festat e fund vitit

Ketu mund të diskutoni per artin e gatimit, mund të shkëmbeni receta të ndryshme gatimi, të tregoni rëndësinë e mënyrës së të ushqyerit dhe lloji i ushqimeve qe konsumojmë në cilësinë e jetës që bëjmë dhe në zgjatjen e saj.

Moderator: Adriana

Post Reply
User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3194
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)
Contact:

Gatime tradicionale shqiptare per festat e fund vitit

#1

Post by Adriana » Sat Dec 10, 2011 11:45 pm

Gatimi i GJELIT

Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!



User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3194
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)
Contact:

Gatime tradicionale shqiptare per festat e fund vitit

#2

Post by Adriana » Sat Dec 10, 2011 11:53 pm

Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!



User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3194
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)
Contact:

Re: Gatime tradicionale shqiptare per festat e fund vitit

#3

Post by Adriana » Sun Dec 11, 2011 12:01 am

Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!



User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3194
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)
Contact:

Re: Gatime tradicionale shqiptare per festat e fund vitit

#4

Post by Adriana » Sun Dec 11, 2011 12:04 am

Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!



User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3194
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)
Contact:

Re: Gatime tradicionale shqiptare per festat e fund vitit

#5

Post by Adriana » Sun Dec 11, 2011 12:16 am

Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!



User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3194
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)
Contact:

Re: Gatime tradicionale shqiptare per festat e fund vitit

#6

Post by Adriana » Sun Dec 11, 2011 12:32 am

QOFTE TE FERGUARA / SKARE

Image

Numri i postimeve: 223
Ditelindja: 19/05/1985
Mosha: 26
Vendodhja: tirane
Hobet: Arti ne pergjithesi
Reputazioni Ne Forum: 16
Piket Ne Forum: 639
Data e Rregjistrimit: 30/01/2010
Për 4 vetë

Duhen:

- Mish 1 filxhan çaji
- qepë 2 kokrra
- bukë 75 g (2 feta)
- vezë 1 kokërr
- miell 2 lugë gjelle
- vaj 4-5 lugë
- perime sipas dëshirës
- kripë, piper, majdanoz

Gatimi:

Qoftet përgatiten zakonisht me mish viçi. Pritet mishi në copa të vogla dhe grihet në makinë së bashku me qepën dhe hudhrat. Në masën e mishit hidhet vezë, kripë, piper i zi, majdanoz dhe bukë bajate e zbutur me qumësht ose ujë (bukë perben rreth 25% te mishit). Masa përzihet mirë dhe ndahet në qofte; çdo qofteje i jepet forma e rrumbullakët ose ovale, pastaj kalohen në miell dhe skuqen në tigan me vaj nga të dyja anët. Duhet pasur parasysh se qofteve gjatë fërgimit nuk u duhet hedhur shumë vaj. Shoqërohen me patate të skuqura, pure patate, perime të tjera të ziera ose të skuqura, etj
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!



User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3194
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)
Contact:

Re: Gatime tradicionale shqiptare per festat e fund vitit

#7

Post by Adriana » Sun Dec 11, 2011 12:39 am

Pulë e mbushur

Image

Kohëzgjatja: Përgatitja 10 min, Pjekja 1 orë.

Për 4-6 persona nevojiten:

1 pulë,
150 gr. mish qengji i grirë,
1 qepë e grirë,
kanellë pluhur,
50 gr. oriz,
50 gr. fistekë,
20 dcl lëng pule,
vaj luledielli,
kripe e piper.
Përgatitja:

Pastroni orizin dhe ziejeni në lëngun e pulës. Ngrohni furrën në 210 grade celsius. Në një tigan, nxehni një lugë vaj dhe skuqeni lehtë qepen e grirë. Shtoni mishin e qengjit të grirë dhe lëreni të skuqet për disa minuta. Pastaj hidheni në një enë. Në tigan piqni fistekët. Më pas bashkojini në enën me qepën dhe mishin e grirë. Shtoni kanellë, kripë, piper dhe përziejeni mirë. Hidhini pak piper pulës nga brenda pastaj mbusheni. Lidheni pulën me fill. Vendoseni pulën në një tavë, hidhini piper dhe lëreni të piqet për 50 min. Spërkateni rregullisht me lëngun e zier që mishi të rrije i butë. Servireni sa ta hiqni nga furra.
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!



User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3194
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)
Contact:

Re: Gatime tradicionale shqiptare per festat e fund vitit

#8

Post by Adriana » Wed Dec 14, 2011 2:55 pm

Byrek me qumesht


Image

Përbërësit:

peta byreku te pjekura
4 kokrra veze
250 g gjalp
1 liter qumesht
kripe


Udhëzime per pregaditje:

Hedhim qumeshtin ne nje tas te madh. Ne nje ene tjeter rrahim tre veze dhe pastaj ia shtojme qumeshtit bashke me kripen. Marim nje tepsi te madhe ( nga ato qe jane tamam per furrin shtepiak ) dhe e lyejme me gjalp. Pastaj nje nga nje petat e pjekura i lyejme ne qumeshtin e perzier me veze e kripe dhe i vendosin ne tepsi nje nga nje duke i shtypur qe te copetohen.

Cdo 2-3 peta i vendosim siper copa te vogla gjalpi. Vazhdojme keshtu deri kur trashesia e byrakut arrin rreth 4 cm. I hedhim siper te gjithe qumeshtin e mbetur. Vezen qe lame menjane e rrahim ne nje pjate, i shtojme pak kripe dhe lyejme siperfaqen e byrekut. E fusim ne furre me 200 grade per 25-30 minuta deri ra siperfaqja te jete e arte.
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!



User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3194
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)
Contact:

Re: Gatime tradicionale shqiptare per festat e fund vitit

#9

Post by Adriana » Wed Dec 14, 2011 2:57 pm

Keshille nga une per byrekun me qumensht: ne qoftese fryhet gjate pjekjes mos u shqetesoni, mjafton ta shponi me nje thike! Ju befte mire! :)
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!



User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3194
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)
Contact:

Re: Gatime tradicionale shqiptare per festat e fund vitit

#10

Post by Adriana » Wed Dec 14, 2011 7:48 pm

Kadaifi me arra!

Image

Një gjë për të ditur mbi kadaifin: NUK KA GJË MË TË LEEEEEHTË !!!!


Duhen:

Gjys kile kadaif
Arra të qëruara (më mirë ti qëroni vetë)
200 Gram Gjalp


Shërbeti:

4 gota sheqer ( kam përdor sheqer të bardh dhe kaf)
3 gota ujë.

Kadaifi shkriftohet mirë e mirë. Vendose në një tavë të lyer me pak gjalp.
Vendoset një shtresë kadaif.
Një shtresë arra.
Një shtresë kadaif.

Gjalpin e shkrijmë dhe ia hedhin përsipër.

E fusin në furrë 250, për 20 min.

Pasi e heqim nga furra e lejmë të ftohet.

Përgatisim shërbetin.
Unë e bëra të hollë, nuk e lashë shumë të trashej.
Shërbetin ia hedhim kadaifit të ftohtë.

Dhe ja , më thjesht se kaq nuk ka.
E vetmja gjë është nëse nuk doni të ngrini pesha, atëherë hidheni shërbetin me GARUZHDE.



gjithashtu mund ta shtroni edhe ne kete menyre, shikoni videon:



Ju befte mire :)
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!



User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3194
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)
Contact:

Re: Gatime tradicionale shqiptare per festat e fund vitit

#11

Post by Adriana » Wed Dec 14, 2011 8:08 pm

Mos harroni Tavë Kosi (Elbasani) :D
Mbas disa dite feste vetem me mishra te pjekur, tava e kosit te mbledh!!
Eshe shume tradicionale!!



Image

Nevojiten:

1 kg mish qengji,
1 kg kos të trashë ose të përzier me ajkë,
2 lugë gjalpë,
2-3 thelpinj hudhër të shtypur,
8-10 kokrra vezë,
2 lugë miell,
kripë,
vegetë,
specall,
piper.
Përgatitja:

Nëse është mish qengji i ri, pritet në copa racioni, kriposet, vendoset në tavë me yndyrë të nxehtë dhe futet në furrë për t’u pjekur. Kohë pas kohe, nëse ka nevojë, i shtohet nga pak ujë i nxehtë. Në të kundërtën, hidhet në tenxhere për t’u zier, e gjysmë i zier, vendoset në tavë, ku i hidhet pak supë dhe dy lugë gjalpë. Futet në furrë të nxehtë me temp. 200ºC që të piqet. Ndërkohë tunden vezët me kos, shtohen hudhrat e shtypura, mielli i ulur në pak ujë dhe lëng mishi, kripa, vegeta, piperi. Tavës me mish i hidhet një lugë specall, pastaj mbi mish derdhet masa e përzier e vezëve dhe rrafshohet në tërë tavën. Futet në furrë edhe për disa çaste, sa të mpiksen vezët, por të mbesin të buta. Shërbehet e nxehtë.




Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!



User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3194
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)
Contact:

Re: Gatime tradicionale shqiptare per festat e fund vitit

#12

Post by Adriana » Wed Dec 14, 2011 8:18 pm

Bakllava
( jo nga ato te perditshmet ne dyqan, por te bere ne shtepi ;) )
Image
Për një tepsi, nevojiten:

1 kg petë të bakllavasë ,
250 g margarinë ose gjalpë.
Për shtresën e parë nevojiten:

125 g margarinë ,
2 vezë ,
gjysmë gote (uji) sheqer ,
gjysmë luge bakin.
Të gjitha këto përzihen mirë, pastaj shtohen 8-10 lugë miell të egër. Krejt kjo përzihet mirë, fitohet një masë homogjene dhe lihet anash.

Për shtresën e dytë nevojiten:

300 g arra të bluara ,
2 vezë ,
gjysmë gote sheqer ,
lëngu i një limoni.
Përzihen mirë dhe lihen anash. Lyhet tepsia me yndyrë.

Petët ndahen në 3 pjesë (nga 10 sosh). Shtrohet pjesa e parë e petëve në tepsi dhe secila stërpiket me pak margarinë (pjesa tjetër e margarinës mbetet për lyerje sipër).

Mbi këto petë qitet shtresa e parë e masës së përgatitur. Shtrihet mirë në gjithë sipërfaqen. Mbi këtë shtresë shtrohet pjesa e dytë e petëve si dhe shtresa e dytë – arrat e parapërgatitura.

Përfundojmë me shtresën e tretë të petëve. Pasi të jetë përvëluar thika, pritet bakllavaja në formë trekëndëshash.

Pastaj i hidhet sipër margarina e shkrirë dhe futet për t’u pjekur kujdesshëm, në temperaturë mesatare. Pasi të piqet, bakllavaja lihet për t’u ftohur mirë.

Sherbeti: 1 kg sheqer, 2-3 gota ujë dhe 3 vanilje. Sapo të vlojë (sheqeri shkrihet mirë), hiqet nga temperatura, që sheqeri të mos trashet. Me këtë sherbet të nxehtë ulet bakllavaja e ftohur.

Shërbehet të nesërmen!


Image
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!



User avatar
Morrison
Regular Member
Regular Member
Posts: 65
Joined: Tue Jun 09, 2009 2:28 pm
Gender: Male

Re: Gatime tradicionale shqiptare per festat e fund vitit

#13

Post by Morrison » Wed Dec 14, 2011 8:35 pm

Ty te lumshin ato duar moj Adriana, po nuk na the me cfare ta ngrejme dolline ?

User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3194
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)
Contact:

Re: Gatime tradicionale shqiptare per festat e fund vitit

#14

Post by Adriana » Wed Dec 14, 2011 8:48 pm

Morrison wrote:Ty te lumshin ato duar moj Adriana, po nuk na the me cfare ta ngrejme dolline ?


Me uje burimi :D , -pis- apo mos kishe ndonje mendje tjeter Ti, se ju andej rakine e keni si uje ;)
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!



Post Reply

Return to “Kuzhina shqiptare/e huaj”