Page 1 of 1

Johan Georg Fon Han

Posted: Thu Dec 31, 2009 7:02 pm
by Zeus10
Johann Georg von Hahn (11 July 1811 in Frankfurt am Main – 23 September 1869 in Jena) was an Austrian diplomat, philologist and specialist in Albanian history, language and culture.

In 1847, Hahn was named Austrian consul in Ioannina. He was transferred to Syros in 1851, and from 1869 was the consul-general in Athens. He is considered the founder of Albanian studies. He assembled and published source materials on Albanian language and culture, learned the Albanian language and demonstrated its membership in the Indo-European family of language.

His published works:

"Albanesische Studien", Bd. 1-3, Jena 1854, reprint Dion.Karavias, Athen 1981
Reise von Belgrad nach Salonik. Von J. G. v. Hahn, K. K. Consul für östliche Griechenland. Wien 1861, Mit 2 Karten
"Griechische und albanesische Märchen", Bd. 1-2, Leipzig 1864, München/Berlin 1918
"Reise durch die Gebiete von Drin und Wardar", Wien 1867

(Me kerkesen e disa anetareve te forumit, une do te publikoj ca faqe te librit te Nelson Cabej, qe mu dhurua sot prej nje mikut tim, ku eshte perkthyer ne shqip nje pjese nga libri i tij: ' Studime Shqiptare', prej gjermanishtes. Me vjen keq qe jam i detyruar ta publikoj kete material online pa konsensusin e autorit, por ky eshte nje material shume i rendesishem qe duhet ta lexojne te gjithe shqiptaret)

Re: Johan Georg Fon Han

Posted: Thu Dec 31, 2009 7:13 pm
by Zeus10
Lexim te kendshem:

Image

Image

Image

Image

Image

Re: Johan Georg Fon Han

Posted: Thu Dec 31, 2009 7:39 pm
by Zeus10
Image

Image

Image

Image

Image

Re: Johan Georg Fon Han

Posted: Thu Dec 31, 2009 7:51 pm
by Zeus10
Image

Image

Image

Image

Image

Re: Johan Georg Fon Han

Posted: Fri Jan 01, 2010 1:50 pm
by ALBPelasgian
Fort mire qe publikove pjese nga ky liber i mrekullueshem! Kerkesat per Hahn-in jane tejet te medha nga te rinjte shqiptare, ndaj shpresoj qe ky eshte nje vend i mire per t'u sherbyer me te.

Vepra e Hahnit duhet te jete ABC e mbrojtjes se Shqiptaresise se Epirit dhe Maqedonise. Argumentimi i Hahn-it me trondit; eshte argumentim i shkathet logjik i cili do t'i qendroje pergjithnje kohes. Me pak modifikime dhe plotesime, teoria e Hahnit do te dilte si konkurentja me e denje qe do i rrezonte brockullat greke.