"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Daj Gjoni

Ky nenforum, me diskutimet ne te, synon te inkurajoje tolerancen fetare midis njerezve.

Moderator: ALBPelasgian

Post Reply
User avatar
CERMENIKASI
Star Member
Star Member
Posts: 721
Joined: Fri Dec 31, 2010 9:51 pm
Gender: Male

Daj Gjoni

#1

Post by CERMENIKASI » Thu Jul 07, 2011 9:37 pm

Para 30 vjetëve,im atë këtu në dhe të huej qe njoftue rastësisht me nji Shqiptar të besimit katolik me origjinë prej Puke.
Ky njeri jetonte vetë sepse kur ishte largue prej Shqipnije për shkak të regjimit komunist nuk kishte pas mundësi me marrë dhe familjen e tij.
Ay vinte ke neve dhe ne shkojshim me e vizitue në banesën e tij.
Për çdo festë të Bajramit,Daj Gjoni vinte ke neve për të na urue festën ndërsa dhe neve për çdo Krishtlindje dhe çdo Pashkë shkojshim me ia urue festat.
Daj Gjoni edhepse jetonte vetë ,na priste si asht ma mir.Kur ishin Pashkët,ay pregatiste gjithëmonë ve të zieme dhe të cilat i kishte ba me ngyjra të ndryshme për fëmit e mij.
Nuk mbaj mend që të kemi pas ndo nji mosmarrëveshje në bisedë e sipër për diçka që kishte të bante me" botën fetare".
Pra thonë shkurt,kemi kalue si asht ma së miri.
Daj Gjoni,mbasi u hapën dyert e hekurit që na ndajshin prej vendit tonë të dashtun, u kthye në Shqipni përgjithëmonë.
Jam Gegë por mos ma shajë kush Toskërinë!

Post Reply

Return to “Toleranca fetare”