"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Linguistic joke

Talk about the languages.
Post Reply
User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Linguistic joke

#1

Post by Zeus10 » Sun Nov 07, 2010 1:00 am

A great discovery:
The Greek archeologists helped by many proffesors from Harvard University, Oxford, Chicago and from any university in the entire World, made a great discovery. They found a tablet written in an alphabet similar to the Linear B, which they easily deciphered and transcipted because as Ventris himself was prognosing must be in Greek and only in Greek:

Image

The tablet belongs to the year 1201 BCE, is written by Achilles himself. He recommends the Italian Police to get rid off the Fiat vehicles and now on to use only Ferrari and Lamborgini.
The archeologists never found the response from Italian Police, but they are sure that the response is also writen in an archaic Greek..
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

erix77
Star Member
Star Member
Posts: 543
Joined: Sat Aug 14, 2010 8:23 am
Gender: Male
Location: Tirana

Re: Linguistic joke

#2

Post by erix77 » Sun Nov 07, 2010 9:36 am

I bet the response is written in Linear B latin and that is why the greeks don't get it -iiiii-
nice one.

Greket bazohen ne faktin qe disa mbishkrime te Linear B kane fjale qe ngjajne me disa emra perendish apo vendesh dhe sipas tyre si rjedhoje Linear B eshte greqisht,por fatkeqesiht per ta asnje fjale e Linear B nuk ngjan me ndonje fjale greke dhe keta emra mund te jene te njejte ne shume gjuhe,pra Linear B nuk mund te jete greqisht vetem bazuar tek ngjashmeria e disa emrave.prandaj askush nuk i merr seriozisht keta komike moderne grek.
Dhe e bëmë me besa besën ja të rrojmë ja të vdesëm!

Ishte thënë prej Zotit që të nderohen armët e Shqipërisë!

Bream
Junior Member
Junior Member
Posts: 1
Joined: Thu Jun 09, 2011 12:00 pm
Gender: Male

Re: Linguistic joke

#3

Post by Bream » Thu Jun 09, 2011 12:47 pm

Zeus10 wrote:A great discovery:
The Greek archeologists helped by many proffesors from Harvard University, Oxford, Chicago and from any university in the entire World, made a great discovery. They found a tablet written in an alphabet similar to the Linear B, which they easily deciphered and transcipted because as Ventris himself was prognosing must be in Greek and only in Greek:

Image

The tablet belongs to the year 1201 BCE, is written by Achilles himself. He recommends the Italian Police to get rid off the Fiat vehicles and now on to use only Ferrari and Lamborgini.
The archeologists never found the response from Italian Police, but they are sure that the response is also writen in an archaic Greek..
I didn't know that Achilles had a gift of prevision))

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Linguistic joke

#4

Post by Orakulli » Sat Jul 09, 2011 5:08 am

Profesore te injorances. Ata nuk dine me elementaret e asaj gjuhe dhe jo me te krahasohet me ndonji gjuhe te bere nga copeza te shqipes ne nji idjoti prifterinjsh.
Shembull si ndertohet prej shqipes:

aspect-latinisht:ASPECTUS;US-IDIOTI PRIFTERINJSH=si duket dicka=
SHQIP e vjeter=AS PE KET
as=asht
pe=pe
ct=ket(e)
Mendojne qe latinshtja ka pasur "specere"=me shikue
Eshte pak e gjate si ndertim per kohen qe pretendohet per latinishtem, megjithate:
s+pe+ke+re. Baza eshte folja "me pa"
differente=di bere= te bera dy pjese, te ndash ne ne dy pjese. Baze eshte numerori "dy-di" dhe folja "ber", e transformuar cuduiterisht ne 'f", qe tregon nje distance te madhe nga koha e perdorimit me bashtingelloren e zeshme "b", e cila kalon ne b>p>ph>f, ku "f" eshte fundi i transformimit fonetik te munhshem te saj. Kthimi pas ne "b' nuk eshte me i mundur.
Nuk eshte aspak nga "dis" dhe "ferre", dhe injoranca e pafund e 10 shekujve ne budadallek gjuhesor. Ata kane vjedhur nga librat e gjuhes Shqipe pothuaj gjithcka.
Pse e kane mohuar, kjo eshte dicka tjeter dhe nuk ka te beje aspak me shpjegimet e mesiperme.
Image

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: Linguistic joke

#5

Post by faon perrovarri » Sat Jul 09, 2011 7:07 pm

Jam marre me deshifrimin e fjales "specere" dhe "spekulacione", dhe fjala "aspect" deshifrohet ashtu sic e ke realizuar
ti.Ate qe dua une te theksoj une eshte se fjala "specere" me duket se ka kuptimin "me ndjek,me vrojtu".
Dhe prej saj vjen fjala spekulacione =shoh,pres momentin e pershtatshem per te lojtur,çë të realizoj poshtersine.
Besoj se fjala aspekt eshte shume e vonshme, dhe riedh prej "specere" dhe njekohesisht fjala ashtept=aspeto.

Post Reply

Return to “Language”