"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Hekur, the Albanian word for Iron

Talk about the languages.
User avatar
arise6327
Member
Member
Posts: 32
Joined: Sat Jan 23, 2010 10:22 am
Gender: Male

Re: Hekur, the Albanian word for Iron

#31

Post by arise6327 » Fri Jan 29, 2010 8:33 pm

Spanish "hierro" = iron .
[i]Nuk jam katolik Italian, nuk jam mysliman turk e as nuk jam ortodoks grek, por jam ateist shqiptar.[/i]

jay_albania_fan
Regular Member
Regular Member
Posts: 83
Joined: Tue Jun 16, 2009 1:08 am
Gender: Male

Re: Hekur, the Albanian word for Iron

#32

Post by jay_albania_fan » Mon Feb 01, 2010 3:17 pm

Spanish "hierro" comes from Latin ferrum. Usually inherited (not learnèd forms) "f" words in Latin will have an "h" in Spanish. Just as Spanish "hijo" is from Latin filius, etc.
Image

Kolivilor
Senior Member
Senior Member
Posts: 123
Joined: Tue Nov 03, 2009 9:19 pm
Gender: Male

Re: Hekur, the Albanian word for Iron

#33

Post by Kolivilor » Mon Feb 01, 2010 4:27 pm

Tek hekuri shohim qartë karakterin Kentum të shqipes.

Hekur - Sekur (securitate).

Patjetër ka lidhje me fjalën gur. Por duhet rishiku funksioni i He- që ka përpara, tingulli H ka patjetër një funksion dhe nuk mund të jetë thjeshtë nyje e mbiemrit.

Raste tjera të satemizimit janë edhe:

Herpeton (gjarpër) - Sarpedon
Hyll, Hel - Sol, Sun
Helena - Selena
etj

Kolivilor
Senior Member
Senior Member
Posts: 123
Joined: Tue Nov 03, 2009 9:19 pm
Gender: Male

Re: Hekur, the Albanian word for Iron

#34

Post by Kolivilor » Mon Feb 01, 2010 4:35 pm

Problemi i disave këtu, është (një dukuri mjaft e përhapur), që kur thuhet diçka për të kundërshtuar, këta thonë pikërisht atë që u kundërshtua një herë.

Gjëra të stërthëna, nuk ka nevojë të stërthuhen edhe një mijë herë tjera.

Teoria IE është budallallëk me brirë. Kush do të gjejë vërtetën le të mësojë ca fjalë finlandeze, dhe e shihni që vetë sllavët e baltikët nuk janë gjë tjetër veçse finlandezë të pellazgizuar linguistikisht.

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Hekur, the Albanian word for Iron

#35

Post by Arbëri » Wed Jul 21, 2010 12:16 am

Image
Image
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

Post Reply

Return to “Language”