"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Komedia "Nata e dymbedhjete" ne teatrin tone

Flisni për artin shqiptar, mund të sillni fotografi nga punimet tuaja artistike.

Moderators: uck_aksh, ALBPelasgian, ErjonH.

Post Reply
User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 459
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Komedia "Nata e dymbedhjete" ne teatrin tone

#1

Post by TeuAL » Thu Dec 07, 2017 5:09 pm

http://www.panorama.com.al/nata-e-12-te ... dhe-konte/

Komedia e Shekspirit ne Tirane, pjese nga artikulli.

Kam verejtje per 2 parregullsi ne kete artikull.

vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 459
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Komedia "Nata e dymbedhjete" ne teatrin tone

#2

Post by TeuAL » Thu Dec 07, 2017 5:17 pm

. . . vijon

http://www.panorama.com.al/nata-e-12-te ... dhe-konte/

Ve re qe ka gabime ne artikull ne percaktimet e kostumeve popullore sipas krahinave.

Keto jane:
1.
Thuhet " fustanella labe ".
Fustanella eshte mbajtur ne te gjitha krahinat e Shqiperise, per kete mjafton te shohesh koleksionin Marubi.
2.
Thuhet " çitjane çame ".
Çitjanet nuk jane aspak shqiptare, ato jane otomane dhe jane imponuar nga pushtuesi otoman per grate ne te gjitha krahinat e pushtuara, perjashtuar ketu kane qene grate ortodokse dhe grate e zonave te thella malore, zona keto ku diktati i pushtuesit ishte i ulet. Per ta pare kete mjafton te shfletosh pamjet e kohes se pushtimit ne koleksionin Marubi. Grate e familjeve qe u detyruan te nderrojne fene, per shkak te "ligjit te administrates pushtuese otomane per te drejten e mbajtjes se armeve", u detyruan te mbanin veshjen otomane, qe quhet edhe çitjane. Pra keto çitjane u veshen nga grate ne Arberi, ne te gjitha krahinat, nga jugu ne veri, bile ne fotot e Marubit vihet re qe edhe grate katolike te Shkodres kane qene te veshura me çitjanet otomane. Jo vetem fotot e Marubit por te gjitha fotot e bera gjate periudhes se pushtimit (per inerci edhe pak vite me pas), nga veriu ne jug, e tregojne kete.
------------------------
Fotografi zvicerian Frédéric Boissonnas (1858-1946), ka fiksuar veshjen tradicionale te krahines se Çamërise. Ne foton ngjitur, ai dhe te gjithe pjestaret e familjes se vet, tregohen te veshur me veshjen karakteristike tradicionale çame, gjate nje pikniku.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Post Reply

Return to “Arti shqiptar”