"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Suksesi i Parisit i Mirush Kabashit

Flisni për artin shqiptar, mund të sillni fotografi nga punimet tuaja artistike.
Post Reply
qiellikaltër
Honored Member
Honored Member

Suksesi i Parisit i Mirush Kabashit

Post by qiellikaltër »

Shfaqja e dhënë në një ndër teatrot prestigjiozë të Parisit, me nismën e teatrit "La Palace" dhe shoqatës "Shtëpia e shqiptarëve", gjeti interesim të gjerë jo vetëm nga shqiptarë me banim në Francë, por edhe nga personalitete franceze apo ambasadorë e përfaqësues të lartë të vendeve europiane e të rajonit. Aktori i mirënjohur shqiptar, Mirush Kabashi ka marrë duartrokitje dhe vlerësime të veçanta në përfundim të shfaqjes së monodramës "Apologjia e vërtetë e Sokratit", në teatrin "La Palace" të Parisit para disa ditësh. "Një aktor i magjishëm dhe i mahnitshëm! Shqipëria nuk ka pse të ketë zili kërkënd në fushën e aktrimit! Patëm përballë një gjigant skene të kalibrit botëror!" - ishin disa nga konsideratat. Dramaturgu dhe regjisori i njohur, Christian Grenier u shpreh: "Faleminderit aktorit të mrekullueshëm Mirush Kabashi, që më dha rastin një herë në jetë që të takoj Sokratin e vërtetë. Një aktor i magjishëm!". "Ju faleminderit për lumturinë që më dhatë. Fillimisht erdha si detyrim miqësor, më pas e kuptova se mosardhja do të më privonte nga një ngjarje artistike e përmasave botërore", - vlerësoi Jean-Michel Pignou, kryeredaktor i Shoqërisë së Përgjithshme të shtypit francez. Presidenti i shtëpisë botuese "Chapitre 12", Pierre Olivier Simon, pas shfaqjes u shpreh: "Çfarë të thuash për këtë mbrëmje të mrekullueshme... Çfarë lumturie, çfarë emocioni!!!". Patrick Gobert, drejtori i "Arche de Defense", tha se, "befasia e emocioneve të para m'u duk sikur vinte nga fakti se nuk e njihja Shqipërinë dhe çdo gjë që vinte nga ai vend do më habiste, por më pas kuptova se isha përballë një gjiganti skene të kalibrit botëror". "Shqipëria nuk ka pse të ketë zili kërkënd në këtë fushë", - përfundoi ai. "Mbeta pa frymë. Kabashi ishte i mahnitshëm", - tha Corinne Ricouart, nga shtëpia botuese "Edition Pyramidion". Bashkë me intepretin kryesor, Mirush Kabashi në rolin e Sokratit, në skenë ishin edhe aktorët Alfred Bualoti dhe Inis Gjoni. Shfaqja e parë e një trupe teatrore shqiptare në kryeqytetin e Francës u organizua pas ftesës së teatrit profesionist "La Palace" dhe shoqatës "Shtëpia e shqiptarëve", si dhe me mbështetjen e ambasadës së Shqipërisë në Paris. Monodrama "Apologjia e vërtetë e Sokratit", që bazohet mbi pamfletin e shkrimtarit grek, Kostas Varnalis, është vënë në skenën e Teatrit Kombëtar të Tiranës në vitin 1997 dhe po atë vit, pas interpretimit në edicionin e nëntë të Festivalit Eksperimental të Teatrit në Kajro (Egjipt), aktori Mirush Kabashi është vlerësuar me "Sfinksin e artë" si interpreti më i mirë mes 1000 aktorëve nga 46 vende të botës.
"Du t'jem zot, n'timen tok,
dje dhe sot, sot e neser."
Arbëri
Universe Member
Universe Member

Re: Suksesi i Parisit i Mirush Kabashit

Post by Arbëri »

"Shqipëria nuk ka pse të ketë zili kërkënd në këtë fushë", - përfundoi ai. "Mbeta pa frymë. Kabashi ishte i mahnitshëm",
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman
qiellikaltër
Honored Member
Honored Member

Post by qiellikaltër »

Si poezia, ashtu edhe interpretimi te ngjethin mishte. E degjoj here pas here se me pelqen shume. Flm Arberi.
qiellikaltër
Honored Member
Honored Member

Post by qiellikaltër »

Post Reply

Return to “Arti shqiptar”