"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Athinë, piktori shqiptar riprodhon portretin e Ali Pashes

Flisni për artin shqiptar, mund të sillni fotografi nga punimet tuaja artistike.

Moderators: uck_aksh, ALBPelasgian, ErjonH.

Post Reply
User avatar
Arta
Sun Member
Sun Member
Posts: 1515
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:44 pm
Gender: Female
Location: USA

Athinë, piktori shqiptar riprodhon portretin e Ali Pashes

#1

Post by Arta » Sun Sep 06, 2009 11:16 am


^^^
Piktura mund te shihet ketu, mbasi nuk mundet ta beja copy/paste.


Sipas piktorit Nikolla, besohet se vepra e Venturas është shumë pranë portretit të Ali Pashë Tepelenës dhe kjo e bën këtë vepër edhe më të çmuar.

TIRANE- Ka 18 vjet që jeton dhe punon në Greqi, si piktor profesionist dhe çdo ditë e më shumë surprizon artdashësit me punët e tij. Plot fantazi e shije, me një bukuri që të le pa fjalë, në galeritë e Selanikut apo në ekspozita, mund të shohesh, të shijosh ose edhe të bësh të tuat punimet e artistit korçar Vangjel Nikolla, që pikturën e ka dashuri të madhe të jetës së tij.

Por ajo që tërheq vëmendjen e kohëve të fundit, nuk janë peisazhet apo portretet e mrekullueshme të piktorit Nikolla.
Ka qenë një ofertë e një muzeu privat në Athinë, që piktori shqiptar të pikturonte me penelin e tij, portretin e Ali Pashë Tepelenës. Dhe jo vetëm kaq, por Vangjeli duhet ta riprodhontë atë nga origjinali i punuar nga artisti grek Spiridhon Venturas (1761- 1835), vepër e cila gjendet në galerinë shtetërore të arteve në Greqi nën një kujdes të rreptë.

“Emocioni dhe përgjegjësia ishte e madhe – tregon Vangjeli – kjo jo vetëm sepse do të pikturoja një figurë aq komplekse si Ali Pesha Tepelena, por sepse më duhej të respektoja origjinalin e pikturuar nga bashkëkohësi i Pashait, piktori Spiridhon Venturas”. Dhe këtu artisti përfiton të tregojë pak nga historia e portretit dhe piktorit të 200 viteve më parë. Sipas këtj tregimi, “Pashai nuk pranoi ta paguante artistin dhe ky i fundit nuk ia la portretin, këtë vepër që u gjet shumë kohë më pas”.

Sipas piktorit Nikolla, besohet se vepra e Venturas është shumë pranë portretit të Ali Pashë Tepelenës dhe kjo e bën këtë vepër edhe më të çmuar.

Riprodhimi i portretit të Ali Pashë Tepelenës (përmasa 61 X 48) nga piktori shqiptar ndodhet tashmë në muze në Athinë dhe flet jo vetëm për peshën dhe kompleksitetin e personazhit që paraqet, por edhe për talentin e padiskutueshëm të artistit shqiptar Vangjel Nikolla
(s.g/BalkanWeb)
"I never gave anybody hell! I just told the truth and they thought it was hell."~Harry S. Truman

Post Reply

Return to “Arti shqiptar”