"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Një mjeshtër 84-vjeçar, gdhend në dru...

Flisni për artin shqiptar, mund të sillni fotografi nga punimet tuaja artistike.

Moderators: uck_aksh, ALBPelasgian, ErjonH.

Post Reply
User avatar
Aida Taullaj
Member
Member
Posts: 20
Joined: Tue Dec 17, 2013 7:28 pm
Gender: Female
Location: Mallakastër

Një mjeshtër 84-vjeçar, gdhend në dru...

#1

Post by Aida Taullaj » Mon Jan 13, 2014 10:36 am

Vizion Plus

Një mjeshtër 84-vjeçar, gdhend në dru të gjithë traditën zakonore të Myzeqesë

Tashmë shtëpia e tij thuajse është kthyer në një galeri arti e cila përcjell të gjithë traditën zakonore të Myzeqesë, vendit ku ai ka kaluar jetën. Ky është Irakli Vide, 84-vjeçari i cili i detyruar nga mosha la një pasion të tij, për të gjetur një tjetër. Ish-mësuesi ka sjelle edhe njëherë në jetë duke punuar me dru, mbi 100 sende të traditës, të cilat nga të rinjtë e sotëm ndoshta edhe nuk njihen. Duart e pensionistit, kanë gdhendur deri në detaj karroca me buaj, tezgjahë të thurjes së velenxave dhe shtrojeve, orendi shtëpiake, si dhe një kasolle të kahershme të Myzeqesë. Por të preferuarat e tij, janë disa artikuj e klasa mësimore në miniature. Edhe bashkëshortja Viktoria, thotë se shtëpia i duket si një muze i gjallë. Shtëpia e çiftit të moshuar nuk është gjithmonë e hapur për vizitore, por një pjesë të mirë të punimeve të tij, mësues Irakliu ia ka dhuruar muzeut të rrethit.


Post Reply

Return to “Arti shqiptar”