"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Nje afresk ne Sarande tek "Dyzet Shenjtoret"

Këtu mund të shprehni mendimet tuaja për artin dhe kulturën ndërkombëtare.

Moderator: uck_aksh

Post Reply
User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 598
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Nje afresk ne Sarande tek "Dyzet Shenjtoret"

#1

Post by TeuAL » Fri Sep 03, 2021 4:14 pm

Eshte(ngjitur) nje afresk nga "Manastiri i Dyzet Shenjtoreve" ne Sarande. Me duket se interpretimi i ketij afresku si " . . . Jezusi qe po ndeshkon nje shenjtor duke e terhequr ate prej mjekre . . . " eshte i gabuar. Ne skenat nga jeta e Krishtit nuk kam pare nje rast te tille. Mendoj qe kemi te bejme me skenen "Rrahja pas Gjyqit" e cila eshte trajtuar gjeresisht nga artistet e arteve pamore ne kohera.

Ne rastin e afreskut tone, mendoj qe gjate nje restaurimi mesjetar te ketij afresku, eshte punuar shpejt, nuk eshte kuptuar dhe eshte gabuar kur eshte vizatuar me brerore personi qe ushtron dhune. Skena "Rrahja pas Gjyqit" eshte me vend tek "Dyzet Shenjtoret" sepse ndaj tyre u ushtruan tortura fizike.

Do sjell ne vijim piktura te "Rrahja pas Gjyqit - Flagellation" nga Giotto, Guercino dhe Carracci_Ludovico. Kam vecuar keto vepra sepse ne to me duket ka ngjashmeri me afreskun tone.

shenim: te gjitha ngjitjet jane nga www

vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 598
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Nje afresk ne Sarande tek "Dyzet Shenjtoret"

#2

Post by TeuAL » Fri Sep 03, 2021 4:26 pm

. . . vijon
"Rrahja pas Gjyqit - Flagellation "

Ne ngjitje jane veprat nga Giotto, Guercino dhe Carracci_Ludovico qe paraqesin skenen "Flagellation" dhe qe ngjasojne me afreskun qe eshte ne Sarande tek "Dyzet Shenjtoret" (qe eshte ne postimin me lart).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Post Reply

Return to “Art/Kulture e huaj”