"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

A e di ndonjeri se kur kane ardhur Danajt ne Greqi?

Leka SHQIP
Regular Member
Regular Member
Posts: 92
Joined: Mon Apr 12, 2010 6:43 pm
Gender: Male

A e di ndonjeri se kur kane ardhur Danajt ne Greqi?

#1

Post by Leka SHQIP » Sat Nov 06, 2010 7:29 pm

A e di ndonjeri se kur kane ardhur Danajt nga Egjipti ne Greqi?

Do doja ta shkruanit ketu daten e ardhjes se tyre.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4202
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: A e di ndonjeri se kur kane ardhur Danajt ne Greqi?

#2

Post by Zeus10 » Sat Nov 06, 2010 8:05 pm

Leka SHQIP wrote:A e di ndonjeri se kur kane ardhur Danajt nga Egjipti ne Greqi?

Do doja ta shkruanit ketu daten e ardhjes se tyre.
'Historia' e danajve eshte nje mit, sic gjithe historia e Hellades, por nese ajo veretete ka qene nje ngjarje historike, nuk ka ndodhur para ardhjes se Kadmit dhe natyrisht te dyja shume heret. Danai perfaqson kulturen mikenase dhe danajte e jo greket, sulmuan Trojen.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Leka SHQIP
Regular Member
Regular Member
Posts: 92
Joined: Mon Apr 12, 2010 6:43 pm
Gender: Male

Re: A e di ndonjeri se kur kane ardhur Danajt ne Greqi?

#3

Post by Leka SHQIP » Sat Nov 06, 2010 9:09 pm

mire qe kane ardhur heret por kur saktesisht ndoshta rreth vitit 1500 para eres sone kane ardhur danajt ne greqi apo me vone?

por kadmi kur erdhi nga fenikia ne greqi ne cilin vit afersisht gjithashtu rreth vitit 1500 para eres sone apo kur?

erix77
Star Member
Star Member
Posts: 543
Joined: Sat Aug 14, 2010 8:23 am
Gender: Male
Location: Tirana

Re: A e di ndonjeri se kur kane ardhur Danajt ne Greqi?

#4

Post by erix77 » Sat Nov 06, 2010 10:00 pm

Sipas Herodotit kadmi jetoi 1600 vjet para kohes se tij (Herodotit) pra reth 2000 p.e.s por kjo eshte nje futja kot totale prej Herodotit sepse faktikisht kadmi duhet te kete jetuar reth 800 p.e.s. qe perkon me periudhen kur Danaoi u vendosen perfundimisht ne greqi.
Dhe e bëmë me besa besën ja të rrojmë ja të vdesëm!

Ishte thënë prej Zotit që të nderohen armët e Shqipërisë!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4202
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: A e di ndonjeri se kur kane ardhur Danajt ne Greqi?

#5

Post by Zeus10 » Sat Nov 06, 2010 10:20 pm

Une mendoj qe Danai ka qene nje kryeprift egjyptian dhe sundues, qe themeloi gjuhen ""greke"" mbi bazen e gjuhes se folur te banoreve te Morese dhe me gjere. Ajo ishte gjuhe liturgjie ne krye te heres, por qe mbeti ne jete te jeteve gjuhe kulture, deri ne themelimin e shtetit artificial me emrin Ellas.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4202
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: A e di ndonjeri se kur kane ardhur Danajt ne Greqi?

#6

Post by Zeus10 » Sat Nov 06, 2010 10:24 pm

erix77 wrote:Sipas Herodotit kadmi jetoi 1600 vjet para kohes se tij (Herodotit) pra reth 2000 p.e.s por kjo eshte nje futja kot totale prej Herodotit sepse faktikisht kadmi duhet te kete jetuar reth 800 p.e.s. qe perkon me periudhen kur Danaoi u vendosen perfundimisht ne greqi.
Kjo eshte e vertete, sepse sipas tij, Kadmos i solli shkronjat mes ""Heleneve""
58. Now these Phenicians who came with Cadmos, of whom were the Gephyraians, brought in among the Hellenes many arts when they settled in this land of Bœotia, and especially letters, which did not exist, as it appears to me, among the Hellenes before this time; and at first they brought in those which are used by the Phenician race generally, but afterwards, as time went on, they changed with their speech the form of the letters also. During this time the Ionians were the race of Hellenes who dwelt near them in most of the places where they were; and these, having received letters by instruction of the Phenicians, changed their form slightly and so made use of them, and in doing so they declared them to be called "phenicians," as was just, seeing that the Phenicians had introduced them into Hellas. Also the Ionians from ancient time call paper "skins," because formerly, paper being scarce, they used skins of goat and sheep; nay, even in my own time many of the Barbarians write on such skins.


Ne nje kohe qe termi helene, shfaqet vetem pas shek. te 7-8 Para krishtit.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4202
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: A e di ndonjeri se kur kane ardhur Danajt ne Greqi?

#7

Post by Zeus10 » Sat Nov 06, 2010 10:32 pm

Leka SHQIP wrote:po kadmi kur erdhi nga fenikia ne greqi ne cilin vit afersisht gjithashtu rreth vitit 1500 para eres sone apo kur?

Διονύσῳ μέν νυν τῷ ἐκ Σεμέλης τῆς Κάδμου λεγομένῳ γενέσθαι κατὰ ἑξακόσια ἔτεα καὶ χίλια μάλιστα ἐστὶ ἐς ἐμέ

Pra 1600 vjete para eme(mua-Herodotit).
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Leka SHQIP
Regular Member
Regular Member
Posts: 92
Joined: Mon Apr 12, 2010 6:43 pm
Gender: Male

Re: A e di ndonjeri se kur kane ardhur Danajt ne Greqi?

#8

Post by Leka SHQIP » Sun Nov 07, 2010 7:48 am

atehere danajt erdhen nga egjipti ne greqi rreth 800 p.e.s dhe jo me heret. por atehere ata nuk kane qene fare prezent ne luften e trojes. apo jo?

shruani mendimin tuaj.

erix77
Star Member
Star Member
Posts: 543
Joined: Sat Aug 14, 2010 8:23 am
Gender: Male
Location: Tirana

Re: A e di ndonjeri se kur kane ardhur Danajt ne Greqi?

#9

Post by erix77 » Sun Nov 07, 2010 9:26 am

Zeus10 wrote:
Leka SHQIP wrote:po kadmi kur erdhi nga fenikia ne greqi ne cilin vit afersisht gjithashtu rreth vitit 1500 para eres sone apo kur?

Διονύσῳ μέν νυν τῷ ἐκ Σεμέλης τῆς Κάδμου λεγομένῳ γενέσθαι κατὰ ἑξακόσια ἔτεα καὶ χίλια μάλιστα ἐστὶ ἐς ἐμέ

Pra 1600 vjete para eme(mua-Herodotit).
Kadmi ishte fenikas dhe ai solli shkronjat fenikase ne greqi,por vete shkrimi fenikas u zhvillua mbas shekullit 11 p.e.s. pra nuk ka mundesi qe Kadmi ti kishte sjelle keto shkronja 9 shekuj me pare gjithashtu sipas studiuesve shkronjat greke ngjanin me shkronjat fenikase te shek 9 dhe 8 p.e.s prandaj une them se herodoti ja ka fut kot me ate 1600 vjet para tij.

Persa i perket luftes se trojes qe ne te vertete eshte nje mit Homeri i permend Danaoi si pjesmarres ne lufte por kjo nuk do te thote se ata ishin qysh atehere te vendosur plotesisht ne greqi,sipas disa historianeve ata u larguan nga greqia dhe u rikthyen per tu vendosur perfundimisht aty ne shekullin 9-8 p.e.s.

Gjithashtu une e mbeshtes mendimin e Zeusit per qenien e Danaoi nje klase apo sekt fetar,per nje fakt te thjeshte sepse ne Egjypt religjionet ishin shume te rendesishme dhe gezonin fuqi pothuaj absolute dhe si rjedhoje prej egjyptit dolen disa sekte fetare me i njohuri prej te cileve jane hebrejte te cilet kishin edhe nje fis me emrin Dan qe ishte ne lidhje shume te mira me Danoi.
Dhe e bëmë me besa besën ja të rrojmë ja të vdesëm!

Ishte thënë prej Zotit që të nderohen armët e Shqipërisë!

Leka SHQIP
Regular Member
Regular Member
Posts: 92
Joined: Mon Apr 12, 2010 6:43 pm
Gender: Male

Re: A e di ndonjeri se kur kane ardhur Danajt ne Greqi?

#10

Post by Leka SHQIP » Sun Nov 07, 2010 2:10 pm

pra ju mendoni qe kane luajtur rol vendimtar keta danajt ne krijimin e gjuhes greke te vjeter apo jo?
biles doja te dija nese danajt flisnin akoma pellazgjisht kur u kthyen ne greqi rreth 800 p.e.s apo e kishin harruar gjuhen pellazge ata?

por a mund te jete edhe e mundur qe greqishtja e vjeter te jete krijuar artificialisht nga Gorjas i leonideve te Sicilise qe erdhi ne vitin 427 p.e.s ne athine dhe krijoi gjuhen greqishtja e vjeter qe mori emrin koine.
kjo greqishtja zvendesoj jonishten pellazge dhe dorishten dhe eolishten pellazge dhe u be gjuha e vetme.
a mund te kete qene edhe keshtu krijimi artificial i greqishtes se vjeter pasi ajo nuk perkthen dialektet gjoja greke qe jane pellazge si jonishtja,dorishtja,eolishtja?

erix77 dhe Zeus mund te shkruani mendim tuaj.

erix77
Star Member
Star Member
Posts: 543
Joined: Sat Aug 14, 2010 8:23 am
Gender: Male
Location: Tirana

Re: A e di ndonjeri se kur kane ardhur Danajt ne Greqi?

#11

Post by erix77 » Sun Nov 07, 2010 4:58 pm

keto jane ca pyetje qe e gjithe bota do te donte ti dinte dhe veshtire qe mund te gjejne pergjigje sepse problemi qendron tek fakti qe gjuha e folur nuk ishte domosdoshmerisht e njejte me gjuhen e shkruar perkundrazi ne shume raste mund te kete qene nje dicka tjeter nga gjuha e folur prandaj une mendoj se ne nuk kemi asnje mundesi qe te zbulojme cfare gjuhe flisnin keta njerez ne fillimet e tyre.
Dhe e bëmë me besa besën ja të rrojmë ja të vdesëm!

Ishte thënë prej Zotit që të nderohen armët e Shqipërisë!

Leka SHQIP
Regular Member
Regular Member
Posts: 92
Joined: Mon Apr 12, 2010 6:43 pm
Gender: Male

Re: A e di ndonjeri se kur kane ardhur Danajt ne Greqi?

#12

Post by Leka SHQIP » Mon Nov 08, 2010 10:20 am

Isokrati thoshte qe grek eshte ai qe meson greqishten. kjo eshte nje prove e forte dhe bindese se banoret e greqise se vjeter qe ishin jonet,doret dhe eolet nuk e kane pasur kurre greqishten gjuhen e nenes por vetem shqipen pellazge sepse keto tre fiset kryesore te greqise antike ishin me prejardhje pellazgo-ilire dhe rrjedhimisht flisnin nje gjuhe pellazgo-ilire.

plus qe arvanitasit nuk kane emrigruar ne greqi ne mesjete por mbi 90% e tyre jane vendas dhe pasardhesit direkt te grekeve te vjeter.

qe arvanitasit jane vendas ne pjesen dermuese te tyre kete e tregon vet fakti qe nje mitropolit nga konstandinopoja e shikonte qendrimin e tij ne athine ne vitin 1180 si ndeshkim sepse ai vet pohonte ne dokument te shkruar se ne athine me rrethiat jetojne vetem barabar jo-greqisht foles pra shqiptare. dhe kjo date eshte para ardhjes se arvanitasve te para nga epiri ne greqi ne vitin 1295 dhe keta te paret e ardhur me 1295 nga epiri u vendosen ne Thesali dhe mitropoliti flet per shqiptar albanofone ne athine me shume se 100 vjet para ardhjes se arvanitasve te pare ne thesali.

gjithashtu jane gjetur ne pllaka guri shkrimet origjinale jone,dore,eole dhe eshte vertetuar qe jo vetm lineari a kretas dhe lineari b mikenas jane shkruajtur ne gjuhen e paster shqipe por edhe vet tre dialektet e greqise antike si jonishtja,dorishtja dhe eolishtja jane gjuha shqipe dhe ne te folur dhe ne te shkruar.

greqishtja lindi artificialisht si gjuha e filozofise letrave dhe fese ne athine rreth 400 para eres sone dhe kjo gjuhe greqishtja koine zvendesoj dale ngadal gjuhe e shkruar te dialektetve pellazgo-ilire por kurren e kurres nuk u be gjuha e folur e popullit te greqise anike dhe as te greqise mesjetare sic duket qarte dhe athina dhe sparta flisnin dhe shkruanin shqip ne antikitet ddhe gjuhen e bukur shipe e dini si gjhen e vetme qe njifnin atehere edhe Homeri,Hesiodi,Perikliu,Perisistradi,Herodoti,Sokrati,Platoni dhe te tjere me radhe.

shkruani mendimin tuaj per kete ceshtje.

Leka SHQIP
Regular Member
Regular Member
Posts: 92
Joined: Mon Apr 12, 2010 6:43 pm
Gender: Male

Re: A e di ndonjeri se kur kane ardhur Danajt ne Greqi?

#13

Post by Leka SHQIP » Tue Nov 09, 2010 12:04 pm

do doja ta komentonit kete shkrim.

erix77
Star Member
Star Member
Posts: 543
Joined: Sat Aug 14, 2010 8:23 am
Gender: Male
Location: Tirana

Re: A e di ndonjeri se kur kane ardhur Danajt ne Greqi?

#14

Post by erix77 » Tue Nov 09, 2010 2:06 pm

Po tani keto gjera i ka shpjeguar me se miri Aristidh Kolia dhe ne nuk kemi cfare te shtojme me shume,menyra sesi ai u trajtua nga Greket flet me qarte se cdo gje tjeter dhe une besoj se komentet do te ishin te teperta.
Dhe e bëmë me besa besën ja të rrojmë ja të vdesëm!

Ishte thënë prej Zotit që të nderohen armët e Shqipërisë!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4202
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: A e di ndonjeri se kur kane ardhur Danajt ne Greqi?

#15

Post by Zeus10 » Tue Nov 09, 2010 5:41 pm

Leka SHQIP wrote:Isokrati thoshte qe grek eshte ai qe meson greqishten. kjo eshte nje prove e forte dhe bindese se banoret e greqise se vjeter qe ishin jonet,doret dhe eolet nuk e kane pasur kurre greqishten gjuhen e nenes por vetem shqipen pellazge sepse keto tre fiset kryesore te greqise antike ishin me prejardhje pellazgo-ilire dhe rrjedhimisht flisnin nje gjuhe pellazgo-ilire.
Isokrati ka thene keshtu:

ISOCRATES, PANEGYRICUS Isoc. 4 50
τοσοῦτον δ᾽ ἀπολέλοιπεν ἡ πόλις ἡμῶν περὶ τὸ φρονεῖν καὶ λέγειν τοὺς ἄλλους ἀνθρώπους, ὥσθ᾽ οἱ ταύτης μαθηταὶ τῶν ἄλλων διδάσκαλοι γεγόνασι, καὶ τὸ τῶν Ἑλλήνων ὄνομα πεποίηκε μηκέτι τοῦ γένους ἀλλὰ τῆς διανοίας δοκεῖν εἶναι, καὶ μᾶλλον Ἕλληνας καλεῖσθαι τοὺς τῆς παιδεύσεως τῆς ἡμετέρας ἢ τοὺς τῆς κοινῆς φύσεως μετέχοντας.And so far has our city distanced the rest of mankind in thought and in speech that her pupils have become the teachers of the rest of the world; and she has brought it about that the name Hellenes suggests no longer a race but an intelligence, and that the title Hellenes is applied rather to those who share our culture than to those who share a common blood.
Mua nuk me duket aspak, qe Isokrati te mohoje etnikisht(me rezerva kjo fjale) helenet e asaj kohe, por ai thote qe ata u shnderruan tashme ne kulture universale per popujt qe i rrethojne. Nuk mendoj se do te thote ate qe thua ti.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Post Reply

Return to “Balkan history”