"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Masakra e Tivarit.

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.
Post Reply
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member

Re: Masakra e Tivarit.

Post by Mallakastrioti »

Ja ore vella kosovar se po ti shtroj une ty mendimet e mia atehere si zgjidhen çeshtjet kombetare.Distancim nga keta lloj njerezish qe jane teper perçares:
1)Enveristat e sidomos keta te sotmit.
2)Ekstremistat fetar te çdo feje.
3)Ekstremistat partiak.

Te treja keto kategori nuk vene ne qender te vemendjes interesat jetike shqiptare,por vetem ato ideologjike-fetare.
Si mund te bisedosh me njerez te tille per çeshtje serioze dhe me teper as nuk ke mundesi te bisedosh me keta,sepse e kane trurin fushe aviacioni ku ngrihet ai avioni qe permende.

Personalisht nuk me intereson Berisha per çfare arsye e tha kete gje.Por pergjegjesite morale ia hedh e çke me te E.Hoxhes e R.Alise e klikes ish komuniste udheheqese ashtu sikurse asaj shqiptare komuniste kosovare.Vrasesit nuk ndeshkohen ne radhe te pare sepse nuk ka pasur nje ze qe te kerkonte drejtesi qysh fill mbas ndodhjes se Masakres dhe mendoj se ketu jemi dakort bashke apo jo?Nuk mund te kerkojme alibira jo filloi Lufta e Ftohte e ku di une te tjera gjera se jane vetem te genjejme veten.Si kjo masaker u hesht edhe per Masakra te tjera po kaq mizore sikurse ajo e genocidit Cam nga greket.

Problemet dhe çeshtjet shqiptare jane te te gjitheve qe Nga Nishi e deri ne Preveze si dhe trevat ku sundon sllavo-bullgari sot.Kurse ajo udheheqje komuniste kerkoi qe nje problem shqiptar kosovar te mos ishte edhe problem i trungut mem,ashtu sikurse problemi Cam apo problemi i shqiptareve ne Maqedoni e Mal te Zi dhe ti keto i di fort mire.
Nuk mund te dija me teper une dhe ti sepse asnje nuk na thoshte deri dje,ashtu siç po bejne edhe sot kur arkivat jane ende te mbyllura dhe çelsat i kane po ata qe sunduan dje,qe justifikojne keto gjera qe kjo do krijonte perçarje po te hapen arkivat.Kurse une mendoj dhe kam bindjen se do gjenden pergjegjesit kryesore dhe ata qe sundojne sot kane frike,prandaj ngelen deshmite e gjyshit tend apo te atyre qe munden ti shpetonin kesaj masakre.
Duhen denuar po ne te njejten menyre kush dinte dhe heshti,pasi po nuk vume para pergjegjesive edhe ata qe kishin mundesi te jepnin drejtesi apo te pakten te mundoheshin per diçka te tille dje....ateher vetvetiu do krijohen perçarje.
Image
Arta
Sun Member
Sun Member

Post by Arta »

TË ZBARDHET MASAKRA E TIVARIT
Nga Mehmet BARDHI*

Pyetja që deputeti Mehmet Bardhi, i bëri Qeverisë, gjegjësisht kryetarit Millo Gjukanoviq, për Masakrën e Tivarit, të 01 prillit 1945, në mbledhjen e Nëntë, të posaçme, të Kuvendit të Malit të Zi, të përbërjes së 24 –të, të caktuar për datën 16 qershor 2010, pika ORA E KRYEMINISTRIT DHE PYETJE TË DEPUTETËVE.

I nderuari zotëri kryetar,

Ka shumë ngjarje, në të kaluarën e afërt dhe të largët, të cilat kanë ndodhur në territorin e sotëm të Malit të Zi, të cilat kanë lënë gjurmë të thella e të pashlyera, hije të zezë dhe barrë të rëndë breznive, pra edhe këtij pushteti, pasi që nuk i kanë zbardhë deri sot. Para së gjithash për papërgjegjësinë ndaj histories së vet, për shkak të mosgatitshmërisë që të ballafaqohen me të vërtetën, qoftë ajo edhe më e hidhura, për qëllim që t’i fshehin kryerësit e krimeve dhe urdhëndhënësit, për shkak të përkatësisë dhe lidhjeve të afërta (farefisnore, partiako-politike, nacionale etj.) me to ose për shkak se në një mënyrë apo një tjetër i kanë përkrahë këta ekzekutime, si pjesë e politikës projektuese të planifikuar kundër nacionaliteteve të caktuara dhe trojeve të tyre. Kështu që ende edhe sot kemi që nuk janë zbardhur të gjitha krimet nga periudha e Luftës së Dytë Botërore e as pas saj. Pra shumë devijime dhe krime nga periudha komuniste, si ekzekutimet politike pa gjyq etj. Mali i Zi këto i ka heshtë, madje zyrtarisht as nuk i ka gjykua as verbalisht, e jo më të hapë procedure hetimi! Megjithëse është pyetje në vete se si t’i qerojë hesapet me këto, kur edhe sot, ka funkcionarë në poste shumë të larta shtetërore, të cilët kanë marrë pjesë në procese të ndryshme politike-policore gjyqësore (të montuara) kundër intelektualëve dhe të tjerëve shqiptarë etj., në kohën e regjimit komunist.

Njëra nga ngjarjet e tilla të tmerrshme, holo-kausti në këto treva është edhe MASAKRA E TIVARIT, e cila ka ndodhë më 1 prill 1945, në Tivar, Breg të Tivarit, në ndërtesën e Monopolit të Duhanit, në oborrin e tij dhe në rrugën afër mureve të oborrit “…në mënyrën më barbare dhe më terbuese shoviniste që njohu historia, vetëm brenda disa minutave, dhe në një sipërfaqe prej rreth dhjetë ari vend, ushtria serbo-malazeze masakroi, me armë zjarri e armë të ftofta, 3770 shqiptarë duarthatë, të mobilizuar kinse për nevoja të Armatës Antifashiste të Jugosllavisë…” 1) të mobilizuar nga të gjitha anët e Kosovës në qendrën mobilizuese në Prizren, nga ku, kah fundi i marsit, nga të mobilizuarit, 7700 shqiptarë, të grupuar në tre eshallone, i përcollën këmbë (të cilëve më përpara , që në Prizren, ju kishin marrë armët) në rrugën Prizren-Kukës-Shkodër-(Anë e Malit)- Tivar, kinse me qëllim që t’i transportonin për Dubrovnik, Trogir e Istër në frontin e Trieshtës… Ngjarja tregoi se qëllimi i vërtetë ishte krejtësisht tjetër - likuidimi i tyre.

„Një plojë dhe një masakër kaq masiv i kryer me tradhëti mbi mijëra vetash moshash nga 16 deri në 60 vjeç dhe në një sipërfaqe kaq të vogël, nuk e njeh historia dhe, ia kalon „Natës së Bartolomeut“ të Parisit, më 24 gusht 1573, që njihet si sinonim për vrasjet masive e të paskrupulla të kundërshtarëve ideologjikë. Në rastin e „Natës së Bartolomeut“ në Tivar, vrasësit gjakpirës shtazarakë, në shqiptarët e molisur nga marshimi i gjatë e lodhja deri në rraskapitje, shihnin kundërshtarë ideologjikë, fetarë e kombëtarë!?!“2)

Në atë batare nga të gjitha anët, disa arritën të iknin e të shpetojnë. Këta mbetën dëshmitarë të gjallë të kësaj masakre e këtij krimi makabër... Përndryshe për herë të parë dhe të fundit, atëherë, për këtë masakër, dha disa të dhëna vetë Aleksandër Rankoviqi 3) në Kongresin e I të PK të Serbisë, kur ai e përmendi dhe kritikoi „aktin kriminal të malazezëve“. Me atë rast ai përmendi shifrën prej „disa qindra“ të vrarëve... Edhe atëherë edhe më vonë, çdo gjë ishe nën shifrën „rreptësisht sekret“ (serb. strogo pov.), deri me rënien e tij në vitin 1966. Por, edhe pastaj , as deri sot kjo ngjarje e rëndë, makabre e tradhëtare për shqiptarët nuk u zbardh, megjithëse në Kosovë për këtë pati iniciativë, tentativë e parashtresë. Por vetëm kaq. Megjithëse kaluan plot 65 vjet, pushteti zyrtar as i asaj Jugosllavi, as i Serbisë e as i Malit të Zi, në territorin e të cilës ndodhi kjo plojë e masakër, dhe ushtria e së cilës këtë e bëri, për Masakrën e Tivarit – asnjë fjalë. Zyrtarisht asgjë. Përndryshe njerëzit për këtë kanë folë, e kanë denuar këtë akt makabër dhe kanë kërkuar shpjegim.

Është folë edhe kjo, se disa nga ata që mundën të shpëtonin, në rrugë e sipër disa „civilë“ të „etshëm për gjak shqiptari“ i kanë vra në rrugë. Për këtë dëshmojnë disa varre pranë rrugës mbi Tivar... Por, nëse dihet kush i vrau dhe ku u vranë, pyetja është gjithë ata qindra e mijëra kufoma ku i varrosen? Çka bënë me to? A ka dhe nëse ka ku është varri i tyre (i përbashkët), pasi deri tash nuk është gjetur ndonjë varr i tillë masiv. E vërtetë është se shumë prej kufomave i përpiu deti. Në Breg, në detë pranë skelës, janë parë shumë kufoma e plisa të bardhë, që notojnë mbi ujë ditë të tëra! Por për kufomat, të cilat i ngarkuan në kamiona dhe i dërguan në pllajen e malit të Sutormanit, nuk dihet vorri, nuk ka asnjë gjurmë, së paku deri tash. Mos i kanë hedhë në ndonjë shpellë? Dikush pa dyshim duhet të dijë.

Në lidhje me këtë, zotëri kryeministër, meqenëse krimet nuk vjetrohen, ju bëjë pyetjen që vijon:

- A kanë ndërmend organet zyrtare të shtetit të Malit të Zi që të nisin hetimin dhe të zbardhin rastin e MASAKRËS SË TIVARIT, holo-kaustin e vërtetë në këto treva, të cilin e kreu, më 1 prill 1945, në Tivar, Breg të Tivarit, në ndërtesën e Monopolit të Duhanit, në oborrin e tij dhe në rrugën afër mureve të oborrit “…në mmënyrën më barbare dhe më terbuese shoviniste që njohu historia, vetëm brenda disa minutave, dhe në një sipërfaqe prej rreth dhjetë ari vend, ushtria serbo-malazeze, kur masakroi, me armë zjarri e armë të ftofta rreth 3770 shqiptarë duarthatë, të eshallonit të dytë, të mobilizuar kinse për nevoja të Armatës Antifashiste të Jugosllavisë…” . Ata i mobilizuan, nga të gjitha anët e Kosovës, në qendrën mobilizuese në Prizren, nga ku, kah fundi i marsit ( 7700 rekrutë shqiptarë, megjithëse në dokumentet ushtarake ata quhën „ljudstvo“ („njerëz“(sic)), të grupuar në tre eshallone, i përcollën këmbë (të cilëve më përpara, që në Prizren, ju kishin marrë armët) në rrugën Prizren-Kukës-Shkodër-(Anë e Malit)- Tivar, kinse me qëllim që t’i transportonin për Dubrovnik, Trogir e Istër në frontin e Trieshtës… Ngjarja tregoi se qëllimi i vërtetë ishte krejtësisht tjetër - likuidimi i tyre.

Siç duket, kjo pyetje, imja, është iniciativa dhe kërkesa e parë, me shkrim, që rasti të zbardhet. Faji dhe përgjegjësit të personalizohen e të gjykohen. Drejtësia këtë e kërkon. Edha ata që shpëtuan e që janë gjallë, po edhe familjarët e tyre, të gjallëve e të vdekurve, kërkojnë që t’i shohin para drejtësisë e të bëhën zyrtarisht të njohur përgjegjësit, ekzekutuesit e sidomos urdhërdhënësit. Prandaj kërkojmë që të hapet procesi, të hetohet dhe të zbardhet ngjarja. Më së miri është që organet kompetente të Malit të Zi ta bëjnë këtë. Raportet për këtë masakër kanë mbërrijtë edhe në OKB-në. Siç thashë krimet nuk vjetërsohen. Është më se e nevojshme që e vërteta të dalë në shesh. Të personalizohen faji dhe fajtorët. Ata duhet gjykuar e denuar qoftë edhe pas vdekjes. E drejta këtë e kërkon. Dihen eshallonet. Dihen emrat e komandantëve. Dihet rendi dhe hierarkia e komandimit dhe pozita e vartësëve dhe të varurve. Dihen formacionet përcjellëse dhe komandantët e tyre, ata që lejuan e urdhëruan masakrin, si dhe malltretimet e vrasjet gjatë rrugës për në Tivar. Janë dokumentat e shkruara. Janë dëshmitë e dhëna e të shkruara. Janë dokumentat dhe raportet e shkruara ushtarake...

Pres përgjigje, në formë të shkruar.

Falëminderit.

* Mehmet Bardhi është deputat i parlamentit malazez. Ai përfaqëson Ulqinin.

Ja pra zoterinj keshtu shtrohen pyetjet, jo me pushke ne dore, e me fjalime te dala ne televizion per perodrime politike! Edhe nje gje tjeter, duhet ne fillim te kerkojme kete hetim tek shteti ku u be ky gjenocid, c'fare te dhenash japin ata edhe per kete pjesen tone, dhe prej andej perdor te dhenat dhe faktet dhe shqyrtohen!
"I never gave anybody hell! I just told the truth and they thought it was hell."~Harry S. Truman
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member

Post by alfeko sukaraku »

Lona

Masakrra e Tivarit nuk duhet te kerkohet tek"shteti qe u be masakrra" por duhet te kerkohet nder shqiptaret.Historin tone nuk munden kurre te na i bejn serbet e Malit te Zi, jemi te zotet e vetes :oops: -loveyou-
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE
Arta
Sun Member
Sun Member

Post by Arta »

alfeko sukaraku wrote:Lona

Masakrra e Tivarit nuk duhet te kerkohet tek"shteti qe u be masakrra" por duhet te kerkohet nder shqiptaret.Historin tone nuk munden kurre te na i bejn serbet e Malit te Zi, jemi te zotet e vetes :oops: -loveyou-

alfeko me kupto ku e kam piken! Nqs shteti i Malit te Zi per te shfajsuar sadopak veten e vet, do nxjerr shume gjera te cilat do e bejne edhe me te lehte per te verifukuar shume fakte te cilat kane medyshje ne kete tragjedi, atehere them se po te fillojme nga tanet menjehre do te kemi me perballje te pafajsise!
"I never gave anybody hell! I just told the truth and they thought it was hell."~Harry S. Truman
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member

Arta wrote:
alfeko sukaraku wrote:Lona

alfeko me kupto ku e kam piken! Nqs shteti i Malit te Zi per te shfajsuar sadopak veten e vet, do nxjerr shume gjera te cilat do e bejne edhe me te lehte per te verifukuar shume fakte te cilat kane medyshje ne kete tragjedi, atehere them se po te fillojme nga tanet menjehre do te kemi me perballje te pafajsise!
bahhhh
"per cakallin nata e eret eshte rast e deli raste"

askujt nuk i intereson qe ne shqiptaret te gjejm gjuhen me njeri tjetrin, keshtu na duan ata, te percar qe te cojm uje ne mullirin e tyre.

ekziston nje problem i vogel shoku.."ne se ne nuk do ishim te percare, nuk do ekzistonte ne harte mali i zi"..keshtu qe ska llogjik qe te ndihmoj malazezat sepse do i nxjerrin syte vetes..vetem ne me injorancen tone te papare bejm gabime te tilla.

Pikerisht per kete po theremi ne kete teme me miqet tane,sepse neve edhe vetem neve na intereson te mesojm se si na i futen serbet kur na gjeten rastin.Duhet maturi edhe mbi te gjitha duhet vullnet edhe jo percarje serisht nder shqiptaret.Shashkat qe u hodhen per kete ceshtje nuk i sherbejn zbardhjes se gjarjes, por i sherbejn mbylljes se kesaj ceshtje.Kjo ceshtje nuk zbardhet me shashka te tiptit "do te rras brenda kriminel" sepse me rrasjen brenda te te pacipit komunist nuk mer fund tragjedia jone e hidhur kombetare, por thjesht mbyllet nje kapitull edhe nje faqe e erret e tragjedis sone kombetare.Si mbyllet??Mbyllet duke u denuar individi edhe jo percarja ne ideologji antishqiptare.Me e rendesishmja eshte te zbardhet arsyeja edhe te nxirren mesime per te ardhmen .
Shqiperiaimee
Regular Member
Regular Member

Post by Shqiperiaimee »

Ja pra zoterinj keshtu shtrohen pyetjet, jo me pushke ne dore, e me fjalime te dala ne televizion per perodrime politike! Edhe nje gje tjeter, duhet ne fillim te kerkojme kete hetim tek shteti ku u be ky gjenocid, c'fare te dhenash japin ata edhe per kete pjesen tone, dhe prej andej perdor te dhenat dhe faktet dhe shqyrtohen![/quote]

Po pra keshtu shtrohet por a do te mund ta shtronte kete Enveri ne kete forme?
Jam 100% i sigurte se gjate periudhes se Rankovicit pra deri me 1966, as qe do te guxonte kush ta permendete, edhe vete te mbijetuarit, nuk kane guxuar ta bisedojne as ne mes tyre, vetem pas renjes se ketij krimineli, kane dale deklarat e para e me pastaj edhe statusi i luftetarit. Une, fatkeqesisht po shikohem si komunist, pra sic nuk jam, dhe cfaredo qe them shihet me dyshim dhe kjo nuk eshte e mire.Mendoj se edhe vitet e 70-ta, ku ne pas demonstratave, fituam flamurin, universitetin e autonomine, dhe njerezit per here te pare po ndiheshin te lire dhe ngase kishin vuajtur shume nen Rankovicin, ndjeheshin shume te lumtur, po a thua do te ishte e mire per kosovaret nje kerkese direkte ne kete kohe? Mendoj se vetem vitet e 80-ta kane mundur te shfrytezohen permes kosovareve qe te behet dicka sigurisht nese ndonjeri do te rrezikonte sepse shteti vete kurre nuk do te pranonte gjate komunizmit. Se a do te bashkepunoje sot Mali i Zi dhe Serbia, une besoj qe jo sepse edhe po te doje Mali i Zi, Serbia s`besoj se do te pranoje, te shohim!
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member

Shqiperiaimee wrote:J . Se a do te bashkepunoje sot Mali i Zi dhe Serbia, une besoj qe jo sepse edhe po te doje Mali i Zi, Serbia s`besoj se do te pranoje, te shohim!
problemi eshte i brendeshem edhe teje shqiptare.nuk ka pune as mali i zi edhe as serbia me kete ceshtje.
Shqiperiaimee
Regular Member
Regular Member

Post by Shqiperiaimee »

alfeko sukaraku wrote:
Shqiperiaimee wrote:J . Se a do te bashkepunoje sot Mali i Zi dhe Serbia, une besoj qe jo sepse edhe po te doje Mali i Zi, Serbia s`besoj se do te pranoje, te shohim!
problemi eshte i brendeshem edhe teje shqiptare.nuk ka pune as mali i zi edhe as serbia me kete ceshtje.
Kane o vella se ata jane planifikuesit dhe beresit e krimit a kupton dhe nese ti don te zbulosh nese tanet ne cfaredo forme mbajne pergjegjesi, atehere ty te duhet ndihma e tyre ndryshe mbetemi vetem tek teorite e thata.
Socio
Star Member
Star Member

Post by Socio »

Image

Dëshmitë e Shefqet Peçit dhe të Arif Haskos për Marsin e 1945
Gjatë rrugës së kthimit në Shqipëri, kujton Shefqet Peçi, u ndodha në Prizren. Ishte fundi i marsit të vitit 1945. Më thonë se, me porosi "nga lart", duhej të shkoja e t'iu flisja disa rekrutëve kosovarë, të mobilizuar në ushtrinë jugosllave. T'iu flisja për bashkim-vëllazërimin, t'iu thoshja se më në fund edhe çështja e Kosovës do të zgjidhej në mënyrë "internacionaliste" e kështu me radhë. Mua, përherë se si më janë dukur këto porositë "nga lart", kur nuk të thonë se kush i ka dhënë, kur unë i merrja urdhrat vetëm nga komanda dhe udhëheqja ime.

Nuk shkoj, thashë, ata s'e kuptojnë labçen time, le të flasë më mirë Esat Ndreu, që është nga Dibra. Dhe vajti e foli Esati. Se kesh hiç hallin tek labçja uu, që kosovarët e kuptonin që ç'ke me të, po kesh dëgjuar se kosovarët e kishnë mobilizuar me zor, me gënjeshtra dhe opo i keqtrajtonin, naj nuk doja të bëja lojën e të tjerëve. Dhe dolli ashtu siç e menoja, ata u pushkatuan të gjithë në Tivar pas disa ditësh. I bëra njëmbëdhjetë faqe informacion Komitetit Qënëror, që në Tiranë ta mësonin si qe puna dhe të ankoheshin te Titua.

Kur u ktheva në Tiranë, u poqa me Koçi Xoxen dhe e pyeta se ç'ishte bërë me atë informacionin tim dhe ai më tha qetësisht: "E mo, Shefqet, ç'bëhesh merak për ca të vrarë të Kosovës'!..." Po ata nuk ishin ca, po mijëra të rinj, o shoku Koçi, iu ktheva me zemërim. Mijëra, mijëra, por të gjithë ishin bashkëpunëtorë të Rexhep Mitrovicës dhe Xhemë Gostivarit, që i kishin lyer duart me gjak partizanësh jugosllavë dhe e patën me hak gjysmën e lekut, e mbylli bisedën Koçi, që në atë kohë ishte edhe më i fuqishëm se Enveri..."

Ndërsa Arif Hasko, në atë kohë komisar i Divizionit të Dytë Sulmues të Ushtrisë Nacionalçlirimtare, pohon me shumë përgjegjësi:
"Në ditët e fundit të marsit të vitit 1945, ndodhesha rastësisht në Shkodër ku më ndodhi edhe një incident me partizanët e Brigadës së 22-të Sulmuese, të cilët nuk më njihnin dhe më arrestuan, nga që më panë të veshur bukur dhe menduan se mund të isha ndonjë ballist ose kolaboracionist i maskuar. Në ato çaste mërzie, më lajmëruan nga Tirana me fonogram se aty do të vinin ca kosovarë (vullnetarë), të cilëve ishte mirë t'iu flisja për luftën kundër fashizmit, për vëllazërimin midis shqiptarëve dhe popujve të Jugosllavisë etj.

Interesohem dhe mësoj se një kolonë të madhe kosovarësh e kishin rrasur në Tebojë, në ca kazerma të braktisura. Ishte paraditja e 31 marsit. Shkoj dhe i gjej të rrahur, të masakruar, disa edhe të lidhur nga duart. Sa hyra mes tyre, ata ulën kokat, asnjëri nuk deshi të më shihte në sy. Rrethoheshin nga shoqërues malazez, të armatosur mirë, anash ishin ngritur mitralozët. I pyes shoqëruesit se ku po i çonin dhe më thonë se janë rekrutë që do të plotësojnë formacionet e Armatës së Katërt Jugosllave.

Pyes se përse nuk kanë armë, përderisa janë rekrutë dhe më thonë se do t'i marrin kur të shkojnë në vend, kërkoj shpjegime se përse shumë prej tyre janë të keqtrajtuar dhe më thonë se ata kanë dashur të arratisen, se disa janë ngritur në revoltë, duke mos pranuar të marshonin e të luftonin kundër gjermanëve etj. Në këto kushte, nuk kam ç'të flas, thashë dhe u largova i revoltuar. Pasdite, ata i nisën me ngut për në Malin e Zi, ndërsa të nesërmen a të pasnesërmen, u përhap me shpejtësi lajmi se i kishin vrarë e masakruar të gjithë në qytetin e Tivarit. Kur u ktheva në Tiranë, ia tregova ndodhinë Koçi Xoxes dhe ai nuk shfaqi asnjë shenjë shqetësimi. "Mirë t'iu bëhet! - më tha. - Janë të gjithë pasues të Xhemë Gostivarit e Rexhep Mitrovicës... E di mirë këtë problem, më ka shkruar edhe Shefqet Peçi..."

Një komandant shtabi operativ dhe një komisar divizioni (dhe sigurisht që këta nuk janë të vetmit), që revoltohen dhe nuk pranojnë të flasin për "vëllazërimin e popujve", sepse po ndesheshin me një realitet tjetër, që nuk kishte asgjë të përbashkët me vëllazërimin. I pari dërgon informacion në Shtabin e Përgjithshëm e në Komitetin Qëndror, ndërsa i dyti i raporton me shqetësim Koçi Xoxes dhe përgjigjja për të dy është e njëjtë: "Mos u merakosni për ca të vrarë kolaboracionistë! Pse, pak bashkëpunëtorë të fashizmit po pushkatojmë neve këtu'!..." Dhe kështu, qarku mbyllet, përgjegjësia dhe bashkëfajësia gati pranohen zyrtarisht.

Po Enver Hoxha, po Komiteti Qendror? A u përpoqën ata të merrnin "masa të prera, në mënyrë bolshevike", siç propozonte Shefqet Peçi' Duam s'duam, duhet pranuar se ata nuk lëvizën as gishtin e vogël të këmbës a të dorës. Jo se nuk deshën, por se nuk mundnin. Mendojmë se opinioni sot, i ndikuar ndoshta edhe nga ngjarjet e mëvonshme dhe nga kulti i ngritur për Enver Hoxhën gjatë dyzet e më shumë viteve, kërkon shumë më tepër nga ç'mund të bënin ata dje, i konsideron shumë më të fuqishëm nga ç'ishin realisht.

Ata kishin problemet e tyre të mëdha, pushteti i tyre nuk ishte vendosur ende mirë në Shqipëri dhe jo të kishte ndikim tek Jugosllavia e madhe, siç mund të mendohet. Për shqiptarët, çelësat e portës së komunizmit i mbante fort në dorën e tij vetëm Titoja. "Atëherë, nuk dinim se ç'qe Stalini, ç'ishte Bashkimi Sovjetik. Titon njihnim. Dhe askush nuk dyshonte se ai ishte një nga udhëheqësit më të shquar komunistë, një internacionalist i madh, që i dëgjohej zëri dhe që na kishte premtuar, se çështja e Kosovës do të zgjidhet në kuadrin e gjithë luftës çlirimtare të popujve, thotë me sinqeritetin më të madh Arif Haskoja.
Shkeputur nga: 'Dëshmi dhe udhëkryqe të historisë' 2006 Apostol Duka
One cannot and must not try to erase the past merely because it does not fit the present
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member

Shqiperiaimee wrote:
alfeko sukaraku wrote:
Kane o vella se ata jane planifikuesit dhe beresit e krimit a kupton dhe nese ti don te zbulosh nese tanet ne cfaredo forme mbajne pergjegjesi, atehere ty te duhet ndihma e tyre ndryshe mbetemi vetem tek teorite e thata.
o plako

ju si thoni ta mare vesh une??? ju na thoni se serbet e malazezet qe jane planifikuesit edhe bersit e krimit do hedhin drite te zbardhet krimi???ku rroni ju plako???

Ceshtja eshte e jona edhe duhet zbardhur me doemos edhe me c do kosto.lere ta mesojn te verteten shqiptaret se si u theren me shqiptaret te hequr prej hunde nga serbet.lere ta mesojm qe ti thyejm njeher e mire turinjet tona gjakatare vellavrarse ne emer te ideologjive bushtra.
Arta
Sun Member
Sun Member

Post by Arta »

alfeko sukaraku wrote:
Shqiperiaimee wrote:
alfeko sukaraku wrote:
o plako

ju si thoni ta mare vesh une??? ju na thoni se serbet e malazezet qe jane planifikuesit edhe bersit e krimit do hedhin drite te zbardhet krimi???ku rroni ju plako???

Ceshtja eshte e jona edhe duhet zbardhur me doemos edhe me c do kosto.lere ta mesojn te verteten shqiptaret se si u theren me shqiptaret te hequr prej hunde nga serbet.lere ta mesojm qe ti thyejm njeher e mire turinjet tona gjakatare vellavrarse ne emer te ideologjive bushtra.

Te jete kjo ne kosto te se vertetes kush e qan, por jam teper e rezervuar, mbasi deri tani historite dhe zbulimet tona jane ndikuar vetem prej dhe ne favor te politikes se rradhes dhe asgje tjeter!

Spartak Ngjela~
Kur nje popull drejtohet nga nje kryeminister qe eshte: i lig nga natyra, i semure nga mendja dhe i pafte nga intelekti, ai popull eshte i destinuar te pllakoset nga varferia dhe tragjedia. Spartak Ngjela (fjalim i mbajtuur ne Parlament, kunder S. Berishes)... Ky ka qene fati yne politik...gjithmone pas F. S. Nolit...
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member

Arta wrote:
alfeko sukaraku wrote:
Shqiperiaimee wrote:
alfeko sukaraku wrote:
o plako

Te jete kjo ne kosto te se vertetes kush e qan, por jam teper e rezervuar, mbasi deri tani historite dhe zbulimet tona jane ndikuar vetem prej dhe ne favor te politikes se rradhes dhe asgje tjeter!

Spartak Ngjela~
Kur nje popull drejtohet nga nje kryeminister qe eshte: i lig nga natyra, i semure nga mendja dhe i pafte nga intelekti, ai popull eshte i destinuar te pllakoset nga varferia dhe tragjedia. Spartak Ngjela (fjalim i mbajtuur ne Parlament, kunder S. Berishes)... Ky ka qene fati yne politik...gjithmone pas F. S. Nolit...
-bravo- -bravo- -bravo- -bravo-
Parti Enver Jemi gati kurdoher

lona te kam pershendetur andej nga tema me muzike -hahaha-
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member

Post by Mallakastrioti »

Po mire te kthehem nga ju une...vetem Sali Berishen e Edi Ramen njihni ju per fakte historike apo si eshte muhabeti?

Po ngelet vetem me keta ore ja vençi ferren ne koke te hasmit nje e me dy e ne nje vrime ai i uruar fyell...e?
Image
Arta
Sun Member
Sun Member

Post by Arta »

alfeko sukaraku wrote: -bravo- -bravo- -bravo- -bravo-
Parti Enver Jemi gati kurdoher

lona te kam pershendetur andej nga tema me muzike -hahaha-
e pashe te ktheva pergjigje! Ku me vjen me teper sepse Saliu me fjalimin ne pjesen e pare te kesaj video e pershendet pikerisht Ramiz Aline i cili ka dhene kontribut te madh edhe si pjese e kesaj "Masakre", siduket i kane rrejdh trute se po plaket.... -haha-
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member

Nuk zgjidhet kjo ceshtje e thelle kombetare me njerez te papergjegjeshem e qesharaker qe jane turpi i kombit.

mbajeni kete zjarre ndezur po doni te nxjerrim mesime nga tragjedia jone kombetare.

masakrra e tivarit duhet te zbardhet me c do kusht, por jo nga sali berisha.

sali berisha ler te zbardhin 97-gerdecin-rrugen e kombit me pare se te na drejtohet per drejtesi e patriotizem.
Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”