"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Ilire, Maqedone dhe Helene.

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#571

Post by ALBPelasgian » Mon Mar 18, 2013 11:30 am

Tek Horaci gjejme nje detaj interesant ku kujtohet koha kur deti Adriatik ishte ilir. Nese e zhbirojme tutje kete rresht, atehere gjejme se para se te fuqizohej Roma dy brigjet e Adriatikut banohej kompaktesisht prej ilireve:
Illyricis — undis — "amid the Illyrian waters." The allusion is to the Adriatic Sea In general. The Illyrians, besides then- settlements on the north-eastern shores of the Adriatic, had at one time extended themselves as far as Ancona, on the coast of Italy.

Code: Select all

Q. Horatii Flacci opera. The works of Horace, with Engl. notes by J. Currie
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#572

Post by Mallakastrioti » Tue Apr 09, 2013 9:21 pm

Lufta e Peloponezit qe nisi ne Epidamn/Durres.

Image

Lufta e Peloponezit sipas historianeve dhe historigrafise zyrtare ishte nje lufte "civile" brenda perbrenda te keshtuquajturve grek. Po a eshte e vertet diçka e tille?
Ne se "Lidhja Peloponeziake" ku Sparta perbente forcen kryesore kunder Athines dhe aleateve te saj, do kish qene etnikisht greke, atehere si ka mundesi qe si Sparta ashtu edhe aletet e saj asnjehere nuk pranuan greqizimin apo helenzmin Athiniot?
Jo vetem kaq, por Sparta perehere ka qene nje kundershtare e Athines ne kete drejtim, pra perhapjen e helenizmit apo ajo qe quajme me rendome ekspansionizmin athiniot permes kolonizimit. Ne se Spartanet do kishin qene te keshtuquajtur grek, atehere nuk do kish arsye qe ne kete lufte (Lufta e Peloponezit) e cila zgjati plot 27-vjet (431-404) Sparta ti kundervihej me kaq egersi Athines, ku kjo e fundit doli e humbur. Motivet e kesaj lufte kishin te benin me teper me ekspansionizmin e keshtuquajtur grek, apo thene me mire te Athines.
Fazat e pare te luftes nisin pikerisht aty ku Athina kishte influence sikurse kishte perhapur ate qe sot quhet "demokraci" (pra eshte e diskutueshme ne se ishte nje demokraci, apo kemi te bejme me teper me kryengritje kolonesh te mbeshtetur prej Athines te cilet kerkojne te debojne vendasit).
Ne menyre te terthorte, pra qe kolonet ne kolonite e tyre ne tokat Ilire ne kete rast dhe pikerisht ne Epidamn/Durres, ne nje pike te caktuar "fitojne" (nuk jepet shpjegim ne cilen menyre fituan) dhe kerkojne te debojne pronaret e tokave (pra vendasit) e gjejme ne vepren e historianit italian D. Musti me titull "Hyrje ne historine greke" dhe pikerisht ne fq. 132 (shih imazhin bashkangjitur) i cili shkruan tekstualisht:

"Faza e pare e çeshtjes kerkyriote (Kerkyra, shen. im) eshte e gjitha e brendshme ne boten Korinthiote. Ne vitin 435 demokratet marrin pushtetin ne Epidamn: pronaret e tokave, te cilet u perzune, therrasin ILiret kunder qytetit, ku kjo e fundit (pra demokratet, shen. im) kerkojne ndihme Kerkyres, atdheu i drejteperdrejt i tyre....Kerkyra refuzon kerkesen e demokrateve te Epidamnit, dhe per kete i drejtohen Korinthit. Ky (Korinthi) nderhyn ne Epidamn fillimisht me nje garnizon, me mbas me nje flote, por qe mundet prej Kerkyrasve....
Dy vjet me vone (433) Korinthi kerkon fitoren me nje shtrirje tjeter te forcave (luftarake). Kerkyra ndjehet ngushte dhe kerkon ndihme Athines...Athina dergon 10 trirema (anije luftarake shen. im) Kerkyres..."
----
Pra siç shohim faza e pare e luftes nis ne kolonite (kolonizatore=te ardhur) dhe pikerisht territorin ILir, ku demokratet (?) marrin pushtetin (nuk na jepet ndonje informacion si e moren pushtetin) dhe debojne pronaret e tokave, pra vendasit qe keta kolonizatore gjeten aty. Ne se pronaret e tokave nuk do kishin qene ILir, por kolonizatore sikurse pjesa qe mori pushtetin (te keshtuquajtur demokrate) atehere per cilen arsye kerkuan ndihme ILireve (siç sjell Prof. Musti ne citimin me siper), pasi me e llogjikshme do ishte te kerkonin ndihme p.sh Kerkyres apo ndonje qyteti-shtet te Peloponezit. Pra ketu kemi te bejme me nje menyre te pare debimesh, pra kur kolonizatoret kerkojne te debojne vendasit, pasi edhe pse njihet ne historigrafi qe Epidamnin e " themeluan" greket, nuk mendoj se ata 200 kolonizatore te ishin shumefishuar kaq teper dhe gjeten kete territor te pa banuar, pra qe nuk kishte zoterues apo pronare tokash ne Durresin e lashte te Ilirise.

E. C
Image

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#573

Post by ALBPelasgian » Mon May 13, 2013 9:42 am

Generally, Greeks and Macedonians regarded one another with a mixture of contempt and respect. The Macedonians were considered almost barbarians in Greece; their accent and their imitation of Hellenic customs were laughed at, though the wealth of their princes and the country's potential strength were known and and respected; while on the other side the Macedonians, however much they tried to assimilate the Greek way of life, nevertheless despised the Sophists' playing on words and were conscious of the superiority of their own kingdom over the Greek city States, weakning each other by their everlasting disputes.

Félix Grayeff, Aristotle and his school: an inquiry into the history of the Peripatos with a commentary on Metaphysics [zeta], [eta], [lambda] and [theta]. Duckworth, 1974, p. 16
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#574

Post by ALBPelasgian » Mon May 13, 2013 9:44 am

Probably, however, many of the Macedonians were non-Greek in race and speech ; in both respects they may have been related to the Illyrians in the west.

Alan John Bayard Wace, Frank Henry Stubbings, A Companion to Homer, MacMillan and Company, 1963, p. 312
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#575

Post by ALBPelasgian » Mon May 13, 2013 9:45 am

(...)These were the Epirotes, Macedonians, and Illyrians. The first two groups were semi-Hellenized, and the Macedonians rather more so than the Epirotes, by the immadiately pre-Hellenistic period. Yet they were not, strictly speaking, Greek. The populations in both regions did not speak Greek..."

Christabel Lacy, The Greek view of barbarians in the Hellenistic age: as derived from representative literary and artistic evidence from the Hellenistic period, niversity of Colorado, 1976, p. 22
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#576

Post by ALBPelasgian » Tue May 14, 2013 10:40 pm

Nje antroponim ilir qe ndeshet ne Maqedoni eshte 'Pyllos'.

Image

Image
Sheila L. Ager, Interstate Arbitrations in the Greek World: 337 - 90 B. C. 1996

Por ne disa mbishkrime te gjetura ne ishullin e Korcules ne Dalmaci atestojne kete emer si nje aristokrat ilir:
Pyllos and his son Dazos were probably the representatives of the local Illyrian aristocracy and the owners of the land that the people of Issa wanted to obtain. According to the Psephisma these two parties agreed on a contract, so that the settlement was founded in peace.
http://lumbarda.hr/en/lumbarda/lumbardska-psefizma/
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#577

Post by ALBPelasgian » Wed May 15, 2013 9:54 am

Emri i hyut Apollon mund te kete qene fare mire ilirisht, duke marre parasysh ekzistencen e tij ne disa variante ne antroponimine ilire:

Image
Time, Being, and Soul in the Oldest Sanskrit Sources, William H. Snyder, p. 19
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#578

Post by ALBPelasgian » Mon May 27, 2013 9:16 am

Disa burime moderne mbi cfaresine etnike te maqedoneve te vjeter:

Sansone (2011; Ancient Greek civilization) “Those Macedonians, however, who were not members of the royal family seem not to have qualified as Greeks.”

Pomeroy (Ancient Greece, 1999) “one fact is undisputed : in antiquity neither Macedonians nor Greeks considered the Macedonians to be Greek” Greeks viewed the Macedonians as barbarians like their Thracian and Illyrian neighbours” (373)

Butler (Of Swords and Strigils: Social Change in Ancient Macedon; 2008). Describes the Macedonians as a collection of “Balkan tribes” which acquired Greek traits in the 5th century.

Budin (the Ancient Greeks): “the Greeks had always thought of the Macedonians as northern Barbarians” (p 81)

Tritle (the Greek world in the fourth century) : The Macedonians were not considered Greek

Papazagolou (2000) “In general, the Macedonians were not considered barbarians, but still they differed from the Hellenes.”

Burstein (2008) "The marginalization of Macedonian history in Hellenistic Greek histories was accompanied by increased emphasis of the 'otherness' of the Macedonians and the sharpening of the line dividing them from Greeks

Engels (2010) “This chapter has supported the view that Hellenic and Macedonian ethnic identity or ethnicity should be regarded as extremely complex and fluid constructions which surely deserve further study”

Archibald (1998) “That the region of Macedonia proper was called Thrace into historic period might confirm the predominant cultural orientation and background of the emerging Macedonians”.

Hall (Contested Ethnicities) points out passim that contemporary Greeks, especially prior to 4th century, did not see Macedonians as peers.

Danforth (1995) “Macedonians were not regarded as Greeks. It is only with the emergence of Rome as a common enemy in the west that the Macedonians came to be regarded as "northern Greeks"” (pg 168-9)

Badian (1982) the Macedonians “were regarded as clearly barbarian, despite the myths that had at times issued from the court and its Greek adherents”.(pg 42)

Borza (Before Alexander): entire book devoted to exploring the Hellenization of an initially non-Greek tribe.

Kristiansen (2010) The Macedonians were a frontier people , who ‘were heavily influenced by Greek civilization” (pg 79)
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3794
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#579

Post by Arbëri » Wed Jun 05, 2013 8:17 pm

Aleksandri Madh , Pirro dhe Skënderbeu ishin nga e njëjta etni ,
Mélanges scientifiques et littéraires ou choix de ses principaux ..., Volume 1
By Conrad Malte-Brun
1828 , Paris
Vazhdimi : http://books.google.mk/books?id=wooTAAA ... e.&f=false
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

kreksi
Regular Member
Regular Member
Posts: 75
Joined: Thu Sep 03, 2009 9:15 pm
Gender: Male
Location: Francë

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#580

Post by kreksi » Thu Jun 13, 2013 11:10 pm

Helmetat Ilire ne Muzeun e Luvrit
Ekspozohen Helmetat Ilire ne Muzeun e Luvrit
http://tinypic.com/view.php?pic=2w2rbzd&s=5
Këto dite eshte hapur Ekspozita =Në mbretrinë e Aleksandrit te Madh= në Muzeun e Luvrit, Paris 2011

Më në fund Maqedonia më këtë Ekspozit të veçantë shkeputet nga bota helenistike "greke" duke marrur per siper trashegimsinë e saj te kultures qe i perkiste ketij populli por qe iu ishte mohuar deri me sot, ku sipas spe...cialisteve, keto skena mortore jane te ngjajshme si e njohim edhe nga Iliada qe me kete rast vemendje te madhe i kushtoht edhe Ilireve dhe Maqedoneve te vjetër qe sipas teksteve te ketyre "helen-grekëve" konsideroheshin si "Barbar" ...por realiteti del nga dheu dhe keto varreza dalin mbi siperfaqe e dheut duke u bere vete deshmitar te trashegimsise qe duhej ti perkasnin ketij populli e jo atyre qe pretendojne grekët apo Volgarofonët....
Pra Grek e Maqedonas, një divorc i vonuar por i demosdoshëm për te miren e gjithë botes sidomos asaj shkencore...

Në përshkrimin e legjendave në gjuhë tjera nuk flitet se këto janë helmeta helene ose greke apo maqedonase, por ilire, edhepse janë gjetur ne territor te Maqedonise se lashtë në Sindos, sot Echodoros, afer Selanikut e shekullit te VI, rreth vitit 520 para krishti, perkrenarja është nga Bronzi por maska eshtë prej ari...

Duhet cekur se emrat e vjetër të gjithë janë ndryshuar sot më emra të rinjë poashtu edhe Aigai, është shëndrrua në Vergina, mirëpo dinastia e mbretërve maqedonas është e Argeadëve, mbreti i parë ishte:
ARGEU, shek VII, p.k, pastj,
AMINTASI i I-rë, vasali i Dariusit te parë, pastaj vjenë,
ALEKSANDRI I-rë pas tij vjenë,
ALKETA II-të, i fundit i kesaj dinastije por;
ALEKSANDRI i I-rë njihet si babai dinsastis se re Maqedonase ku djali i tij;
PERDIKASI i II-të merr ne dor mbetnin, ne vitin 448, pas tij vjen
ARKELAOS dhe ARKELAOSi i II-te, edhe kjo rrenjê shuhet me Orestin dhe kete te fundit e fillon Dinastija tjeter e re qe vjene direkt prej..
ALEKSANDRIT të I-rë 454 pk, i biri i Amintasit I-rë, (ku kjo helmete duhet te ishte e tij apo e ksaj epoke) tani vjenë
AMINTASI i II-të i cili martohet me princeshen Iliriane
EURIDIKEN dhe lindin=
ALEKSANDRIN e II-të,
PERDIKAS II dhe Filip II, këta tre pra ishin prijsa të ilirëve nga e ëma e tyre Euridika, keta dy te paret u vranë, mbeti vetem
FILIPI i II-të nip Ilirian i cili u martua me një princesh dardane nga rrenja e Bardhylit dhe lindi një djalë, 10 vite para Aleksandrit, por pastaj u martua edhe më
OLIMBINE e Molosëve më te cilën lindi,
ALEKSANDRI i Madh, si e shohim:
FILIPI II-të poashtu edhe
ALEKSANDRI i -III-të apo,
ALEKSANDRI I MADH janë me prejardhje ilire, pa dyshim se edhe kjo dinasti eshte ilire por në trojet e maqedonise së vjetër ku nuk paten asnjë lidhje gjaku përmes martesave më helenët por vetëm me ilirët.

ref: bazuar sipas Figaro hors series non 2011
pergatitur nga kreksi;imazhet personale te lejuara per shperndarje
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

ALTIN
Member
Member
Posts: 24
Joined: Tue Aug 18, 2009 7:11 pm
Gender: Male

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#581

Post by ALTIN » Fri Jun 14, 2013 8:20 am

Vec nje sekond. Kjo dinasti e maqedoneve t'vjeter s'mund te jete ilire. Madje sipas kerkimeve te thelluara te kreksit ata jane indo-scythian, bile nje misionar i vitit 1787 thote qe ata jane 'indo-scythian race' e bile Leka i Madh quhej 'Veliki Sasha' e perdorte fjale si 'voda' per ujë e 'pozdrav' per pershendetje :D :)

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#582

Post by Mallakastrioti » Fri Jul 05, 2013 10:09 pm

Pal Emili shkaterron dhe djeg 70-qytete (polis) ne vitin 167 p.e.s ne ate qe quhej Epir....70-qytete nuk i kishin Atika dhe Peloponezi marre se bashku me gjithe ishujt e Egjeut e keta na flasin per qyteterime grekesh e dengla grekesh qe nuk kane ekzistuar kurre ndonjehere!

Image
Image

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3794
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#583

Post by Arbëri » Mon Jul 08, 2013 5:31 pm

"Gjuha shqipe, supozohet qe eshte folur nga Aleksandri i Maqedonisë dhe nga Akili..( does know who is grandfather is, but has no knowledge of its father. !! ) "
Image
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 285
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#584

Post by illyrianboyful » Sat Jul 13, 2013 7:22 pm

Mallakastrioti wrote:Pal Emili shkaterron dhe djeg 70-qytete (polis) ne vitin 167 p.e.s ne ate qe quhej Epir....70-qytete nuk i kishin Atika dhe Peloponezi marre se bashku me gjithe ishujt e Egjeut e keta na flasin per qyteterime grekesh e dengla grekesh qe nuk kane ekzistuar kurre ndonjehere!

Image
Shumë mirë e the, popolli grekë kurrë nuk ka ekzistuar!

Robert d'Angely shumë mirë e thotë, arsyeja se pse nuk mbijetuan greqishtja dhe latinishtja në gjuhën e popollit, është se ato kurrë nuk ishin gjuhë të popollit, por ishin dy gjuhë të reja, dy gjuhë institucionale, të folura nga një grupë njerëzish apo institucionar, ndërsa gjuha e popollit në shtëpi rrethë sofrës ishte Shqipja.

Kjo është arsyeja se përse asnjë popollë nuk fletë ups nuk fliste ( deri pas 1821 në greqi) këto dy gjuhë, sepse kurrë nuk ishin të folura nga popolli, përpos ngadonjë fjalë. Pastaj evropianët, vendosën që greqishtja të flitet si gjuhë e popullit në greqi pas 1821, nga një popullë të bër artificialisht. në troje të greqis nuk ka patur popullë tjetër pos Shqipëtar dhe disa pakica vëllahe dhe fenikase.
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#585

Post by ALBPelasgian » Mon Jul 22, 2013 1:36 pm

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”