"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Ilire, Maqedone dhe Helene.

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

Post Reply
User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3814
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#61

Post by Arbëri » Thu Dec 10, 2009 12:35 am

Shën Kozmai, profeti antishqiptar

Sipas tij, duhej braktisur shqipja e duhej mësuar të
flitej e shkruhej vetëm
greqisht

*NGA SHERIF DELVINA*

Në vitet 1768-1774 dhe 1775-1779, Patrikana Ekumenike
dërgoi në vendin tonë
Kozma Etolianin (1714-1779), i cili kishte kryer
studimet në Malin e
Shenjtë, Athos. Klerikët grekë, para se të vinin në
vendin tonë, shpesh
mësonin se si t'i kryenin shërbesat fetare në
manastiret e atij mali.
Misioni i Kozma Etolianit ishte sa delikat, aq edhe i
rëndësishëm. Ai vinte
në Shqipërinë e Jugut për të realizuar qëllimin që të
krishterët ortodoksë
shqiptarë t'i kthente në grekë. Kozma Etoliani
predikoi në Shqipërinë e
Poshtme (Epir), Thesali, Maqedoni etj. Ai kërkonte që
N.Tomadakis, profesor në Universitetin e Athinës,
thekson: "Misionari i
madh, Kozma Etoliani, punoi për fuqizimin e fesë së
krishterë dhe për
përparimin e arsimit në territorin e Vorio Epirit, ai
ra martir për epirotët
e veriut dhe për kombin tonë". Është për të vënë në
dukje se historiani
K.Amantos, anëtar i Akademisë së Athinës dhe profesor
i Universitetit,
pohon: "Legjendari Kozma Etoliani punoi më shumë se
kushdo për krishtërimin
dhe shkollat… Ai qe ndër dëshmorët e parë që ra për
helenizmin e të
krishterëve të Epirit të Veriut". Po ashtu, në librin
"Vendet greke në
histori, Epirus, analizë dhe histori greke", me botues
të përgjithshëm
anëtarin e Akademisë së Athinës, M.B. Sakelariou,
Athinë, 1997, fq. 317,


në Shqipërinë e Jugut
të përbuzej dhe të braktisej shqipja dhe në vend të
saj të flitej dhe të
shkruhej vetëm greqisht.

Kështu foli Shën Kozmai:

" ...Fëmijët tuaj të mësojnë greqisht..."


"Dërgoni fëmijët tuaj të mësojnë greqisht për arsye se
kisha jonë është
greke. Dhe ti, vëllai im, po nuk mësove greqisht, nuk
mund të kuptosh ato që
thotë kisha jonë. Më mirë, vëllai im, të kesh shkollë
greke në vendin tënd
se sa të kesh burime dhe lumenj. Cilido i krishterë,
burrë apo grua, që më
premton se brenda në shtëpi nuk do flasë shqip, le të
ngrihet në këmbë dhe
të ma thotë këtu. Unë do t'i marr atij të gjitha
mëkatet në qafën time, që
nga dita e lindjes së tij deri më sot, do t'i porosit
të gjithë të
krishterët që t'i flasin dhe do t'i shlyej të gjitha
mëkatet. Ai nuk do ta
gjente këtë rast sikur të jepte para me mijëra".
(Predikimi 7 drejtuar
shqiptarëve të Epirit)

http://groups.yahoo.com/group/cameria/message/215
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4214
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#62

Post by Zeus10 » Thu Dec 10, 2009 4:24 pm

Albpelasgian me sugjeroi, qe te benim nje shkrim te ngjashem me ate te Epirit dhe per Maqedonine. Ne fakt puna e Maqedonise paraqitet pak me e veshtire, sepse ne luften e tyre per emrin e saj, greket dhe sllavomaqedonasit, ne perpjkje per te "provuar" perkatsine e saj respektivisht greke apo sllave, kane sjelle shume informacion ne favor te tezave te tyre, qe mund te duket shterues dhe mbulues karshi atij qe do sjellim ne. Keshtu qe materiali qe duhet te pergatisim duhet te synoje pikerisht falsitetin dhe keqinterpretimin qe ata ju bejne quotave historike dhe ne pergjithesi historise.
Do ju lutesha te sillni sa me shume material per kete ceshtje, nga te gjitha koherat, meqe ai qe kam une ne dispozicion nuk do ta bente shume te besueshme ate qe duam te arrijme. Ky shkrim besoj se do te me kushtoj me shume se nje muaj per shkak te veshtiresise se larte qe ka.
Besoj se do kem ndihmen e pakursyer te te gjitheve ju, dhe per kete dua t'ju falenderoj paraprakisht.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#63

Post by ALBPelasgian » Thu Dec 10, 2009 4:55 pm

Zeus, nje material e ka Adriana dmth perkthimin e vepres se Mullerit ku flitet se Maqedonia ndahet ne dy pjese: ana Perendimore i saj eshte Shqiperi kurse ana lindoreBullgari. Kete pjese duhet ta perdorim ne kuader te argumentimit te Mesjetes.

Ne kemi nje argument qe na garanaton siperi te lavderueshme ndaj te dyja paleve ne fjale: asnjera pale e tyre s'mund te siguroje njejtesi te tyren etnike (hic se hic me ata antik) por as me ata mesjetar. Pikerisht, mesjeta si dhe te Epiri, neve na konvenon shume sepse kemi te dhena e deshmi konkrete se Maqedonia eshte nje emer ndryshe per Shqiperine mesjetare.

-Shfrytezimi i kronikeve bizantine (L.Halkokondili)
-Epoka Skenderbegane


Prandaj, eshte detyre e secilit prej nesh qe te beje kerkime maksimale kudo ne internet, biblioteka online, por edhe private per te gjetur material. Tema 'Maqedonet - Origjina Jone e Mohuar' ose kjo ketu duhet te behet vendgrumbullimi i te gjitha materialeve shi per kete ceshtje.

Do t'i ftoja te gjithe ju qe keni kontribuar deri me tani me materiale per Epirin qe te kontribuoni tash e tutje edhe per Maqedonine. Kjo iu drejtohet Patush, Socio, Mallakastrioti, Arta, Arber, Pirro, Alfeko dhe te gjithe te tjereve qe jeni te interesuar.
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3814
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#64

Post by Arbëri » Thu Dec 10, 2009 4:58 pm

Zeus10 wrote:Albpelasgian me sugjeroi, qe te benim nje shkrim te ngjashem me ate te Epirit dhe per Maqedonine. Ne fakt puna e Maqedonise paraqitet pak me e veshtire, sepse ne luften e tyre per emrin e saj, greket dhe sllavomaqedonasit, ne perpjkje per te "provuar" perkatsine e saj respektivisht greke apo sllave, kane sjelle shume informacion ne favor te tezave te tyre, qe mund te duket shterues dhe mbulues karshi atij qe do sjellim ne. Keshtu qe materiali qe duhet te pergatisim duhet te synoje pikerisht falsitetin dhe keqinterpretimin qe ata ju bejne quotave historike dhe ne pergjithesi historise.
Do ju lutesha te sillni sa me shume material per kete ceshtje, nga te gjitha koherat, meqe ai qe kam une ne dispozicion nuk do ta bente shume te besueshme ate qe duam te arrijme. Ky shkrim besoj se do te me kushtoj me shume se nje muaj per shkak te veshtiresise se larte qe ka.
Besoj se do kem ndihmen e pakursyer te te gjitheve ju, dhe per kete dua t'ju falenderoj paraprakisht.
Unë solla nga librat e vjetra , popullsia në Shkup në vitet 1800-a..
Gabriel Louis Jaray also admitted that the Albanian element fulfilled a large space in the Vilayet of Manastir, and the whole Vilayet of Kosova, to the bank of Vardar in Shkup. He said of Shkup that “it is one of the vanguard castles of the Albanians and one of their main cities”. According to the facts that he refers to, it comes out that Shkup had 45,000 inhabitants, of whom 25,000 were Muslims, almost all Albanians, 10-15,000 Bulgarians, 3,000 Serbs and 2,000 Jews. Whereas, he qualified Peja, Gjakova and Prizren as fully Albanian cities.12

Kurse Sllavo-Maqedonet fare nuk përmenden , kurse Bullgarët dihet që në atë kohë erdhën si okupator.
The Albanian coast, one of the most attractive in this region, that was about 500 kilometres long, had many isles, ports and cities with developed crafts and economy.
In addition to it, the continental part of the Albanian land had fertile soil in Dukagjin and Kosova, and the regions of Toplica, Kosanica, Presheva, Kumanova, Shkup (Skopje), Tetova, Kërçova, Arta and Janina.1
Lord Broughton (1809) , German authors, Kettler and Kiepert (Berlin, 1876),

Shkupin e quanin SHKUP !
Last edited by Arbëri on Thu Dec 10, 2009 8:01 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Patush
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1360
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:12 pm
Gender: Male
Location: With my loved ones, where I belong!

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#65

Post by Patush » Thu Dec 10, 2009 5:07 pm

Memoir of a campaign with the ottoman army in Egypt, from February to July 1800 By J. P. Morier


Image

Image

Image
Liri-A-Vdekje
Qui tacet consentit
Heshtja eshte Hjeksi!

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3814
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#66

Post by Arbëri » Thu Dec 10, 2009 5:12 pm

Disa libra të vjetra të vet Sllavëve , që shkatëruan gjdo objekt Shqiptarë.
Војската на словените ја премина реката Истар (Дунав) и изврши страшни злосторства над сите Илири, све до Епидамн (Драч) убивајќи ги и ограбувајќи им ги богатствата....А илирските архонти ги следеле , но никако не се осмелувале сосемa да им се приближуваат…
Житието на Теофилакт Охридски
... Словените, еден варварски народ, ги опустошиа многу градови во Илирик. Дел од жителите со меч ги сотреле, дел ги заробиле, и сите убави згради и божјите храмови ги разурнале, и до темел ги уништиле (Këtë document e ka botuar edhe Златарски,Софија.1972,стр. 196.)
,
,Тивериополските маченици,,
......тие словените ги затворaat очите,да не gi gledaat hramovite , и gi stavaat prstite vo nivnite ушите, да не слушаат христијански молитви. …...сепак покорените илирци ја држеле својата чиста татковинска вера, и во разговорите со дојдените словени, им го спомнувале христовото учење и им ја откривале, доколку им било возможно, евангелската светлина. ( Dokumenti është I botuar edhe te ,,Византиски извори,,I, 193; И. Иванов, стр.69.)
,
,Чудата на Свети Димитрија Солунски,,
........Населувајќи ја Македонија, со исклучок на Солун, Словенуите ги словенизирале, и им нанесле тежок удар и на Византија и на староседелците Илири, трачани и грци на Балканот.
,,
Хронографијата од Теофан,,
..Непосредниот контакт што го имале словените со старото население, илирите,траците и хелените, било од пресудно значење за нивното постепено преминување во христијанство.(Dokumenti është I botuar edhe te, Бранко Панов, Средновековна Македонija, Skopje,стр. 652)
,,Чудата на свети Димимитрија,,конечното населување на Словените заврши при крајот на 7 век, а тоа значи и потпаdање под нивна власт и на илирите, хелените, траците..."
Бранко Панов, Средновековна Македонија 652; ,,Словените ја поминуваа реката Дунав и ги напаѓале Илирик и Тракија, а тоа се сите краишта од Јадранското Море до Цариград. (Види и кај Вера Битракова, Старохристијански споменици во Охрид, Охрид 1975, стр.10; Грчки Извори 1. стр 144-45. каде што се наведува дека Охрид бил главен град на Нови Епир i не бил дел од Македонија.
Милан Шуфлај во неговото дело ,,Албанци и Срби,, вели дека Албанците се од првите народи на Балканот што го примиле Христијанството. Mеѓу народите што го примија Христијанството во првите 100-те години, се и Албанците.
Image dokument që kisha e Shën Bigurit ishte Shqiptare ..
nga gazeta lajmpress , Shkup :
Në arkivin shtetëror të Maqedonisë janë disa nga dokumentet më të reja që tregojnë se Kisha Shën Jovan Bigori, ose Shenjt Jovan Bigori, siç shkruhet në këto dokumente deri në vitin 1945 ka qenë nën kompetencat e kishës autoqefale shqiptare. Letërkëmbimi midis Kryetarit të kishës ortodokse shqiptare për Rekën e Epërme, Peco Novaku me Kishën Orthodokse Autoqefale të Shqipërisë është bërë në gjuhën shqipe, ndërsa festat kombëtare, si 28 nëntori - Dita e shpalljes së pavarësisë është festuar në manastirin Shën Jovan Bigori. Historiani Skënder Hasani thotë se manastiret e shekullit X, XI dhe XII në territorin e sotëm të Maqedonisë argumentojnë prezencën edhe në këtë pjesë të trungut arbëror dhe jo rastësisht si objektet e tjera të etno- kulturës shqiptare të antikitetit dhe mesjetës ishin në shënjestër të asgjësimit nga mekanizmat shtetërore. “Kjo bëhet me synim që të asgjësohet kontinuiteti historik i shqiptarëve dhe pastaj të dilet me teza pseudo shkencore si ato të akademisë se gjoja shqiptarët paskan ardhur pas shekullit të XVII”, thekson ai. Ai sqaron se frymën shqiptare të manastirit Shën Bigori e tregon edhe fakti që shqiptarët ishin të parët që shkuan për të shuar flakët që kapluan Shën Bigorin, pasi siç thotë Hasani e ndienin zhdukjen e historisë kombëtare.
“Biblioteka e këtij manastiri ishte një pasuri e rrallë me dorëshkrime unikale që tashmë u zhdukën plotësisht. Me to përpiqet të humbet historia arbërore”, thotë Hasani. Për Djegien e Shën Bigorit, Qendra Nacionale për Konservim kërkon përgjegjësi nga Kisha Ortodokse Maqedonase, e cila ka ndërtuar pa leje pranë bibliotekës një furrë pjekjeje. Ndërsa historiani Nebi Dervishi fajin ia lë drejtorit të Drejtorisë për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore, Pasko Kuzmanit, i cili lejoi që në një objekt të shkallës së parë të mbrojtjes, siç ishte manastiri i Shën Jovan Bigorit të ndërtohet furrë pjekjeje. “Gjithçka është bërë me qëllim për të zhdukur këtë pjesë të historisë së Kishës shqiptare”, thotë Dervishi. Javën e kaluar u dogj manastiri i Shën Bigorit, njërit prej manastireve më të vjetra shqiptare që kishte mbet gjallë në këto hapësira. /ANILA LIMANI/
http://lajmpress.com/lajme/maqedoni/1560.html
Foto e vjetër e kishës së Bigurit .
Image
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Patush
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1360
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:12 pm
Gender: Male
Location: With my loved ones, where I belong!

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#67

Post by Patush » Thu Dec 10, 2009 5:54 pm

The history and geography of Greece By Thomas Swinburne Carr

Image

Image
Liri-A-Vdekje
Qui tacet consentit
Heshtja eshte Hjeksi!

User avatar
Patush
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1360
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:12 pm
Gender: Male
Location: With my loved ones, where I belong!

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#68

Post by Patush » Thu Dec 10, 2009 6:28 pm

The Gentile and the Jew in the courts of the Temple of Christ: an ... By Johann Joseph Ignaz von Döllinger, Nicholas Darnell


Image


The genesis of the earth and of man, a critical examination of passages in ... By Edward William Lane, Reginald Stuart Poole

Image

Dua te shtoj se ne tema te tjera kemi hedhure citime qe flasin dhe per tema te tjera. Nuk eshte aspak gabim qe te perseriten citimet dhe ne tema te tjera ku ato mund te hedhin drite apo qe flasin ne te mire te vertetes (Shiqptareve).
Liri-A-Vdekje
Qui tacet consentit
Heshtja eshte Hjeksi!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#69

Post by ALBPelasgian » Thu Dec 10, 2009 6:55 pm

Patush wrote:
Dua te shtoj se ne tema te tjera kemi hedhure citime qe flasin dhe per tema te tjera. Nuk eshte aspak gabim qe te perseriten citimet dhe ne tema te tjera ku ato mund te hedhin drite apo qe flasin ne te mire te vertetes (Shiqptareve).
Patush ke te drejte, ama me e keshillueshme do te ishte sikur ne kete teme te mblidheshin materiale enkas per Maqedonine, sic kemi grumbulluar deri me tani per Epirin (kjo s'do me thane asesi qe duhet t'i ndepresim kerkimet tona per Epirin). Falemnderit per mirekuptim!
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Patush
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1360
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:12 pm
Gender: Male
Location: With my loved ones, where I belong!

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#70

Post by Patush » Thu Dec 10, 2009 7:07 pm

ALBPelasgian wrote:
Patush wrote:
Dua te shtoj se ne tema te tjera kemi hedhure citime qe flasin dhe per tema te tjera. Nuk eshte aspak gabim qe te perseriten citimet dhe ne tema te tjera ku ato mund te hedhin drite apo qe flasin ne te mire te vertetes (Shiqptareve).
Patush ke te drejte, ama me e keshillueshme do te ishte sikur ne kete teme te mblidheshin materiale enkas per Maqedonine, sic kemi grumbulluar deri me tani per Epirin (kjo s'do me thane asesi qe duhet t'i ndepresim kerkimet tona per Epirin). Falemnderit per mirekuptim!

E kisha fjalen per citime ne tema te tjera qe mund te flasin per dy tema ose me shume tema te ndryshme. Ato citime mendoj se nuk ka asgje te keqe te citohen dy, tri ose me shume here ku ato mund te hyjne ne pune ne tema te ndryshme.

Per shembull ato citime ku permendet Epiri ne kete teme mund te vihen dhe tek tema e Epirit.
Liri-A-Vdekje
Qui tacet consentit
Heshtja eshte Hjeksi!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#71

Post by ALBPelasgian » Thu Dec 10, 2009 7:34 pm

Patush wrote:
E kisha fjalen per citime ne tema te tjera qe mund te flasin per dy tema ose me shume tema te ndryshme. Ato citime mendoj se nuk ka asgje te keqe te citohen dy, tri ose me shume here ku ato mund te hyjne ne pune ne tema te ndryshme.

Per shembull ato citime ku permendet Epiri ne kete teme mund te vihen dhe tek tema e Epirit.
Pajtohem Patush!

Ja do citate qe munda te nxjerr per Maqedonine:
"the greater part of the Moslem villages of Macedonia are Albanian
".
The new Larned History for ready reference, reading and research ..., Volume 1‎ - Page 191
Leavening the Levant
By Joseph K. Greene Religion - 1916 - 353 pages
THE ALBANIANS
Page 25-27

The Albanians are an Aryan race, first known as Pelasgians, but called Illyrians by the Romans.

With 25,000 Albanian soldiers Alexander the Great conquered Asia. Their country lies along the shore of the Adriatic Sea, with Montenegro on the north, Greece on the south and Macedonia on the east.

It is a very mountainous country, divided in the center by the river Skumbi, which empties into the Adriatic. The people north of this river are known as Ghegs though they call themselves Skipetars (rock-dwellers), and those south of the river are known as Tosks.


From the earliest times they have been divided into clans, each loyal to its chief. They resent any injury done to any member of the clan, and blood feuds (vendetta) are common.

Like the Highlanders of Scotland they wear a kilt and an embroidered jacket. They arc a handsome race, independent and brave, and the men always go armed.

They greatly love their mountains and are intensely patriotic. Their women do much outdoor work, but are treated with respect. With some variety of dialect, their language is one, and their customs are one.

After the Balkan war (1912-13) nearly half of Albania was occupied by the Greeks, the Servians and the Montenegrins, and had it not been for the intervention of the European Powers, all their lands would have been seized by the hostile states surrounding them.

As an independent Aryan people, neither Slav nor Greek, the Great Powers determined to recognize the Albanians as an independent state. They appointed a commission to organize the government and recognized Prince William of Wied as their ruler.
"Alexander the Great is thought by some to have been Albanian. Pyrrhus, the
greatest soldier of his time, was an Albanian
".

The resurrected nations: short histories of the peoples freed by the great ...‎ - Page 69
Isaac Don Levine - Asia History - 1919
Pyrrhus, Alexander the Great, Scanderbeg were of that race.


The Independent and the weekly review, Volume 107‎ - Page 18
Antiques & Collectibles - 1921
Very different from these Greeks are the Albanians with whom they have often been confounded. This people called by the Turks Arrnauts and by themselves Shkipeturs Mountaineers are 1,300,000 in number and inhabit the coast of the Adriatic between Servia and the kingdom of Greece. According to Herr von Hahn whose theory is now adopted by most ethnologists the Albanians are descended from the ancient Pelasgi who in Greece assimilated the Hellenic element in Southern Italy the Italian and in Illyria and Albania the Slavonian. They are a proud and martial people and have but little sympathy either with the Slavonians or the Greeks against both of whom they have frequently fought under Turkish generals Indeed they have preserved a sort of semi independence ever since the days of Pyrrhus whom as well as Alexander the Great they claim as their countryman. They were never thoroughly subdued by the Romans and when they were conquered by the Servians a number of them embraced the Roman Catholic faith in order to preserve the distinction between them and their conquerors. The Turks too found in Albania a more determined resistance than in any of the other provinces of the old Servian empire. The Albanian hero Scander beg (Prince Alexander) defeated them in twenty two battles and it was not until after his death in 1467 that the Albanians submitted but only on condition that they should be allowed to keep their arms and be exempt from taxes. To this day the Catholic Albanians or Mirdites who inhabit the northern part of the country enjoy a sort of independence under a hereditary prince and in the south the native pashas rule more like tributary sovereigns than the officials of a central government. The Mahometan Albanians have, it is true been the most devoted defenders of the Porte against the Greeks and have provided the sultans with some of their ablest and most energetic ministers but they never cease to strive afier their own independence. At home says Madame Dora d'lstria, they are troublesome vassals who only think of shaking off the Ottoman yoke,

FORTNIGHTLY REVIEW
EDITED BY
GEORGE HENRY LEWES
VOL VI August 15 TO DECEMBER 1866

EUROPEAN TURKEY AND ITS SUBJECT RACES pg615
Remnants of the Pelasgian language, the mother of the Basque tongue, are indeed to be found in the Albania of today and seem to prove that the land was, in very ancient times, the home of one of the
oldest indigenous folk of Europe who settled there long
before the great migrations of the Indo-European peoples
from Central Asia. And again, it was two of the first Indo-
European tribes, the Thracians and Illyrians, who chose
the Albanian coast land as their new home in Europe.

Besides the bequests made by the restless Illyrians and
Thracians, another heritage from classical times is still
alive in the Albanian language and customs of today.
You may still hear illiterate shepherds in Southern Al-
bania, sitting around the mangall, the charcoal fire, and
roasting their sarma^ a mutton hash wrapped in fresh
leaves, swear by the names of "Zaa" and "E-Thana,"
which are merely the transformed names of the classical
Greek god and goddess, Zeus and Athena.
These same people around their charcoal fire, who cer-
tainly have not studied textbooks of historical sources,
will tell you proudly of the great men, known to the
whole world by their conquests and achievements in three
continents, who, nevertheless, came out of the back-
woods of Albania. They claim as their Albanian country-
man Alexander the Great, whom they call "Lek-I-
Madhe," and of whom they assert that he was born in
the village of Emadiya, in the Mati region of Northern
Albania.
One of the most terrible foes of ancient Rome,
King Pyrrhus of Epirus, remembered for his victories
which were so costly that they were rather defeats "One
more such victory and I am lost" is said to have been
born, and to have lived in his youth, in the Albanian part of the Epirus Mountains. Also of Albanian origin were
Emperor Justinian of Byzantium, Pope Clement XI, and
blood-thirsty, spendthrift, romantic Ali Pasha, the Lion
of Yanina, one of the most picturesque figures of the
beginning of the nineteenth century, whose conflicts with
the Sultan inspired the Greek revolt for independence.
Mehmet Ali, the leader of the Egyptian revolt in 1881
and founder of the dynasty of Cairo, was an Albanian;
and so were Francesco Crispi, the famous Italian states-
man, and Admiral Konduriotis, the first President of the
Second Greek Republic. It was an Albanian, the legend-
ary, gallant Skanderbeg the Iskander of Longfellow's
poem who, at a time when the Turks had the great bulk
of the Balkans in their grip, defeated the army of the Sul-
tan and founded an independent Balkan State.

The untamed Balkans‎ - Page 42
Franz Carl Weiskopf - History - 1942

New outlook, Volume 112
By Alfred Emanuel Smith 1916
Page 156

The Albanians are the oldest inhabitants of the Balkan peninsula—the descendants of the ancient Pelasgians and Illyrians. Under Scanderbeg they saved Europe by beating back the Turk.

Although a small race, they have given to the world several great men, including Pyrrhus, Alexander the Great, Saint Jerome, Constantine the Great, Pope Clement XI, and Crispi.

That their racial capacity for self- government is high is shown by the fact that their leaders have been Catholics, Protestants, Greek Orthodox, and Mohammedans, whereas among the other Balkan races religious persecution rages.

The Albanians are a militant race, and amid their almost impregnable mountains they could wage a guerrilla warfare against any invader, which would cease only with their extermination.
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#72

Post by alfeko sukaraku » Thu Dec 10, 2009 9:16 pm

Arbëri wrote:Shën Kozmai, profeti antishqiptar

Sipas tij, duhej braktisur shqipja e duhej mësuar të
flitej e shkruhej vetëm
greqisht

*NGA SHERIF DELVINA*

Në vitet 1768-1774 dhe 1775-1779, Patrikana Ekumenike
dërgoi në vendin tonë
Kozma Etolianin (1714-1779), i cili kishte kryer
studimet në Malin e
Shenjtë, Athos. Klerikët grekë, para se të vinin në
vendin tonë, shpesh
mësonin se si t'i kryenin shërbesat fetare në
manastiret e atij mali.
Misioni i Kozma Etolianit ishte sa delikat, aq edhe i
rëndësishëm. Ai vinte
në Shqipërinë e Jugut për të realizuar qëllimin që të
krishterët ortodoksë
shqiptarë t'i kthente në grekë. Kozma Etoliani
predikoi në Shqipërinë e
Poshtme (Epir), Thesali, Maqedoni etj. Ai kërkonte që
N.Tomadakis, profesor në Universitetin e Athinës,
thekson: "Misionari i
madh, Kozma Etoliani, punoi për fuqizimin e fesë së
krishterë dhe për
përparimin e arsimit në territorin e Vorio Epirit, ai
ra martir për epirotët
e veriut dhe për kombin tonë". Është për të vënë në
dukje se historiani
K.Amantos, anëtar i Akademisë së Athinës dhe profesor
i Universitetit,
pohon: "Legjendari Kozma Etoliani punoi më shumë se
kushdo për krishtërimin
dhe shkollat… Ai qe ndër dëshmorët e parë që ra për
helenizmin e të
krishterëve të Epirit të Veriut". Po ashtu, në librin
"Vendet greke në
histori, Epirus, analizë dhe histori greke", me botues
të përgjithshëm
anëtarin e Akademisë së Athinës, M.B. Sakelariou,
Athinë, 1997, fq. 317,


në Shqipërinë e Jugut
të përbuzej dhe të braktisej shqipja dhe në vend të
saj të flitej dhe të
shkruhej vetëm greqisht.

Kështu foli Shën Kozmai:

" ...Fëmijët tuaj të mësojnë greqisht..."


"Dërgoni fëmijët tuaj të mësojnë greqisht për arsye se
kisha jonë është
greke. Dhe ti, vëllai im, po nuk mësove greqisht, nuk
mund të kuptosh ato që
thotë kisha jonë. Më mirë, vëllai im, të kesh shkollë
greke në vendin tënd
se sa të kesh burime dhe lumenj. Cilido i krishterë,
burrë apo grua, që më
premton se brenda në shtëpi nuk do flasë shqip, le të
ngrihet në këmbë dhe
të ma thotë këtu. Unë do t'i marr atij të gjitha
mëkatet në qafën time, që
nga dita e lindjes së tij deri më sot, do t'i porosit
të gjithë të
krishterët që t'i flasin dhe do t'i shlyej të gjitha
mëkatet. Ai nuk do ta
gjente këtë rast sikur të jepte para me mijëra".
(Predikimi 7 drejtuar
shqiptarëve të Epirit)

http://groups.yahoo.com/group/cameria/message/215
Njeriu me i qelbur qe i ka sherbyer djallit edhe jo zotit.Ai edhe Riga Fereos mbahen si heronje rilindas te greqis.Eshte krejte paturpesi per ne si shqiptare qe nuk i kerkojm anastas janullatos qe te zhdukin nga lista e shenjtorve antishqiptarin kazma etoliani...fundin e tij e dini shume mire...e shkuan ne hell si gjengj edhe e poqen te gjalle per qelbesirlleqet qe thoshte kundra shqiptarve
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#73

Post by alfeko sukaraku » Thu Dec 10, 2009 9:19 pm

ja edhe e dokumentuar nga historiania elena kocaqi
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3814
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#74

Post by Arbëri » Tue Dec 15, 2009 6:39 pm

Image
Image
Faqja e fundit ,
Image
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3814
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

#75

Post by Arbëri » Wed Dec 16, 2009 10:26 pm

( Tragedy Stalks Through the Near East as Greece and Turkey Exchange Two Million of their People, in The National Geographic Magazine. Volume XLVIII, No. 7-12, July- December, 1925.)
Image
(Anastasia N. Karakasidou,“Fields of wheat, hills of blood: passages to nationhood in Greek Macedonia 1870-1990“, page 141.)
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”