"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

Post Reply
User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#46

Post by alfeko sukaraku » Thu Aug 20, 2009 8:39 pm

C do histori ka nje "zana fille",po keshtu edhe historia qe i lidhe shqiptaret me popullin me te vjeter ne ballkan ,ka si piknisje emrin e ndritur te MALTE BRUN.

ishte i pari autore qe i lidhi shqiptaret me banoret e vetem autikton ne ballkan.

Ashtu sikurse e dini shume mire...te thuash dicka te tille nuk je aspak i mirpritur nga dekoratat qe duhen varur ne hale!

Ndaj edhe Malte Brun pati fatin e bekuar nga Alesh Buda-Shaban Demiraj-Eqerem Cabej e compani, te cilet nuk e lejuan perkthimin e tij ne gjuhen shqipe.

Jo vetem ateher kur mbreteronte injoranca edhe dhuna komuniste,por edhe sote ka kelysha te tille ne shqiperi,kelysha qe nuk lejojn zbardhjen e rrenjve tona te sterlashta....p sh.

Te shkruaj Shaban Demiraj per lashtesin e kombit tone..do i duhet te paguaj shume leke nga xhepi per te botuar librin e vete..por ne se shkruan per lashtesin greke ..ka kelysha plote qe e financojn.

Me pak fjale ne shqiperi kemi nje problem madhore ne te cilin duhet te vej dore politika shqiptare...pa doren e saj kombi do mbesin ne vend numero edhe per shekuj akoma...Politika shqiptare duhet ti financoj dijetaret e saj qe ti sherbejn kombit ,edhe jo te shiten per nje bithe dekorate edhe per pese pare grosh.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#47

Post by ALBPelasgian » Fri Aug 21, 2009 10:48 am

alfeko sukaraku wrote:C do histori ka nje "zana fille",po keshtu edhe historia qe i lidhe shqiptaret me popullin me te vjeter ne ballkan ,ka si piknisje emrin e ndritur te MALTE BRUN.

ishte i pari autore qe i lidhi shqiptaret me banoret e vetem autikton ne ballkan.

Ashtu sikurse e dini shume mire...te thuash dicka te tille nuk je aspak i mirpritur nga dekoratat qe duhen varur ne hale!

Ndaj edhe Malte Brun pati fatin e bekuar nga Alesh Buda-Shaban Demiraj-Eqerem Cabej e compani, te cilet nuk e lejuan perkthimin e tij ne gjuhen shqipe.

Jo vetem ateher kur mbreteronte injoranca edhe dhuna komuniste,por edhe sote ka kelysha te tille ne shqiperi,kelysha qe nuk lejojn zbardhjen e rrenjve tona te sterlashta....p sh.

Te shkruaj Shaban Demiraj per lashtesin e kombit tone..do i duhet te paguaj shume leke nga xhepi per te botuar librin e vete..por ne se shkruan per lashtesin greke ..ka kelysha plote qe e financojn.

Me pak fjale ne shqiperi kemi nje problem madhore ne te cilin duhet te vej dore politika shqiptare...pa doren e saj kombi do mbesin ne vend numero edhe per shekuj akoma...Politika shqiptare duhet ti financoj dijetaret e saj qe ti sherbejn kombit ,edhe jo te shiten per nje bithe dekorate edhe per pese pare grosh.
Gjitha keto qe thua, jane te verteta,Alfeko! Ne te vertete ekskomunikimi i kaq dijetareve europian qe mbronin origjinen tone pellazge eshte per cdo turp. Akademiket e kohes zgjodhen rrugen e 'moderuar' te kohes duke parapelqyer te shkojne pas qerres se shkollave 'europiane' dhe kesisoj jo qe vetem vetem e privuan nga nje teori e drejte sic eshte ajo pellazge, por privuan edhe breza te tere.

Mosperkthimi me kohe i klasikeve qe kane mbrojtur pellazgjitetin e popullit tone eshte nje minus i madh, qe demet po i paguajme akoma. Derisa po diskutoja nje dite me xhaxhain tim per disa aspekte pellazge te Maqedonise se mocme, ne bisede e siper i permenda disa nga teorite e Brunit qe i kisha lexuar tash se voni ne versionet online.
Xhaxhai me pyeti: Tani e ke lexuar M.Brunin?
-Po - i thashe.
-Kete veper e kam lexuar qysh para 30 vjeteve, ne biblioteken e madhe te Fakultetit Filozofik ne Zagreb. Qysh atehere ishte perkthyer ne serbokroatishte!

E sheh cfare paradoksi: Jugosllavet kane perkthyer klasike europiane dekada para nesh, perderisa ne as sot e kesaj dite nuk e kemi mundesine ti njohin e ti studiojme.

Malte Bruni eshte nje klasik i denje, nje erudit i gjeografise dhe historise se lashte dhe moderne te Europes, por edhe me gjere. KY e ka frymezuar edhe Sami FRasherin, vecmas Xhyzepe Krispin. Kete e kam verejtur gjate leximit te 'Shqipja-Nena e Gjuheve'.
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#48

Post by alfeko sukaraku » Fri Aug 21, 2009 6:35 pm

ALBPelasgian wrote:
alfeko sukaraku wrote:C do histori ka nje "zana fille",po keshtu edhe historia qe i lidhe shqiptaret me popullin me te vjeter ne ballkan ,ka si piknisje emrin e ndritur te MALTE BRUN.

ishte i pari autore qe i lidhi shqiptaret me banoret e vetem autikton ne ballkan.

Ashtu sikurse e dini shume mire...te thuash dicka te tille nuk je aspak i mirpritur nga dekoratat qe duhen varur ne hale!

Ndaj edhe Malte Brun pati fatin e bekuar nga Alesh Buda-Shaban Demiraj-Eqerem Cabej e compani, te cilet nuk e lejuan perkthimin e tij ne gjuhen shqipe.

Jo vetem ateher kur mbreteronte injoranca edhe dhuna komuniste,por edhe sote ka kelysha te tille ne shqiperi,kelysha qe nuk lejojn zbardhjen e rrenjve tona te sterlashta....p sh.

Te shkruaj Shaban Demiraj per lashtesin e kombit tone..do i duhet te paguaj shume leke nga xhepi per te botuar librin e vete..por ne se shkruan per lashtesin greke ..ka kelysha plote qe e financojn.

Me pak fjale ne shqiperi kemi nje problem madhore ne te cilin duhet te vej dore politika shqiptare...pa doren e saj kombi do mbesin ne vend numero edhe per shekuj akoma...Politika shqiptare duhet ti financoj dijetaret e saj qe ti sherbejn kombit ,edhe jo te shiten per nje bithe dekorate edhe per pese pare grosh.
Gjitha keto qe thua, jane te verteta,Alfeko! Ne te vertete ekskomunikimi i kaq dijetareve europian qe mbronin origjinen tone pellazge eshte per cdo turp. Akademiket e kohes zgjodhen rrugen e 'moderuar' te kohes duke parapelqyer te shkojne pas qerres se shkollave 'europiane' dhe kesisoj jo qe vetem vetem e privuan nga nje teori e drejte sic eshte ajo pellazge, por privuan edhe breza te tere.

Mosperkthimi me kohe i klasikeve qe kane mbrojtur pellazgjitetin e popullit tone eshte nje minus i madh, qe demet po i paguajme akoma. Derisa po diskutoja nje dite me xhaxhain tim per disa aspekte pellazge te Maqedonise se mocme, ne bisede e siper i permenda disa nga teorite e Brunit qe i kisha lexuar tash se voni ne versionet online.
Xhaxhai me pyeti: Tani e ke lexuar M.Brunin?
-Po - i thashe.
-Kete veper e kam lexuar qysh para 30 vjeteve, ne biblioteken e madhe te Fakultetit Filozofik ne Zagreb. Qysh atehere ishte perkthyer ne serbokroatishte!

E sheh cfare paradoksi: Jugosllavet kane perkthyer klasike europiane dekada para nesh, perderisa ne as sot e kesaj dite nuk e kemi mundesine ti njohin e ti studiojme.

Malte Bruni eshte nje klasik i denje, nje erudit i gjeografise dhe historise se lashte dhe moderne te Europes, por edhe me gjere. KY e ka frymezuar edhe Sami FRasherin, vecmas Xhyzepe Krispin. Kete e kam verejtur gjate leximit te 'Shqipja-Nena e Gjuheve'.

ndersa faqezeza e tiranes nuk na ka thene njegjysem fjale per Malte Brunin.Une e njohe nepermijet Kupitorit edhe Thomopulos....si rrugehapsin e lidhjes se shqiptarve me autoktonet pellazge.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#49

Post by Mallakastrioti » Fri Oct 02, 2009 10:13 pm

Shih ç'shkruan ky miku per himarjotet...liber i vitit 1598.

Autor: Lazzaro Soranzo, L'Ottomanno, Ferrara 1598.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#50

Post by Mallakastrioti » Fri Oct 02, 2009 10:29 pm

Mallakastrioti wrote:Shih ç'shkruan ky miku per himarjotet...liber i vitit 1598.

Autor: Lazzaro Soranzo, L'Ottomanno, Ferrara 1598.
ja ta perkthejme njeçik shqip ate faqen e pare...

"LXIII.Nuk eshte e vertet,qe keta qe ne quajme Uscocchi(Uscochi ishin
pirate me origjine kroate),qe do te thote me zerin Skiavona Skoci,ata qe hidhen-kercejne,si Kaprolla me kepuce litaresh,per majat e maleve te jene banuesit e HIMARES,si ka kujtuar Gionio,dhe te tjere qe kane ndjekur mendimin e tij,per kete qendron kjo gje qe Uskoket banojne rreth 500-milje larg nga Himarjotet,qe jane popull ne Shqiperi;ne male,qe quhen Akroqeraune,ne gojen e Gjirit perballe Kepit Shen Meri skaji me i fundit i Italise.Uskoket flasin Skjavone(Sllavisht),Himarjotet Shqip..."

P.s:Shpresoj ta kem perkthyer mire se eshte italishte e 1600...LOL
Image

User avatar
IllyriankinG
Regular Member
Regular Member
Posts: 65
Joined: Sun Sep 20, 2009 8:54 pm
Gender: Male
Location: Arbëri

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#51

Post by IllyriankinG » Sun Oct 04, 2009 2:48 pm

Mallakastrioti, shumë faleminderit për përkthimin!

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#52

Post by Mallakastrioti » Mon Oct 05, 2009 6:40 pm

IllyriankinG wrote:Mallakastrioti, shumë faleminderit për përkthimin!
Rrofsh derman....po eshte italishte e 1600...ka ca fjale e fjali alla soi ketu qe ec e merri vesh se nuk kish shume qe ishte bere kanonike gjuha "volgaris" italishtja e Dantes
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4226
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#53

Post by Zeus10 » Fri Oct 23, 2009 6:04 pm

Jo vetem propaganda greke, por dhe sherbetoret e saj shqiptare, qe fatkeqesisht kane dhe pozita kyçe ne media dhe internet, i meshojne tezes se shqiptar dhe epirot nuk jane e njejta gje, sipas tyre ajo eshte thjesht nje teze romantike 150-200 vjecare e krijuar nga rilindasit tane . Me poshte po sjell citimin e themeluesit dhe administratorit te forumit shqiptar:
[size=150]Albo[/size] wrote:

Nuk mund te jesh edhe "epirotas" edhe "shqiptar" ne te njejten kohe. Identiteti epirot i te pareve tane eshte i vjeter 2000+ vjet. Identiteti shqiptar eshte nje identit 200 vjecar. U ngjiz nga Rilindja jone Kombetare si zgjidhja e vetme e mundshme per situaten e krijuar pas nje pushtimi dhe asimilimi 500 vjecar.

Albo
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4226
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#54

Post by Zeus10 » Fri Oct 23, 2009 6:09 pm

Natyrisht qe argumentet kunder kesaj teze te felliqur jane shume, por mjafton te sjellesh nje qe ti vere kapak ketij pretendimi:

Frang Bardhi ne vitin 1635 shkroi :
Dictionarium latino-epiroticum, Rome 1635 (Latin-Albanian dictionary)

Image

Image

Nuk duhen komente per sqarime te metejshme, por eshte nje brenge e madhe kur shqiptaret shiten per fe, por eshte akoma me e trishtueshme kur ata perdorin mediat dhe internetin nen emrin shqiptar, per te perhapur propagande kunder identitetit te tyre.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Picasso`
Senior Member
Senior Member
Posts: 146
Joined: Thu Aug 06, 2009 12:18 am
Gender: Male

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#55

Post by Picasso` » Fri Oct 23, 2009 7:15 pm

Zeus, mos e kesh apologjine e Frang Bardhit per Skenderbeun? On line?

Ju lutem ne qoft se e keni, ta postoni.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4226
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#56

Post by Zeus10 » Sat Oct 24, 2009 2:49 am

Picasso` wrote:Zeus, mos e kesh apologjine e Frang Bardhit per Skenderbeun? On line?

Ju lutem ne qoft se e keni, ta postoni.
Nuk egziston online. Munda te gjej vetem fotografine e kapakut:

page of o book published in Venice in 1636. Found in the National Library of Athens, Greece

Biography of Georgius Castriotus |Author=Franciscus Blancus

Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Picasso`
Senior Member
Senior Member
Posts: 146
Joined: Thu Aug 06, 2009 12:18 am
Gender: Male

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#57

Post by Picasso` » Sat Oct 24, 2009 1:22 pm

Zeus10 wrote:
Picasso` wrote:Zeus, mos e kesh apologjine e Frang Bardhit per Skenderbeun? On line?

Ju lutem ne qoft se e keni, ta postoni.
Nuk egziston online. Munda te gjej vetem fotografine e kapakut:

page of o book published in Venice in 1636. Found in the National Library of Athens, Greece

Biography of Georgius Castriotus |Author=Franciscus Blancus

Image
Zeus, nuk ke foto prej ndonje faqe te librit?

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#58

Post by ALBPelasgian » Fri Oct 30, 2009 4:23 pm

Poshte do te publikoj pasazhe nga vepra e shkelqyeshme te Konstandin Anastas Çekrezi (Chekrezi, Constantin Anastasi)
*Albania past and present (1919)*
Image
Image
Image

Image
Image
Image
III. THE KINGDOM OP MOLOSSIA
(1270-1G8 B.C.)

The Southern Albania of to-day was called "Epirus" by the ancient Greek writers, and was inhabited by the Pelasgians or Epirots.^ Theopompus states that Epirus was inhabited by the Chaonians, the Thesprotians and the Molossians, all of them being non-Hellenic. The kings of the last branch, i.e., the Molossians, who ultimately extended their power over all Epirus, claimed, according to Plutarch, to be descended from Pyrrhus, the son of Achilles, who settled in the country after the fall of Troy, and transmitted his kingdom to his son, Molossus. The same biographer relates the significant fact that Achilles was known
in this country under the name of "Aspetus," which in Albanian means '* swift."
The interesting feature of kingship, as adopted in Molossia, is its elective form. The assembly of "wise men" elected annually the kings, in the fashion of the old German tribes.
The kingdom of Molossia shows a long record of rulers, but of all the numerous kings we shall mention only the most eminent of all, the famous Pyrrhus of Epirus (295-272), whose adventures were terminated by a brick with which a mourning old Greek
woman struck him on the head. Me was the first to bring the war against the Romans into Italian soil, wherein he won his celebrated ' ' Pyrrhic victory. ' '
Albanian tradition claims that the name "Shkypetar" (Sons of the Eagle), as the Albanians call themselves, the name Albanian being entirely unknown to them, originated with a statement made by Pyrrhus. When some one praised the swiftness of the movements of his troops, Pyrrhus proudly answered that this was natural, inasmuch as his sol-
diers were the Sons of the Eagle; their movements were, consequently, similar to the flight of the king of the birds. Another important personage we should mention ^.
in connection with Epirus is the proud Qlympias, ;sister of Alexander, the king of Molossia, and mother of Alexander the Great. When her son embarked on his campaign against the Persians, the Molossians felt constrained to join him, with the result that the
united Illyrian-Molossian troops formed a considerable part of the triumphant army.
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#59

Post by Mallakastrioti » Fri Oct 30, 2009 4:51 pm

Zeus10 wrote:Jo vetem propaganda greke, por dhe sherbetoret e saj shqiptare, qe fatkeqesisht kane dhe pozita kyçe ne media dhe internet, i meshojne tezes se shqiptar dhe epirot nuk jane e njejta gje, sipas tyre ajo eshte thjesht nje teze romantike 150-200 vjecare e krijuar nga rilindasit tane . Me poshte po sjell citimin e themeluesit dhe administratorit te forumit shqiptar:
[size=150]Albo[/size] wrote:

Nuk mund te jesh edhe "epirotas" edhe "shqiptar" ne te njejten kohe. Identiteti epirot i te pareve tane eshte i vjeter 2000+ vjet. Identiteti shqiptar eshte nje identit 200 vjecar. U ngjiz nga Rilindja jone Kombetare si zgjidhja e vetme e mundshme per situaten e krijuar pas nje pushtimi dhe asimilimi 500 vjecar.

Albo
Albo-shakllamaja ore...lol...prit sa te me fusi prap ne forum se eshte hera e dyte qe me perjashton e ta shore Albua çdo i punoje...me mire tja veje emrin Forumi fetar se sa Forumi Shqiptar....do e bej te flasi me vete -haha-
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#60

Post by Mallakastrioti » Sun Nov 01, 2009 2:01 pm

Te fillojme c'shkruan Tuqiditi...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”