"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

Post Reply
User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#61

Post by Mallakastrioti » Sun Nov 01, 2009 2:06 pm

pastaj vazhdojme te pershtjellojme...

La Perrebia

La Perrebia comprende la regione montuosa a nord della Tessaglia e la pianura del Peneios. Per natura è più chiusa verso la Macedonia che verso la Tessaglia. L’Olimpo, dove solo una piccola parte si trova in Tessaglia, chiude a nord la Perrebia. Dall’Olimpo partono due bracci di monti: quello settentrionale forma un semicerchio che circonda la Tripolis perrebica; quello meridionale procede in direzione sud-ovest e si divide in due, la metà orientale segue il corso dello Xerjas (da Djava fino al Peneios). La Perrebia coincide con il bacino di scorrimento dello Xerjas. L’Olimpo (delimitato da due gole d’erosione Petra* a nord Tempe a sud) si distingue in basso e alto Olimpo. La divisione è costituita da una linea che dalla valle di Djava, passando per il valico di Konispoli, attraversa la pianura di Karja e la valle di Kanalja. La montagna Stoskoljo è la più alta (2905). Il basso Olimpo si divide in tre parti: la zona montuosa di Kokkinopetra, il lago Nezeros (Askarys) e l’area montuosa verso Tempe e la Pieria. La zona montuosa sale lentamente dalla pianura del Penieos verso una zona d’alti monti (Kukuli, Godaman) chiamata Ottobulus (dal valico Azoros al lago Nazaros). Il confine orientale di Kokkinopetra è delimitato dal fiume Dyodendron che procede in direzione sud-est verso Dereli. Questa valle acquisì importanza strategica, quando fu aperta la strada che dal lago Nezeros scendeva verso Dereli, aggirando la valle di Tempe. Per questa ragione è sbarrata da una doppia fortezza appartenente a Gonnos, una sulla riva destra del fiume, l’altra sulla riva sinistra. Da Gonnos partiva una strada in direzione della fortezza. La fortezza è identificata con Kondylos, insieme con altre fortezze sbarravano la strada ai Macedoni, il sito fu chiamato Gonnoskondylos.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#62

Post by Mallakastrioti » Sun Nov 01, 2009 2:08 pm

me poshte...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#63

Post by Mallakastrioti » Sun Nov 01, 2009 2:15 pm

" Here we have a promontory of Thesprotia between two rivers, one of which passes through a lake which is not far from the sea ; and the other forms the boundary of Thesprotia and Cestrinia. The former answers to the description of the river of Suli, for that alone has a communication with a maritime lake or marsh; consequently the other must be the Thyamis : and this appropriation of the two antient names accords best with the direction in which the writer proceeds in the course of his narrative, which is from south to north. But the limits of Thesprotia are placed by other writers far to the northward of this line. It is therefore probable that Cestrinia, if it formed not like Cassopia a subdivision of Thesprotia, may have been a district which varied its limits, and occupied more or less of the right bank of the Thyamis, according to political circumstances.
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#64

Post by Mallakastrioti » Sun Nov 01, 2009 2:17 pm

nuk po merren vesh kufijte qe ndaheshin midis Kaoneve dhe Thesproteve...kam dy tre ore qe nuk po arrij te pershtjelloj
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4226
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#65

Post by Zeus10 » Sun Nov 01, 2009 3:21 pm

Mallakastrioti wrote:nuk po merren vesh kufijte qe ndaheshin midis Kaoneve dhe Thesproteve...kam dy tre ore qe nuk po arrij te pershtjelloj
Nuk do te arrish dot, dikush eshte kujdesur per te ngaterruar faktet me genjeshtrat,ne menyre qe e verteta per gjeografine(dhe natyrisht per historine) te mos merret vesh kurre, ne hapesire dhe ne kohe.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#66

Post by Mallakastrioti » Sun Nov 01, 2009 4:29 pm

http://books.google.it/books?id=plsUAAA ... 82&f=false


hidhni nje sy se une shumicen e fjaleve nuk i kuptoj...libri i Strabonit
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#67

Post by Mallakastrioti » Sun Nov 01, 2009 4:31 pm

Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#68

Post by Mallakastrioti » Sun Nov 01, 2009 9:02 pm

Kenge te mbledhura nga Byron ne Epir...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#69

Post by Mallakastrioti » Sun Nov 01, 2009 9:05 pm

Kenge kenduar me valle pirrike(besoj vallja çame)...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#70

Post by Mallakastrioti » Sun Nov 01, 2009 9:06 pm

vazhdim nje kenge tjeter
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#71

Post by ALBPelasgian » Sun Nov 01, 2009 10:37 pm

Ma merr mendja se duhet vënë në pah edhe një dimension tjetër po kaq i rëndësishëm sa dimensionet e tjera shkencore
e identifikimit të Epirit. E kam fjalën për Antropologjinë. Kësaj rradhe duhet ta citojmë një prej antropologëve më me nam
botëror siç është edhe Carleton S. Cooni në librin e tij 'The Races of Europe' 1939 ku shkruan përkitazi me epirotët:

Image
Image

The Epirotes, like their neighbors the Toscs, have an extremely high cephalic index mean, 88, and there seems to be a strongly brachycephalic zone running down the western slopes of the mountain core from Albania to the Gulf of Corinth, and perhaps beyond.
Përkthimi
Epirotët, sikurse edhe fqinjët e tyre Toskët, kanë një tregues skajshmërisht të lartë cefalik prej 88, dhe duket që është një zonë e fuqishme brakicefalike që fillon prej malësive të Shqipërisë deri te Gjiri i Korinthit, ndoshta edhe më tej.
Po kaq i rëndësishëm për analizë dhe persiatje është edhe pohimi tjetër shkencor i Coon-it që ngre një të vërtetë të madhe pas. Lexojeni e binduni:
It is an extension of the same zone which extends all the way from the Alpine racial center in France, and more specifically, of the population studied in the region of Gjinokaster in southernmost Albania.

The Greeks of Macedonia, again, who live in settlements interspersed with those of Bulgars and of Turks, possess the usual West Balkan brachycephaly, with mean cephalic indices of 86 for Christians, and 84.6 for Moslems. Greeks from the northern shore of Asia Minor have a mean of 87, while those from the Black Sea coast in Rumania, and members of the colony in the Crimea, are low brachycephals, with a mean of 82.

In Greece itself, most of the Peloponnesus, Attica, Euboea, and the Ionian Isles are characterized by a mean cephalic index of 81 to 82; this is also true of the Greeks who are found abroad, as in America. Aside from local groups in regions which, in classical times, were not truly Greece, the modern Greeks are for the most part low brachycephals. In Thessaly a provincial mean of 77 has been reported; and Greeks from the shore of the Sea of Marmora have a mean of 79. There are still, therefore, local groups of Greeks who are largely long-headed.
Duke operuar me gjuhën e antropologjisë del që Epiri së bashku me Maqedoninë (pra popullsitë e tyre) janë veçse vazhdimësi e zonave brakicefale që karakterizon Ballkanin Perëndimor veçmas Shqipërinë. Ndërkaq, në 'Junanistanin' e vërtetë treguesi cefalik është prej 77-82.

P.S: Për të interesuarit ja edhe një biografi modeste mbi personalitetin e këtij antropologu të madh.
http://en.wikipedia.org/wiki/Carleton_S._Coon
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#72

Post by Mallakastrioti » Thu Nov 05, 2009 9:36 pm

Cthote ky ketu ta marrim pak vesh me mire....cfare etnie e kish te atin ky Niphoni-metropoliti i Selanikut(1370-1460)?Mo thote gje qe te atin e kish gje ALBANIT?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4226
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#73

Post by Zeus10 » Fri Nov 06, 2009 12:12 am

Mallakastrioti wrote:Cthote ky ketu ta marrim pak vesh me mire....cfare etnie e kish te atin ky Niphoni-metropoliti i Selanikut(1370-1460)?Mo thote gje qe te atin e kish gje ALBANIT?
Po, thote te jemen e kishte romake(dmth ""greke""), dhe te jatin sundimtar Albanites. Se cfare eshte Albanites, une nuk e di.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#74

Post by alfeko sukaraku » Fri Nov 06, 2009 8:53 am

Zeus10 wrote:
Mallakastrioti wrote:Cthote ky ketu ta marrim pak vesh me mire....cfare etnie e kish te atin ky Niphoni-metropoliti i Selanikut(1370-1460)?Mo thote gje qe te atin e kish gje ALBANIT?
Po, thote te jemen e kishte romake(dmth ""greke""), dhe te jatin sundimtar Albanites. Se cfare eshte Albanites, une nuk e di.
i jati ishte "arvanit-alvanit"...po e perkthej te gjithe.


"HISTORIA

NIFON,mitropoliti i Selanikut"

"Pas ketyre votave u dhane per zotin Nifon per patrikan ,ju dha atij nje mesazh i vogel edhe nje i madhe me mbase,dhe i dha ne doren e tij ,Irakliu, "te drejten" te hipte ne shkalln me te larte fronit patriarkan edhe bekoj prifterinjet e popullin(te pranishmit-drejtuesit).ky patriark ishte shume "dijedhenes"(parashikues)edhe jepte mesim c do dite ,edhe nuk ishte shume pjesmarres me fjale,por kishte gjeresi ne fjalen e vete dhe kishte brenda tij fjalen e urte edhe te zgjuar me shume se filozofet e kohes se tij.Atdheu i tij tregojn se ishte Moreja ,nena e tij ishte aristokrate romake edhe i jati "feudale" Alvanit(arvanit-shqipetare)...........pason historia qe tregon se nga mosha e vogel u lidhe me manastirin ....e levdata personale.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#75

Post by alfeko sukaraku » Fri Nov 06, 2009 8:57 am

Zeus10 wrote:
Mallakastrioti wrote:Cthote ky ketu ta marrim pak vesh me mire....cfare etnie e kish te atin ky Niphoni-metropoliti i Selanikut(1370-1460)?Mo thote gje qe te atin e kish gje ALBANIT?
Po, thote te jemen e kishte romake(dmth ""greke""), dhe te jatin sundimtar Albanites. Se cfare eshte Albanites, une nuk e di.
zeus

nena ishte romake =italiane

fjala "romios" qe perdorin per greket ,lidhet me fjalen "romet=dora e zeze"
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”