"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

KISHAT DHE MANASTIRET ORTODOKSE - TRASHEGIMI SHQIPTARE!

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

ernestkasapi
Member
Member
Posts: 13
Joined: Sat Jun 18, 2011 8:28 pm
Gender: Male

Re: KISHAT DHE MANASTIRET ORTODOKSE - TRASHEGIMI SHQIPTARE!

#31

Post by ernestkasapi » Sat Jun 25, 2011 5:21 pm

kisha e deqanit ka qen e fisit gash ndersa kisha e ne peje ka qene fisit kelmend.por kur u be apeli me e rezu kishen ne peje kan qen dy vellezer nga rugova e pejes ram kapllani e rame e elezi qe nuk e kan lan me rezu kishen ortodokse ne peje. ateher serbet kan fillu me rezu shpija te vjetra si kullat etj. kan mare guret e shtepijave shqiptare dhe kan ndreq kishen dhe kan mar me i humb gjurmet e saj siq ka qen kisha e vjeter ne peje

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: KISHAT DHE MANASTIRET ORTODOKSE - TRASHEGIMI SHQIPTARE!

#32

Post by Arbëri » Sun Jul 03, 2011 5:11 pm

Kishat ne Kosove dhe mbrojtesit/mbikqyrësit e Kishave !
Nga librat historike ne gjuhen Serbe :


Image
Salih Rusta mbikqyres ne Mansatirin e Deqanit

Image
Zuj Veseli (i ashtuquajtur nga Serbet Sulo Vojvodic) nga Rugova , para patrijarhanes te Pejes

Image
Ali Ljani pjestar i familjes Salih Rusta

Image
Avdil Plaku nga Llausha e Drenices te cilet me kohe kishin ruajtur kishat
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: KISHAT DHE MANASTIRET ORTODOKSE - TRASHEGIMI SHQIPTARE!

#33

Post by Arbëri » Sun Jul 03, 2011 5:16 pm

Image
Bek Zhuji nga Rugova , udheheqes i Manastirit te Pejes

Image
Muhamet ljani pjestar i familjes Sali Rusta
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: KISHAT DHE MANASTIRET ORTODOKSE - TRASHEGIMI SHQIPTARE!

#34

Post by Arbëri » Sun Jul 03, 2011 5:22 pm

Image
Ram Kaplani Nikci , 12 vjeqar , mbrojtes i kishes se Pejes .

Image
Ram Nikci ne festivalin nderkombetar dhe i njejti mbrojtes i Kishes ne Pej .

Mark Krasnici, Manastirske vojvode u Kosovsko-metohiskoj oblasti, Glasnik Muzeja Kosova i Metohije, III, Pristina, 1958, str. 107-126.

Mark Krasnici, nav.djelo, str. 119.
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: KISHAT DHE MANASTIRET ORTODOKSE - TRASHEGIMI SHQIPTARE!

#35

Post by Arbëri » Mon Jul 11, 2011 9:37 pm

Serbët tentojn ta përvetësojnë si kishë ortodokse sllave EminIbishi Vushtrri
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: KISHAT DHE MANASTIRET ORTODOKSE - TRASHEGIMI SHQIPTARE!

#36

Post by ALBPelasgian » Tue Jul 12, 2011 3:12 pm

Arber, ti je nje shqiptar i madh! Fotografite qe i ke sjelle e çojne ne ferr pretendimin serbomadh se gjoja shqiptaret e shkaterruan trashegimine ortodokse n'Kosove. Jane shqiptaret ata qe e ruajten! Prandaj te falemnderit, o shkupjan i madh, per keto fotografi te rralla..

P.S: Do i ve ne web'in tim ne shkrimin perkates!

http://www.albpelasgian.com/uncategorized/430.html
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: KISHAT DHE MANASTIRET ORTODOKSE - TRASHEGIMI SHQIPTARE!

#37

Post by Arbëri » Sun Jul 17, 2011 10:04 pm

Pulla postare “Manastiri i Deçanit” në top dhjetëshin evropian
Posta e Kosovës, ka shënuar edhe një sukses tjetër. Në konkursin për pullën më të bukur, në kategorinë e pullave tematike, të mbajtur në Essen të Gjermanisë prej datës 5 deri më 7 Maj 2011, në mesin e shumë pullave dhe blloqeve filatelike që ishin në garë, blloku filatelik nga emisioni “Manastiri i Deçanit”, i emetuar nga Filatelia e PK PTK sipas vlerësimit të vizitorëve, është radhitur në vendin e 10–të.
Image
Një nga thesaret e arkitekturës së Kosovës është manastiri i Deçanit në afërsi të Pejës, në pjesën e saj malore në perëndim. Historianët e artit e kanë cilësuar atë si një ndërtim shumë të rëndësishëm mesjetar në këtë pjesë të Evropës. Manastiri është ndërtuar në shekullin XIII-të. Lartësia e saj është 36 metra me një gjerësi prej 24 metrash, kompanjelat e të cilit kanë një lartësi prej 29 metrash. Në tërësinë e tij janë të gërshetuara stili gotik, romak dhe ai bizantin, me një ndërthurje të stilit barok. Ky manastir numërohet si njëri ndër më të mëdhatë i kohës së mesjetës në Ballkan.

Kjo është hera e dytë që pulla postare e Filatelisë së Kosovë të radhitet në top 20-shin e pullave më të bukura evropiane. Në vitin 2006, pulla postare “Fyelli” nga emisioni“Instrumente muzikore” u radhit në vendin e 16- të.
ImageImage“Filatelia e shtetit më të ri evropian, Republikës së Kosovës, vlerëson se kjo duhet të jetë edhe një shtytje më tepër për dizajner dhe krijues kosovarë që përmes punës artistike të ndihmojnë prezantimin e denjë të shtetit tonë”, thuhet në një komunikatë të PTK-së. Autor i dizajnit të bllokut filatelik “Manastiri i Deçanit” është Armend Kabashi
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: KISHAT DHE MANASTIRET ORTODOKSE - TRASHEGIMI SHQIPTARE!

#38

Post by Arbëri » Sat Nov 03, 2012 7:20 pm

Valle tradicionale shqiptare ne Manastirin e Graçanices

Image
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: KISHAT DHE MANASTIRET ORTODOKSE - TRASHEGIMI SHQIPTARE!

#39

Post by Arbëri » Sat Nov 03, 2012 8:02 pm

Image
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: KISHAT DHE MANASTIRET ORTODOKSE - TRASHEGIMI SHQIPTARE!

#40

Post by Arbëri » Sat Jan 05, 2013 9:58 pm

Zeus10 wrote:Manastiri i Decanit shek. 19.

Image

Pjesemarresit e meshave ne Kishen ortodokse Decan, me .....qeleshe:
Besimitari shqiptar para hyrjes ne Manastirin e Deçanit.

Image
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: KISHAT DHE MANASTIRET ORTODOKSE - TRASHEGIMI SHQIPTARE!

#41

Post by Arbëri » Sun Sep 21, 2014 10:39 pm

Arbëri wrote:Katër Papë me origjinë Shqiptare -eek- :shock: ??

The Four Albanian Popes

Pope Saint Eleutherius (175-189)
Pope Saint Caius (283-296)
Pope John IV (640-642)
Pope Clement XI (1700-1721)


In the official newspaper of the Vatican in Rome, L'Osservatore Romano*, Giovanni Armillotta published an article titled "Pope Clement XI and the Albani Family" in which he stated that the prominent Albani family in Italy was founded by two Albanian brothers, George and Filip of Michele dei Lazi, who fought the Turks alongside the 15th century Albanian folkhero, Gjergj Kastrioti, known in Europe as Scanderbeg (1405-1468). As a military leader of outstanding capabilities, Scanderbeg united hitherto warring Albanian clans into a common army to battle the invading Turks thus preventing the Ottoman Empire from extending into Europe.

The Albani brothers took the name "Albanesi" that George's son, Altobello (1454-1564) had changed to "Albani". In addition to Pope Clement XI (1700-1721), Armilotta states that the Albani family produced other illustrious personages who became cardinals, diplomats, and important statesmen including Giovanni Girolamo (1509-91) cardinal, Orazio (1576-1653) statesman, Anibale (1682-1751) cardinal, Alessandro (1692-1779) cardinal, and Guiseppe (1750-1834) cardinal.

Armallota concludes his article in L'Osservatore Romano by stating that "even before Clement XI (1700-1721), we find there were three other Pontiffs of Albanian origin: Saint Eleutherius (175-189), Saint Caius (283-296), and Pope John IV (640-742)".

Pope Saint Eleutherius (175-189)**
Eleutherius spread the Bible to many countries of the Roman Empire. While the legend that an English king Lucius sought baptism from Eleutherius may be fiction, the pope sent a mission to the British which was then a Roman province. He is believed to be the first Albanian pope.

Pope Saint Caius (283-296)
Caius decreed that before a man would be bishop, he must first be porter, reader, exorcist, acolyte, sub-deacon, deacon, and priest. He divided the districts of Rome among the deacons. It was during the pontificate of Caius that Diocletian ascended the imperial throne.

Pope John IV (640-642)
John IV did not forget his native land which was being harried by Serbs. He sent funds to Dalmatia to help redeem the poor natives who had been carried off by barbarians. He also secured relics from the its troubled churches and built a church in Rome to house them.

Pope Clement XI (1700-1721)
Born in Urbano, Italy, of the Albani family whose forebears fought for the Turks for 25 years alongside the 15th century folkhero of the Albanians, Scanderbeg thus preventing the Ottoman Turks from overunning Europe. Clement XI also fostered foreign missions but was unsuccessful in converting Czar Peter the Great.

* L'OSSERVATORE ROMANO Year CXL -N 139 (42.777), Vatican City, Wednesday, June 20, 2001
** See Frosina infobit: Saint Eleutherius: the First Albanian Pope
.

http://www.frosina.org/about/infobits.asp?id=182


Kontributi i shqiptarëve në Selinë e Shenjtë, 4 papë me origjinë shqiptare

" Fakte per kete jane publikuar ne gazeten zyrtare te Vatikanit Osservatore Romano ne nje shkrim me titull “Pope Clement XI and the Albani Family”. Gazetari Giovani Armillota "Shpesh dëgjojmë per personalitete te shquara botërore qe i’u rrjedh ne vena gjak shqiptar. Por, këtë here duket se ka prova qe tregojnë se gjate historisë se Vatikanit katër pape kane pasur prejardhje shqiptare. fakte per kete jane publikuar ne gazeten zyrtare te Vatikanit Osservatore Romano ne nje shkrim me titull “Pope Clement XI and the Albani Family”. Gazetari Giovani Armillota përqendrohet tek papa Clement XI duke ndërtuar nje biografi te familjes se tij. Ne shkrim theksohet se sapo u be e njohur prejardhja e papës, ai u interesua ne rilindjen politike dhe fetare te vendit te tij te lindjes. Historia e familjes se papes Clement rrjedh mes ndryshimit te mbiemrit nga Albanesi ne Albani. Familja e tij ishte zhvendosur ne Urbino te Italisë, por ishte renditur ne luftën kundër Perandorisë Osmane, përkrah heroit kombëtar Gjergj Kastriot Skenderbeu. Papa Clement XI do te mbahet mend per ndihmësen qe dha ne unifikimin e kishës, por njëkohësisht edhe per pamundësinë ne synonim qe i kishte vene vetes per te kthyer ne katolik carin rus, Pjetri i Madh. Por edhe para papës Clement XI ka pasur tre pape te tjere ne krye te Vatikanit, Saint Eleutherius, (175-189), Saint Caius, (283-296) and John IV (640-642). Saint Eleutherius mendohet te kete qene i pari pape me origjine nga Shqipëria dhe ai është cilësuar si shpërndarës i fjalës se zotit ne shume vende te Perandorisë Romake. Gjate drejtimit te papës Saint Caius u vendosen rregulla te rrepta per sjelljen dhe marrëdhëniet mes peshkopëve te Vatikanit. Duket se me i dhënë ndaj origjinës se tij ka qene papa John IV, qe mendohet te ketë ndihmuar zona shqiptare nen zgjedhën e hordhive barbare.
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: KISHAT DHE MANASTIRET ORTODOKSE - TRASHEGIMI SHQIPTARE!

#42

Post by Mallakastrioti » Fri Jun 12, 2015 8:33 pm

Manastiri i Deçanit ne nje foto te vjeter dhe perbri kisha e "Santa Maria della Piazza" ne Ankona te Italise.
Kryesisht ky art dhe arkitekture njihet si "Arti dhe Arkitektura Romanike" dhe nis prej shek. XI m. Kr, e deri ne shek. XIII m. Kr., kur perfundon ajo qe njihet si faza e fundit.
Personalisht nuk di kur eshte ndertuar Manastiri i Deçanit, por kam njohuri per Kishen ne Ankona dhe kjo lloj arkitekture nuk ka te bej aspak me "arkitekturen sllave ortodokse", meqenese pretendohet prej serbeve qe keto jane "kishat e tyre". Ne se historia nuk gabon serbet asnjehere nuk kane qene nen influencen as te Kishes se Perendimit dhe as asaj te Lindjes. Pra, te "dashur" fqinje verior ky Manastir i Deçanit, ka nje arkitekture te paster romanike .

Image
Image

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: KISHAT DHE MANASTIRET ORTODOKSE - TRASHEGIMI SHQIPTARE!

#43

Post by Arbëri » Tue Jul 28, 2015 2:37 pm

Vojvodët shqiptarë në manastiret e Kosovës

Image
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: KISHAT DHE MANASTIRET ORTODOKSE - TRASHEGIMI SHQIPTARE!

#44

Post by Arbëri » Mon Mar 27, 2017 11:06 pm

Shkup
2ut0t8l (1).jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: KISHAT DHE MANASTIRET ORTODOKSE - TRASHEGIMI SHQIPTARE!

#45

Post by Arbëri » Mon Jun 10, 2019 12:33 am

Kisha e Shën Premtës ne Prizren Kosove.
Nga kishe katolike u shnderrua ne 'Gjuma xhami' e mandej ne kishe ortodokse.
62092553_2274661192573001_3994756349094264832_n.png
Marin Bizzi ne viziten e tij te vitit 1610 ne Prizren tha se , "KANE NGELUR VETEM DY KISHA KATOLIKE NGA GJITHSEJT 80 QE ISHIN"

1610
Marino Bizzi:
Report of a Visit to Parts of Turkey, Bar, Albania and Serbia
Vazhdon >> http://www.arberiaonline.com/viewtopic. ... 490#p21490
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”