"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

JANINA - PRAPAVIJA E SAJ SHQIPTARE

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

Post Reply
User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: JANINA - PRAPAVIJA E SAJ SHQIPTARE

#181

Post by rrëqebull » Mon Sep 07, 2015 3:47 pm

HUGHES & MAUNDER:
QYTETI KRYESOR I PJESËS JUGORE TË SHQIPËRISË (EPIRI I LASHTË) ËSHTË JANINA

Provinca e Shqipërisë, në perëndim të vargmaleve të Pindit, banohet kryesisht nga shqiptarët, një racë malësorësh të guximshëm dhe luftarakë. Qyteti kryesor i pjesës jugore të Shqipërisë (Epiri i lashtë) është Janina, e cila, nën sundimin energjik të së famshmit Ali Pasha, në fillim të shekullit aktual, ishte një qytet shumë i lulëzuar...


Titulli: The treasury of geography, physical, historical, descriptive, and political... of every country in the world
Autori: William Hughes, Samuel Maunder
Botues: Longman, Green, Longman and Roberts, 1860

Gravura: Janina in Albanien, C.Reiss, 1850
Thënie për Shqiptarët

Image

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”