"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Diskutim per etnicitetin e grekeve.

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

Post Reply
User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Diskutim per etnicitetin e grekeve.

#331

Post by ALBPelasgian » Sat Aug 15, 2015 11:14 am

Disa pershkrime per gjeografine e Greqise ne mesjete:

Εις σφραγίδας: «Γρηγόριος πρωτοπραίτωρ Πελοποννήσου και Ελλάδος δ Κλαδάς»". Ομοίως: «Ερωτικού σφράγισμα τού Βασιλείου, κρίσεις έποντος “Ελλάδος και Πελοποννήσου» (Ελληνικά 4,330). "Αλλοτε όμως άναφέρεται άπλώς «κριτης Ελλάδος» ώς παρά Κ. ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΩ (1,657). Εις τούς τίτλους τών μητροπολιτών Αθηνών και Λαρίσης άναφέρεται πάντοτε ή “Ελλάς: “Ο «άρχιεπίσκοπος» Αθηνών "Ανθιμος όνομάζεται «έξαρχος πάσης Ελλάδος και πρόεδρος Κρήτης»".
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

Arban bArbArian
Regular Member
Regular Member
Posts: 95
Joined: Thu Aug 13, 2015 12:44 am
Gender: Male

Re: Diskutim per etnicitetin e grekeve.

#332

Post by Arban bArbArian » Sat Aug 15, 2015 3:58 pm

me qen se tema eshte 'Diskutim per etnicitetin e grekeve.' ja qfar thot albanologu Mathieu Aref me siguri e njihni por per ata qe nuk e njohin Mathieu Aref (Arif Mati) lindi më 1 mars të vitit 1938 në Kajro të Egjiptit, është historian shqiptaro-françes Prindërit e tij kanë lindur në krahinën e Matit (Shqipëri). Tashmë ai jeton në Francë dhe i është dedikuar prej vitesh hulumtimit të historisë.
ne nje ligjerat ne prishtin nder te tjera thot se greket kan ardhur vetem ne shekullin e 8 para eres t're dhe se jan egjipto semit ne etnicitet , ne minutin 27:11ja si jan ardh edhe prej nga

https://en.wikipedia.org/wiki/Pelasgus

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Diskutim per etnicitetin e grekeve.

#333

Post by Mallakastrioti » Fri Nov 04, 2016 5:48 pm

Na akuzojne ne si turko-shqiptar dhe qe visheshim si turq! Thone ndryshe te dhenat historike, meqenese Ministri i Jashtem Grek kerkon qe duhet tu permbahemi te dhenave historike!

"Excursions in Albania; Comprising a Description of the Wild Boar, Deer, and ...
James John Best"

veshje.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

User avatar
IllyrianLegend
Regular Member
Regular Member
Posts: 91
Joined: Wed Nov 02, 2016 12:55 pm
Gender: Male

Re: Diskutim per etnicitetin e grekeve.

#334

Post by IllyrianLegend » Sat Nov 05, 2016 1:21 pm

A bon edhe ne shkrojna Latine?
ALBPelasgian wrote:Disa pershkrime per gjeografine e Greqise ne mesjete:

Εις σφραγίδας: «Γρηγόριος πρωτοπραίτωρ Πελοποννήσου και Ελλάδος δ Κλαδάς»". Ομοίως: «Ερωτικού σφράγισμα τού Βασιλείου, κρίσεις έποντος “Ελλάδος και Πελοποννήσου» (Ελληνικά 4,330). "Αλλοτε όμως άναφέρεται άπλώς «κριτης Ελλάδος» ώς παρά Κ. ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΩ (1,657). Εις τούς τίτλους τών μητροπολιτών Αθηνών και Λαρίσης άναφέρεται πάντοτε ή “Ελλάς: “Ο «άρχιεπίσκοπος» Αθηνών "Ανθιμος όνομάζεται «έξαρχος πάσης Ελλάδος και πρόεδρος Κρήτης»".

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Diskutim per etnicitetin e grekeve.

#335

Post by Mallakastrioti » Sat Mar 18, 2017 9:25 am

Nje harte e vitit 1686, shkeputur prej vepres "The present state of the Morea: called anciently Peloponnesus" me autor Bernard Randolph i cili kur pershkruan Morene (Peloponezin) nder te tjera shkruan:
---
" Banoret e Morese, jane Turqit, Greket, Albaneses (Arvanitet/Shqiptaret, shenimi im) dhe Tsakonet... [...]... Albaneses (Shqiptaret) u perkasin (besimi, shenimi im .) kishes Greke. Pergjithesisht ata nuk jetojne ne qytete, por tashme kane disa fshatra, njeri prej te cileve eshte shume i madh dhe quhet Sylemen. Ai gjendet ne malet prane qytetit te Arkadise, ku malet kane te njejtin emer. Ata jetojne me teper neper tenda, duke qene se per me teper ata jane barinj..."
---
Ne kete harte shihet qarte qe autori ka vendosur figuren e nje bariu Albanese/Arvaniti ne pjesen e djathte siper (hartes).


Image
Image

User avatar
IllyrianLegend
Regular Member
Regular Member
Posts: 91
Joined: Wed Nov 02, 2016 12:55 pm
Gender: Male

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#336

Post by IllyrianLegend » Sat Mar 18, 2017 10:59 am

Zeus10 wrote:
Fri Mar 26, 2010 1:18 pm

Nuk jemi ne te vetmit, qe befas dolem papritur me kete teze. Ate e thote nje bote e tere:

Image
Ketu authori Shkupin e bani Shkoder -iiiii-

User avatar
Kastrioti1443
Regular Member
Regular Member
Posts: 65
Joined: Thu Jan 03, 2013 10:35 pm
Gender: Male

Re: Diskutim per etnicitetin e grekeve.

#337

Post by Kastrioti1443 » Fri Oct 06, 2017 3:15 pm

Mallakastrioti wrote:
Tue Aug 11, 2015 9:32 pm
Ne Malin Athos dhe sidomos ne Bibliotekat e ketij manastiri gjenden me te vertete dokumente dhe deshmi, te cilat per çdo studiues do ishin me te vertete miniera ari.
I vetmi studiues qe ka bere nje katalog gati gjithe doreshkrimeve dhe librave me permbajtje te ndryshme ka qene docenti i historise sikurse politikani grek Spiridon Lambro.
Ne te vertet, ne arkivat e Bibliotekes se manastirit te Malit Athos ende sot eshte gati e pa mundur te hyet.
Gjithesesi studiuesi grek S. Lambro ka bere nje katalogim te ketyre doreshkrimeve dhe ne se do verehen me kujdes ekzistojne vepra te cilat na thone disa te verteta qe do kishim veshtiresi te gjenim mbeshtetje ne aspektin burimor letrar te koheve antike (sikurse moderne).
Ne kete rast keto burime vijne prej vet autoreve grek ne tekstet e tyre.Nje nder keto shembuj eshte qe ne kohet antike, sikurse ato moderne, ajo qe njihej si "Ellada", apo "Greqia" ishte thjesht Peloponezi dhe kete deshmi na e sjell nje doreshkrim i cili gjendet ende sot ne arkivat e manastirit te Malit Athos.
Dokumenti ne fjale gjendet ne Kodiket Agjoritik (ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΙ ΚΩΔΙΚΕΣ),mban numrin e inventarit 334a me titullin "Περί έπωνυμίας πόλεων καί τόπων", vepra me titullin "Catalogue of the Greek manuscripts on Mount Athos", 1900, f.16.

"

Έλαδα ή νύν όνομαξομένη Πελοπόνησος

."


Image
Ne malin Athos sipas disa dokumementeve te fund shekullit 19, shumica e murgjeve ishin shqiptare.

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”