"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

Post Reply
User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4154
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#466

Post by Zeus10 » Thu Mar 01, 2018 6:07 pm

Arbëri wrote:
Tue Feb 27, 2018 4:52 pm
Stela e Shkupit në emër të Delmus Mucatit

screenshot_20171102-2229201382879144-640x608.jpg


STELA E SHKUPIT, KU QYTETI ALBANAPOLIS I PTOLEMIT LEXOHET LEHT.
A ju duket ndoj qka shqip, a po tërsisht gjuhë tjetër?

PO SISME TY I VF’LAU FIS DELMUS MUCATI DOM (F-FAMILJA) (DOMICILE LAT-SHTEPI) NGA ALBANOPOLIS IP SA DELUS.

Kjo stele është gjetur afër një KRONI a po një Çeshme të vjetër uji, si duket stela ju dedikohet personit i cili e ndërtojë atë që ishte me prejardhje nga ALBANOPOLISI, qytet i cili përmendet nga PTOLEMI i vjetër.

Në shikimin e parë stela duket që nuk kuptohet po duhet kuptuar se në atë kohë janë perdorur shkurtesa si psh; ALBANOP¤ ku shkronja e fundit ka domethanjen Polis.

Po në të vertet çfar kuptojmë në të gjithë stelen, PO ka dmth POSHT, Sismes mund të jetë Shishme a po Çeshme, TY I VLLAU FISIT TË DELMUS MUCATIT¤ F ka dmth Familja NGA DOM a po DHOM, latinisht domicile, ALBANOPOLIS JEP SA DELUS DIELLË.

POSHT Ç’SESHMES a po PO SHISHMETI I VLLAUT FISIT TË DELMUS MUCATIT (F- FAMILJES) NGA DHOMA E ALBANOPOLISVE JEP SA DIELLË.

screenshot_20171113-024633404620494-600x101 (1).jpg


Sinonimi i asaj kohe është se çeshmja ishte diellë për ata të cilit kalonin andej në rastë nevoje për ujë, stela në fjalë ju dedikua zbulusit dhe ndërtusit të kronit të ujit.

Ne një shkrim Italian thuhet se e Ëma e Skenderbeut është nga familja Musachi a po Mucati, i fisit Triballe bah Pollogu i Maqedonis.

Po ashtu dhe te stela e Shkupit përmendet një emër Delmus Mucati i familjes së Albanopolis.
Nuk mendoj se eshte shqip. Kjo eshte nje latinishte me shkurtime, sic jane zakonisht mbishkrimet ne latinisht. Dikush tjeter e ka transkriptuar si me poshte:

Posis Mes/tylu f Fl / Delus Mu/cati f dom / Albanop/ ipsa Delus /

transkriptimi i mbishkrimit:

Posis Mes/tylu(!) f(ilius) Fl(avia) / Delus Mu/cati f(ilia) dom(o) / Albanop(oli) / ipsa Delus /

dhe perkthimi behet i lehte:

Posis Mestylu, i biri i Flavia Delus të së bijës së Mucatus, me vendbanim në Albanopolis, …

Por ajo qe eshte e rendesishme me kete mbishkrim, eshte ajo qe ju po thoni, qe permes ketij mbishkrimi konfirmohet qe Albanopolis eshte Shkupi me rrethinat. Kjo eshte shume e rendesishme, per faktin se historiografia moderne, perpiqet deshperimisht, ta lokalizoje Albanopolin, brenda territorit te shtetit te sotem shqiptar, per te kufizuar ne paraqitje hapesiren jetike te shqiptareve ne lashtesi. Te gjitha hartat qe shohim sot me vendbanimet e lashta, jane te gabuara, psh Kaonia nuk eshte bregdeti i Himares por Kanina dhe Molosia nuk eshte territori prane Artes, por Myzeqeja e keshtu me rradhe.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3792
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#467

Post by Arbëri » Sun Mar 04, 2018 1:07 am

Në Zajaz të Maqedonisë.

28577598_1563451900435325_4627639730282954752_n.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
TeuAL
Honored Member
Honored Member
Posts: 309
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#468

Post by TeuAL » Sun Mar 04, 2018 2:46 am

Gjuhetari Arber Mateo Renzi

Mateo Renzi, nga familja e Skenderbeut, lindur ne Keln ne 1577, ishte gjuhetar dhe qendroi tre vjet ne Irlande(Athlone) ku studjoi gjuhen vendase dhe shkroi tre vepra per kete gjuhe. Monumenti ne Athlone shkruan per te (ngjitja).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”