"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

Post Reply
User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve

#376

Post by ALBPelasgian » Mon Aug 11, 2014 12:04 pm

bardus wrote:

Sipas te dhenave te Lucarit por edhe te Dh.Frangut ,Skenderbeu ishte me origjine nga Kastrati Hasit, jo larg lumit Drin , pikerisht nga fisi i Mazrekeve qe edhe sot gjendet ne Has, sikurse edhe mbiemri Kastrati.Ne harte shihet fshati Kostur afer Drinit qe mund te jete Kastrati i Kastrioteve.
  Giacomo di Pietro Luccari, op. cit., p. 145: “Giovanni Castriotto Signor di Croja, la qual famiglia usci da Castrat villa nella giurisdizione in As in Albania, poco discosto dal fiume Drilon...”  
  P. Eusebius Fermendžin, op. cit. : “ Castriotich de Castrioti in provinzia Az in Epiro, p. 560.  
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2933
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#377

Post by Mallakastrioti » Mon Dec 01, 2014 8:31 pm

KASTRIOTET NUK KISHIN ASNJE YLL TE BALSHAJVE MBI EMBLEMEN E SHQIPONJES SE TYRE DYKRERESHE!

Ne flamurin e tyre, apo edhe Emblemen e tyre (Heraldiken), Kastriotet jo vetem nuk kane patur asnje Yll te Balshajve persiper (apo Yll i Davidit konsideruar, sikurse Bizantin),por me çka po dalin ne drite ne nivel imazhesh dhe dokumentash te periudhave mesjatare, te pakten ne dy autor perendimor qe i perkasin shekujve gjashtembedhjete dhe shtatembedhjete mbas Krishtit, e verteta flet katerciperisht ndryshe!
Nuk mund te falsifikonin aspak keta dy autor te rendesishem mesjetar, respektivisht Hieronymus Henninges, sikurse Charles du Cange!

Cili ishte ai autor (mesjetar), qe shqiponjes dy krereshe te Kastrioteve i shtoi Yllin e Balshajve, tregojeni me gisht dhe denoncoheni si falsifikator!

Deri ne nje prove te kundert, studiuesit te cilet jane marre me heraldiken e Kastrioteve, duhet te na bindin per keto fakte (duke kerkuar ti hedhin poshte ne menyre shkencore dhe racionale), te cilat jane me kokeforte se sa interpretimet subjektive!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2933
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#378

Post by Mallakastrioti » Sat Jan 17, 2015 8:41 pm

"Triumphus Christianae Fortitudinis Seu Scanderbegus: In Scenam Datus a Musis Benedictinis Salisburgensibus: Anno 1724, Die 4. Septembris". Autor: Alanus Ritter
Nje veper teatrale per Skenderbeun shkruar prej Alanus Ritter ne vitin 1724 dhe vene ne skene po ne te njejtin vit (4 Shtator 1724) ne Salisburg.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2933
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#379

Post by Mallakastrioti » Sat Jan 17, 2015 9:50 pm

Nje himn, apo poeme epike (carme encomiastico) per Skenderbeun shkruar ne vitin 1643 prej Jacob Kockert.
Libri eshe i perbere gjithesej prej 70 faqesh dhe poema ze 39 faqe ne veper.
...
(Kopertina e vepres dhe nje faqe e shkeputur prej poemes ne imazhin e bashkangjitur).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2933
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#380

Post by Mallakastrioti » Thu Feb 12, 2015 11:29 am

Me 17 shtator te vitit 1457, Papa Kalisti III do i niste nje leter Skenderbeut e cila nis si me poshte:

"Dilecto filio Nobili viro Georgio Castriotti Scanderbech Albanie domino.
CALISTUS PP. III. Dilecte fili, salutem. Scribimus tue nobilitai per alias litteras nostras sub bulla plumbea respondendo his, que tuo nomine nobis exposuit dilectus filius Abbas etc. quem ad nos misisti. Postea vero intelleximus Venerabilem fratrem nostrum Archiepiscopum Croiensem ab hac luce migrasse, qui, quoniam nuncius et collector noster erat... "

etj.
Papa i shkruan Skenderbeut per taksat qe fillimisht mblidheshin prej Kryepeshkopit te Krujes, i cili kishte emigruar (ikur) te behen te mundura prej Giovanni Navarro dhe i kerkon Skenderbeut qe ta ndihmoje per kete çeshtje jo vetem ai, por edhe fisniket e tjere shqiptar dhe keto te holla tia nisi mbasi te jene mbledhur.

"...mandavimus dilecto filio Iohanni Navarr exhibitori presentium, quem ad tuam nobilitatem mittimus, ut omnes pecunias, que per dictum cillectorem nostrum de prefatis etiam dimmise reperintur..."

Papa e mbyll letren duke i thene qe Zoti nuk do e braktiste dhe do ishte ne anen e Skenderbeut ne luften e tij per mbrojtjen e krishterimit kunder Turqve...

"...nam deus, cuius res agitur, non deseret causam suam, sed tibi et aliis Christianis de perditissimis Turchis et aliis infidelibus victoriam cum summa gloria et triumpho pro certo dabit."

---
Siç duket, kur ishte fjala per taksa dhe te holla, edhe Papa Kalisti III i kerkonte keto, paçka se "fshati digjej..."!
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2933
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#381

Post by Mallakastrioti » Sat Apr 18, 2015 9:34 pm

Dueli trup me trup i Pal Manesh Arberorit kunder Karagush Turkut ne Dibren e Siperme.
"...Nje Turk shume me trim se te tjeret i quajtur Karagush, duke u ndare nga skuadra e bashkeluftetareve erdhi ne mes te fushes, sfidoi çdo te Krishtere qe te luftonte ne menyre te thate trup me trup. I doli perpara (pranoi sfiden, shenimi im) Pal Maneshi, nje burre trim cilesuar prej Arberoreve. Te armatosur qe te dy kaloresit me hushte ne krahun e djathte, me mburoje çeliku ne krahun e majte, me kordhe ne brez, topuza hekuri mbi kal, me armatura ne trup, dhe helmeta ne koke...
...Pali duke shenuar gjuejtjen e tij siper mburojes se armikut, e plagosi ne syrin e djathte me hushte; dhe me tej i kalon mbi koken, ky bie i vdekur ne toke. Duke zbritur prej kalit, i pret koken dhe e zhvesh prej armeve; rihip ne kal, niset dhe tregon me dore koken qe mban ne dore ne shenje fitoreje dhe ato qe mbeten prej trupit te Turkut ne fushebetejen e Skenderbeut...
...Hordhite turke rrethojne Palin, te cilat u joshen prej Mustafa Pashes i cili ofroi shperblim per ate qe do e vriste dhe Pali u vu ne veshtiresi qe te ikte ...
...nje skuader Epirotesh, duke ardhur ne ndihme te Palit, hyjne mes Turqeve qe u shperndane te frikesuar duke bere nje masaker kunder tyre... "
---
Sir Thomas Browne -- kur ne shekullin e shtatembedhjete krijon nje muze pikturash dhe antikuariatesh ( Musaeum Clausum,1684) do e pershkruante ne kete menyre :
"34. A noble Picture of the famous Duel between Paul Manessi and Caragusa the Turk in the time of Amurath the Second; the Turkish Army and that of Scanderbeg looking on; wherein Manessi slew the Turk, cut off his Head and carried away the Spoils of his Body."
--- Imazhi shoqerues prej vepres se Th. Browne, Musaeum Clausum, f.209
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2933
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#382

Post by Mallakastrioti » Tue Apr 21, 2015 10:06 am

Disa fakte interesante mesjetare-ballkanike.
-Leterkembimet midis Skenderbeut dhe Ladislut III te Hungarise.
-Ladislau fton Skenderbeun qe ti bashkohet Aleances se Krishtere kunder Turqve.
-Arberoret, mbasi diskutojne letren nisur prej Ladislaut ,miratojne kete ftese dhe pregatisin nje ushtri prej tridhjete mije luftetaresh.
-Serbet me ne krye Despotin Gjergj Viskoviç nuk lejojne trupat e Skenderbeut qe ti bashkohen Aleances se Ladislaut dhe Hyniadit.
-Serbet kapin rob dhe burgosin Hyniadin .
-Skenderbeu me trupat Arberore shkaterrojne serbet dhe Serbine ne shenje hakmarrje.
---
Le te hedhim nje veshtrim ketij burimi te rendesishem.
Studiuesi dhe eruditi Andreas Papadopoulos Vretos ne vitin 1820 publikon nje veper interesante me titullin "Compendio dell'istoria di Giorgio Castriotto soprannominato Scanderbeg, Principe dell'Albania", Vol. I, Napoli.
Ne kapituullin VI te vepres dhe pikerisht ne faqet 78 deri 89 sillen keto informacione:
1) Fama dhe fitoret e Skenderbeut terhoqen vemendjen e gjithe Sovraneve Evropiane duke e cilesuar kete te fundit si nje Hero. Pikerisht ne kete periudhe behet nje aleance midis; Ladislaut III, Mbret i Hungarise dhe Polonise, Hyniadit te Rumanise, Dukes se Borgonjes, Venedikasve, Gjenovezeve dhe Arberoreve me ne krye Skenderbeun.
Ne daten 4 Korrik te vitit 1443. Ladislau III i dergon kete leter Kastriotit:
"Ladislau Mbret i Hungarise dhe Polonise, drejtuar te rendesishmit Gjergj Kastriotit ne menyre te drejte mbiquajtur Alekasander, Princit te Arberise, i uroj shendet.
Nuk mund ta pershkruajme kenaqesine e madhe, qe kemi provuar, duke mesuar qe per fatim e mire ke rimarr tronin ateror dhe qe di ta mbrosh me trimerine dhe gjykimin tend. Gjithe Sovranet e Krishterimit na jane lutur qe te te shfaqim gezimin qe ndjejne ata per armet (ne kuptimin e lufterave qe fitoi Skenderbeu, shenimi E. Canaj). Keta te konsiderojne si mburoja e Krishterimit kunder Barbareve. Eshte e veshtire te pershkruhet keqardhja, qe provuam kur mbas vdekjes se Gjon Kastriotit, atit tend i mirekujtuar, mesuam qe Sulltani u be sovran i krahinave te tua, dhe te mbante ty ne oborrin e tij si te burgosur. Ne se ndjenjat e zemres sime do ishin te pranueshme per Zotin, sigurisht Gjon Kastrioti do kishte jetuar deri ne keto dite per te provuar te njejten ndjenje, qe te shihte diten kur djali i tij do mbushte Evropen dhe Azine me emrin e tij dhe ne menyre te drejte cilesuar prej te gjitheve njeri prej Princerve me te Lavdishem te Botes. Ne shpresojme qe edhe Maqedonia nepermjet menyres tende (lufterave te tua, shenimi E. Canaj) do rimarri se afermi lirine e vet: fitoren e ndritur qe ke sjelle mbi ushtrite e ndryshme Osmane nen komanden e Ali Pashait na bindin per kete shprese, te sigurte dhe predikuar pa dyshime. Zoti pa dyshim ka derguar ty, o i madhi Skenderbe, ne shekullin e sotem qe tu vish ne ndihme te Krishtereve per tu hakmarre kunder te pa feve per gjithe fatkeqesite qe per faj te tyre kane vuajtur. Lavdia jote dhe vantazhi yt duhet te bindin qe te bashkohesh me ne per te debuar prej Evropes Barbaret, te cilet e kane nen tiranine e tyre..." (Shkruar prej Ladislaut III ne Buda, Kryqyteti yne, ne daten 4 Korrik 1443.)
2) Skenderbeu sapo merr kete leter, urdheron menjehere qe te mblidhet Keshilli i tij per te vendosur çka duhet te benin Arberoret ne rast te luftes te turqve kunder hungarezeve. Shumica e tyre ishte absolutisht ne favor qe Skenderbeu te mblidhte sa me shume trupa dhe te shkonte ne ndihme te aleances se krishtere qe ishte krijuar.
I pergjigjet Ladislaut ne kete menyre ne daten 4 Gusht 1443.
" Skenderbeu Princ i Shqiptareve per Ladislaun Mbretin e Hungarise dhe Polonise, i uron shendet dhe lumturi.
Me shume kenaqesi mora letren tuaj, o Mbret i madh, te cilen mbasi e shqyrtuam gjate degjimit te Keshillit tim, te gjithe me te njejtin ze te bashkuar me dhane kurajon qe te bashkoj forcat e mia me ato te Fuqise suaj, kunder armikut te perbetuar te Krishterimit..
...Shpresoj pra qe te vije se afermi ne takimin me ju me tridhjete mije luftetare, te cilet sikurse une, do perpiqemi me gjithe forcat tona qe te arrijme madheshtine tuaj ..." (Kruje 4 Gusht 1443)
---
Mbasi nis kete leter, Skenderbeu urdheron qe te mblidhen gjithe trupat Arberore te Shtetit te tij. Mbasi mbledh kete ushtri niset qe ti bashkohet Ladislaut por kur Arberoret me ne krye Skenderbeun mberrijne ne Serbi, Gjergj Viskoviç, Despoti i Serbise nuk lejon ushtrine e Skenderbeut qe te kaloje nepermjet krahinave qe kontrollohen prej Viskoviçit. Mbas disa perpjekjeve qe ta bindte fillimisht Viskoviçin, por duke mos ia arritur ketij qellimi, Skenderbeu kerkon qe te çaje me force murin e trupave serbe. Por tashme ishte vone, pasi Ladislau ishte nisur drejt Misise dhe pikerisht ne Varne. Murati i informuar per planet e Ladislaut, duke u kthyer prej nje misioni ne Azi, i kundervihet Ladislaut dhe aleateve te tjere,me gjithe forcat e tij.
Perpara betejes, aleatet e Krishtere, vendosin qe komanda ti jepej Hyniadit . Mbasi nis nje beteje e fuqishme, Ladislau hyn personalisht ne keto luftime te ashpra ku edhe gjen vdekjen. Turqit i presin koken dhe duke ia ngulur ne nje hushte dhe e ngrejne lart qe te shihej prej te dyja ushtrive ,
Alenca e Krishtere nis dhe dekurajohet edhe pse Hyniadi kerkon qe te mbaje lart moralin e ushtareve te alenaces, por numri i madh i turqve si dhe vdekja e Ladislaut, bejne qe ushtrite e aleances me ne krye Hyniadin si Komandant, te terhiqen dhe te futen ne territoret e Serbise. Sundimtari i Serbise, Despoti Gjergj Viskoviç, ne vend ti ndihmonte ushtaret e Aleances se krishtere, me tradheti kap rob Hyniadin dhe e burgos dhe per lirimin etij kerkon si kembim diasa keshtjella te cilat ishin nen Hyniadin.
Skenderbeu, kur merr vesh lajmin e trishte te thyerjes se Aleances se krishtere, u inatos se tepermi me Sundimtarin Serb, Viskoviç. Kjo do sillte edhe inatosjen e ushtareve Arberore, te cilet shkaterrojne, per hakmarrje, trupat serbe dhe shkaterrojne krahinat e tyre Mbas shkaterrimit te Serbise Arberoret me ne krye Skenderbeun kthehen ne Arberi.
Scanderbeg quando ricevè la dispiacevole nuova della disfatta de Cristiani infuriossi come un leone contro il Principe della Servia il quale ancora impediva accanitamente il di lui passaggio . I soldati animati dallo sdegno del loro Duce tagliarono a pezzi le truppe Serviane e distrussero la loro provincia col fuoco e col ferro In questo. In questo intervallo una parte dell avanzato esercito Cristiano raggiunse il Principe che diè loro tutti i possibili soccorsi i quali si possono sperare da un cuore generoso e compassionevole anzi facilitò ad essi tutt i mezzi per fare un sicuro ritorno nella loro patria Egli dopo la devastazione della Servia ritornò colle sue truppe nell Albania
...
Shtese: Sipas autorit te vepres, arsyet per te cilat Despoti Serb Viskoviç nuk lejoi trupat e Skenderbeut qe ti bashkoheshin Ladislaut ishin te pakten tre:
a) Pasi Despoti Serb kishte dhene per grua Muratit vajzen e tij.
b) Despoti Serb urrente hungarezet.
c)Urrejtja e Viskoviçit per Hyniadin. (Shkeputur prej Barletit ne Librin e tij te Dyte)
(Burimi: Andreas Papadopoulos Vretos "Compendio dell'istoria di Giorgio Castriotto soprannominato Scanderbeg, Principe dell'Albania", Vol. I, Napoli, 1820)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4194
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#383

Post by Zeus10 » Tue Apr 21, 2015 3:49 pm

Duke lexuar keto rreshta, te ben pershtypje, propaganda e sotme serbe, qe perpiqet te paraqese serbet, si mbrojtes te Krishterimit dhe shqiptaret si armiq te tij. Po te mos ishte per ndihmen, qe princi serb, ju dha otomaneve, duke penguar Skenderbeun, te bashkohej me hungarezet, ndoshta nuk do flitej me per Perandori Osmane.
Ne po ate liber, botohet letra e plote e Sulltanit, drejtuar Skenderbeut, me 15 Qershor 1444, ku shprehet keqardhja e madhe e tij, per hakmarrjen e Skenderbeut ndaj vasalit te sulltanit, princit serb. Ne po ate leter, Sulltani I kerkon Skenderbeut, qe jo vetem te demshperbleje "kristianet e perveluar" serb, por gjithashtu, te liroje qytetet e pushtuara prej Skenderbeut ne Epir, qe do te thote Arberi(Shqiperi), dikur nen sundimin e sulltanit.

Tu senza umanità tradisti il mio esercito in Ungheria togliesti tante città dalla mia ubbidienza trucidasti senza pietà le mie numerose guarnigioni e distruggesti la Servia col fuoco e col ferro perchè il di lei Sovrano a riguardo della sua fedele amicizia verso di me non volle lasciarti libero il passaggio ne suoi paesi per andare ad unirti cogli Ungheresi miei nemici Se la brama di riavere la tua paterna eredità ti ha indotto ad adoperare tante ingiustizie perchè non l accettasti quando io te la offrj con bontà ed amorevolezza Tuttavia ad onta che l hai presa senza il mio volere ed aggradimento sopporto questa tua mancanza e ti do il permesso d averne il comando ma richiedo da te la restituzione delle città che hai occupate nel l'Epiro senza essere acquisti de tuoi maggiori, e nel tempo stesso che ricompensi il principe della Servia di quanti guasti hai cagionato alle sue provincie.

Epiri eshte sinonim i Arberise-Shqiperise se sotme dhe renja ne kurthin e propagandes greke, duke hyre ne debat nese me Vorio-Epir nenkuptohet vetem jugu i Shqiperise se cunguar dhe aq me teper se kujt i perket ai, eshte nje gabim I madh i yni.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4194
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#384

Post by Zeus10 » Tue Apr 21, 2015 4:55 pm

Menjehere, sapo morri kete leter nga Sulltani, Skenderbeu mblodhi bujaret dhe kerkoi mendimin e tyre per oferten per paqe te sulltanit. Shume prej tyre, i sugjeruan qe ta pranonte paqen e ofruar nga sulltani, por ai, qe mesa duket, pervecse nje trim i madh, i paskesh falur natyra dhe nje mendje te mprehte, u pergjigj:

Giammai sperava che uomini tanto magnanimi quanto gli Albanesi parlassero in simil guise(it)

Never hoped that men so magnanimous as Albanians will speak this manner(eng)

Nuk mund ta besoj, qe njerez kaq shpirtmedhenj si shqiptaret do te flisnin ne kete forme(alb)

dhe pastaj ai vazhdon duke shtruar nje pyetje, qe ndoshta nuk ju kishte shkuar ne mend bashkeluftetareve te tij "greko-serbe" -hahaha-, pergjigjen e se ciles ai e dinte :

...... se Amurat propone la pace non è per altro motivo se non se perchè teme la Guerra?
(it)
.....if Amurat proposes peace is not for other reason than because he fears the war?(eng)

....nese Murati propozon paqe a nuk eshte kjo per arsyen e vetme sepse i trembet luftes?(alb)

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4194
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#385

Post by Zeus10 » Tue Apr 21, 2015 5:23 pm

Po e postoj permbajtjen e te dy letrave, njeres derguar nga Sulltani, por mbi te gjitha, pergjigjes sa madheshtore por dhe aq te thjeshte te Skenderbeut tone:

Letrat jane ne italisht, por une diku I kam pare dhe ne anglisht, te me falni nese nuk kam kohe ti perkthej.

Letra e Sulltanit:
  Amurat Imperatore degli Ottomani e dell Oriente nega qualun que disgrazia a Scanderbeg suo in grato figlio elettivo. Non dovrei certamente usare lo stile della decenza e della dol cezza verso un barbaro tuo simile ma neppure trovo termini atti ad esprimere la ingratitudine di un uo mo che quantunque fosse nato mi sero lo colmai d' onori e benefici nella mia Regia ed amai come un mio figliuolo Il tuo desiderio di danneggiarmi è così grande che per esso sagrifichi volentieri la tua propria quiete e quella de tuoi cittadini ed obbliata ogni gratitudine prendesti le armi e volasti in ajuto degli Ungheresi contro di me Io presentemente passo sotto silenzio quanti mali mi hai fatto e quanti mi vorresti fare quali se fosse possibile vorrei dimenticarmeli tuttavia condiscendo a richiamare verso di te la mia umanità e perdonarli

Finchè dunque hai ancora il tempo puoi ricorrere alla mia misericordia onde in caso contrario non mi necessitassi ad adoprare teco tutta la mia severità e farti subire la meritata pena della tua ribellione Non ti sei satollato o figlio dell ingratitudine degl insulti che tante volte mi hai fatto Stimi di poter ancora per molto tempo vilipendere la mia pazienza o giudichi che Iddio non ti punirà di quanti mali mi hai arrecato senza cagione Tu senza umanità tradisti il mio esercito in Ungheria togliesti tante città dalla mia ubbidienza trucidasti senza pietà le mie numerose guarnigioni e distruggesti la Servia col fuoco e col ferro perchè il di lei Sovrano a riguardo della sua fedele amicizia verso di me non volle lasciarti libero il passaggio ne suoi paesi per andare ad unirti cogli Ungheresi miei nemici

Se la brama di riavere la tua paterna eredità ti ha indotto ad adoperare tante ingiustizie perchè non l accettasti quando io te la offrj con bontà ed amorevolezza Tuttavia ad onta che l hai presa senza il mio volere ed aggradimento sopporto questa tua mancanza e ti do il permesso d averne il comando ma richiedo da te la restituzione delle città che hai occupate nel l Epiro senza essere acquisti de tuoi maggiori e nel tempo stesso che ricompensi il principe della Servia di quanti guasti hai cagionato alle sue provincie Con tali patti nell avvenire ti riguarderò come mio alleato e sarò sempre pronto a soccorrerti in qualunque tua circostanza e necessità ma se pensando tu malamente continui a perseverare nella tua ribellione troverai in me un punitore severissimo ed armerò contro di te tutt i miei sudditi per la tua totale rovina Mentre attendo la tua risposta esprimente i tuoi disegni ti avverto che puoi parlare con tutta la confidenza col nostro Inviato Ayradino il quale è un uomo perspicace e savio Io gli ho raccomandato di dirti a voce molte altre cose quali ho mancato di porre nella presente mia Conservati sano se rettamente la pensi.

Adrianopoli li 15 giugno 1444 dalla nascita di Gesù  
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#386

Post by rrëqebull » Tue Apr 21, 2015 5:30 pm

Punë e shkëlqyer nga ana juaj!
Këto që po nxirrni në dritë janë përplotësime dhe theksa historiografikë të stër-rëndësishëm.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4194
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#387

Post by Zeus10 » Tue Apr 21, 2015 5:46 pm

Pergjigja e Skenderbeut ka gjithshka brenda: krenarine, fisnikerine, urtesine, thjeshtesine, vetbesimin argumentin e pakundershtueshem dhe mencurine;

Letra pergjigje e Skenderbeut:
  Giorgio Castriotto soprannominato Scanderbeg soldato di Gesù Cristo e Principe dell Albania ad Amurat Imperatore degli Ottomani invia salute.
Ho ricevuto la tua lettera che trovo scritta con frasi atte ad irritare l uomo il più buono e più quieto io però le attribuisco alla età alla libertà che per lo più vazione dell Albania e la rotta del tuo esercito motivo per cui non solo ho accolto il tuo inviato con tutti gli onori dovuti ma di più ho letta la tua lettera con animo intrepido e sereno.
Si pur sicuro che i tuoi caratteri lungi dall avermi sdegnato mi hanno anzi inspirato un certo compatimento e pietà onde non corrisponderò alla insolente maniera che colla sola moderazione e decenza dapoichè secondo il mio sentimento non vi cosa nel mondo più atta a discoprire la bassezza e la viltà di animo quanto la faciltà di alcuno il quale insultasse un uomo ancorchè fosse suo nemico.
Tu primieramente incominci rimproverarmi come ingrato ai beneficj che usasti verso di me a vituperarmi come dimentico del tuo preteso amor paterno ed in seguito mi minacci di punirmi pei danni quali siccome tu dici ti cagionato ed implori la vendetta di Dio e degli uomini contro me Ma chi mai chiamerebbe la cura ch cbbi di dalle reti di un uomo il in mille modi macchinava la mia morte oppure il mezzo procurato per riavere i miei paterni acquisti e sostenerli colle mie armi.
Tu fai una compita descrizione de beneficj usatimi passi però sotto silenzio la moltitudine de mali che mi hai fatto sopportare che quando empiamente e senza rimorsi occupasti la mia paterna eredità avesti parimenti la barbara crudeltà di sacrificare alla tua ingorda avarizia i miei miseri fratelli e di nascosto condannar ancor me alla morte.
Quello però che mi arreca cordoglio è che affatto non ti rammenti di tali tue malvaggità del resto stimavi forse che mi fossero ignote e speravi di porre in opera contro di me i tuoi empj disegni in un modo da comparire innocente agli occhi del mondo ma vivevi in errore o Amurat se mi stimavi così insensato a non comprendere le tue astuzie e tanto pusillanime a non sopportare per molto tempo una sì crudele e biasimevole servitù.
Tu sai benissimo quante volte esposi me stesso ai più grandi pericoli o per tuo comando o per la tua gloria ma tutt i miei servigi non furono sufficienti a mitigare la crudeltà del tuo cuore e spegnere l'implacabile odio che così a torto portasti verso di me dalla sola persuasiva de tuoi vili ed indegni adulatori.
Nel fine poi della tua lettera poste da banda le minaccie ed i rimproveri ed adoperando il colore dell umanità e della dolcezza condiscendi a dimenticare le mie pretese mancanze ed ingiustizie e mi proponi trattati di pace ma con quali patti con patti più duri di quelli che un vincitore proporrebbe ad un nemico vinto e che lo avesse al suo commando.
Ecco la mia apologia di quante colpe a torto mi addossi la quale credo bastevole a dimostrare la mia innocenza ed il fermo ed immutabile mio proponi mento nel non dare la più piccola fede alle tue ingannatrici promesse In una parola non voglio combat terti coll impotente mezzo delle lettere ma colle armi Adopra dunque nell avvenire tutto ciò che l infruttuosa tua lagnanza ti sug gerirà contro di me poichè la mia fermezza lo renderà vano.
L' esempio della disfatta degli Ungheresi punto non m intimorisce le tue minaccie non potranno incutere al mio cuore il più piccolo senso di viltà i miei ubbidienti e del pari magnanimi soldati ardono del zelo di sacrificarsi gloriosamente per la loro amata patria Vieni con tutte le tue forze e mi troverai pronto a riceverti in quel modo che forse non te lo immagini poichè riposta tutta la mia fiducia in Dio protettore de danneggiati spero che le mie truppe trionferanno de tuoi numerosi eserciti.
Dal no campo li 12 Luglio 1444  
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4194
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#388

Post by Zeus10 » Tue Apr 21, 2015 6:00 pm

rrëqebull wrote:Punë e shkëlqyer nga ana juaj!
Këto që po nxirrni në dritë janë përplotësime dhe theksa historiografikë të stër-rëndësishëm.
Falemnderit Rreqebull, por mendoj qe keto informacione jane tani te arritshme per kedo, thjesht nuk kane dashur te na i bejne prezent.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4194
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#389

Post by Zeus10 » Tue Apr 21, 2015 6:32 pm

Ne po ate liber, deshmohet qe Pashai Mustafa, pas deshtimit ne fushaten kunder Skenderbeut, ti kete thene sulltanit, qe per te mposhtur, nje kapedan si Scenderbeu me luftetare kaq te shquar sa shqiptaret, nevojitet nje ushtri shume me e madhe se sa ajo e tija:

Mustafà dopo la disfatta della maggior parte de suoi soldati, ritornando con pochi in Adrianopoli freddamente raccontò al Sultano la sua spedizione e la sua disgrazia, dicendogli: "che per vincere un sì gran capitano come Scanderbeg e soldati così valorosi come gli Albanesi, faceva uopo marciare contro di essi con forze molto maggiori"

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4194
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#390

Post by Zeus10 » Tue Apr 21, 2015 11:16 pm

Sulltan Murati per Skenderbeun:

l'antichità non generò mai un simile leone, e gli anni futuri non vedranno giammai un suo simile

Antikiteti nuk do te lindte kurre nje luan te tille dhe vitet e ardhshme nuk do te shohin nje te ngjashem

Burimi: Compendio dell'istoria di Giorgio Castriotto soprannominato Scanderbeg. Volume 1
Viti I botimit 1820
faqja 188
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”