Page 31 of 33

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

Posted: Sat Jan 27, 2018 4:18 am
by TeuAL
"Gjergj Kastrioti" dhe "Albania" ne Bibliotekat e Hollandes

Libri me i hershem ku permendet "Albania" eshte i vitit 1565. Ngjitjet jane nga fleta: http://www.dbnl.org/tekst/stoc036otth01 ... derbeg#hl1

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

Posted: Sat Jan 27, 2018 4:25 am
by TeuAL
Gjergj Kastrioti nga Wouter Jongman (ne veprat e periudhes 1712-1744).

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

Posted: Sat Jan 27, 2018 10:09 am
by TeuAL
TeuAL wrote:
Sun Jan 21, 2018 2:22 pm
Skenderbeu ne nje studim per letersine e Europes te shek. XVI


Skenderbeu ne nje studim per letersine e shek. XVI nga S.S.Artemel (Durham Univ. Theses, 1965).
Njeri nga librat qe citon studimi i lartpermendur eshte:
===========================================
Titulli:
Orations: Of Arsanes Agaynst Philip the Trecherous Kyng of Macedone : of the Embassadors of Venice Against the Prince that Vnder Crafty League with Scanderbeg, Layed Snares for Christendome : and of Scanderbeg Prayeng Ayde of Christian Princes Agaynst Periurous Murderyng Mahumet and Agaynst the ...

Early English books online (EEbo)

Author: Thomas Norton
Publisher: By Iohn Daye, 1560
Length 171 pages
===================================

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

Posted: Sun Jan 28, 2018 2:34 pm
by Mallakastrioti
Traktativa te veshtira me Venedikun

Dihen marredheniet teper te veshtira qe pati Skenderbeu me venediaksit, por ne nje relacion qe mban daten 20 gusht 1463, ne njeren prej pikave ne nje traktative te Heroit tone me Republiken del edhe nje aspekt shume kurioz.
Skenderbeu kerkonte te tejkalonte rektoret venedikas ne Arberi dhe te trajtonte, nepermjet ambasadoreve te tij te besuar, direkt me Republiken.
Skenderbeu ne kete traktative paraqet disa pika-kerkesa qe ka kundrejt Venedikut dhe kjo leter eshte paraqitur prane Senatit prej dy ambasadoreve te Skenderbeut, njeri ishte klerik dhe pikerisht Abati i Kishes se Shen Merise se Roteçit (Mali i Zi) dhe tjetri nje ambasador i perhershem i Skenderbeut i cili quhej Andrea Snatiko.
Pikat apo kerkesat qe paraqet Skenderbeu jane shtate, por ne njeren prej tyre shkruhet per disa skandale bere prej ketyre rektoreve venedikas ne Arberi dhe kjo ishte njera nder arsyet perse Heroi yne kerkon te trajtoje direkt me 'Serenssima' duke i patur rektoret vetem si keshillues ku ata do u bindeshin urdherave dhe vendimeve te tij.
Kerkesa ku permendet fjala "skandal" ku rektoret venedikas ndoshta konsumonin vepren e vjedhjeve apo pervetesimeve te shumave dhe ndihmave qe ishin te destinuara per Skenderbeun, paraqitet ne kerkesen nr. 2 ku shkruhet:

"E dyta, qe pagesat dhe shumat ti jepen per te paguar keto gjera, ku ai nuk do te kete te bej me Rektoret tuaj, as me proveditoret e Arberise, por vetem me Serenissima Vostra, dhe me emrin e tij (perfaqesur) prej abatit te Roteçit, ose me sakte te tjeret te hiqen (lirohen prej detyres, shenimi im) prej Zoterise se siperpermendur (Skenderbeut, shenimi im), qe per kete te mos lindi skandal midis tyre, sikurse ne te shkuaren, por per te gjitha gjerat (vetem) te keshillohet me Rektoret dhe proveditoret e 'Serenissima Vostra', dhe te presin keshillat dhe urdherat e tij"

Image

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

Posted: Thu Feb 01, 2018 8:12 am
by TeuAL
Gjon Zaharia perkthen "Skenderbeun" e Barletit ne Londer

Ne shek. XVI, nje zoteri i quajtur Gjon Zaharia, ka perkthyer ne Londer vepren e Barletit per Gjergj Kastriotin.

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

Posted: Thu Feb 01, 2018 8:52 am
by TeuAL
Nje veper e Marin Barletit ku permenden Arber te shquar.

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

Posted: Thu Feb 01, 2018 10:45 pm
by Adriana
550 vjetori i Skenderbeut ne Vatikan! (31 janar 2018) VIDEORe: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

Posted: Mon Feb 05, 2018 11:51 am
by TeuAL
TeuAL wrote:
Sat Jan 27, 2018 10:09 am
TeuAL wrote:
Sun Jan 21, 2018 2:22 pm
Skenderbeu ne nje studim per letersine e Europes te shek. XVI


Skenderbeu ne nje studim per letersine e shek. XVI nga S.S.Artemel (Durham Univ. Theses, 1965).
Njeri nga librat qe citon studimi i lartpermendur eshte:
===========================================
Titulli:
Orations: Of Arsanes Agaynst Philip the Trecherous Kyng of Macedone : of the Embassadors of Venice Against the Prince that Vnder Crafty League with Scanderbeg, Layed Snares for Christendome : and of Scanderbeg Prayeng Ayde of Christian Princes Agaynst Periurous Murderyng Mahumet and Agaynst the ...

Early English books online (EEbo)

Author: Thomas Norton
Publisher: By Iohn Daye, 1560
Length 171 pages
===================================
Vijon nje fragment nga ky liber ku permenden edhe shqiptare qe kane qene ushtare te Mbretit te Anglise Henry VIII (1491 –1547) dhe sherbenin ne zoterimet e tij ne Boulogne(Boulogne-sur-mer).

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

Posted: Sat Feb 17, 2018 2:47 pm
by Mallakastrioti
Prej vepres se R. Knolles.

Image

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

Posted: Mon Feb 26, 2018 6:44 am
by TeuAL
TeuAL wrote:
Thu Feb 01, 2018 8:12 am
Gjon Zaharia perkthen "Skenderbeun" e Barletit ne Londer

Zoteria Zachary Jones, jurist ne Angli, ka perkthyer Barletin ne vitin 1596 ne Londer nga frengjishtja e Lauardin. Ne parathenie(ngjitur) permend faktin qe ka pasur dergese nga Anglia ne Shqiperi ne ndihme te luftes se Skenderbeut dhe per kete permend burime(te mirnjohura prej tij) nga Franca dhe Skocia. Per tekstin e J. Lauardin, Z. Jones, ka verejtje(ne parathenie) per gabime, pasaktesi te cilat thote qe i ka ndrequr ne perkthimin e tij.

Te kete pasur kontakte me mergaten Arberore ???

Me vone, ne vitin 1605 perkthen, perseri nga frengjishtja, vepren e nje kolegu te tij jurist(ekspert ne ligjin roman)
[ Pierre Le Loyer, sieur de la Brosse, né le 24 novembre 1550 à Huillé, village de l'Anjou, près de Durtal. Il décède à Angers le 27 janvier 1634].

vijon . . .

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

Posted: Mon Feb 26, 2018 7:15 am
by TeuAL
. . . vijon

Ngjitur tregohet libri per te cilin kam shkruajtur me lart.

vijon . . .

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

Posted: Tue Feb 27, 2018 9:02 am
by TeuAL
. . . vijon

'Skenderbeu i Barletit', ne vitin 1596, u botua ne Londer i perkthyer nga frengjishtja e Lavardinit ne anglisht prej Zachary Jones, i cili, duke pare qe u prit shume ngrohte nga publiku, e quan "my French Epirot" vepren e Barletit qe ai e perktheu ne anglisht dhe qe e beri ate vete te ndihej nje perkthyes i sukseseshem. Ky sukses e nxiti te perktheje nje veper te dyte nga frengjishtja, veper e shkruar nga kolegu i tij, juristi francez Pierre LE LOYER, qe kishte deshire te njihej nga publiku ne Londer dhe shpresonte sukses.

Ne parathenien e ketij perkthimi nga frengjishtja(ne ngjitjet), qe ishte i dyti per te, Z. Jones sqaron se autori eshte koleg i tij, ekspert ne profesionin e juristit dhe me dije te shumaneshme.

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

Posted: Tue Feb 27, 2018 9:28 am
by TeuAL
TeuAL wrote:
Mon Feb 26, 2018 6:44 am
TeuAL wrote:
Thu Feb 01, 2018 8:12 am
J. Zachary perkthen "Skenderbeun" e Barletit ne Londer

. . . Per tekstin e J. Lauardin, Z. Jones, ka verejtje(ne parathenie) per gabime, pasaktesi te cilat thote qe i ka ndrequr ne perkthimin e tij.

Te kete pasur kontakte me mergaten Arberore ?

Me vone, ne vitin 1605 perkthen, perseri nga frengjishtja, vepren e nje kolegu te tij jurist(ekspert ne ligjin roman) [ Pierre Le Loyer, sieur de la Brosse, né le 24 novembre 1550 à Huillé, village de l'Anjou, près de Durtal. Il décède à Angers le 27 janvier 1634].

vijon . . .
Sa kam thene, me ben te mendoj qe ka vend te hamendesohet per kontribut te mergates Arberore.

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

Posted: Tue Feb 27, 2018 4:52 pm
by Arbëri
Stela e Shkupit në emër të Delmus Mucatit
screenshot_20171102-2229201382879144-640x608.jpgSTELA E SHKUPIT, KU QYTETI ALBANAPOLIS I PTOLEMIT LEXOHET LEHT.
A ju duket ndoj qka shqip, a po tërsisht gjuhë tjetër?

PO SISME TY I VF’LAU FIS DELMUS MUCATI DOM (F-FAMILJA) (DOMICILE LAT-SHTEPI) NGA ALBANOPOLIS IP SA DELUS.

Kjo stele është gjetur afër një KRONI a po një Çeshme të vjetër uji, si duket stela ju dedikohet personit i cili e ndërtojë atë që ishte me prejardhje nga ALBANOPOLISI, qytet i cili përmendet nga PTOLEMI i vjetër.

Në shikimin e parë stela duket që nuk kuptohet po duhet kuptuar se në atë kohë janë perdorur shkurtesa si psh; ALBANOP¤ ku shkronja e fundit ka domethanjen Polis.

Po në të vertet çfar kuptojmë në të gjithë stelen, PO ka dmth POSHT, Sismes mund të jetë Shishme a po Çeshme, TY I VLLAU FISIT TË DELMUS MUCATIT¤ F ka dmth Familja NGA DOM a po DHOM, latinisht domicile, ALBANOPOLIS JEP SA DELUS DIELLË.

POSHT Ç’SESHMES a po PO SHISHMETI I VLLAUT FISIT TË DELMUS MUCATIT (F- FAMILJES) NGA DHOMA E ALBANOPOLISVE JEP SA DIELLË.
screenshot_20171113-024633404620494-600x101 (1).jpg

Sinonimi i asaj kohe është se çeshmja ishte diellë për ata të cilit kalonin andej në rastë nevoje për ujë, stela në fjalë ju dedikua zbulusit dhe ndërtusit të kronit të ujit.

Ne një shkrim Italian thuhet se e Ëma e Skenderbeut është nga familja Musachi a po Mucati, i fisit Triballe bah Pollogu i Maqedonis.

Po ashtu dhe te stela e Shkupit përmendet një emër Delmus Mucati i familjes së Albanopolis.

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

Posted: Thu Mar 01, 2018 6:07 pm
by Zeus10
Arbëri wrote:
Tue Feb 27, 2018 4:52 pm
Stela e Shkupit në emër të Delmus Mucatit

screenshot_20171102-2229201382879144-640x608.jpg


STELA E SHKUPIT, KU QYTETI ALBANAPOLIS I PTOLEMIT LEXOHET LEHT.
A ju duket ndoj qka shqip, a po tërsisht gjuhë tjetër?

PO SISME TY I VF’LAU FIS DELMUS MUCATI DOM (F-FAMILJA) (DOMICILE LAT-SHTEPI) NGA ALBANOPOLIS IP SA DELUS.

Kjo stele është gjetur afër një KRONI a po një Çeshme të vjetër uji, si duket stela ju dedikohet personit i cili e ndërtojë atë që ishte me prejardhje nga ALBANOPOLISI, qytet i cili përmendet nga PTOLEMI i vjetër.

Në shikimin e parë stela duket që nuk kuptohet po duhet kuptuar se në atë kohë janë perdorur shkurtesa si psh; ALBANOP¤ ku shkronja e fundit ka domethanjen Polis.

Po në të vertet çfar kuptojmë në të gjithë stelen, PO ka dmth POSHT, Sismes mund të jetë Shishme a po Çeshme, TY I VLLAU FISIT TË DELMUS MUCATIT¤ F ka dmth Familja NGA DOM a po DHOM, latinisht domicile, ALBANOPOLIS JEP SA DELUS DIELLË.

POSHT Ç’SESHMES a po PO SHISHMETI I VLLAUT FISIT TË DELMUS MUCATIT (F- FAMILJES) NGA DHOMA E ALBANOPOLISVE JEP SA DIELLË.

screenshot_20171113-024633404620494-600x101 (1).jpg


Sinonimi i asaj kohe është se çeshmja ishte diellë për ata të cilit kalonin andej në rastë nevoje për ujë, stela në fjalë ju dedikua zbulusit dhe ndërtusit të kronit të ujit.

Ne një shkrim Italian thuhet se e Ëma e Skenderbeut është nga familja Musachi a po Mucati, i fisit Triballe bah Pollogu i Maqedonis.

Po ashtu dhe te stela e Shkupit përmendet një emër Delmus Mucati i familjes së Albanopolis.
Nuk mendoj se eshte shqip. Kjo eshte nje latinishte me shkurtime, sic jane zakonisht mbishkrimet ne latinisht. Dikush tjeter e ka transkriptuar si me poshte:

Posis Mes/tylu f Fl / Delus Mu/cati f dom / Albanop/ ipsa Delus /

transkriptimi i mbishkrimit:

Posis Mes/tylu(!) f(ilius) Fl(avia) / Delus Mu/cati f(ilia) dom(o) / Albanop(oli) / ipsa Delus /

dhe perkthimi behet i lehte:

Posis Mestylu, i biri i Flavia Delus të së bijës së Mucatus, me vendbanim në Albanopolis, …

Por ajo qe eshte e rendesishme me kete mbishkrim, eshte ajo qe ju po thoni, qe permes ketij mbishkrimi konfirmohet qe Albanopolis eshte Shkupi me rrethinat. Kjo eshte shume e rendesishme, per faktin se historiografia moderne, perpiqet deshperimisht, ta lokalizoje Albanopolin, brenda territorit te shtetit te sotem shqiptar, per te kufizuar ne paraqitje hapesiren jetike te shqiptareve ne lashtesi. Te gjitha hartat qe shohim sot me vendbanimet e lashta, jane te gabuara, psh Kaonia nuk eshte bregdeti i Himares por Kanina dhe Molosia nuk eshte territori prane Artes, por Myzeqeja e keshtu me rradhe.