Page 32 of 32

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

Posted: Thu Mar 01, 2018 6:07 pm
by Zeus10
Arbëri wrote:
Tue Feb 27, 2018 4:52 pm
Stela e Shkupit në emër të Delmus Mucatit

screenshot_20171102-2229201382879144-640x608.jpg


STELA E SHKUPIT, KU QYTETI ALBANAPOLIS I PTOLEMIT LEXOHET LEHT.
A ju duket ndoj qka shqip, a po tërsisht gjuhë tjetër?

PO SISME TY I VF’LAU FIS DELMUS MUCATI DOM (F-FAMILJA) (DOMICILE LAT-SHTEPI) NGA ALBANOPOLIS IP SA DELUS.

Kjo stele është gjetur afër një KRONI a po një Çeshme të vjetër uji, si duket stela ju dedikohet personit i cili e ndërtojë atë që ishte me prejardhje nga ALBANOPOLISI, qytet i cili përmendet nga PTOLEMI i vjetër.

Në shikimin e parë stela duket që nuk kuptohet po duhet kuptuar se në atë kohë janë perdorur shkurtesa si psh; ALBANOP¤ ku shkronja e fundit ka domethanjen Polis.

Po në të vertet çfar kuptojmë në të gjithë stelen, PO ka dmth POSHT, Sismes mund të jetë Shishme a po Çeshme, TY I VLLAU FISIT TË DELMUS MUCATIT¤ F ka dmth Familja NGA DOM a po DHOM, latinisht domicile, ALBANOPOLIS JEP SA DELUS DIELLË.

POSHT Ç’SESHMES a po PO SHISHMETI I VLLAUT FISIT TË DELMUS MUCATIT (F- FAMILJES) NGA DHOMA E ALBANOPOLISVE JEP SA DIELLË.

screenshot_20171113-024633404620494-600x101 (1).jpg


Sinonimi i asaj kohe është se çeshmja ishte diellë për ata të cilit kalonin andej në rastë nevoje për ujë, stela në fjalë ju dedikua zbulusit dhe ndërtusit të kronit të ujit.

Ne një shkrim Italian thuhet se e Ëma e Skenderbeut është nga familja Musachi a po Mucati, i fisit Triballe bah Pollogu i Maqedonis.

Po ashtu dhe te stela e Shkupit përmendet një emër Delmus Mucati i familjes së Albanopolis.
Nuk mendoj se eshte shqip. Kjo eshte nje latinishte me shkurtime, sic jane zakonisht mbishkrimet ne latinisht. Dikush tjeter e ka transkriptuar si me poshte:

Posis Mes/tylu f Fl / Delus Mu/cati f dom / Albanop/ ipsa Delus /

transkriptimi i mbishkrimit:

Posis Mes/tylu(!) f(ilius) Fl(avia) / Delus Mu/cati f(ilia) dom(o) / Albanop(oli) / ipsa Delus /

dhe perkthimi behet i lehte:

Posis Mestylu, i biri i Flavia Delus të së bijës së Mucatus, me vendbanim në Albanopolis, …

Por ajo qe eshte e rendesishme me kete mbishkrim, eshte ajo qe ju po thoni, qe permes ketij mbishkrimi konfirmohet qe Albanopolis eshte Shkupi me rrethinat. Kjo eshte shume e rendesishme, per faktin se historiografia moderne, perpiqet deshperimisht, ta lokalizoje Albanopolin, brenda territorit te shtetit te sotem shqiptar, per te kufizuar ne paraqitje hapesiren jetike te shqiptareve ne lashtesi. Te gjitha hartat qe shohim sot me vendbanimet e lashta, jane te gabuara, psh Kaonia nuk eshte bregdeti i Himares por Kanina dhe Molosia nuk eshte territori prane Artes, por Myzeqeja e keshtu me rradhe.

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

Posted: Sun Mar 04, 2018 1:07 am
by Arbëri
Në Zajaz të Maqedonisë.

28577598_1563451900435325_4627639730282954752_n.jpg

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

Posted: Sun Mar 04, 2018 2:46 am
by TeuAL
Gjuhetari Arber Mateo Renzi

Mateo Renzi, nga familja e Skenderbeut, lindur ne Keln ne 1577, ishte gjuhetar dhe qendroi tre vjet ne Irlande(Athlone) ku studjoi gjuhen vendase dhe shkroi tre vepra per kete gjuhe. Monumenti ne Athlone shkruan per te (ngjitja).