"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

DARDANET - FISI I FUQISHEM PELLAZG!

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: DARDANET - FISI I FUQISHEM PELLAZG!

#16

Post by Arbëri » Wed Nov 25, 2009 4:33 pm

Image
Image
Image
Image
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Patush
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1360
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:12 pm
Gender: Male
Location: With my loved ones, where I belong!

Re: DARDANET - FISI I FUQISHEM PELLAZG!

#17

Post by Patush » Sat Jan 09, 2010 4:39 am

The present state of all nations: containing a geographical ..., Volume 4 By Tobias George Smollett 1769

Image

Image
Liri-A-Vdekje
Qui tacet consentit
Heshtja eshte Hjeksi!

Kolivilor
Senior Member
Senior Member
Posts: 123
Joined: Tue Nov 03, 2009 9:19 pm
Gender: Male

Re: DARDANET - FISI I FUQISHEM PELLAZG!

#18

Post by Kolivilor » Sat Jan 09, 2010 8:01 am

Sipas të gjitha gjasave, Dardanët i përkasin atij grupit të madh ilir që u shpërngul nga Rrafshina e Panonisë, dhe solli në jug kuajt.

Këtu bëjnë pjesë Paeonët, që jo rastësisht e kanë emrin të ngjashëm me Panonët, sepse nga atje vijnë.

Dyndja duhet të ketë ndodhur pak shekuj para Luftës së Trojës. Një fis dardan Galabrët drejtohen kah perëndimi e përfundojnë në Galabri (Kalabri) që i dhanë emrin, kurse fisi tjetër Thunatët drejtohen kah lindja e vendosen në Turqinë e sotme europiane ku njihen si Thynët, dhe më pas një degë tjetër dalin në anën tjetër në Anatoli ku njihen si Bithynët.

Edhe një degë e Paeonëve kalojnë në anën tjetër ku njihen si Maeonë, Dardanët poashtu si dardanë, dhe një degë e tyre si trojanë sipas emrit të qytetit.

"Kali i Trojës" tregon rëndësinë që ka pasur kulti i kalit tek këta dardanë. Kulti i kalit ka qenë shumë i përhapur edhe tek ilirët e mëvonshëm nëpër Ballkan, psh anijeve u kanë vu kokat e kuajve si pulena, ndërsa edhe sot mbahen patkojt nëpër shtëpitë e shqiptarëve si simbol i fatit.

Këto fise sollën kuajt nga veriu, nga rrafshina e Panonisë. Kali është shumë i pranishëm në mitologjinë që bën fjalë për këto familje.

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: DARDANET - FISI I FUQISHEM PELLAZG!

#19

Post by Arbëri » Sat Jan 09, 2010 5:18 pm

Image
Te Deum is an early Christian hymn of praise. The great hymn of Christianity "Te Deum Laudamus (ty zote te lavderojme)" was written by an Albanian Archbishop over fifteen hundreds years ago by Niketa Dardani.

Në hapësirën e iliro-shqiptarëve u formuan edhe disa personalitete që themeluan letërsinë e krishterë të ritualit roman. Kryelutja mijëvjeçare e krishtërimit perëndimor "Ty zot të lavdërojmë" - "Te Deum Laudamus", e cila u kompozua nga shën Niketa i Dardanisë (ose shën Niketa i Remesianës), u përhap në disa variante në Europën Perëndimore pas vitit 525 dhe është edhe sot një prej vlerave kryesore të krishtërimit. Sipas burimeve serioze të arkeomuzikologjisë, duke përfshirë ato britanike, franceze dhe italiane, Niketa ka shkruar se "ishte dardan" ("dardanus sum") . Ndërsa përkthimi i parë i Biblës prej hebraishtes në latinishte, i njohur me emrin "La Vulgata", u arrit në vitin 405, nga një ilir tjetër i shenjtëruar, Jeronimi i Eusebit (Hieronymus, i mbiquajtur edhe "shën Gjeri") . Shën Niketa dhe shën Jeronimi, që pasuruan kulturën e krishtërimit të Perëndimit, patën bashkëkohës e pasues që dhanë të njëjtën ndihmesë historike për pasurimin e letërsisë së krishtërimit lindor, përmes përkthimeve në greqishte të vjetër të ungjijve në dorëshkrimet e tipit "kodik".

This is also the earliest music to date.

Te Deum laudamus: We praise you, God:
te Dominum confitemur. we acknowledge you as Lord.
Te aeternum patrem, All the earth venerates you
omnis terra veneratur. as the eternal father.

Tibi omnes angeli, To you all the angels,
tibi caeli et universae potestates: to you the heavens and all the powers:
tibi cherubim et seraphim, to you the cherubim and seraphim
incessabili voce proclamant: sing with unending voice:
"Sanctus, Sanctus, Sanctus "Holy, Holy, Holy
Dominus Deus Sabaoth. Lord God of hosts.
Pleni sunt caeli et terra Heaven and earth are full
maiestatis gloriae tuae." of the majesty of your glory."

Te gloriosus Apostolorum chorus, The glorious chorus of Apostles praises you,
te prophetarum laudabilis numerus, the praiseworthy number of prophets praises you,
te martyrum candidatus laudat exercitus. the white-robed army of martyrs praises you.

Te per orbem terrarum The holy Church gives witness to you
sancta confitetur Ecclesia, throughout the whole world
Patrem immensae maiestatis; as the Father of immense majesty;
venerandum tuum verum et unicum Filium; your true and only Son who is to be worshipped,
Sanctum quoque Paraclitum Spiritum. and also the Holy Spirit, the Paraclete.

Tu rex gloriae, Christe. O Christ, you are the king of glory.
Tu Patris sempiternus es Filius. You are the eternal son of the Father.
Tu, ad liberandum suscepturus hominem, Undertaking to liberate humanity,
non horruisti Virginis uterum. you did not dread the womb of the Virgin.

Tu, devicto mortis aculeo, By overcoming the sting of death,
aperuisti credentibus regna caelorum. you opened the kingdom of heaven to believers.
Tu ad dexteram Dei sedes, You sit at the right hand of God,
in gloria Patris. in the glory of the Father.

Iudex crederis esse venturus. We believe you will come as judge.

Te ergo quaesumus, tuis famulis subveni, Therefore we ask you, assist your servants,
quos pretioso sanguine redemisti. whom you have redeemed by your precious blood.
Aeterna fac Make them to be numbered among the holy ones
cum sanctis tuis in gloria numerari. in eternal glory.

Salvum fac populum tuum, Domine, Save your people, Lord,
et benedic hereditati tuae. and bless your inheritance.
Et rege eos, And rule them,
et extolle illos usque in aeternum. and lift them up into eternity.

Per singulos dies benedicimus te; We bless you every day;
et laudamus nomen tuum in saeculum, and we praise your name for ever,
et in saeculum saeculi. and throughout all ages.

Dignare, Domine, die isto Deign to keep us, O Lord,
sine peccato nos custodire. without sin this day.
Miserere nostri, Domine, Have mercy on us, O Lord,
miserere nostri. have mercy on us.

Fiat misericordia tua, Domine, super nos, May your mercy be upon us, O Lord,
quemadmodum speravimus in te. since we have hoped in you.
In te, Domine, speravi: I have hoped in you, O Lord:
non confundar in aeternum. may I not be confounded for ever.
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: DARDANET - FISI I FUQISHEM PELLAZG!

#20

Post by Mallakastrioti » Sun Jan 10, 2010 6:06 pm

"L' Ottomanno"
Lazzaro Soranzo-1599-


Image
Image

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: DARDANET - FISI I FUQISHEM PELLAZG!

#21

Post by ALBPelasgian » Mon Jan 11, 2010 11:48 am

Materiali i mesiperm eshte i jashtezakonshem! Eshte sikur nje predhe shkaterruese ndaj propagandes serbe!

Falemnderit per kete gjetje te mrekullueshme, Mallakaster!
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: DARDANET - FISI I FUQISHEM PELLAZG!

#22

Post by ALBPelasgian » Tue Jan 12, 2010 1:45 pm

During these invasions of their country, the Illyrians took to the mountains, where they united under the name of Albani, and became a powerful nation, formidable to the eastern empire, and possessed themselves of Dardania, the whole of Epirus, and all the mountains up to Macedonia: known now by the name of Arnauts they constitute the most important part of the Turkish forces.

(~An introduction to the study of ancient geography~ By Peter Edmund Laurent, 1830, page 83)
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: DARDANET - FISI I FUQISHEM PELLAZG!

#23

Post by ALBPelasgian » Wed Jan 13, 2010 11:49 am

Image
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: DARDANET - FISI I FUQISHEM PELLAZG!

#24

Post by Arbëri » Sun Jan 17, 2010 2:28 pm

Image
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: DARDANET - FISI I FUQISHEM PELLAZG!

#25

Post by Arbëri » Sun Jan 17, 2010 2:44 pm

Image
Image
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: DARDANET - FISI I FUQISHEM PELLAZG!

#26

Post by Arbëri » Sun Jan 17, 2010 2:48 pm

Image
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: DARDANET - FISI I FUQISHEM PELLAZG!

#27

Post by Arbëri » Sun Jan 17, 2010 2:56 pm

Image
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: DARDANET - FISI I FUQISHEM PELLAZG!

#28

Post by ALBPelasgian » Tue Jan 19, 2010 6:18 pm

Dardania

Dardania was located in the north-western corner of Anatolia, to the immediate north of Troy, and facing modern Gallipoli across the Dardanelles. The Trojans and Dardanians were probably of the same stock, a mixture of aboriginal Anatolians and Luwians (such as could be found in nearby Arzawa), with later influxes of Hittites and Mycenaeans. According to the Greeks and Romans, Dardania was a client state of Troy's, but the information relating to its leaders is from traditional Greek sources, with no outside confirmation. Those dates are wholly traditional, according to Herodotus, and have been adjusted downwards by 87 years to bring them into line with the accepted timeframe for the Trojan War.


from c.2200 BC
Luwians settlers begin to enter the region from the east and south, where the later Luwian states of Arzawa and Kizzuwatna form.Teucri / Teukroi

The Teucri are attributed to this region in the late seventeenth century BC. An Anatolian tribe, a possible linguistic connection has been suggested with the Tjekker, one of the later Sea Peoples. There appears to be some archaeological evidence to support this theory. The geographer Strabo gives the Teucri an origin in Crete, but the same is claimed for the Lukka by the Greeks, so the probability is that they were Indo-European Luwians. After the fall of Troy they largely lost their identity, but according to Herodotus, the Gergithae, 'a remnant of the ancient Teucrians', participated in the Ionian revolt against Persia in the early fifth century BC and were 'conquered' by Hymeas.


c.1527 - 1503 BC
Scamandrus
Mythical father.

c.1503 - 1481 BC
Teucer
Teucri chieftain.


Dardanians

According to Greek mythology the daughter of Teucer, Batea, was married to Dardanus. The land of the Teucri became Dardania, and the Dardanians and Teucri later collaborated in building Troy as a state. It is from the name of these legendary people that the Dardanelles draws its name.

c.1481 - 1450 BC
Dardanus
Inherited the Teucri territory.


c.1450 - 1375 BC
Ilus
Son. Died childless.

c.1450 - 1375 BC
Erechthonius
Brother.

c.1375 - 1315 BC
Tros
Also ruler of Troy. Origin of the name, Troad.

c.1315 BC
Tros leaves Troy to one of his sons, Ilos, while the other, Assaracus, rules Dardania.

A bronze seal written in the almost universal Anatolian language of Luwian which was discovered at Troy in 1995c.1315 - ? BC
Assaracus
Son.

Capys
Son. m Themiste, dau of Ilos of Troy.

Anchises
Son.

Anchises is crippled by a thunderbolt, so Aeneas rules in his father's place.

fl c.1180s BC
Aeneas
Son.

c.1193 - 1183 BC
Aeneas leads Archelochus, Acamas, and the Dardanians as allies of Troy during the Trojan War against Mycenae. According to legend, following the sack of Troy, Aeneas and his followers are allowed to leave. They eventually settle in Latium. The whole region of the Troad, Mysia and Dardania is taken over by the newly-formed Phrygian kingdom.

There may be a relationship between the Dardanians and the later Thraco-Illyrian Dardani tribe who occupied the region north of Macedonia, as suggested by Roman writers, although this cannot be proved.

http://www.historyfiles.co.uk/KingLists ... rdania.htm
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
pirro
Senior Member
Senior Member
Posts: 162
Joined: Sat Jun 20, 2009 11:36 am
Gender: Male

Re: DARDANET - FISI I FUQISHEM PELLAZG!

#29

Post by pirro » Fri Jan 29, 2010 11:33 am

Di njeri te me thote se ku eshte ajo tema qe flete per kishat dhe monastiret ortodokse ne Kosove... ku ka dhe disa fotogravi te pikturave me kostume shqipetare, njerez me qeleshe apo shqiptare qe presin te shkone ne kishe......!!!
Faleminderit!!!

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: DARDANET - FISI I FUQISHEM PELLAZG!

#30

Post by Arbëri » Fri Jan 29, 2010 3:31 pm

pirro wrote:Di njeri te me thote se ku eshte ajo tema qe flete per kishat dhe monastiret ortodokse ne Kosove... ku ka dhe disa fotogravi te pikturave me kostume shqipetare, njerez me qeleshe apo shqiptare qe presin te shkone ne kishe......!!!
Faleminderit!!!
Në këtë faqe AlbPelazgian ka postur në lidhje me pyetjen tuaj : http://www.arberiaonline.com/viewtopic. ... 7&start=30
p.s. Shumë rënde po hapen faqet e forumit ke unë , po më ndodh vetëm mu apo edhe tjerëve ?
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”