"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Analiza dokumentash mesjetare.

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

Post Reply
User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2934
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Analiza dokumentash mesjetare.

#1

Post by Mallakastrioti » Sun Jun 16, 2013 3:32 pm

Dinastia e Komneneve (Komeneve/ Golemeve), Dukagjineve dhe Principatat e para te Arberit.
----
Image

Ne vitin 1663 Lorenzo Miniati shkruan nje veper interesante me titull "Le glorie cadute dell'antichissima, ed augustissima famiglia Comnena...", veper e cila hedh drite mbi dinastine e familjes aristokrate-feudale te Komneneve. Autori duket qe eshte nje njohes i mire i kesaj dinastie, pasi na sjell fakte interesante lidhur rrenjeve apo gjenezes se kesaj dinastie te rendesishme e cila sundoi per disa shekuj ne territoret shqiptare. Eshte per tu permendur fakti se autori (Miniati), siç mund te shihet apo lexohet ne veper, eshte nje njohes i disa familjeve te tjera princerore-feudale qe zoteronin ne territoret shqiptare qe prej fillimeve te shekullit te 11 mbas eres sone e me tej.
Duke shfletuar kete veper te rendesishme dhe pikerisht duke u ndalur ne faqen 44 te saj, ku autori sjel pikerisht brezin (gjeneraten) e trete te Dinastise se Komneneve, ndeshim ne disa te dhena apo informacione teje interesante te cilat duke i perkthyer prej italishtes mesjetare sjellim si me poshte:

"Gjon Komneni Sebasto (Sebasto apo Sebastokrator ne periudhen Bizantine ishte nje titull zoterie, apo titull i cili jepej dikujt pasi supozohej se kishte lidhje me familjen perandorake apo nje perandor, shen. E. Canaj) djali (femija) i fundit i Andronik (Komnenit, shen. E. Canaj) Sebastokratorit, ishte Princ guximtar i Zotit, i mire, bamires kundrejt te varferve, i zbukuruar me doktrina te ndryshme (i ditur, shen. E. Canaj), dhe gjithe virtytet e tjera morale; ku per keto cilesi te mira Perandor Manueli vella kusheriri i tij e respektonte teje mase, i cili e nderoi me titullin Sebasto, titull i pare i Perandorise.
Niset prej Kostandinopojes ne shoqerine e Kostandin Dukes, kunatit te tij ne vitin 1150 dhe shkoi se bashku me te ne Mbreterine e Epirit, e cila ndahet ne Maqedoni, & Shqiperi, ku u priten qe te dy prej ketyre Popujve me nderime te medha, dhe kjo per fisnikerine e veçante te tyre, & per me teper per sjelljet e tyre te qyteteruara dhe te hijshme. Ku Gjoni dha fillesat e Principates se tij te Maqedonise, dhe Kostandini asaj se Shqiperise. Per respekt te natyres se kesaj Mbreterie, dhe te gjuhes se veçante, e cila eshte shume e ndryshme prej gjuhes Greke, ndryshuan Vendasit mbiemrat e tyre, sipas perdorimit te (gjuhes) Vendit, e cila kjo gje i dha shkak nje eruditi Shkrimtar te thoshte : Quapropter posteri Comneni, in Golemarum, & Cominorum mutato, & Ducarum in Duchaigni, nobiliori cognomento vocari voluere.Perkthim: Per kete arsye me mbas Komneni, ne Golemi, & Komeni ndryshuan; & Duka ne Dukagjini, mbiemer fisniku u kerkua te quhej (Perkthim prej lat. E. Canaj)..."

Pra ne se do analizonim keto te dhena interesante, sipas Miniatit, Epiri ne fillimet e shek. 12 mbas eres sone (pra viti 1150) quhej Mbreteri e Epirit dhe ndahej ne dy pjese, Maqedonia dhe Shqiperia. Pikerisht ne pjesen e Maqedonise krijohet Principata E Maqedonise prej Gjon Komenit (Komnenit) dhe ne pjesen tjeter te Epirit, Principata e Shqiperise me ne krye Kostandin Duken, kunatin e Komenit. Duhet theksuar fakti qe ne vitin per te cilin shkruan autori, pra 1150 kur krijohen keto dy Principata, popullsite e ketyre dy Principatave flasin nje gjuhe krejt te ndryshme prej Greqishtes. Pra kemi nje konfirmim qe vendasit apo banoret ishin me origjine shqiptare dhe flisnin nje gjuhe krejt te veçante, pra nje gjuhe te tyre dhe per respekt te ketyre popujve dy Princerit pranuan qe te shnderroheshin mbiemrat e tyre ne formen e gjuhes qe flitej prej ketyre popujve, pra ne shqip, ku i pari mbiemer prej Komneni shnderrohet ne Komeni sikurse Golemi dhe i dyti prej Duka ne Dukagjini.
Ne se ky dokument do ishte autentik, atehere nuk do kishim arsye te mos besonim qe Principatat e para Shqiptare, lindin qe ne fillim te shekullit te 12 mbas eres sone. Fatkeqesisht Miniati nuk na jep informacione lidhur eruditit Shkrimtar te cilin ai e permend ne keto rreshta:
"Per respekt te natyres se kesaj Mbreterie, dhe te gjuhes se veçante, e cila eshte shume e ndryshme prej gjuhes Greke, ndryshuan Vendasit mbiemrat e tyre, sipas perdorimit te (gjuhes) Vendit, e cila kjo gje i dha shkak nje eruditi Shkrimtar te thoshte : Quapropter posteri Comneni, in Golemarum, & Cominorum mutato, & Ducarum in Duchaigni, nobiliori cognomento vocari voluere.Perkthim: Per kete arsye me mbas Komneni, ne Golemi, & Komeni ndryshuan; & Duka ne Dukagjini, mbiemer fisniku u kerkua te quhej".
Pra ne se do provohej ky dokument, mund te hidhnim dhe mbronim tezen ku kemi te bejme me shtete te para feudale shqiptare, por sigurisht perbrenda Perandorise Bizantine. Pritja me teje deshire e shqiptareve karshi ketyre dy Princave mund te justifikohet me faktin se tashme shqiptaret ishin nen trysnine jo vetem te bullgareve prej Lindjes, por edhe te sllaveve prej Veriut.
---

Shkroi dhe solli ne eksluzive per publikun Etnor Canaj
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2934
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Analiza dokumentash mesjetare.

#2

Post by Mallakastrioti » Fri Oct 11, 2013 7:09 pm

Image

Gjilaku, strategu ushtarak qe nuk dinte greqisht dhe Prokopi i Cezares.
---

Ne vepren e Prokopit te Cezarese me titull "Lufterat Gotike" ndeshim ne nje rrefim interesant qe na sjell autori.
Nje strateg ushtarak (strateget ushtarak ne periudhen bizantine komandonin ato qe quheshin Thema) me emrin Gilakos (Gilak) ne krye te nje force ushtarake (ndoshta mercenare) shkon ne Itali per te luftuar kunder Goteve. Ngjarja zhvillohet ne Lucania te Italise dhe Gilaku se bashku me grupin e ushtareve qe komandonte kapet rob prej Goteve. Ne nje moment te caktuar, kur gotet e marrin ne pyetje se cili eshte; Gilaku nuk di tu kthej pergjigje, pasi sipas Prokopit ai nuk njihte as greqisht, as latnisht, as gotisht dhe asnje gjuhe tjeter perveç armenishtes, pasi sipas Prokopit ky strateg ishte Armen.
Perpara se te analizojme figuren e strategut Gilak perkthejme çka shkruan Prokopi:
" Gilaku nuk njihte te fliste as Greqisht ose Latinisht ose Gotisht ose ndonje gjuhe tjeter me perjashtim vetem te Armenishtes. Kur disa prej Goteve rastisen perpara ketij burri , ata e moren ne pyetje cili mund te ishte ai.Ata ishin te prirur qe te vrisnin çdo njeri i cili u kalonte perpara, ...
...Por ai ishte i afte qe te mos jepte pergjigje me perjashtim qe ne te vertet ai ishte Gilaku, nje strateg..."
Pra sipas rrefimit te Prokopit Gilaku nuk njihte as Greqisht, as Latinisht dhe as Gotisht, perveçse Armenishtes.
Por a eshte e vertet qe strateget ushtarak ne shek. VI mbas eres se re nuk njihnin Greqishten apo Latinishten, gjuhe te cilat per periudhen ishin te domosdoshme perbrenda territoreve heterogjene etnike, territore qe ishin nen juridiksionin e dy Perandorive kryesore te kohes. Keto gjuhe ishin sikurse gjuha angleze sot qe perdoret kur popuj me gjuhe te ndryshme dhe etnikisht te ndryshem kerkojne te komunikojne dhe merren vesh.
Strateget duhet te njihnin keto dy gjuhe, apo te pakten njeren prej ketyre gjuheve dhe ketu Prokopi nuk na jep informacione se si nje Armen, strateg, nuk njihte Greqishten Bizantine, diçka disi e pamundur.
Ne se eshte e vertet qe ky strateg, pra Gilaku, nuk njihte keto gjuhe atehere nuk duhej te ishte Armen, por ndoshta i perkiste ndonje etnie tjeter perbrenda Perandorise Bizantine.
Prokopi lidhur ketij rrefimi qe sjell ne vepren e tij "Lufterat Gotike", shkruan se kete histori e ka nxjerr prej tekstesh Armene, por nuk jep te dhena te hollesishme lidhur ketyre tekstesh. Atehere mund te kemi te bejme me tekste te cilat nuk sjellin etnicitetin e Gilakut, pra qe e paraqesin si Armen, por thjesht Prokopi duke marre si baze tekste Armene lidh etnicitetin e Gilakut sipas teksteve te siperpermendura.
Bizanti ne lufterat gotike ne Itali perdori shume mercenar, apo siç njihen ndryshe stratiot. Forca derrmuese e ketyre stratiotesh perbehej prej Prefektures se Illirise, sigurisht nuk perjashtohet mundesia qe te kete patur edhe mercenar Armen.
Strateget kryesisht vinin prej radheve te ushtareve, apo stratioteve jo vetem me te zote, por edhe atyre me teper ne numer.
Pra, personalisht e hedh poshte qe ky strateg te kete qen Armen.
Nje element tjeter teje interesant eshte pikersiht emri i tij.
Armenet ne shkullin e gjashte mbas krishtit ishin gati "greqizuar" ne emrat e tyre, pra ky emer nuk ka asgje te perbashket me greqishten.
Analizojme emrin.
GILAK-IOS, ku "ios" eshte nje prapashtese apo sufiks sjell prej Prokopit.
GILAK--->GI-LAK=GJIN-LEK
Ky duhej te kete qene emri sikurse pergjigja e strategut:
"Une jam Gjin Leka, strategu"
Image

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 453
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Analiza dokumentash mesjetare.

#3

Post by TeuAL » Sun May 17, 2015 8:30 pm

Episcopi Card. Albanensis
======================
Pashe ne www nje liber rreth " . . . Sancti Bonauenturae Episcopi Card. Albanensis . . . " . Nuk kisha lexuar me pare per autorin. Libri eshte ne :
http://books.google.ca/books?id=8G6whCM ... &q&f=false


------------------------ Skeda Bibl. -----------------------------
Bibliographic information

Title :
Sancti Bonauenturae ex ordine minorum, s.r.e. episcopi card. Albanensis eximij ecclesiae doctoris. ... Operum omnium Sixti 5. pont. max. d. ord. jussu editorum supplementum in tria volumina distributum sub auspiciis Clementis 14. p.m. ejusd. ord. volumen primum [-tertium]: Sancti Bonaventurae ... Operum Sixti 5. pont. max. d. ord. jussu editorum supplementum in ..., Volume 1

Authors :
Bonaventura : da Bagnorea santo (santo), Josè Maria Fonseca de Evora
Contributors :
Pietro Leone Bombelli, Monauni, Giambattista, Convento di Santa Maria in Aracoeli : Biblioteca
Publisher :
ex typographia episcopali Joannis Baptistae Monauni, 1772

Original from National Central Library of Rome
Digitized 2 Jul 2013
------------------------------
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 453
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Analiza dokumentash mesjetare.

#4

Post by TeuAL » Tue May 19, 2015 1:46 am

Diku ne www thuhej qe "Albanensis", tek titujt e St. Bonaventures(postimi me lart), lidhet me emrin Albano te krahines prane Romes.

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 453
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Analiza dokumentash mesjetare.

#5

Post by TeuAL » Tue May 19, 2015 3:10 am

Fletet e ngjitura me lart jane nga vol.1 i librit te permendur dhe jane ketu:
http://books.google.ca/books?id=yYpuWTg ... navlinks_s

http://books.google.ca/books?id=yYpuWTg ... &q&f=false

User avatar
Bylliones
Member
Member
Posts: 10
Joined: Tue Jul 28, 2015 7:59 pm
Gender: Male

Re: Analiza dokumentash mesjetare.

#6

Post by Bylliones » Sat Aug 22, 2015 9:27 am

Ne nje dokument te vitit 1304, Filipi I i Anzhuineve ( Filipi i Taranto), Despot i Epirit, ne ate qe njihet si "Mbreteria e Shqiperise", krijon nje Keshill, ose me sakt nje Komitet ne te cilin gati shumica e zoterinjve feudale ishin vendas. Bien ne sy emrat : Albis (Alpi ?), Spacis (Spaçi ?), Cacarucis (Kokerrushi ?), Bichesinis (Bukeziu?), Aranitis (Araniti), Turbactis (TerbaçI ?), Marcheseis (Markaziu ?), Scutis (Skuti), Zeneniis (Zeneni/Zenuni ?), Bucesesis ( KY MBIEMER NUK LE SHTEG PER INTERPRETIME PASI NDOSHTA ESHTE I VETMI I CILI FLET SHQIP= BUKEZEZI) dhe Mateseis (Matezi ?).

Image

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 453
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Analiza dokumentash mesjetare.

#7

Post by TeuAL » Sat Aug 22, 2015 9:49 am

------------------ Libri -------------------
Libri: The fall of Constantinople
Autor: Michael Angold
Publ: Pearson Education Limited, 2012
--------------------------------------------

Ngjitja eshte nga ky liber dhe tregon per Mateo Spandunin Shqipetar, komandant te stradioteve ne Venecia.

vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 453
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Analiza dokumentash mesjetare.

#8

Post by TeuAL » Sat Aug 22, 2015 9:54 am

TeuAL wrote:------------------ Libri -------------------
Libri: The fall of Constantinople
Autor: Michael Angold
Publ: Pearson Education Limited, 2012
--------------------------------------------

Ngjitja eshte nga ky liber dhe tregon per Mateo Spandunin Shqipetar, komandant te stradioteve ne Venecia.

vijon . . .
Autori Angold citon ne bibliografi nje autor tjeter, pjesetar te familjes Spanduni (ngjitja):
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4203
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Analiza dokumentash mesjetare.

#9

Post by Zeus10 » Sun Aug 23, 2015 12:15 am

TeuAL wrote:Diku ne www thuhej qe "Albanensis", tek titujt e St. Bonaventures(postimi me lart), lidhet me emrin Albano te krahines prane Romes.
Une jam kurioz te di, emri i ketyre Albanenses, qe i perkisnin, stokut me te vjeter te latineve te cilet Plini Plaku(libri 3), i ka dhene me emra fisesh:

The River Tichis from whence to Pyrenaea Venus on the other side of the Promontory are forty Miles Now besides the forenamed shall be related the principal places as they lie in every Jurisdiction At Tarracon there plead in Court four and forty States The most famous among them are of Roman Citizens the Dertusani and Bisgargitani of Latins the Ausetani and Cerretani surnamed Juliani they also who are named Augustani the Sedetani Gerundenses Ges sorienses Teari the same with Julienses Of Stipendiarii the Aquicaldenses Onenses and Baetulonenses Caesar Augusta a free Colony upon which the River Iberus floweth where the Town before was called Salduba these are of the Region Sedetania and receive th 152 States and among these of Roman Citizens the Bell itani and Celsenses and out of the Colony the Calaguritani surnamed also Nascici The Ilerdenses of the Surdaon's Nation near to whom runneth the River Sicoris the Oscences of the Region Ves cetania and the Turiasonenses Of old Latins the Cas cantenses Erganicenses Gracchuritani Leonicenses Ossi gerdenses of Confederates the Tarragenses Stipendiarii the Arcobricenses Andologenses Arocelitani Bursaonenses Calaguritani surnamed Fibularenses Complutenses Ca renses Cincenses Cortonenses Dammanitani Larrenses Iturisenses Ispalenses Ilumberitani Lacetani Vibienses Pompelonenses and Segienses There resort to Carthage for Law sixty two several States besides the inhabitants of the Islands Out of the Colony Accitana the Gemellenses also Libisosona surnamed Foroaugustana which two are endued with the Franchises of Italy out of the Colony Salariensis the Citizens of Old Latium Castulonenses whom Cesar calleth Venales The Setabitani who are also Au gustani and the Valerrienses But of the Stipendiarii of greatest name be the Babanenses the Bastiani the Con saburenses Dianenses Egelestani Ilorcitani Laminitani Mentesani the same as Oritani and Mentesani who otherwise are Bastuli Oretani who also are called Germani the Chief of the Celtiberians the Segobrigenses and the Toletani of Carpetania dwelling upon the River Tagus next to them the Viacienses and Virgilienses To the Jurisdiction of Cluniensis the Varduli bring fourteen Nations of which it is necessary to name none but the Albanenses

kishte kohe qe ishte zhdukur nga historia. Si u ringjall ky emer dhe u perdor nga latinet e krishtere, shume me vone?
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 453
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Analiza dokumentash mesjetare.

#10

Post by TeuAL » Mon Aug 24, 2015 9:03 am

TeuAL wrote:Episcopi Card. Albanensis
======================
Pashe ne www nje liber rreth " . . . Sancti Bonauenturae Episcopi Card. Albanensis . . . " . Nuk kisha lexuar me pare per autorin. Libri eshte ne :
http://books.google.ca/books?id=8G6whCM ... &q&f=false


------------------------ Skeda Bibl. -----------------------------
Bibliographic information

Title :
Sancti Bonauenturae ex ordine minorum, s.r.e. episcopi card. Albanensis eximij ecclesiae doctoris. ....., Volume 1

Authors :
Bonaventura : da Bagnorea santo (santo), Josè Maria Fonseca de Evora
Contributors :
Pietro Leone Bombelli, Monauni, Giambattista, Convento di Santa Maria in Aracoeli : Biblioteca
Publisher :
ex typographia episcopali Joannis Baptistae Monauni, 1772

Original from National Central Library of Rome
Digitized 2 Jul 2013
------------------------------
Me terhoqi vemendjen edhe emri " . . . Monauni " i botuesit.

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2934
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Analiza dokumentash mesjetare.

#11

Post by Mallakastrioti » Sun Mar 20, 2016 10:48 pm

Titopoli themeluar prej perandorit Tito, ku me vone osmanet e shnderruan ne Tepelene?

" Ό δέ Τίτος άποκτίσας τήν Δρυϊνόπολιν κατέβη είς τό στενόν τό άντικρύ τού Άλβανιτικού μέρους, όπου διαχωρίζει τούς τόπους ό Βιοτικός ποταμός, καί έκτισε κάστρον, καί τό ώνόμασε Τιτούπολιν, ή τις τά νϋν Τεπελένη λέγεται."

"Titus autem, cum Drynopolim condidisset, in angustias quae Albaniae erant contrariae descendit, ubi Bioticus fluvius loca dividit, et castellum condidit, idque nominavit Titopolim, quod quidem nunc vocatur Tepelene."

"Tito kur mori Drinopolin, zbriti ne nje vend te ngushte i cili gjendet ne Shqiperi, ku ndahet lumi Biotikos (Vjosa?), dhe ndertoi nje keshtjelle te cilen e quajti Titopoli, ose siç thirret ndryshe Tepelene"
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2934
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Analiza dokumentash mesjetare.

#12

Post by Mallakastrioti » Tue Nov 01, 2016 5:20 pm

Shtypi grek i eshte versulur figures mesjetare te Gjergj Dushmanit dhe kerkon qe me çdo kusht ta nxjerri "grek". Deri ketu nuk ka asgje te keqe, pasi edhe ata kane nevoje per nje histori mesjetare si dhe ndonje hero "grek", por, problemi qendron se u duhet te kerkojne informacione per figura per te cilat nuk kane pikerisht...INFORMACION SERIOZ! Eshte sikur te kerkosh te pervetesosh nje figure historike, pa ditur asgje per kete figure. U desh Kryeministri i Shqiperise qe greket te shkojne e te hapin ndonje liber. Por, problemi qendron qe edhe ato informacione lidhur kesaj figure na çojne pikerisht tek etnosi shqiptar/arberor e per me teper me prejardhje Gege. Gjergj Dushmani ishte nje pasardhes i Lek (Aleksander) Dushmanit i cili (ky i fundit) kishte marr pjese ne Lidhjen e Lezhes si anetar i saj. Dushmanet ishin me origjine nga Zadrima dhe Lek Dushmani. mbas renies se Arberise dhe Skenderbeut emigroi ne ate qe sot njihet si Greqi (sipas Dhimiter Siçilianit). Ne vepren e autorit grek Δημήτριος Καμπούρογλου me titull "Ιστορία των Αθηναίων - Τόμος Α", 2015, ff. 17-18.na sillet pikerisht kjo deshmi, pra qe Gjergj Dushmani ishte pasardhes i Lek Dushmanit.

Image
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2934
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Analiza dokumentash mesjetare.

#13

Post by Mallakastrioti » Wed Nov 02, 2016 9:29 pm

"Qe ta mbajme pak zjarrin ndezur", por, me e bukura eshte se keto libra gjenden pikerisht neper bibliotekat e tyre...
....ec e merr vesh kush kerkon te spekuloje dhe te genjej!

Image
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2934
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Analiza dokumentash mesjetare.

#14

Post by Mallakastrioti » Thu Jun 22, 2017 10:16 am

XV Korrik 1610
(Nje leter/relacion derguar Papa Palit V prej peshkopit Nikolle Mekaensi, peshkop i Stefanensit)
" [...] Eshte shume i njohur (fakti, shenimi im) Shenjterise Suaj qe mbreteria e Arberise dhe Maqedonise eshte subjekt i tiranise Turke dhe ne cilen menyre te ulet drejtohet dhe trajtohet, qe nuk mund te shpjegohet me fjale dhe sa (e madhe, shenimi im) eshte deshira e ketyre popujve te çlirohen. Duke u nisur prej kesaj u bashkuan kreret kryesor te ketij vendi dhe me derguan tek Shenjteria Juaj per te qene i denji si At i gjithesise [...] Virtyti i tyre tek armet dhe tek lufta shume here ka qene i tille ku eshte pare per eksperience qe pese apo gjashteqind Arberor jane vene perballe dhjetemije Turqve vetem per mos tu neneshtruar tiranise se tyre. Sot gjenden disa Dukagjinas me emer te lire, te cilet per virtyt te armeve mbrohen dhe mbajne larg zoterimin mizor Otoman; dhe keta me teper se te tjeret jane te etur per kete çeshtje. [...] Duke dhene pelqimin Shenjteria Juaj ku ne kete fakt jeni i vetedijshem per pjesemarrjen e mbretit te Spanjes do ishte mire qe prej njezetetremije burra te siperpermendur te jene tremije Arberor te Puljas, te cilet edhe pse prej shume kohesh u transferuan ne ate ane [...] ende sot ruajne gjuhen e tyre te vendlindjes...
...As une dhe as ky popull do bejme nje gje te tille (kryengritje, shenimi im) ne se nuk jemi te sigurt per te fitiuar sepse ne se ndodh e kunderta menjehere pa asnje hezitim do copetohen dhe do digjen te gjalle prej turqve gjithe te krishteret e ketij vendi:.."
( Shkeputur prej: Vetera monumenta Slavorum Meridionalium historiam illustrantia ..., V. 2, nen kujdesjen e Augustin Theiner, f. 111-112)-(Harta shoqeruese prej Jacob Von Sandrart - 1687)

Image
Image

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”