"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Kingdom of Rascia (Mbreteria e Rashes)

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

Post Reply
User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4192
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Kingdom of Rascia (Mbreteria e Rashes)

#1

Post by Zeus10 » Wed Sep 04, 2013 9:52 pm

Ajo qe quhej dikur Mbreteria e Rashes, qe perfshin nje pjese te territorit, ku sot eshte Mali i Zi, sipas nje dokumenti te vitit 1332, me titull:

“Directorium Ad Passagium Faciendum”

popullohej nga dy popullsi 1.Latinet dhe 2. Shqiptaret, kurse sundimtare ishin sllavet, te cilet urreheshin keqaz prej popullit te vertete. Shqiptaret ishin populli me i madh i kesaj mbreterie dhe kishte luftetare trima dhe te forte.

One factor, among others, which makes this kingdom easy to conquer, is that it is inhabited by two peoples, i.e. the Albanians and the Latins who, in their beliefs, their rites and their obedience, both abide by the Roman Catholic Church. Accordingly, they have archbishops, bishops and abbots, as well as religious and secular clerics of lower rank and status. The Latins have six towns with bishops: firstly Antibarum (Bar), the seat of the archbishop, then Chatarensis (Kotor), Dulcedinensis (Ulcinj), Suacinensis (Shas) , Scutarensis (Shkodra) and Drivascensis (Drisht) ), which are inhabited by the Latins alone. Outside the town walls, the Albanians make up the population throughout the diocese. There are four Albanian towns: Polatum Maius (Greater Pult) , Polatum Minus (Lesser Pult), Sabatensis (Sapa) and Albanensis (Albanopolis) which, together with the towns of the Latins, are all legally subject to the Archbishop of Bar and his church as their metropolitan. The Albanians indeed have a language quite different from Latin. However they use Latin letters in all their books . The sway of the Latins is thus confined to the limits of their towns. Outside the towns, they do possess vineyards and fields, but there are no fortifications or villages actually inhabited by the Latins. The Albanians for their part, the larger of the two peoples, could assemble over fifteen thousand horsemen for warfare according to the custom and manner of the country, who would be courageous and industrious warriors. Since the said Latins and Albanians suffer under the unbearable yoke and extremely dire bondage of their odious Slav leaders whom they detest - the people being tormented, the clergy humiliated and oppressed, the bishops and abbots often kept in chains, the nobles disinherited and held hostage, episcopal and other churches disbanded and deprived of their rights, and the monasteries in decay and ruin - they would all to a man believe that they were consecrating their hands in the blood of the aforementioned Slavs if a French prince were to appear before them whom they could make leader of their war against the said evil Slavs, the enemies of our true faith.

“…aty janë dy kombe: një janë shqiptarët dhe tjetri latinët, të cilët këmbëngulin të gjithë te besimi, riti dhe bindja e kishës romane dhe respektivisht ata kanë edhe kryeipeshkvë, ipeshkëv e abatë, fetarë dhe klerikë sekularë të një statusi dhe të një rangu më të ulët. Latinët kanë gjashtë qytete me ipeshkvët e tyre: i pari është Tivari, kryeipeshkvi; pastaj Kotorri, Ulqini, Shasi, Shkodra dhe Drishti, në të cilët jetojnë vetëm latinë; popullsia e tyre, në të vërtetë, janë shqiptarët në të gjitha dioqezat jashtë mureve. Katër qytete janë shqiptare: Polati Major (Pulti i Madh), Polatum Minor (Pulti i Vogël), Sapa, dhe Albania (Kruja), të cilët bashkë me qytetet latine të lartpërmendura janë nën kryeipeshkvinë e Tivarit dhe juridikisht nën metropolinë e kishës së tij…Pushteti i latinëve kufizohet pra vetëm me rrethin e qyteteve te tyre. Jashtë qyteteve të tyre, ata kanë prona vreshtash dhe fushash, megjithatë kanë kështjella dhe shtëpi fshati. Por, shqiptarët, meqë janë kombi më i madh, mund të zotërojnë në fusha lufte më shumë se 15000 kalorës, për çdo aktivitet lufte, janë luftëtarë trima e të shkathët sipas dokeve dhe zakoneve të atdheut të tyre”. Sa më sipër është përpos se një fragment i shkëputur në shërbim të temës.

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Gazmend
Senior Member
Senior Member
Posts: 100
Joined: Sun Feb 24, 2013 8:40 pm
Gender: Male

Re: Kingdom of Rascia (Mbreteria e Rashes)

#2

Post by Gazmend » Mon Sep 09, 2013 11:43 pm

Jo, i nderuar, nuk thote se Mbreteria e Rascise popullohej nga 2 popullsi !


Autori aty na jep faktorin pse kjo mbreteri mund te pushtohet lehte

Dhe ky eshte sepse ne te banonin 2 popuj qe i binden kishes katolike. Pra theksi eshte ne popujt qe i binden kishes se autorit.Metutje, ai nuk thote se shqiptaret ishin 'populli me i madh' aty, apo 'i kesaj mbreterie' !

por, populli me imadh nga te dy

pra nga te dy popujt nen kontrollin e kishes katolike.


Pra autori nuk na meson ketu cila popullsi ishte me e madhja ne kete Mbreteri apo sa popullsi kishte ajo, por vetem shenjon popullsite katolike te cilat mund te perdoreshin nga politikat e kishes. Eshte nje artikull me motiv politik, qe nxit kryengritje, lufte dhe mu ketu qendron i tere theksi i autorit.

Pra gabimet jane ne perkthim si dhe interpretim aty me larte

sotdhemot
Junior Member
Junior Member
Posts: 7
Joined: Thu Nov 04, 2010 10:00 pm
Gender: Male
Location: Slovakia
Contact:

Re: Kingdom of Rascia (Mbreteria e Rashes)

#3

Post by sotdhemot » Tue Sep 10, 2013 12:31 pm

Z. Gazmend nuk me duket se ka ndonje arsye per te vene ne dyshim perkthimin. Edhe teksti latinisht shpreh te njejten gje. Interpretimi yt duket jashtezakonisht i sforcuar.

Gazmend
Senior Member
Senior Member
Posts: 100
Joined: Sun Feb 24, 2013 8:40 pm
Gender: Male

Re: Kingdom of Rascia (Mbreteria e Rashes)

#4

Post by Gazmend » Tue Sep 10, 2013 1:21 pm

sotdhemot wrote:Z. Gazmend nuk me duket se ka ndonje arsye per te vene ne dyshim perkthimin. Edhe teksti latinisht shpreh te njejten gje. Interpretimi yt duket jashtezakonisht i sforcuar.
Vertete ! Atehere parabse te hash fjalet e tuaja perktheje ti tere ate fjali te pare te artikullit qe te sigurohesh se nuk do te te del i njejti me fjaline e perkthyer me larte. Pastaj jepi edhe nje interpretim tendin ta shohim sa i sforcuar qenka interpretimi im.

albotrimi
Member
Member
Posts: 15
Joined: Sun Jul 19, 2009 2:36 pm
Gender: Male

Re: Kingdom of Rascia (Mbreteria e Rashes)

#5

Post by albotrimi » Tue Sep 10, 2013 1:50 pm

Gazmend wrote:
sotdhemot wrote:Z. Gazmend nuk me duket se ka ndonje arsye per te vene ne dyshim perkthimin. Edhe teksti latinisht shpreh te njejten gje. Interpretimi yt duket jashtezakonisht i sforcuar.
Vertete ! Atehere parabse te hash fjalet e tuaja perktheje ti tere ate fjali te pare te artikullit qe te sigurohesh se nuk do te te del i njejti me fjaline e perkthyer me larte. Pastaj jepi edhe nje interpretim tendin ta shohim sa i sforcuar qenka interpretimi im.
Si e perkthen ti tekstin?

Hoc inter cetera facit ad dictum regnum facilius capiendum quod sunt ibi duae nationes, una videlicet Albanensium et Latinorum, qui omnes sub fide et obedientia Romanae Ecclesiae persuerant, et secundum hoc habent Archiepiscopos, Episcopis, et Abbates, ac inferiores status et gradus religiosos et clericos seculares.

User avatar
Shpata
Member
Member
Posts: 20
Joined: Thu Jul 23, 2009 10:56 pm
Gender: Male

Re: Kingdom of Rascia (Mbreteria e Rashes)

#6

Post by Shpata » Tue Sep 10, 2013 1:53 pm

Ai jo vetem qe thote qe ajo mbreteri banohej nga Latinet dhe SHqiptaret, por dhe i numeron qytetet ku Latinet dhe SHqiptaret jane te vetem. Bile thote qe dhe rrethinat jane te banuar nga Shqiptare.
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4192
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Kingdom of Rascia (Mbreteria e Rashes)

#7

Post by Zeus10 » Tue Sep 10, 2013 3:30 pm

Gazmend wrote:Jo, i nderuar, nuk thote se Mbreteria e Rascise popullohej nga 2 popullsi !
Autori aty na jep faktorin pse kjo mbreteri mund te pushtohet lehte
Dhe ky eshte sepse ne te banonin 2 popuj qe i binden kishes katolike. Pra theksi eshte ne popujt qe i binden kishes se autorit.
Metutje, ai nuk thote se shqiptaret ishin 'populli me i madh' aty, apo 'i kesaj mbreterie' !
por, populli me imadh nga te dy
pra nga te dy popujt nen kontrollin e kishes katolike.
Pra autori nuk na meson ketu cila popullsi ishte me e madhja ne kete Mbreteri apo sa popullsi kishte ajo, por vetem shenjon popullsite katolike te cilat mund te perdoreshin nga politikat e kishes. Eshte nje artikull me motiv politik, qe nxit kryengritje, lufte dhe mu ketu qendron i tere theksi i autorit.
Pra gabimet jane ne perkthim si dhe interpretim aty me larte
Ekstremizmi islamik, po ndjek me shqetesim, forcimin e ndergjegjes etnike nder shqiptare dhe rifaktorizimi i sllaveve, do te sherbente per te luftuar kete forcim. Une do te vazhdoj te sjell dokumente te tjere, ku tregohet e verteta per shqiptaret e sllavet dhe cfare perfaqsojne ata, kurse ti dhe/ose Socio, do te vazhdoni te kembengulni qe autori e ka pasur gabim ose perkthimi dhe interpretimi jane te gabuara.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Gazmend
Senior Member
Senior Member
Posts: 100
Joined: Sun Feb 24, 2013 8:40 pm
Gender: Male

Re: Kingdom of Rascia (Mbreteria e Rashes)

#8

Post by Gazmend » Tue Sep 10, 2013 3:45 pm

Me falni te nderuar, une po habitem pa mase ketu, ndaj tere ketyre reagimeve pa vend nga anetare qe papritmas dalin ne skene edhepse kohe te gjate nuk paskan postuar, sic edhe shihet nga postet e tyre te vogla ne numer!
Une kerkova thjesht nje perkthim te fjalise se pare. Hezitimi eshte i pa arsyeshem. Autori nuk gabon fare. Ai permend Shqiptaret dhe Latinet si mbeshtetesit e kishes katolike dhe Sllavet apo me sakte Serbet qe ishin okupues te tyre dhe ishin ortodoks. Kjo eshte e kjarte si drita dhe nuk ka pse te fshehet.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4192
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Kingdom of Rascia (Mbreteria e Rashes)

#9

Post by Zeus10 » Tue Sep 10, 2013 3:50 pm

Gazmend wrote:Me falni te nderuar, une po habitem pa mase ketu, ndaj tere ketyre reagimeve pa vend nga anetare qe papritmas dalin ne skene edhepse kohe te gjate nuk paskan postuar, sic edhe shihet nga postet e tyre te vogla ne numer!
Une kerkova thjesht nje perkthim te fjalise se pare. Hezitimi eshte i pa arsyeshem. Autori nuk gabon fare. Ai permend Shqiptaret dhe Latinet si mbeshtetesit e kishes katolike dhe Sllavet apo me sakte Serbet qe ishin okupues te tyre dhe ishin ortodoks. Kjo eshte e kjarte si drita dhe nuk ka pse te fshehet.
Cilen nga gjuhet e permendura me siper ti zoteron me mire?
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4192
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Kingdom of Rascia (Mbreteria e Rashes)

#10

Post by Zeus10 » Tue Sep 10, 2013 6:42 pm

Gazmend wrote: Metutje, ai nuk thote se shqiptaret ishin 'populli me i madh' aty, apo 'i kesaj mbreterie' !

por, populli me imadh nga te dy

pra nga te dy popujt nen kontrollin e kishes katolike.


Pra autori nuk na meson ketu cila popullsi ishte me e madhja ne kete Mbreteri apo sa popullsi kishte ajo, por vetem shenjon popullsite katolike te cilat mund te perdoreshin nga politikat e kishes. Eshte nje artikull me motiv politik, qe nxit kryengritje, lufte dhe mu ketu qendron i tere theksi i autorit.
Kjo eshte fjalia, ku autori konfirmon, qe shqiptaret jane kombi me i madh.

Albanenses autem, quia major natio est, ponerent in campo plus quam quindecim milia equitum ad omnem actum belli secundum morem et modum illius patriae expeditos et strenuos bellatores.

Gjithsesi, ai nuk e thote tekstualisht kete qe thoni ju, duke i krahasuar ata vetem me latinet, ne rastin me te mire ai e nenkupton ate.

Kurse kjo eshte fjalia, ku autori na konfirmon, se popullsia e vetme e vertete jashte mureve te Dioqezes, jane shqiptaret.

Populus vero earum siue Albanenses in tota ipsarum diocesi extra muros

Kjo fjali s'le vend per hamendje, por sidomos ajo konfirmon karrakterin rural te popullsise shqiptare, nje element ky shume i lidhur me autoktonine.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2933
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Kingdom of Rascia (Mbreteria e Rashes)

#11

Post by Mallakastrioti » Tue Sep 10, 2013 7:33 pm

"Albanenses autem, quia major natio est, ponerent in campo plus quam quindecim milia equitum ad omnem actum belli secundum morem et modum illius patriae expeditos et strenuos bellatores."=

"Ne anen tjeter Shqiptaret, jane raca (apo kombi=nationis) me e madhe ketu, te cilet mund te vendosin ne fushe lufte me shume se 15 mije kalores ...etj"nātĭo
(nātĭo, nationis)

1 nascita
2 razza, stirpe, genere
3 specie, qualità, tipo
4 classe, categoria, ordine
5 popolo, tribù, nazione
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2933
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Kingdom of Rascia (Mbreteria e Rashes)

#12

Post by Mallakastrioti » Tue Sep 10, 2013 7:54 pm

Ne anen tjeter Shqiptaret, jane raca (apo kombi=nationis) me e madhe ketu, te cilet mund te vendosin ne fushe lufte me shume se 15 mije kalores ...

Tani, duke lene disi menjane imagjinaten moderne qe mund te kemi (kryesisht nepermjet filmave) lidhur lufterave mesjetare, qe te kishe 15 mije kalores, riperseris kalores ne nje ushtri, do te thote qe te kishe te pakten dyfishin e luftetareve ne kembesori, pasi lufterat nuk beheshin vetem prej kaloresve, por mbas kaloresve ishte perhere kembesoria qe bente kerdine dhe kjo vlen per te dyja ushtrite qe ishin ne fushe beteje. Fillimisht sulmonte paravija e kaloresve e me mbas kembesoria.
Te zoteroje nje ushtri me nje numer qe arrinte deri ne 40 mije individe do te thoshte qe popullsia te ishte te pakten 150 deri ne 200 mije individe (burra, gra te moshuar e femije). Shkruaj te pakten 150-200 mije, pasi shifra duhet te kete qene edhe me e madhe, por po qendroj ulet, pasi duhen patur parasysh shume rethana si p.sh ne kohe lufte mobilizoheshin gati te gjithe dhe ndoshta shifra 40 mije nuk kemi te bejme me nje ushtri te rregullt, por mobilizim qe prej te riut qe mund te perdorte nje arme e deri tek nje i moshuar i cili po ashtu kishte ende aftesi luftarake.
Image

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”