"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Maqedonia, kjo province e quajtur Shqiperi

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Maqedonia, kjo province e quajtur Shqiperi

#1

Post by Zeus10 » Mon Feb 09, 2015 4:32 pm

Maqedonia, ashtu si Epiri eshte nje province-shtet i permendur dendur ne shkrimet qe i referohen antikitetit. Nese do I konsiderojme te verteta, ato qe jane shkruar per te, fillimisht ajo ishte nje mbreteri dhe me vone nje perandori e madhe, e sunduar nga sunduse ambicioze te famshem, si Filipi dhe biri i tij Leka i Madh, qe si cdo sundues, nuk kane pasur nje preajardhje te qarte etnike, por ajo rrotullohet ne perzjerjen e popujve dhe racave qe banonin ate zone dhe zonat perreth. Ajo me vone u be nje province romake dhe perkunder bindjes se disave, qe mundohen ti asociojne asaj nje etni te caktuar, ashtu sic bejne me emra te tjere historiko-gjeografike, ajo ne lashtesi ka qene thjeshte nje mbreteri dhe/ose province, qe nuk mund te vecohet per nje identitet te paster etnik bashkangjitur emrit te saj, sipas formules nje shtet-nje race. Kjo formule qe filloi te funksionoje ne Mesjeten e Vone apo fillimin e Rilindjes Europiane, ka rregjistruar perbri ketij emri, ate te Shqiperise dhe kjo eshte e vleshme pothuajse per te gjithe librat mesjetare apo me vone, qe e kane permendur ate.

Commentarii In Sacram Actvvm Apostolicorum historiam.
i Benedictus Aretius I vitit 1579- eshte nje prej tyre

PAGE 75
Here

Prima autem dicitur partis Macedónica vel quia Metropolis vel quia à Thracia veniêtibus prima occurrit. Macedonia hodie Albania dicitur . Olim centum & quinquaginta populis fuit clara. Hodie Turcis feruit. Macedonia à Macedone nomen habet, qui Iouis dicitur suisle filius. Nomen videtur antiquitatem redoleré. Cethim Gen. 10. numerantur inter posteros Iapethi, Cithim. hinc Macetim Macetes à Cythiis oriundus. Ab his Citium vrbs Cypri diâa est sî credimus Ieronymo. Cetii Homero quoquo noti sunt, Elcatae deinceps dicti. De quibus vide Eustat

.

Aty thuhet qe Maqedonia therritet sot Albani dhe sundohet nga turqit(viti1579) por ne lashtesi(duke ju referuar Plin Plakut) banohej nga 150 kombe(veshtire te kuptohet domethenia e fjales komb).

Image

Fakti qe ajo quhet Albani eshte shume domethenes, sepse ne ndryshim nga "racat" e tjera, Albania e ka marre emrin nga banoret e saj, qe natyrisht jane shqiptaret. Per sa kohe nuk vertetohet, qe shqiptaret zevendesuan banoret e hershem maqedonas(nese do te ishin te ndryshem prej tyre), atehere mbetet e paprekur ideja qe ata jane vete pasardhesit linear te banoreve te vjeter.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Maqedonia, kjo province e quajtur Shqiperi

#2

Post by Zeus10 » Mon Feb 09, 2015 5:11 pm

Commentarius In Esdram, Nehemiam, Tobiam, Jvdith, Esther, Et Machabaeos.
Cornelius a Lapide - 1669
page 180

Et FACTVM est postqvam percvissit Alexander (Magnus) Philippi( filius) Macedo, Qvi PRIMVS Graecè is eft priùs, REGNAviT in GRAECIA scilicet, tota, ait Serarius, egressvs de terra Cethim id est de regionibusi Iduaeaee transmarinis (has enim Iudaei vocant Cethim) vti sunt Macedonia Grecia Cyprus &c sie hodie eos, qui trans Alpes habitant Itali vocant, tramontanos. Rursum nonnulli per Cethim accipiunt propriè Macedoniam( qui hodie Albania dicitur) tum quia Philippus & Persae vocantur reges Cetheorum id est Macedanum Mach. 8.5 tum quia Suidas verbo Latini afferit Macedoniam posthesin dicta a Cethim nempe Maxetes......

Image
Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Maqedonia, kjo province e quajtur Shqiperi

#3

Post by Zeus10 » Tue Feb 10, 2015 7:28 pm

lllyris, seu Illyricum regio, quam Dionysius inter Dalmatiam & Epirum statuit, ubi Albania ( ab Albanis sic vocata quos inter illius regionis gentes, quam ipsus Macedoniae accenset, numerat Ptolemeus) quae vero Illyris plerisque vocata est hodie Sclavonia, lato sensu dicitur, Liburniam & Dalmatiam cum Bosna & Croatia hodie dicta, complexens

Mallakastrioti, nje pyetje, per fjaline e mesiperme, marre prej :
"Orbis description" te vitit 1658
bazuar ne Οἰκουµένης περιήγησις(Pershkrimi I Botes) te Dionysius nga Alexandria

Image

Ne fjalorin gjeografik te mesiperm, Iliria vendoset (sipas Dionisit) midis Dalmacise dhe Epirit. Kur thote: ubi hodie Albania, eshte fjala per Epirin apo Ilirine? Po ashtu, Ptolemeu numeron iliret, epirotet apo shqiptaret si maqedonas?
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Maqedonia, kjo province e quajtur Shqiperi

#4

Post by Mallakastrioti » Tue Feb 10, 2015 8:39 pm

"Iliria, apo mbreteria Ilire, te cilen Dionisi e vendoste midis Dalmacise dhe Epirit, ku Shqiperia (prej Albanis quajtur ne kete menyre prej popujve te ketij rajoni, e cila pikerisht futet (ben pjese) ne Maqedoni, sipas llogaritjeve te Ptolemeut) ..."
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Maqedonia, kjo province e quajtur Shqiperi

#5

Post by Zeus10 » Tue Feb 10, 2015 9:33 pm

Mallakastrioti wrote:"Iliria, apo mbreteria Ilire, te cilen Dionisi e vendoste midis Dalmacise dhe Epirit, ku Shqiperia (prej Albanis quajtur ne kete menyre prej popujve te ketij rajoni, e cila pikerisht futet (ben pjese) ne Maqedoni, sipas llogaritjeve te Ptolemeut) ..."
...........ku sot Shqiperia...........
si hyn Shqiperia ne kete ekuacion fjalesh, si Epir apo Iliri dhe si perllogaritet ajo prej Ptolemeut si pjese e Maqedonise/
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Maqedonia, kjo province e quajtur Shqiperi

#6

Post by rrëqebull » Tue Feb 10, 2015 11:24 pm

lllyris, seu Illyricum regio, quam Dionysius inter Dalmatiam & Epirum statuit, ubi Albania ( ab Albanis sic vocata quos inter illius regionis gentes, quam*ipsE Macedoniae accenset, numerat Ptolemeus) quae vero Illyris plerisque vocata est hodie Sclavonia, lato sensu dicitur, Liburniam & Dalmatiam cum Bosna & Croatia hodie dicta, *compleCTens

ab Albanis sic vocata = e quajtur kështu nga Albanët/ për shkak të Albanëve

quos inter illius regionis gentes […] numerat Ptolemeus = të cilët [Albanë] Ptolemeu i rendit ndër gjindet e këtij rajoni

quam ipse Macedoniae accenset = e cila [Shqipëri] përfshihet nga ai vet [Ptolemeu] tek Maqedonia [fjalëpërfj.: që ai vetë ia shton Maqedonisë]

quae vero Illyris plerisque vocata est = e cila [Shqipëri] nga shumë njerëz është e quajtur Iliria e vërtetë

[ubi Albania] hodie Sclavonia, lato sensu dicitur, […] complexens = ku përfshihen Shqipëria dhe sot ajo që quhet rëndom Skllavoni

Liburniam & Dalmatiam cum Bosna & Croatia hodie dicta = me gjithë Liburni e Dalmaci, të quajtura sot Bosnje dhe Kroaci


Pra:
Iliria, ose rajoni i Ilirikumit, të cilën Dionizi e vendoste midis Dalmacisë dhe Epërushit, përfshin Shqipërinë (e quajtur kështu nga Albanët/për shkak të Albanëve, të cilët Ptolemeu i rendit ndër gjindet e këtij rajoni, dhe të cilën ai vet e përfshin tek Maqedonia), dhe atë që quhet sot rëndom Skllavoni, me gjithë Liburni e Dalmaci, të quajtura sot Bosnje dhe Kroaci.
Zeus10 wrote: si hyn Shqiperia ne kete ekuacion fjalesh, si Epir apo Iliri dhe si perllogaritet ajo prej Ptolemeut si pjese e Maqedonise/

Si Iliri (sepse "Dalmaciam" dhe "Epirum" janë të lidhura me foljen "statuit" dhe i referohen "Illyris"-it)
Për Ptolemeun është pjesë e Mahëdhônisë.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Maqedonia, kjo province e quajtur Shqiperi

#7

Post by Zeus10 » Wed Feb 11, 2015 2:56 pm

rrëqebull wrote:
Zeus10 wrote: si hyn Shqiperia ne kete ekuacion fjalesh, si Epir apo Iliri dhe si perllogaritet ajo prej Ptolemeut si pjese e Maqedonise/


Si Iliri (sepse "Dalmaciam" dhe "Epirum" janë të lidhura me foljen "statuit" dhe i referohen "Illyris"-it)
Për Ptolemeun është pjesë e Mahëdhônisë.
Falemnderit Rreqebull, por mesa di une Ptolemeu perfshin brenda Maqedonise vetem Epirin, ndersa vetem nje pjese e vogel e Ilirise klasike, u perfshi nga gjeorafi brenda provinces romane te Maqedonise.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Maqedonia, kjo province e quajtur Shqiperi

#8

Post by rrëqebull » Wed Feb 11, 2015 4:50 pm

[Illyris] [ubi hodie Albania [complectens]] quam ipse Macedoniae accenset
=
[Iliria] [ku sot [përfshihet] Arbëria] të cilën ai vetë ia shton Maqedonisë [e llogarit si pjesë të Maqedonisë]

Sepse "Macedoniae" është në rasë dhanore dhe "accenset" do të thotë 'llogaris si, përfshij ndër, ia shtoi'.

Ngelet për të kuptuar më mirë nëse ajo "ipse" = ai vetë i referohet Ptolemeusit apo Dionizit.
Zeus10 wrote:mesa di une Ptolemeu perfshin brenda Maqedonise vetem Epirin, ndersa vetem nje pjese e vogel e Ilirise klasike, u perfshi nga gjeorafi brenda provinces romane te Maqedonise.
Në dritë të ksaj që thua tinë ka mundësi që "ipse" = ai vetë = Dionizi që ka përmëndur tek rreshti i parë i fjalisë, por nuk është fort e qartë sepse, si "Ptolemeus" ashtu edhe "Dionysus", janë në të njëjtën rasë kshuqë "ipse" mund t'i referohet akësecilit. Unë përzgjodha Ptolemeusin meqënse ndodhet brënda kllapave dhe do të ishte një kapërcim paksa i tepruar, ndonëse jo i pazakontë, që "ipse" t'i referohej Dionizit jashtë kllapave.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Maqedonia, kjo province e quajtur Shqiperi

#9

Post by Zeus10 » Thu Oct 15, 2015 8:23 pm

Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Maqedonia, kjo province e quajtur Shqiperi

#10

Post by Zeus10 » Thu Oct 15, 2015 8:51 pm

Ju lutem te sillni sa me shume prova, nga burime te jashtme, qe Maqedonia per aq kohe sa mund te vertetohet ka qene ekujvalente me Albanine(Shqiperine). Greket ne forumet ne anglisht, po perpiqen te shtijne ne mendjen e njerezve, qe Maqedonia ka qene greke.
Eliot wrote:Well I have not found lately any scientific evidence (modern) besides the balkan claims ,that the macedonian are something else, then Greeks
I think people dont know what time we are speaking of, and strange it only applies on the macedonian and people from epir.
Divinus Pymander Hermetis Mercurii Trismegisti, cum commentariis R. P.
1630

Quae nunc Albania dicitur olim Macedonia fuit ad occidentem versa. Dicunt nonnulli hoc genus hominum ex Albania quondam venisle vicina Colchidi in Asiatica Scythia memoratur.

Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Maqedonia, kjo province e quajtur Shqiperi

#11

Post by Zeus10 » Tue Oct 20, 2015 1:40 pm

Commentarii omnium a creato orbe historiarum
1571-- Christophe de Roffignac

Macedonia vicina est Graeciae, hodie pro magna parte Albania dicitur. Olim Emathia appellata

Maqedonia ne kufi me Greqine, sot quhet Albani pjesa me e madhe e saj. Ne kohet e vjetra quhej Emathia.
Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Maqedonia, kjo province e quajtur Shqiperi

#12

Post by Zeus10 » Tue Oct 20, 2015 4:07 pm

Cosmographiae uniuersalis Lib. VI- Page 929
Sebastian Münster, ‎Holbein -
1550

Macedonia
Quae nunc Albania dicitur, olim Macedonia: portio fuit , ad occidentem versa in qua Dyrrachium &Apollonia fuisse constat

Maqedonia, qe tani quhet Albani, ne pjesen perendimore te Maqedonise se Vjeter, ku ndodhen qytetet e njohura te Dyrrahut dhe Apollonise

Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Maqedonia, kjo province e quajtur Shqiperi

#13

Post by Zeus10 » Tue Oct 20, 2015 5:20 pm

'' Lexicon geographicum '' 1657 , Fillipo Ferrari pg 19

Albani pop. Macedoniae quorum reg Albanie & Рtol. ipsi Albanesi dicuntur

1.Albanet popull maqedonas dhe Albanie dhe Albanesi therriten (perkatesisht rajoni dhe populli-shen. im) sipas Ptolemeut

Pak me poshte:

Albania regio Graecia qua olim Epirus & pars Occidentals Macedonia

2. Albania rajon ne Greqi(ne kuptimin gjeografik-shenimi im) qe perfshin Epirin e Vjeter dhe Maqedonine Perendimore

Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Maqedonia, kjo province e quajtur Shqiperi

#14

Post by Zeus10 » Tue Jan 24, 2017 3:42 pm

Image

Pjeter Bogdani, ne librin e tij Ceta e Profeteve, ne nje leter qe I shkruan lektorit me emrin Benigno, mundohet ti shpjegoje atij, qe nga njera ane edhe pse botuesi nuk ka njohuri te gjuhes shqipe dhe nga ana tjeter ai(Pjeter Bogdani) i lindur maqedonas, nuk e zoteron ne perfeksion italishten, vepra e tij nuk eshte per injorantet, dhe as per famen e tij, por per fene. Me pak fjale, qenia maqedon dhe ligjerimi ne shqip ne kete vend, jane nje dualitet i natyrshem. Maqedonas eshte dikush qe flet shqipen si gjuhe te vendit te tij dhe Maqedonia eshte thjesht nje province e famshme e Shqiperise, qe eshte bere aq e njohur sa vlen ta permendesh si vendlindjen tende, jashte kuadrit te madh kombetar.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Maqedonia, kjo province e quajtur Shqiperi

#15

Post by Zeus10 » Tue Jan 31, 2017 10:33 pm

Sic mund te shikohet nga kjo harte e rindertuar e Ptolemeut, ka dy Pella, njera ne Egje(sot Greqi) qe pretendohet nga greket si vendlindja e Lekes se Madh dhe nje diku ne Shqiperine Verilindore pak a shume ku gjendet Mati i sotem, i quajtur Emathi dikur ose Maqedoni ne gjuhen greke:

Image

ky vend perputhet 100 % me pershkrimet Mesjetare joshqipare to kordinatave gjeografike te Ptolemeut:

Macedonia haec hodie pro magna parte еst Albania quœ in Epirum usque porrigitur, olim à rege Ematho appelata Emathia.

Image

Pra Petrela apo Guri i Bardhe eshte vendlindja e vertete e Aleksandrit. Vendi e ka marre emrin nga Gurre e Madhe=Emathia ne shqipen e lashte.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”