"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Maqedonia, kjo province e quajtur Shqiperi

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4157
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Maqedonia, kjo province e quajtur Shqiperi

#16

Post by Zeus10 » Mon Feb 13, 2017 6:28 pm

Poeti grek i shekullit te 16 Tzanes Koronaios, ne poemen e tij Ελληνικα Ανεκδοτα, ne vargjet kushtuar stradioteve shqiptare te komanduar nga gjenerali Merkur Bua(1478 – 1542) tregon momentin kur Merkur Bua u zgjodh general, nga MAQEDONASIT e tij:

Image

"With a strong power made him a general,
the sir Mercurio commanding four hundred horsemen,
With special Macedonians, who all gave an oath
to be always faithfull to the king, and get killed for him"...


njezeri fuqishem e ben ate general
zotin Merkur komandant te katerqind kaloresave
me maqedonasit e tij te shquar, te cilet bene bashke nje betim
te jene besnik te mbretit dhe te vdesin per te


Pastaj ai tregon se ku banonin keta maqedonas, vend i quajtur Maqedoni, qe do te thoshte Arta, Angjelokastro, Janina dhe Shqiperia, dmth praktikisht Epir+Albani

Image

"And they were living in Macedonia,
(that is) Arta and Angellokastro, Iannina and Albania"...

Por ajo qe te ben me ben me pershtypje, eshte qe ai therret keta Maqedonas Stradioti, me emrin e tyre te lashte Laqedemonas ose Spartane

Image

"And gathered archonts, the Lacedaimonites
and other stradioti, Macedonians

se bashku me gjithe stratiotet e tjere maqedonas

Ja ku eshte historia: spartane, maqedonas, epirote, stradiote e albane, te gjithe bij te nje gjuhe nen nje bese e nje tradite trimerie.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Maqedonia, kjo province e quajtur Shqiperi

#17

Post by ALBPelasgian » Wed Aug 01, 2018 8:13 pm

Historiani humanist nga Venediku Marcus Antonius Coccius Sabellicus (1436–1506) ne vitin 1498 botoi nje komentar per veprat e klasikeve te antikitetit. Ne nje vend, ai e quan te nevojshme te bej nje digresion sqarues per te tashmen e tij, dhe thote, mes te tjerash, edhe keto:
Amurathes Mahomethis pater bello abstulit: Thessalonice Macedoniae & Dardanorum hodie caput Scopia, circa Dyrrachium, quae olim Macedonia suit: Albania nunc est, abiis qui ex Albanis
Pra, viset qe nga Shkupi deri ne Durres po i cileson si Shqiperi. Nese eshte i sakte interpretimi im, dhe perkthimi, atehere kjo evidence eshte e rendesishme sepse provon qe terthoret kufitare te Arberise se shekullit te pesembedhjete ishin deri n'Shkup.
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”