"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Mesjeta

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

Post Reply
User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Mesjeta

#1

Post by Mallakastrioti » Fri Apr 10, 2015 9:03 am

Tre sarkofaget "misterioze" ne kishen e Shen Irenes, Kostandinopoje.
Historiani amerikan Edwin Augustus Grosvenor (1845–1936), ne vepren e tij te rendesishme "Constantinople" (1895) sjell nje informacion teje interesant kur viziton kishen e Shen Irenes ne Kostandinopoje.
Citim: " ...ne te djathte te sheshit (se kishes, shenimi im) gjenden tre sarkofage te medhenje porfire. Ata u nxorren prej germimeve te bera ne vitin 1847 prej rrenojave te Kishes se Shen Menas-it ne Seralio (Seraglio), por jane derguar atje nga periudha qe nuk mbahen mend prej Kishes se Apostujve te Shenjte. Ai me larg ne veri (shih foton e bashkangjitur me shkrimin, shenimi im), vazhdon te jete i mbuluar prej kapakut me kulm, ndoshta, sikurse Dethier pothuajse ka provuar, eshte Sarkofagu i Teodosit te Madh. Monogrami i Jezu Krishtit (mbi sarkofak, shenimi im) eshte i rrethuar prej nje kurore dafine te fitores, kapak i shenjterise. Nen te jane shkronjat Alfa dhe Omega, te cilat simbolizojne besimin dhe shpresen e Krishtere. Sarkofagu ne te majte (shih imazhine bashkangjitur me shkrimin, shenimi im) eshte edhe me i madh, -dymbedhjete e gjysem kembe i gjate ( 3.81 meter, shenimi im), me gjashte e gjysem kembe i gjere (1.9812 metra, shenimi im),- por jo i latuar prej nje guri te vetem. Kapaku i mungon. Nje hamendje jo e pa mundur ia cakton ate Kostandinit te Dyte, i cili vdiq ne vitin 360 (m.Kr., shenimi im).
Sarkofagu i trete, i cili shquhet (dallohet) ne plan te pare, gjithashtu i mungon kapaku i tij...
...tashme prej nje zinxhiri provash anesore, te cilat jane te pa mundura te dyshohen, vertetojne qe ky sarkofag ishte dhomeza sepolkrale ku arkivolet e Kostandinit te Madh dhe nenes se tij Shen Helena, u zhvendosen prej varrit te vjeter ne Rome, dhe u vendosen se bashku nene dhe bir prane njeri-tjetrit perfundimisht." (Perkth: E. Canaj)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Mesjeta

#2

Post by Mallakastrioti » Fri Apr 10, 2015 9:04 am

Origjinali dhe transkriptimi i mbishkrimit te Karl Topise kur emerohet guvernator i peste i Shqiperise (viti 1381) ne manastirin e Shen Gjon Vladimirit ne Elbasan. (Shkeputur prej vepres se J.G.Hahn, me titull - Heft. Geographisch-ethnographische Uebersicht. Reiseskizzen .., viti i botimit 1854)
---
"...anno ab icarnatione domini nostri Jesu Christi MCCCLXXXI indictione quinto regente in Albania serenissimo principe domino Rahpilho Thopia primo de domo Franciae anno dominii eius XXII unacum illustrissimo suo filio primogenito Georgio hanc ecclesiam fecit."

"...ne vitin prej misherimit te zotit tone Jezu Krisht 1381 deklarimi si guvernator i peste ne Shqiperi i te urtit princ zoti Rahpilho Topia, te parit te shtepise se Frances ne te njejtin vit te zotit 22 se bashku me te ndriturin djalin e tij te pare zotin Gjergj, u be ne kete kishe." (Perkth. E. Canaj)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 484
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Mesjeta

#3

Post by TeuAL » Thu Apr 23, 2015 2:58 am

Charlemagne (742 - 814) ne Durres ne vitin 805
========================================
1. Per rreth nje vit, ne 805 - 806, Perandoria e Charlemagne arriti deri prane Durresit. Kjo lexohet tek ngjitja nga libri "The Age of Charlemagne" i autorit Donald A. Bullough.

2. Traktat i Charlemagne me Konstantinopojen( ne vitin 812) per lenien nen kontrollin e Konst. vetem te qyteteve bregdetare ne lindje te Adriatikut. Ngjitja(fleta nr. 69) eshte nga libri i shkruar nga Einhard(sekretari i Charlemagne) "Life of Charlemagne".
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 484
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Mesjeta_Charlemagne(742 - 814)

#4

Post by TeuAL » Sat Apr 25, 2015 3:55 am

Pamje e ushtareve te Charlemagne nga libri i autorit Donald A. Bullough qe eshte permendur me lart.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 484
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Mesjeta_Charlemagne(742 - 814)

#5

Post by TeuAL » Sat Apr 25, 2015 5:55 am

TeuAL wrote:Pamje e ushtareve te Charlemagne nga libri i autorit Donald A. Bullough qe eshte permendur me lart.
Po e ringjis fleten me larte mqse nuk qenka e plote.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 484
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Mesjeta

#6

Post by TeuAL » Tue May 05, 2015 5:21 pm

Karli i Madh dhe pasioni i tij per gjuetine
====================================
Einhard, ne librin qe eshte permendur me lart per Charlemagne, thote se Charlemagne ishte shume i apasionuar pas gjuetise dhe ky pasion e shoqeroi deri ne fund te jetes. Ngjitur eshte fleta nr.83 nga ky liber.

Po ngjis gjithashtu edhe nje foto te vizatimeve ne shpellen e Trenit ne Devoll.

A mendoni qe ngjasojne ushtaret e Karlit te Madh( treguar ne postimet me lart) me gjahtaret e shpelles se Devollit ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”