Page 2 of 3

Re: Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

Posted: Thu Apr 26, 2018 10:08 pm
by TeuAL
Perandori Ilir Anastas i Madh
Rreth nje vit me pare, zbulohet ne Jeruzalem nje ndertim madheshtor i kohes se Perandorit Justinian.

Re: Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

Posted: Sun Apr 29, 2018 2:28 pm
by TeuAL
TeuAL wrote:
Thu Apr 26, 2018 10:08 pm
Perandori Ilir Anastas i Madh
Rreth nje vit me pare, zbulohet ne Jeruzalem nje ndertim madheshtor i kohes se Perandorit Justinian.
Gabim shtypi ne titull, duhet Perandori Ilir Justinian i Madh

Re: Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

Posted: Sun Apr 29, 2018 2:39 pm
by TeuAL
Hark Nderimi per Perandorin Ilir Konstantin i Madh

Re: Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

Posted: Thu May 03, 2018 9:17 am
by TeuAL
TeuAL wrote:
Tue Nov 14, 2017 2:30 pm
. . . vijon

Ngjitur eshte nje tjeter vizatim i gjetur ne muret e Apollonise sone, sjelle para ca kohe, bashke me vizatimin me lart nga Ajzbeg. Ky vizatim me duket se eshte ilustrim nga rrefenja e Ovidit per Silenusin e dehur me vere dhe qe shoket e cojne ne shtepi me te qeshura, te hipur mbi gomar. Ilustrimi i kesaj rrefenje te Ovidit eshte ne punet e shume artisteve, vijon . . .
Duka i Durresit, ne 1339, kerkon poema shkruar nga rrethi letrar i Petrarkes, ne kete rast nga Boccaccio(ngjitja), i cili, ne letren drejtuar Dukes se Durresit, nga fillimi ne fund, citon pa reshtur Danten, Ovidin etj.

Skenat e gdhendura ne guret e Apollonise, cituar me lart, qe mua me ngjajne me skena nga "Metamorfozat" e Ovidit, tregojne mundesi te gjurmeve te lena nga shkolla per te cilen kujdesej vete Duka i Durresit.

Re: Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

Posted: Thu May 03, 2018 10:04 am
by TeuAL
. . . materiali ngjitur eshte ne ndihme te sa kam thene ne postimin me lart lidhur me rrethin letrar te Petrarkes dhe ndikimin e veprave te Dantes dhe Ovidit tek Boccaccio.

Re: Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

Posted: Mon May 07, 2018 7:03 pm
by TeuAL
TeuAL wrote:
Thu May 03, 2018 10:04 am
. . . materiali ngjitur eshte ne ndihme te sa kam thene ne postimin me lart lidhur me rrethin letrar te Petrarkes dhe ndikimin e veprave te Dantes dhe Ovidit tek Boccaccio.
Ngjitur eshte letra qe i drejtohet Dukes se Durresit per porosine qe ky i fundit kishte bere per vargje poetike tek rrethi letrar i Petrarkes. Kjo dmth qe Duka i Durresit kujdesej per nje shkolle letrare ne vendin e tij.

vijon . . .

Re: Trashegimi e jona, Duka i Durresit

Posted: Mon May 07, 2018 7:14 pm
by TeuAL
. . . vijon

Dy fotografite ngjitur, nga gdhendjet ne muret e Apollonise, me bejne te mendoj se aty mesohej Ovidi sepse gdhendjet tregojne skena te ngjashme me ato te "Metamorfozave te Ovidit" ku flitet per Silenin e dehur qe nuk qendron dot mbi gomarin e tij prandaj mbahet nga satiret, me te qeshura dhe shoqerohet ne shtepi. Nuk mungon as felini i Bakus-it.

shenim: ngjitjet qe tregojne gdhendjet dhe fleta nga libri i Ovidit, jane nga www

Re: Trashegimi e jona: Duka i Durresit

Posted: Thu May 10, 2018 3:03 pm
by TeuAL
. . . vijon

Vizatimi ngjitur eshte nga libri i Ovidit i permendur me lart. Felini duket ne pozicion njelloj me gdhendjen nga Pojani.

Re: Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

Posted: Tue Jun 12, 2018 11:12 am
by TeuAL
Perkujtohet 500 vjetori i daljes nga shtypshkronja i "Corpus Iuris Civilis" te Justinianit

Ekspozite per kopjen e pare te dale nga shtypshkronja te vepres se Justinianit.

Re: Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

Posted: Tue Jun 12, 2018 12:48 pm
by TeuAL
. . . vijon

Ceremonia e dorezimit te korpusit te ligjeve te Perandorit Justinian ne nje afresk te Lorenzo Lotto-s ne Vatikan.

Vatikani publikon origjinen shqiptare te 4 Papeve:

Posted: Thu Jul 19, 2018 11:27 pm
by Zeus10
  “Osservatore Romano”, gazeta zyrtare e Vatikanit, ka publikuar një artikull të Giovanni Armillota me titull: “Pope Clement XI and the Albani Family”.
Në këtë artikull gazetari italian ka pasur për fokus ndërtimin e një biografie të shkurtër të Papës Clement XI dhe të familjes së tij, Albani, me prejardhje shqiptare, por pa lënë të pa cituar dhe emrat e të tre papëve, më të hershëm, që gjithashtu mësohet të kenë pasur origjinë shqiptare, transmeton Indeksonline.
Papa Shën Eleutherius (175-189) besohet të jetë Papa i parë ne Vatikan me origjinë shqiptare. Sipas artikullit në fjalë, Eleutherius ka shpërndarë masivisht mesazhin e Biblës në shumë vende të Perandorisë Romake. Papa Shën Caius (283-296) njihet si Papa i parë që vendosi rregullat strikte të sjelljes dhe hierarkitë mes peshkopëve të vatikanit. Gjithashtu gjatë periudhës së papatit të Caius në fronin perandorak të Romës ka hipur një nga figurat më të njohura të antikitetit, Diokleciani.
Papa John IV (640-642) gjatë papatit të tij nuk e harroi kurrë origjinën e tij shqiptare dhe, sipas historianëve, ky Papë ka dërguar dhe ndihma konsistente popullit të Dalmacisë që ndodhej nën zgjedhën e serbëve dhe hordhive barbare. Papa Clement XI (1700-1721) është Papa më i vonë me origjinë shqiptare. Sipas ‘Osservatore Romano’ familja e Clement XI është pagëzuar me mbiemrin “Albani” pasi rridhte nga një familje e zhvendosur në Urbino të Italisë, por që kishte luftuar në krah të Skënderbeut gjatë çerekshekullit të rezistencës ndaj okupimit Turk. Papa Clement XI pasi mësoi për origjinën e tij shqiptare, u interesua shumë për rilindjen politike dhe fetare të atdheut të tij. Gjatë kësaj periudhe vetë “Këshilli i parë Kombëtar Shqiptar” (1703) u mblodh dhe u brumos pikërisht nga udhëzimet klerikale në lidhje me çështjet dogmatike, morale, kanunore dhe baritore. Gjithashtu, gjithmonë sipas “Osservatore Romano”, Papa Clement XI ka dhënë një kontribut të madh në unifikimin e kishës, duke e arritur një rezultat pozitiv, përkohësisht, dhe në trojet shqiptare ndërsa njihet dhe për dështimin që pati në orvatjen për konvertimin në katolicizëm të Carit Rus, Pjetri i Madh.  

Ajo qe eshte intereseante me keta 4 Pape:

Pope Saint Eleutherius (175-189)
Pope Saint Caius (283-296)
Pope John IV (640-642)
Pope Clement XI (1700-1721)

jane vitet e tyre te lindjes, ato jane me te hershme se datat me te vjetra ne njohurite tona per identitetin shqiptar. Por fakti, qe Vatikani I therret ata shqiptare, eshte shume domethenes.

Re: Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

Posted: Fri Jul 26, 2019 1:12 am
by TeuAL
www.archivioalbani.it
------------------------------
Ne 5 Prill 2019, ne Pesaro, eshte mbajtur per here te pare koncerti qe i dedikohet kompozimeve(nga fundi shek 15 deri ne nesin e shek. 17) te pabotuara, pjese e koleksionit Albani te gjetur keto kohet e fundit.
vijon . . .

Re: Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

Posted: Fri Jul 26, 2019 1:59 am
by TeuAL
http://www.spess.it/fileadmin/user_uplo ... 16_rid.pdf

Artikulli: Il progetto Archivio Albani della Biblioteca Oliveriana. Gli Albani di Urbino e le carte conservate all’Imperiale di Pesaro. Autore: Brunella Paolini. Kete artikull e lexova ne adresen web te lartpermendur.

Ketu shkruhet per origjinen e familjes Albani:
Papa Albani vjen nga familja Shqiptare Lazij, ardhur nga Shqiperia ne fund te viteve 1400, gjeti strehe ne Venecia dhe mori mbiemrin, fillimisht Albanese, me vone Albani. Dokumenti ngjitur i dukes se Venecias Agostino Barbarigo, i dates 5 Gusht 1499, permend Filippo Albanesen( nga kjo familje) ne sherbim te dukes.

Artikulli flet hollesisht per venien ne internet(www.archivioalbani.it) te koleksionit te panjohur Albani qe u gjet ne Pesaro.

Re: Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

Posted: Fri Aug 02, 2019 6:57 am
by TeuAL
Harku i triumfit i Perandorit Ilir Konstantin i Madh nga Caspar van Wittel (1653 Netherlands - 1736 Italy).

shenim: imazhi eshte nga www

Re: Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

Posted: Mon Aug 26, 2019 2:48 pm
by TeuAL
Biblioteka e manastirit te St Katerines ne Sinai-Egjipt dixhitalizon koleksionet me doreshkrime te lashta

Ne bashkepunim me UCLA manastiri po dixhitalizon thesaret e lashta, nder te tjera, nje koleksion qe eshte gjetur vone gjate rindertimeve ne manastir. Ky koleksion permban qindra dokumente ku shkrimi eshte bere mbi nje flete pergamene me nje shkrim me te hershem, pra ka mbivendosje shkrimi(mendohet qe eshte bere per shkak te mungeses se letres-pergamene). Ky eshte koleksioni i Palimpsesteve i cili ka nxjerre ne drite edhe gjuhe te vjetra.

Kisha e shek 4. u mor ne mbrojte dhe u kthye ne manastir nga Perandori i shquar Ilir Justinian. Muret rrethuese dhe kullat mbrojtese te periudhes se Justinianit jane madheshtore.

Specialistet qe po merren me koleksionin thone se aty ka shkrime edhe ne "gjuhe te vjetra qe nuk jetojne sot"(?) Nder keto permendin gjuhen qe quhet Albanian dhe shtojne se eshte gjuhe nga Kaukazi qe sot nuk perdoret ???

A ka Albanologe Shqiptare qe ti kene pare keto tekste te lashta shkruar ne gjuhen "Albanian" dhe te kete arritur ne perfundimin se nuk behet fjale per gjuhen Albanian te pasardhesve te Justinianit ?

Nuk besoj se ekspertet e huaj mund te kuptojne nje dokument qe eshte shkruar ne Shqipen e lashte qe ka evoluar ne te sotmen dhe qe lulezon dhe perfeksionohet pa nderprerje.

Ngjitur ka pjese nga nje artikull qe flet per koleksionin e palimsesteve te lartpermendur.