"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Arberi apo Laberi?

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

Post Reply
User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Arberi apo Laberi?

#1

Post by Zeus10 » Sat Nov 07, 2009 12:47 am

Ne librin e tij te vitit 1830
Travels in Greece and Albania, Volume 2
Thomas Smart Hughes quan Arberi krahinen e Laberise. Ne fakt dhe ngjashmeria gjuhesore eshte e madhe, por nese krahina e Arberise eshte ne Epir, atehere emri Albani nuk ka ardhur prej Albasanit apo Albanopolisit por prej Laberise(Arberise):

Image

tekstin e keni :KETU
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Arberi apo Laberi?

#2

Post by Zeus10 » Fri Sep 13, 2013 9:43 pm

Ne te njejtin liber, ne nje paragraf tjeter, kur pershkruhen provincat e asaj qe quhet Albani autori rreshton:

......all Albania is not unfrequently divided into Upper and Lower though the boundary line of these divisions is very undefined they might perhaps with greater propriety be styled Illyrian and Epirotian Albania The districts which are generally acknowledged in the country are as follow Scutari Upper and Lower Dibra, Croia, Dulcigno, Duratzo, Tiranna, Albassan, Ochri, Avlona, Berat, Musachia, Desnitza, Scrapari, Koritza, Kolonia, Konitza, Dangli, Toskaria, Malacastra, Arberi or Liapuria, Argyro Castro, Kimarra, Delvino, Liutzaria, Zogoria, Palaio, Pogojanni, Ioannina, and Tzamouria to which might now be added Arta and Luro since as many Albanians are settled in these provinces as in most of the others above mentioned.

Duke na konfirmuar dhe njehere qe Arberi eshte Liapuria(Laberia). Vete emri Laberi, nese eshte e vertete qe ai perfaqson Arberine, pas nje kembimi vendi ne tingujt e tij:

Laberi-------a<->lberi----a-r-beri

mund te na jap me lehtesi emrin tjeter.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: Arberi apo Laberi?

#3

Post by bardus » Thu Aug 07, 2014 7:37 pm

Perkufizimi i fjales LAB , Laberi , nga fjalori

''Academic Dictionaries and Encyclopedias''

i Greqise ,ku jepet qarte lidhja etnike mes Laberise dhe Japygias ne Itali,gjithashtu thuhet se

eshte i njejti popull ne te dy anet e Adriatikut dhe se Leberit kane qene edhe banoret e Puglias .Λιάπηδες
Οι κάτοικοι της Λιαπουριάς, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αλβανίας. Πρόγονοί τους ήταν οι Ιάπυγες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη γειτονική Απουλία και από παραφθορά του ονόματός τους δημιουργήθηκε ο νεότερος τύπος Λιάπης. Τον 14o και τον 15o αι. ομάδες Λ. κατέβηκαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην Αττική και στη Βοιωτία, στην Εύβοια, στις Σπέτσες, στην Ύδρα και στην Πελοπόννησο, όπου και εξελληνίστηκαν. Είναι οι μόνοι κάτοικοι της Αλβανίας που διατήρησαν τα εθνικά ονόματα Λιάπηδες, Λιάμπουροι (άλλη παραφθορά της λέξης Ιάπυγες), Αρμπαρέσσιοι (από την Αρμπαριά ή Aρβέρια) και, κυρίως, Αρβανίτες. Επειδή ασκούσαν τη ληστεία και την πειρατεία, το όνομά τους κατέληξε να σημαίνει τον φιλόνικο, τον ταραξία και τον κλέφτη. Λ. ήταν και οι πειρατές του Μεσαίωνα, οι γνωστοί ως Δουκατίνοι. Λ. ήταν επίσης ο Αλή πασάς των Ιωαννίνων και ο βεζίρης του Αβδούλ Χαμίτ Β’, Φερίτ πασάς Βλιώρας

Leberit
Banorë te Laberise , në pjesën jugperëndimore të Shqipërisë. Paraardhësit ishin Iapyget, te cilit u vendosen në Puglia dhe korruptimi me i ri i emrit tyre eshte Liapis. Në shek.14 dhe 15 grupe leberish shkuan në Greqi dhe u vendosën në Atikë dhe Beoti, Euboea, Spetses, Hidra dhe në Peloponez, ku u helenizuan. Ata janë të vetmit banorë të Shqipërisë qe mbajten emertimin kombëtar Liapis , Liampouroi (një tjetër korruptim i fjalës Iapyges) ,Arbareshe (nga Arbaria ose Arberia) dhe kryesisht Arvanitet. Praktikonin grabitjen dhe piraterinë, aq sa emri u tyre nenkuptohej si trazues dhe hajdut. Leberit ishin piratët e mesjetës, te njohur si Doukatajt . Lab ishte edhe Ali Pasha dhe Veziri Abdul Hamid II dhe Ferit Pasha i Vlores.


http://greek_greek.enacademic.com/

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”