Page 1 of 1

Arberi apo Laberi?

Posted: Sat Nov 07, 2009 12:47 am
by Zeus10
Ne librin e tij te vitit 1830
Travels in Greece and Albania, Volume 2
Thomas Smart Hughes quan Arberi krahinen e Laberise. Ne fakt dhe ngjashmeria gjuhesore eshte e madhe, por nese krahina e Arberise eshte ne Epir, atehere emri Albani nuk ka ardhur prej Albasanit apo Albanopolisit por prej Laberise(Arberise):

Image

tekstin e keni :KETU

Re: Arberi apo Laberi?

Posted: Fri Sep 13, 2013 9:43 pm
by Zeus10
Ne te njejtin liber, ne nje paragraf tjeter, kur pershkruhen provincat e asaj qe quhet Albani autori rreshton:

......all Albania is not unfrequently divided into Upper and Lower though the boundary line of these divisions is very undefined they might perhaps with greater propriety be styled Illyrian and Epirotian Albania The districts which are generally acknowledged in the country are as follow Scutari Upper and Lower Dibra, Croia, Dulcigno, Duratzo, Tiranna, Albassan, Ochri, Avlona, Berat, Musachia, Desnitza, Scrapari, Koritza, Kolonia, Konitza, Dangli, Toskaria, Malacastra, Arberi or Liapuria, Argyro Castro, Kimarra, Delvino, Liutzaria, Zogoria, Palaio, Pogojanni, Ioannina, and Tzamouria to which might now be added Arta and Luro since as many Albanians are settled in these provinces as in most of the others above mentioned.

Duke na konfirmuar dhe njehere qe Arberi eshte Liapuria(Laberia). Vete emri Laberi, nese eshte e vertete qe ai perfaqson Arberine, pas nje kembimi vendi ne tingujt e tij:

Laberi-------a<->lberi----a-r-beri

mund te na jap me lehtesi emrin tjeter.

Re: Arberi apo Laberi?

Posted: Thu Aug 07, 2014 7:37 pm
by bardus
Perkufizimi i fjales LAB , Laberi , nga fjalori

''Academic Dictionaries and Encyclopedias''

i Greqise ,ku jepet qarte lidhja etnike mes Laberise dhe Japygias ne Itali,gjithashtu thuhet se

eshte i njejti popull ne te dy anet e Adriatikut dhe se Leberit kane qene edhe banoret e Puglias .Λιάπηδες
Οι κάτοικοι της Λιαπουριάς, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αλβανίας. Πρόγονοί τους ήταν οι Ιάπυγες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη γειτονική Απουλία και από παραφθορά του ονόματός τους δημιουργήθηκε ο νεότερος τύπος Λιάπης. Τον 14o και τον 15o αι. ομάδες Λ. κατέβηκαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην Αττική και στη Βοιωτία, στην Εύβοια, στις Σπέτσες, στην Ύδρα και στην Πελοπόννησο, όπου και εξελληνίστηκαν. Είναι οι μόνοι κάτοικοι της Αλβανίας που διατήρησαν τα εθνικά ονόματα Λιάπηδες, Λιάμπουροι (άλλη παραφθορά της λέξης Ιάπυγες), Αρμπαρέσσιοι (από την Αρμπαριά ή Aρβέρια) και, κυρίως, Αρβανίτες. Επειδή ασκούσαν τη ληστεία και την πειρατεία, το όνομά τους κατέληξε να σημαίνει τον φιλόνικο, τον ταραξία και τον κλέφτη. Λ. ήταν και οι πειρατές του Μεσαίωνα, οι γνωστοί ως Δουκατίνοι. Λ. ήταν επίσης ο Αλή πασάς των Ιωαννίνων και ο βεζίρης του Αβδούλ Χαμίτ Β’, Φερίτ πασάς Βλιώρας

Leberit
Banorë te Laberise , në pjesën jugperëndimore të Shqipërisë. Paraardhësit ishin Iapyget, te cilit u vendosen në Puglia dhe korruptimi me i ri i emrit tyre eshte Liapis. Në shek.14 dhe 15 grupe leberish shkuan në Greqi dhe u vendosën në Atikë dhe Beoti, Euboea, Spetses, Hidra dhe në Peloponez, ku u helenizuan. Ata janë të vetmit banorë të Shqipërisë qe mbajten emertimin kombëtar Liapis , Liampouroi (një tjetër korruptim i fjalës Iapyges) ,Arbareshe (nga Arbaria ose Arberia) dhe kryesisht Arvanitet. Praktikonin grabitjen dhe piraterinë, aq sa emri u tyre nenkuptohej si trazues dhe hajdut. Leberit ishin piratët e mesjetës, te njohur si Doukatajt . Lab ishte edhe Ali Pasha dhe Veziri Abdul Hamid II dhe Ferit Pasha i Vlores.


http://greek_greek.enacademic.com/