"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Stradiotet Dh.Klada dhe J.Kondo ne Kotor(Mali i Zi)

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

User avatar
CERMENIKASI
Star Member
Star Member
Posts: 721
Joined: Fri Dec 31, 2010 9:51 pm
Gender: Male

Re: Stradiotet Dh.Klada dhe J.Kondo ne Kotor(Mali i Zi)

#16

Post by CERMENIKASI » Fri Dec 16, 2011 7:09 pm

STRADIOT ou STRADIOTE. s. m.
(V. lang.) Cavalier. || Stradiote (hisl.)
Nom des soldats d'un corps de cavale-
rie mercenaire au service de Venise. ||
Stradiots. s. m. pi. (hisl. milil. ) An-
cienne cavalerie légère d'Albanais,au ser-
vice de France.
Ou disait aussi Estra-
diot. Voy. PÉlymol.
Përkthim:Kalorësi e lehtë e dikurshme e përbame prej Shqiptarësh,në shërbim të Francës.

Burim:Complément du Dictionnaire de l'Académie française -Paris 1881
Jam Gegë por mos ma shajë kush Toskërinë!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Stradiotet Dh.Klada dhe J.Kondo ne Kotor(Mali i Zi)

#17

Post by ALBPelasgian » Sat Feb 25, 2012 7:09 pm

The Albanians have probably furnished the largest contingent
of all the strangers now domiciled in Southern Italy.
Thoy are numerous on the whole of the eastern slope of the peninsula, from the promontory of Gargano to the southernmost point of Calabria. One of their clans came to Ital}' in 1-140, but the bulk of them only arrived during the second half of the fifteenth century, after the heroic resistance made by Scanderbeg had been overcome by the Turks. The conquered Skipetars were then compelled to expatriate themselves in order to escape the yoke of the Turks, and they were received with open arms by the Kings of Naples, who granted them several deserted villages which are now amongst the most flourishing of Southern Italy. The descendants of these Skipetars, who are principally domiciled in the Basilicata and Calabria, rank among the most useful citizens of the country. They take the lead in the intL'llectual regeneration of the old kingdom of Naples, and were the first to join the liberating army of Garibaldi. Many have become Italianised, but there are still over 80,OU0 who have neitlier Ibruotten their orijjin nor their lann-uatje.

Elisée Reclus. The universal geography : earth and its inhabitants (Volume 1 Southern Europe). (page 33 of 53)
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Stradiotet Dh.Klada dhe J.Kondo ne Kotor(Mali i Zi)

#18

Post by Mallakastrioti » Sun May 11, 2014 9:24 pm

Stradiotet shqiptar ne Ulqin.

Ne nje relacion te vitit 1559, derguar Senatit te Venedikut prej perfaqesueseve te tij ne Ulqin, me emrat perkates Michiel Bon dhe Gasparo Erizzo, ndeshim ne dy figura te rendesishme te kohes, stradiotet shqiptar Nikolle Renesi dhe Gjergj Kondo, te cilet kishin nen varesine e tyre katermbedhjete stradiote te tjere, kryesisht kalores. Eshte interesant fakti qe, ne kete relacion sillen kufijte e Ulqinit si ne vitin per te cilin flitet, por edhe perpara se turqit te pushtonin qendrat e rendesishme si Shkodra, Kruja Durresin, pikerisht ku sipas relatoreve venecian, kufijte e Ulqinit ishin me te gjere. Perhere sipas relatoreve dhe dokumentit, keta stradiote kishin disa muaj qe nuk merrnin pagat e tyre dhe keta relatore i drejtohen Senatit qe tu paguhen rrogat.
Me teper interes eshte edhe fakti tjeter qe relatoret Ulqinin e quajne i vetmi vend qe mban titullin ne ate kohe si Shqiperia.
Perkthimi i nje pjese te ketij dokumenti si me poshte:

"..."Lidhur ketij (Ulqinin, shenimi im) lartesia juj do i jap rendesi me te madhe, pasi Ulqini ruan titullin e Shqiperise, pasi gjithe te tjerat si Shkodra, Kruja, Durresi dhe te tjera (qytete) jane nen pushtetin e Turkut. Ky qytet ka tre fshatra nen te, dhe territori eshte i gjate pese miglie(=9km) dhe dy miglie (=3.6 km) i gjere, dhe perpara luftes (kunder turqve, shenimi im) kufijte e tij ishin deri ne Bune, te cilat jane XII (12) miglie (22 km). Edhe ky pak territor qe i mbetet, qe mund te quhet i mjaftueshem, pasi prodhon drithera per shtate muaj te vitit dhe sasi te madhe vere dhe vaji, kalon nevojen e banoreve si dhe u sherben edhe te huajve. Ne te gjenden (banojne) 1348 shpirtra (individe), ne fakt 336, prej te cileve pjesa me e madhe jane te varfer dhe presin qe te lundrojne. Ne tre fshatrat ka 595 individe...(e pa perkthyeshme si fjale "fattione").
Ne kujdesin e ketij qyteti gjendet trimi Ogniben nga Padova me 18 kembesore, burre i famshem, dhe ka mbajtur me rregull shoqerine e tij.Prane tij eshte kapiten Ottibianco me 24 martelose (Marteloset, apo uskoket, ishin kryesisht pirate me origjine vllahe, shenimi im ) te vendosur si roje te ketij territori. Gjenden edhe Nikolle Renesi dhe Gjergj Kondo me 14 stradiote kalores te zote.Ne keshtjelle gjendet nje kryeskuader dhe dy bombardiere , te cilet kane per detyre te drejtojne disa pjese te artilerise dhe nje sasi municioni jo me teper vlere....."

Arkivat Veneciane.

Image
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Stradiotet Dh.Klada dhe J.Kondo ne Kotor(Mali i Zi)

#19

Post by Mallakastrioti » Sat Mar 12, 2016 5:43 pm

Stradiot apo nje komunitet arberor ne Ankona te Italise ne shek. XV?

Nje leter derguar Keshillit te Pleqesise si dhe Komunes se qytetit te Ankones (Itali) e cila mban daten 31 korrik 1492 ku kerkohet denimi i disa arberoreve te cilet jetonin ne Castello di Camerata (Ankona) si dhe ne Castelferretti (Ankona) ku nder te tjera shkruhet:
"Dita 31 korrik 1492.
Te gjithanshmeve dhe te veçanteve, e cila do ju paraqitet (ky relacion, shenimi im), Pleqesise, Keshillit dhe Komunes se qytetit te Ankones te cilet jane gati te presin çdo pershendetje.
Per teprimet, vrasjet mizore dhe krimet çnjerezore bere prej tyre, jane kryeneç (duke mos paguar taksa, shenimi im) dhe rebel ne komunen tone Giovan Percano (Gjon Perkani), Antonio da Curmaldo (Anton Kurmaldi), Gaspare Fameglio da Storio (Gasper Storio), Giovanni do Lazzaro (Gjon Llazari) Gregoro Morlaccho (Gregor Morlaki), Paulo Marciano (Pal Marciani), Andria Marciano da Durazzo (Andrea Marciani nga Durresi), te gjithe Arberor (Albanesi) dhe te gjithe qe jetojne ne Castel di Camerata (Castello di Camerata), Mitri Scura (Mitri Skura), Prende Arecci (Prend Aresi ?), Nicolo Baraba (Nikoll Barba?), Paulo Vranara (Pal Vrana?) dhe Kyriaco (Qiriako) ushtar edhe keta Arberor (Albanesi) dhe te gjithe qe jetojne ne Castel Ferreti (Castelferretti)..."
....ne te vertet tre letrat qe jane derguar te cilat mbajne titullin "Tres Secreti contra Sclavos et Albanenses civitatis Ancone", me teper jane shpifje kunder disa pjesetareve te komunitetit arberor qe jetonte ne qendrat e siperpermendur (shenimi im), pasi me tej, ne disa letra te tjera kerkohet gjithashtu qe arberoret te mos mbanin arme (duke marr parasysh qe ne kete periudhe nuk ishin te ndaluara armet ne Italine mesjetare dhe me gjere).

Monumenta historica Slavorum meridionalium vicinorumque populorum ..., Volume 1
a cura di Vikentii Makushev, 1874, f. 207-208

Image
Image

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”