"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

SHQIPERIA VERIORE - MALI I ZI & HERCEGOVINA

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: SHQIPERIA VERIORE - MALI I ZI & HERCEGOVINA

#46

Post by ALBPelasgian » Fri Nov 23, 2012 9:01 pm

[quote]Novibazar which is about ten hours distant from the territory of Montenegro, and thrice
that distance from Scutari, is, politically speaking, in the Pashalic of Bosnia. The Servian or Bosniac language here ceases to be the preponderating language, and the Albanian begins and stretches southward to Epirus

"Servia, the youngest member of the European family: or, A residence in Belgrade, and travels in the highlands and woodlands of the interior, during the years 1843 and 1844".[/quote]
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: SHQIPERIA VERIORE - MALI I ZI & HERCEGOVINA

#47

Post by rrëqebull » Sat Nov 24, 2012 5:36 pm

ALBPelasgian wrote:
Novibazar which is about ten hours distant from the territory of Montenegro, and thrice
that distance from Scutari, is, politically speaking, in the Pashalic of Bosnia. The Servian or Bosniac language here ceases to be the preponderating language, and the Albanian begins and stretches southward to Epirus

"Servia, the youngest member of the European family: or, A residence in Belgrade, and travels in the highlands and woodlands of the interior, during the years 1843 and 1844".

Shum domethënëse kjo preponderating. Domethën që edhe në veri të Tregut'Ri ka prani të shqipes, si thotë autori, edhe pse posht 50%çit.

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: SHQIPERIA VERIORE - MALI I ZI & HERCEGOVINA

#48

Post by ALBPelasgian » Sat Nov 24, 2012 6:35 pm

rrëqebull wrote:
Shum domethënëse kjo preponderating. Domethën që edhe në veri të Tregut'Ri ka prani të shqipes, si thotë autori, edhe pse posht 50%çit.
E vertete! Madje edhe Aubrey Herbert kur i bjen udha ne Prijepolje (qyteti me verior i Sanxhakut te Tregut te Ri) ndeshet gjithandej me njerez qe bartin plisa :)
Ja edhe nji fragment tjeter nga Durham:
From Mitrovitza to the Servian frontier is also mainly Servian, though the town and environs of Novi-bazar is largely Albanian. Beyond Novi-bazar the sanjak is practically solid Serb, Moslem, and Christian–no other race has any justifiable claim to it.
http://digital.library.upenn.edu/women/ ... bania.html
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3814
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: SHQIPERIA VERIORE - MALI I ZI & HERCEGOVINA

#49

Post by Arbëri » Sun Jan 20, 2013 2:20 am

ALBPelasgian wrote:
The Gheghides, who boast of having numbered among them such a hero as Scanderbeg, unite, according to the learned topographer of Greece (Colonel Leake), “the cruelty of the Albanian to the dulness of the Bulgarian.” They have long enjoyed a greater share of independence, under the Pashas of Scodra, than any other of the Albanian tribes. They are equally good soldiers with the latter, and have preserved more of their natural stubbornness, from the fact of their having been less often employed as such by the Turks. Their country extends from the frontier of the Austrian territory of Cattaro round the Montenegro, which may be considered an independent state; and, following the ridges which unite it to Mount Scardus, it reaches the Herzegovina, while it is bounded on the south by the river Drino. Scutari, or Scodra, is their chief town, and Dulcigno, Alessio, and Durazzo belong to them.

1848
James Henry Skeene:
The Albanians

http://www.albanianhistory.net/texts19/AH1848_2.html
Sipas përshkrimit të dhënë nga James Skini, Shqipëria zgjatej gjër në Hercegovinë dhe përmendet lumi Drino, që për mendimin tim s'duhet ngatërruar kurrsesi me Drinin e bardhë ose të Zi, por për lumin e sotshëm Drina që është në kufirin Serbi-Bosnjë. Ja vendondodhja e tij:

Image
Ky autor anglez ,disi me duket shkruan si jo-serioz pas kesaj qe lexova te R.Elise a po e kam keqkuptuar ndoshta ?
The Mirdites are merely a branch of the Gheg tribe, and they speak the same dialect. They occupy the pashalik of Croja, and their capital is Oros. Many of them are Roman Catholics.

The tribe of the Ghegs and Mirdites are of lofty stature and athletic frame; and their swarthy complexion and black eyes still retain the characteristics of their supposed Caucasian origin. The distinguishing mark in the dress of these two sections of the same family is, that the jacket of the Ghegs is red, and that of the Mirdites is black. Both branches of the tribe are entitled to much credit for their daring disobedience to the tyrant Ali Pasha, when he ordered them to fire upon and destroy the remnant of the Gardikiotes, which he had enclosed in a courtyard for cold-blooded butchery.
The Toskides are the most handsome of the Albanians. They have noble features, with fair hair and blue eyes, indicating the mixture of Georgian blood, which probably flows in their veins : less warlike than their countrymen of the other tribes, their stature is also less Herculean. They are supposed to have derived their name from the Toxidae, mentioned by Chardin as inhabiting Mingrelia. The country now occupied by this tribe lies to the south of that of the Ghegs and Mirdites, and extends to the river Vojutza. It is called by themselves Toskouria. Their chief places are Elbassan and Berat, called by the Turks Arnaout Belgrad, in order to distinguish it from Belgrade on the Danube. Tepellene, the birth-place of Ali Pasha, is now included in their territory, although it was formerly considered as belonging to the infamous Liapides. The great despot declared it, however, to be in Toskouria, and no one dared to gainsay him on a point which affected the respectability of his origin. The women of the Toske tribe are remarkable for their beauty, like those of Georgia, whence they issue, according to the conjecture of some antiquaries.
http://www.albanianhistory.net/texts19_1/AH1848_2.html
Me ra ne sy ky kur e pashe qe e ke postuar sepse sllavet e marin si shembull gjithandej kete shkrim te tij kunder nesh , edhe pse jep supozime vetem , por eshte mjafte i paqarte ky .
http://forum.kajgana.com/threads/%D0%9F ... 2/page-133
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: SHQIPERIA VERIORE - MALI I ZI & HERCEGOVINA

#50

Post by bardus » Wed Mar 06, 2013 3:13 pm

Giulio22 wrote:Alpel, shih dhe këtë foto, datuar 1880. Hercegovina përtej Mali të Zi (që këtu është shumë më i vogël) është jo-rastësisht me ngjyrë jeshile si Shqipëria?

Dhe një gje, Alpel. Ka mendime se edhe emri sllavisht Cërrnogore (Mali i Zi) e përkatësisht Karadak (turqisht), është thjesht një përkthim nga shqipja i fjalës së keqkuptuar Malësi. Them të keqkuptuar, sepse me sa duket prapashtesa si, me një 's' ndërmjet dy zanoreve është lexuar dhe është përkapur si zi dhe e gjithë fjala malësi është përkapur si mal i zi. Kjo dukuri dëshmohet edhe të Malësia e Karadakut në Kosovë. Në shqip ajo quhet thjesht Malësi. Por në turqisht është përkthyer Karadak, pra Mal i Zi. Gjithsesi këto janë çështje që duhen hulumtuar, jo me amatorizëm e me folklorizëm. Si amatorizmin ashtu edhe folklorizmin në shkencë, kur mëtojnë me qenë më shumë se sa janë, do t’i quaja vrasëse “të buta” të së vërtetës. Ata sjellin dëm. Përcjellin përftesa të kundërta tek arsyet e shëndosha, njësoj si militantizmi e tifozllëku. Por, kjo shumicën e rastëve vlenë për fqinjtë tanë që s'hulumtojnë fare dhe mbeshteten tek literatura fantazëm apo tek propaganda anti-shqiptare e qindvjeçarëve të fundit.
Shihni dhe këto rreshta për çfarë 'modeli' adaptoj tradita liturgjike serbe kur u shkëputë nga tradita greko-bizantine.
[quoteemAntifonari i durrsakut Gjergj Danush Lapacaj, R.Sokoli]“Antifonari i durrsakut Gjergj Danush Lapacaj”. Ky antifonar, siç shtjellon në libër Profesori Ramadan Sokoli, është kodik në pergamenë, 23 vjet më i moçëm se Meshari i Buzukut. Ai është shkruar prej një arbri të madh, i cili ishte njeri shumë i ditur, me njohuri të thella matematikore, në fushën e inxhinierisë hidraulike (një traktat i tij për matematikën e gjeometrinë, i botuar në Napoli, u ribotua nëntë herë më pas). Por kryesorja, antifonari i Gjergj Lapacajt “është një përmendore muzikologjike që dëshmon se në pellgun e Adriatikut gjallonin tradita kulturore e artistike të begata”. Falë hulumtimeve të deritanishme mund të provohet se aty kah muzgu i mesjetës “ne kishim një traditë liturgjike vendase, në të cilën u mbështet edhe liturgjia serbe kur po shkëputej nga tradita grekobizantine”. Ky fakt, nënvizon Profesori “është me rëndësi shumë të madhe për historinë tonë etnokluturore”.[/quoteem]


Per origjinen e emrit Monte Negro,Crna Gore,e di qe e mbeshtesin prejardhjen edhe nga Malesi,por ne kete citim te kadastres Shkodres 1416 duket se vjen nga Mal i Zi ose sic e kane shkruajtur ne liber Mal i Xii,


MALI I XII -Choie Zacharie et Leene eius filii legiptimi suceessores nec non participes dominii sponte et ex certa seiencia ac nullo errore ducti dederunt ac tradiderunt prelibato ducali dominio Venetiarum supra scriptum opidum Dagni cum Satho et Cernagora vel Mali Ixii et cum omnibus suis finibus ac pertinentiis que nuperime possedit

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: SHQIPERIA VERIORE - MALI I ZI & HERCEGOVINA

#51

Post by bardus » Fri Mar 08, 2013 3:40 pm

Nga libri i titulluar " L'Albania" i Vincenzo Vannutellit (cardinal), po citoj dicka interesante per historine e Kelmendit.

Image
Image


[quoteem]Altre montagne dell'Albania sono sotto il titolo di Clementi; e questo loro nome ci richiama anche una pagina interessante della storia di queste missioni. Nel secolo nono, allorchè per la predicazione dei due santi fratelli Cirillo e Metodio, i popoli Slavi abbracciarono la fede Cristiana, avvenne poco dopo la morte di S. Metodio in Moravia (885) che i suoi primi discepoli ebbero molto a soffrir© da alcuni oppositori, e dovettero abbandonare la Moravia e portarsi altrove.
Il più celebre discepolo di S. Metodio era un certo Clemente, venerato anche egli come santo, il quale coi suoi compagni venne in queste regioni e si mise ad evangelizzare questi popoli. Sembra che proprio dal suo nome abbia origine quello che hanno le suddette montagne. Il certo si è che nella Slavonia e Serbia trovandosi qua e là delle colonie Albanesi, la loro lingua in quei paesi è chiamata Lingua Clementina. Ed al momento presente noi siamo al millenario approssimativo della evangelizzione di questi popoli delle montagne Clementi. E però probabile che il Cristianesimo vi fosse anche prima di quella epoca. Del resto fra popolazioni così barbare e primitive resta ben diffìcile il poter precisare delle date storiche ben sicure ed esatte, mancandosi asssolutame'nte dei documenti ih proposito[/quoteem]
-------------
Malet tjerë të Shqipërisë janë nën emrin e Kelmendit, dhe se emri i tyre na kujton edhe një faqe interesante në historinë e këtyre misioneve. Në shekullin e nëntë, nen predikimin e dy vëllezërve te shenjte, Cirili dhe Metodi , popujt sllave përqafuan besimin e krishterë, jo shume kohe pas vdekjes së Shën Metodit në Moravi (885), dishepujve tij te parë vuajten nga disa kundërshtare, dhe braktisen Moraviane dhe shkuan diku tjetër.
Dishepulli më i famshëm i Shën Metodit ishte njeri me emrin Klementi, i nderuar edhe ai si i shenjte, i cili ishte me shokët e tij erdhi ne këto rrethina dhe filloi të ungjillizonte këta njerëz. Duket se nga ky rrjedh edhe emri i që kanë këto male. Çfarë është e sigurtë, është se në Sllavoni dhe Serbi gjendeshin aty dhe ketu koloni shqiptarësh, gjuha e tyre në ato vende quhet Gjuha e Kelmendit. Në momentin e tashem, ne jemi perafersisht në vitin e njëmijtë te ungjjillizimit te këtyre njerëzve malore te Kelmendit. Dhe ka të ngjarë, se krishtianizimi mund te kete ekzistuar atje edhe para kësaj kohe .Autori i librit L`Albania, Vincenzo Vannutelli (5 Dhjetor 1836 – 9 Korrik 1930) ka qene Kardinal italian i Kishes Katolike Romake.
http://en.wikipedia.org/wiki/Vincenzo_Vannutelli

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: SHQIPERIA VERIORE - MALI I ZI & HERCEGOVINA

#52

Post by bardus » Sat Apr 20, 2013 10:02 am

Ne qytetin e Shkodres deri ne shek. XIV prodhoheshin monedha edhe per Venedikun.

Le monete di Venezia: Dalle origini a Cristoforo Moro

By Nicolò Papadopoli (conte)

Image

Venecia në 1404, mori zotërimin e Shkodrës në Shqipëri, ku atje tashmë kishte një markë që vazhdonte te shtypte monedha, në përputhje me sistemet monetare dhe llojet lokale me Shen Stefanin, mbrojtës i qytetit nga njëra anë dhe nga ana tjetër një luan i rrethuar me fjalet MARCVS VENETIARVM. Lazari, në punën e tij mbi monedhat dhe perkatesine e tyre, dyshonte ne ekzistencën e asaj punishteje dhe mendonte se monedhet beheshin ne Kotor me emrin e Shkodrës, por disa dokumente më vonë ,tregojnë qartë se marka e Shkodrës ka punuar per porosite e Senatit deri në mesin e shekullit XIV.

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3814
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: SHQIPERIA VERIORE - MALI I ZI & HERCEGOVINA

#53

Post by Arbëri » Wed Jul 03, 2013 8:42 pm

Tuzi


Image
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
CERMENIKASI
Star Member
Star Member
Posts: 721
Joined: Fri Dec 31, 2010 9:51 pm
Gender: Male

Re: SHQIPERIA VERIORE - MALI I ZI & HERCEGOVINA

#54

Post by CERMENIKASI » Wed Jul 03, 2013 9:15 pm

Arbëri përshëndetje,

Ku gjindet ky TUZI?
Jam Gegë por mos ma shajë kush Toskërinë!

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3814
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: SHQIPERIA VERIORE - MALI I ZI & HERCEGOVINA

#55

Post by Arbëri » Wed Jul 03, 2013 9:30 pm

CERMENIKASI wrote:Arbëri përshëndetje,

Ku gjindet ky TUZI?
Mal te Zi .
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
CERMENIKASI
Star Member
Star Member
Posts: 721
Joined: Fri Dec 31, 2010 9:51 pm
Gender: Male

Re: SHQIPERIA VERIORE - MALI I ZI & HERCEGOVINA

#56

Post by CERMENIKASI » Wed Jul 03, 2013 9:51 pm

Arbêri,Tuzi në Mal të Zi ka Shqiptar sa t'duesh bile kërkojnë të bahen komune n'vete!!!!
Jam Gegë por mos ma shajë kush Toskërinë!

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3814
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: SHQIPERIA VERIORE - MALI I ZI & HERCEGOVINA

#57

Post by Arbëri » Wed Jul 03, 2013 10:10 pm

CERMENIKASI wrote:Arbêri,Tuzi në Mal të Zi ka Shqiptar sa t'duesh bile kërkojnë të bahen komune n'vete!!!!
Mire e ke ti Cermenikas se e kam perzier me Tuzlen e Bosnjes http://en.wikipedia.org/wiki/Tuzla
E permirsova edhe ne postim dhe falemnderit per korigjim .
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: SHQIPERIA VERIORE - MALI I ZI & HERCEGOVINA

#58

Post by ALBPelasgian » Tue May 13, 2014 8:12 pm

Podgorica - sot kryeqytet i Malit te Zi - ne vigjilje te shekullit XX ishte e tera shqiptare, madje familjet malazeze ne kete qytet numeroheshin me gishta. Jane te panumerta burimet qe kete qytet e perfshijne ne Shqiperi, por ne kete postim po afishoj nje fotografi te vjeter te kalase se qytetit, poshte te ciles shihet nje shqiptar:

Image
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: SHQIPERIA VERIORE - MALI I ZI & HERCEGOVINA

#59

Post by ALBPelasgian » Fri May 30, 2014 8:19 am

Perçarja midis partive miope shqiptare ne Mal te Zi u tregua fatale, me c'rast shqiptaret humben pushtetin politik ne komunen e Tuzit (ndonese ajo eshte me shumice shqiptare). Nje zhvillim negativ eshte boshnjakezimi i vazhdueshem i shqiptareve (edhe ashtu te pakte ne kete shtet).

Boshnjakezimi ka arritur permasa shqetesuese ne Rozhaje (ku tani 85% deklarohet boshnjake) si dhe ne Plav. Ne kete te fundit, elementi i quajtur si boshnjak ka korrur nje fitore te papritur me rastin e krijimit te komunes se Gucise (vendlindja e heroit te madh Ali Pashe Gucia). Parcializimi i Plaves ne dy komuna vec cka dobeson peshen e elementit autokton shqiptar, i cili eshte duke u mpakur vazhdimisht (shprenguljet e frikshme te shkaktuara nga gjendja e mjerueshme socio-ekonomike).

Ajo cka me skandalizoi eshte prania enorme e simbolikes boshnjake ne Tuz, ndonese ne kete komune shqiptaret perbejne shumicen dermuese:

Image

Nderkaq ne Rozhaje edhe ata shqiptare qe jane boshnjakizuar gjate viteve te fundit, prapseprape nuk heqin dore nga flamuri kuqezi:

Image
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”