"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Gjuha shqipe, hymn dhe dashuri.

Flisni për gjuhën shqipe, magjinë e saj, evoluimin, lidhjet e saj me gjuhët e tjera, rreziqet që i kanosen.

Moderators: Hymniarber, bardus

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 511
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Gjuha shqipe, hymn dhe dashuri.

#16

Post by TeuAL » Sat Nov 28, 2020 3:34 am

https://www.balkanweb.com/mjerimi-i-lib ... erkthejme/

Takim ne 26 Nëntor, 2020 ne Tirane, në kuadër të nëntorit, si muaji i festave historike, me Historianët e Akademisë së Studimeve Albanologjike

Mjerimi i librit albanologjik, Verli: Mos dhuroni qeleshe në ambasada, kemi kohë që nuk përkthejmë
Fatmira Nikolli | 26 Nëntor, 2020 20:06 |


Buxhete të ulëta, mungesa financimi për botime e përkthime të librit albanologjik, botime pa cilësi(printi), e mungesë e shpërndarjes së librit në libraritë shqiptare e në ato të huaja. Është kjo panorama e mjerimit që shoqëron librin albanologjik në Shqipëri. Historianët e Akademisë së Studimeve Albanologjike, morën pjesë në një takim të organizuar nga Qendra Kombëtare e Librit.

Drejtoresha e QKLL-së, Alda Bardhyli, tha se “po shohim mundësinë e një çmimi për albanologjinë sepse motivimi ka vlerë në çdo fushë. Do të doja që ky takim të shërbejë si dialog për problemet e librit shkencor, qoftë për përkthimin, qoftë për leximin ose për shpërndarjen”.

Në vijim, kreu i Akademisë së Studimeve Albanologjike kritikoi mediat që ftojnë profanë të historisë, mandej u ndal te problemet e shpërndarjes së librit albanologjik në Tiranë, rrethe e jashtë vendit.

“Do të doja që të shkonin të paktën dy kopje librash albanologjikë në të 60 bibliotekat kryesore në qytetet tona. Ne jemi në varësi të Ministrisë së Arsimit ndërsa bibliotekat në varësi të bashkive dhe kemi problem. Ndërkohë, mirë është që Ministria e Jashtme dhe ambasadat tonë të dhurojnë libra historikë e studimore, në vend të qeleshes që dhurojnë”, tha Marenglen Verli.
Mungesa e promovimit, leximit e vëmendjes ndaj librit studimor e albanologjik, është vetëm njëra anë. Tjetra, janë buxhetet e papërfillshme.
“Tani unë nuk i bëj dot botimet vetë. Botimi i mirë i një albumi mua më shkon 15 mln lekë (të vjetra) por 15 milionë për mua janë gjysma e buxhetit. Ndaj unë zgjedh të mos botoj libra të kushtueshëm. problemi tjetër është se ne kemi marrë shumë dokumente e kemi bërë shumë libra, por, sikur 1 në 5 ose 1 në 10 të përkthenim do ishte shumë mirë që të ishin edhe jashtë vendit”, tha Verli.

Takimi u mbajt në kuadër të nëntorit, si muaji i festave historike.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 511
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Gjuha shqipe, hymn dhe dashuri.

#17

Post by TeuAL » Mon Jan 18, 2021 10:38 am

Bagëti e Bujqësija, Naim Frashëri

A e kam kuptuar drejt vargun e Naimit, aty ku flet me dallëndyshen(ngjitur) ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Post Reply

Return to “Gjuha shqipe”