"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Catapano; Ilire ne Egjipt?

Flisni për gjuhën shqipe, magjinë e saj, evoluimin, lidhjet e saj me gjuhët e tjera, rreziqet që i kanosen.

Moderators: Hymniarber, bardus

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Catapano; Ilire ne Egjipt?

#1

Post by Orakulli » Thu Feb 04, 2010 10:06 pm

Gjeniu Giuseppe Catapano eshte i vetmi gjuhetar i kohes moderne qe ka arritur te zbertheje 60% te enigmes se madhe te ndertimit kodik gjuhesor.Ai eshte gjeni sepse gjeti gjuhen ne te cilen shihen qarte gjurmet e Egjyptianeve te jashtezakonshem te lashtesise,gjuhen shqipe.Gjeniu eshte gjen-i sepse ai gjen se si eshte ndertuar ose duhet ndertuar nje dicka,qe te tjeret nuk mund ta gjejne,ose guess n'gjuhesn angleze.
Sepse folja gjej,gjen.. ekziston akoma ne nje menyre qe sot vetem kjo gjuhe e ka,menyre deshirore."uroj ta gjesh....Gjesh???Guess???
Gjesh dhe guess kane te njetin thelb kuptimor:Zbuloj.Zbuloj dhe 'gjej jane sinonime.
Prandaj ekziston forma gjeniu dhe aspak nga:
Etymology

From Latin genius (“‘the guardian spirit of a person, spirit, inclination, wit, genius, literally 'inborn nature'’”) < gignere (“‘to beget, produce’”), OL. genere, the root gen; see genus.

Ne lufte te eger me diktatoret e shkences se sotme zyrtare ai arriti te neutralizoje efektin e tyre te madh negativ per cdo kerkim te ri shkencor dhe te japi metoden me ane te se ciles do te arrihet te zbulohet se si te paret tane(te paret njerezore) ndertuan gjuhen e folur dhe te shkruar.
Catapano eshte i vetmi gjuhetar i shekullit te fundit modern qe kupton gjuhet ne menyre te pamvarur nga politika dhe nacionalizmi,te cilat kane ndotur rende shkencen e gjuhesise ne tre shekujt e fundit.
Bluza e tij e laboratorit kerkimor gjuhesor eshte e bardhe.Eshte i vetmi qe nuk ka asnjelloj paragjykim infektiv.Catapano do te vleresohet vetem ne te ardhmen kur zbulimi i tij do te plotesohet dhe do te marre vleren e gjetjes shkencore me te madhe gjuhesore te koherave.A ngriti me merite nje pjese te kesaj ndertese te re.Shkenca duhet te jete e tille.
Mendoj se libri i tij duhet lexuar dhe rilexuar nga ata qe jane duke punuar ne kerkimn gjuhesor.
Ju keni mundesine ta lexoni ate ne internet ne:
http://www.scribd.com/doc/26164793/Gius ... ip-f-74-82
http://www.scribd.com/doc/26164717/Gius ... -f-208-216
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Catapano,gjeniu gjuhesor me i madh i koherave.

#2

Post by Zeus10 » Thu Feb 04, 2010 10:50 pm

From Latin genius (“‘the guardian spirit of a person, spirit, inclination, wit, genius, literally 'inborn nature'’”) < gignere (“‘to beget, produce’”), OL. genere, the root gen; see genus.
Kur do heqi dore ""shkenca"" nga ky lloj trajtimi iracional i gjuhes?!.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Catapano,gjeniu gjuhesor me i madh i koherave.

#3

Post by Zeus10 » Thu Feb 04, 2010 11:00 pm

Orakulli wrote:Mendoj se libri i tij duhet lexuar dhe rilexuar nga ata qe jane duke punuar ne kerkimn gjuhesor.
Ju keni mundesine ta lexoni ate ne internet ne:
http://www.scribd.com/doc/26164793/Gius ... ip-f-74-82
http://www.scribd.com/doc/26164717/Gius ... -f-208-216The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Catapano,gjeniu gjuhesor me i madh i koherave.

#4

Post by Orakulli » Fri Feb 05, 2010 3:46 am

Hieroglifet egjiptiane dhe fjalë shqipe nga të cilat Thot-i mori shkas për të vizatuar hieroglifet e alfabetit fonetik egjiptianShkronja shqip
http://lh5.ggpht.com/_WOELhBXtBtA/S2DCI ... 5B4%5D.jpg

AIN = Shqiponja.
Ishte simbol që tregonte edhe lindjen, vitalitetin e burrërisë, i cili frymëzonte krijesën.

në kohën antike, në fjalët që fillonin me clip_image007, ky hieroglif shpesh zëvëndësohej meclip_image004

Kjo është e kuptueshme sepse fillimi i gjithshkaje nuk mund të manifestohet direk por nëpërmjet formës së dukshme clip_image005


A

clip_image009

BROF = Në këmbë. Tregon qëndrimin karakteristik të njeriut inteligjent krijuar nga periudha në pozite drejtë, me kokë lart, i cili është duke e ruajtur fuqinë lart në qiell e në mënyrë të përhershme. Shpreh lëvizjen inevolutive

fillimin clip_image007[1] falë së cilës njeriu perfeksionohet.


B

clip_image011

DORË. Si simbolikë paraqiste punën e dorës së njeriut, apo të gjitha intervenimet e njeriut për pronësi, me qelli që puna të jetë e begatshme e dobishme për njeriun. Ky hieroglif në shqipen mori formën D.


D

clip_image012

GATH = Si simbolikë paraqiste ndalesën - pengimin - gardhin në afërsi të faltores, në alfabetin shqip e mori formën G.


G

clip_image014

FJERË = paraqiste shlingën ose nepërkën, gjarpërin helmues, me kokë të shtypur në trajtë trekëndëshi, me dy dhëmbë në gojë dhe bisht të shkurtër. Edhe sipas shkencës moderne, zvarranikëk janë qëniet e para të dukura në tokë. Sipas librit të Zanafillës u krijuan përpara vegjetacionit, përpara se të gjitha kafshët e tjera. asaipas Thot-it i zvarranikët u ngritën nga“NU” clip_image016(protolënda) në momentin në të cilin ATUM (zoti krijues, nënë dhe baba) u manifesta në botë; u ngritën për të duartrokitur Zotin.

Në fillim gjarpëri nuk ishte helmues; u bë në vijim për të ndëshkuar njeriun, i cili, me rënien e tijë (nga parajsa tokësore) përfshiu krijimin universal. Edhe sot e kësaj dite nepërka quhet FjERË, në Malësi, në dialektin gegë. Në shqipen mori formën F.


F


clip_image018clip_image017

HIÈTË = Në ezoterizëm përfaqson tre fushat e jetës: fizik; astral, dhe shpirtëror; rruga e natyrshme për të arrirë fundin, me këtë, lumturinë e plotë, pa fund tek Zoti. Shenja tjetër përfaqëson evolucionin e gjërave.

clip_image019Shikojmë hireogligin e dytë ,me të njëjtin kuptim, edhe në shkrimet e vjetra të Naacal, të cilat sipas James CHURCHWARD (“Mu: Il Continente Perduto”, Sargan 1978), i ka futur në Birmaniadalla Madreterra (=Madre, io; Më, u) kontinet i zhdukur në oqeanin Paqësor rreth 12.000 më parë; kontinet në të cilin popullsia e tijë egzistonte që nga 50.000 vjet më parë. Hieroglifi , të cilin Thoti e quajti HJETË, d.m.th. ashtu siç e quajnë edhe sot arbereshët bishtalecin e flokëve, thurrjen, nyjën, lidhjen. Në shqipen mori formën H.


H

clip_image021

KUFË = Simbolin , Thoti, në sistemin e hieroglifeve, e quajti KUFË, d.m.th. nga shqipja KOFË (KOVË), e cila si simbolikë paraqiste enën ku bëhej përzierja e fuqisë per krijimin e materies. Në shqipen mori formën K.


K
clip_image023


MIRË = Mund të simbolizoj të mirën dhe mbarësinë; por edhe vdekjen. Në termin MIRË është shprehur antiteza: zhdukja e fundit për pafundësinë; zhdukja e dy kategorive të relativitetit: kohë dhe hapësirë për të arrirë qënien e vërtetë në pavdekësi.


M

clip_image025clip_image027

GJÍ = Thoti e quajti GJI, emërtim shqip i gjinjve të femrës, nga i cili u lind shkronja GJ në shqipen.

Shqiptimi i këtyre dy hireoglifëve nuk gjehet në gjuhën ebraike edhe pse është shumë antike. Duhet të konsiderohet si një mbetje e çmuar e gjuhës së parë që qeriu fliste mbi tokë.


Gj

clip_image029

NU është fjalë e përbërë (në ujë, “nu” = është elementi i parë përbërës i ujit fillestar (kur u krijua bota) nga ku ka prejardhjen krijimi universal.. Edhe në Biblën e Shenjt shkruhet: “fryma e Zotit endej përmbi ujëra”.

Hieroglifi “nu” përfaqsonte grafikisht e ujrave fillestar (kur u krijua bota), të dilje jashtë këtij uji do të thoshte “lindje”, domethënë të kaloje nga forza në veprim.


N

clip_image032clip_image030

U = Unë. Shpreh individualitet: unë dhe jo të tjerë. Në gjuhën shqipe mban të pa prekur kuptimin fillestar: unë.

Shenja e dytë, spiralja, përfaqëson shtjellimin e foecave prodhuese të kozmozit, të cilat vihen në lëvizje nga forcat egzistuese, në fillim nga,“nu”.


U

clip_image033

PLIS = copë toke e punuar; plitë: tullë, bazament. Përfaqëson punën prodhuese të njëriut, i cili trasformon lëndën e papunuar ( clip_image034 q, qull =) pa formë, në lëndë të punueshme, duke aplikuar forcën e vullnetit dhe të krahëve.


P

clip_image035

QULL = hieroglifi quhej QULL, nga shqipja: materie pa formë, brumë, baltë, lloq, materie kjo që mund të transformohet me përzierje nga puna e njeriut. Ky hieroglif në shqipen mori formën Q.


Q

clip_image037

Këtu BUZË përfaqëson një organ nëpërmjet të cilit kalon ushqimi, që na japin mundësinë për të ekzistuar.

JETA: RROJË


R

clip_image040
clip_image041


STOL, STOLI = të dy shenjat janë simbole të lindes dhe të vdekjes; dhe akoma: të ringjalljes definitive. Në fasha mbidheshin të sapo lindurit, në fasha mbidheshin mumjet në pritje të linde së re: të rimishërimit ose ringjalljes përfundimtare. STOLI, përfaqson HIJESHIN (zbukurim shpirtëror) që siguron rrugën drejt dritës. Hireoglifi i parë ka si qëllim rrugën (udhë) për të mbërritur fitimtar në objektivin përfundimtar: hireoglifi i dytë që ka të njëtin tingull (S) na tregon, vështirsitë, pengesat, ndalesat, “mbylljet”, bllokimet.

SIXHIR, edhe sot në gjuhën shqipe, (dialekti gegë) zinxhir,. Në hieroglifin e parë pamë përgatitjen e punëve të mira që duhen të bëhen për të fituar mbetërinë e Qiellit; në të dytin : vështirsitë që duhen kaluar për arritjen e qëllimit.S,s


clip_image045clip_image043

Enel i jep këtyre hieroglifëve të njëjtin tingull: “T”. Unë jam dakord me De Bruck që i jep dy hireoglifëve dy tinguj të ndryshëm: të parit tingullin“t”; të dytit: tingullin e shkronjës “c” të gjuhës shqipe. hireoglifi

clip_image047[1]i vetmi që ekziston në piramidën e Keopit (10 x 20 cm) përfaqson postimi e përditshmëm të diellit; kuptimi i tij është GJITHSHKA, ABSOLUTI, PREFEKTI; ATIJ që nuk i mungon asgjë, ATIJ TË CILIT asgjë nuk mund ti shtohet apo hiqet; kuptim i cili ka mbetur i pa prekur në gjuhën shqipe: TËRË. Ka kuptim edhe si plotësia e ligjit, i famshmi TORA i Izrailitëve. Nga Tërë doli hireoglifi clip_image047.

Hireoglificlip_image048 (c shqipe.) ka dalë nga CIMPITH= mashë. Ka si shpjegim qëndresën ndaj “zjarrit”, afshin e shpirtit, dhe entuziazmin në që të jep respekti ndaj Zotit, për të arritur shpëtimin e përjetshëm.


T alb

clip_image050

ISË = drita. Do të thotë që mendimi, parimi i jetës i simbolizuar nga dielli dhe i bërë nga forca krijuese, FJALA, është fiksuar në formë të dukshme në hieroglifin clip_image051. “I” është emri i parë i dhënë Zotit nga njeriu(Shiko Dante Par. XXVI, 133; 136). Zoti është drita e përjetshme.

Në arbërisht drita quhet akoma “Isë”. Isë, ishte emri i Iside, simbol i dritës. Nga ky emër ka dalë shkronja “I”, e quajtur shkronja fisnike nga Platoni, tingulli i së cilës tregon që nga krijimi i botës: ZOTIN.I, J

clip_image053

ASHIM O ASHER = degë, filiz dru i çarit (i plasaritur, i ndarë). Hieroglifi në fjalë paraqet veprimin ose aktivitetirl e njeriut në natyrë. Zaten edhe në gjuhën e sotme të shqipes flala ASHËR do të thotë ashkëll dru i vogël, i çarë për zjarr. Copë druri i çarë si dërrasa e hollë, që përdoret si petavër ose për të mbuluar çatinë, pullazin. Çati me ashra. Çaj (bëj) ashra. Me fjalë të tiera hieroglifi "ashër" i paraqiste tingujt â,tinguj këta që janë guturalë, por të zhdukur te toskët. Në shqip mori formën à.


Â, Ô

clip_image055

ZVARANIK o ZHVARANIK = zvarranik i tokës. Simbolizonte vuajtjen e shfrenuar, por zvarraniku konsiderohej frymezim i tërbuar e sentimental. Hieroglifi në fjalë në shqipen dha tingullin Z dhe Zh.


Z

clip_image056

SHI = Shiu. Si hieroglif paraqiste një liqen me ujë të shiut origjinal. Për më tepër, jeta, vdekja, rilindja, gjithmonë janë të lidhura me ujin "NU" ose "SHI", sepse në "NU" krijohet jeta. Nga ky hieroglif u krijua shkronja shqipe SH.


SH
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

Phoenix
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 476
Joined: Thu Sep 24, 2009 3:12 am
Gender: Male

Re: Catapano,gjeniu gjuhesor me i madh i koherave.

#5

Post by Phoenix » Sun May 02, 2010 4:50 pm

“Rroft Shqipëria për mon e mon
Rroft e lashta Mëma jonë”!
Therresmi gjithë e gjithë me nj' zë,
Këtu po vëllezër e Kudo.

Rroft ndër gjithë fjala mbarë
BESA e shenjtë: fjala-ar
Me qëllime e mendjen mirë
Si e vërteta është e dëlirë

Rroft mbi t'dëmshmen Krenari
E vërteta e butë arsye!
Rroft Shqipëria për mon e mon
Rroft e lashta FARAON!


GIUSEPPE CATAPANO

“ANTICHITA' DELLA LINGUA ALBANESE ( anche Cristo parlò questa idioma)”
Faqe 30 , BARDI EDITORE 1988.

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Catapano,gjeniu gjuhesor me i madh i koherave.

#6

Post by alfeko sukaraku » Sun May 02, 2010 8:08 pm

nje gje eshte me se e sigurt:Egjyptiania e vjeter nuk ekziston me sote edhe hyne ne gjuhet e vdekura.

nga tele el amarna kemi mbishkrime hetee ne gjuhen shqipe te lashte.

Nuk eshte aspak rastesi qe te dy emrat e qyteteve te degjuara te egjyptit te lashte nuk shpjegohen ne asnje gjuhe tjeter vec shqipes:Thiva dhe Larisa.E para gjendet edhe ne greqi..aty nga ku thuhet se u nis Kadmi per ne iliri.Ne greqishten e vjeter edhe ne mbishkrime emri i qytetit permendet si "Thiva" edhe asgjekundi si "Teba" ashtu sikur se e perdorin "latinoanglezet" e tiranes.

vete fjala "thiva"..ka lidhje me "thenien -thyerje" kryesisht edhe kete e njohim nga fjaloret e vjeter etimologjik, ashtu sikurse njohim se nuk ka asnje kuptim ne greqisht ky emer edhe cilesohet si paragrek=pellazge.

te njejtin fate ka edhe emri i qytetit tjeter te vjeter egjyptian "Larisa" e cila shpjegohet vetem me shqipen "lar isa=lart isha=akropol=qytet mbi koder"...nga dokumentet etimologjike.

pra te dy emrat e vjeter te qyteteve egjyptiane shpjegohen vetem me shqipen tone
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
Arban Blandi
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 464
Joined: Sun Apr 25, 2010 12:11 am
Gender: Male
Location: Іllyria, Ukraine
Contact:

Re: Catapano,gjeniu gjuhesor me i madh i koherave.

#7

Post by Arban Blandi » Tue May 04, 2010 9:06 pm

Për mendimin tim, mund të këte supozuar disa pika korrekte kundër historiografisë konvencionale.
Our Scribd Channel - History was a damn dim candle over a damn dark abyss.

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Catapano,gjeniu gjuhesor me i madh i koherave.

#8

Post by Orakulli » Wed May 05, 2010 12:14 am

Gjuha e gjyptiane e vjeter eshte m'shumë se 7000 vjet e vjeter.Shkrimi Vinka(disa e shkruajne gabimisht ,ose qellimisht gabimi,ose nga padija) eshte reth 8500 vjete me pare.
Gjurmet e shkrimit Vinka jane gjetur qe nga Kosova deri ne Rumani.Shqiperia eshte perjashtuar nga nga gjetja e ndonjefakti per arsye se ne Shqiperi kane qene armiqte me te eger te zbulimit te ketij sekreti dhe faktet jane gjetur dhe jane zhdukur,ose jane lene qellimisht jashte studimit.Disa prej tyre i ka permendur alfeku ketu dhe disa te tjere i ka botuar Niko Stylos.
Nga evidenca e mbledhur deri tani eshte kuptuar vetem qe ata qe zhvilluan kulturen ne Egjypt ishin invazore nga nje vend tjeter.Dikush i mendon nga Azia lindore-veriore,dikush tjeter i hibotezon nga Azia qendrore.
Zberthimi i hyroglifeve egjyptine filloi ne te vërtete nga viti 1985.Jane bere shume libra pas ketij viti ku shihen mundime te jashtezakonshme per ti zberthyer,por per mendimin tim,pa sukses.Catappano eshte me i avancuari dhe per pak,ndoshta do te arrinte perfundimin me te madh historik gjuhesor.Nuk ka pasu kohe,nuk e kane lenë...asgje nuk mund te them.

Di te them qe shkrimi egjyptian ndahet ne tre lloje.
Shkrimi i vjeter egjiptian i cili behet nepermjet pikturave shume te sakta ne gur,dru dhe materiale te tjera.
Pas prodhimit te papirusit fillon faza e dyte e tij ku fillon degradimi i pikturave karaktere ne sibole te thjeshtezuara te karaktereve te meparshme.
Nuk po e permend fazen e trete se per mua nuk ka interes.

Dua te shtoj dicka per madhesine e kesaj dinastie.Ajo shtrihej prej Thives(te thyeres) deri Mëm..dhe sic thuhet ndrshe prej brigjeve te mesdheut deri ne ishullin me nje mere te cuditshëm,i cil spo me kujtohet tani,por me kujtohet qe disatca eshte reth 3000 km prej qendres se ketij civilizimi.
Ajo vazhdoi deri ne shekullin e pare pas krishtit me Ptolemeoun,e perkthyer si zakonisht gabim emri i tij.
Shumica e fjaleve te shqipes jane te ndertuar sipas parimit te shkrimit te llojit te pare egjyptian,atij me te vjeterit.

Zemra e gjuhes Shqipe ndoshta eshte me vjeter se aq.Disa fjale te saj tregojne pere zbatim te nje alfabeti te meparshëm ,shumë me te nderlikuar se ai Egjyptian.Ndoshta gjuha Shqipe po ndihmonte rishkrimin dhe pua rijipte njerezeve pas nje faze te meparshme ku zhvillim kishte arritur nje nivel te larte-por per ndonje arsye ishte rrezuar.
Dhe po e fillojme gjene me te thjeshte:
Njesite gjuhesore: "pat(ë)","at","bib","bir"
Nje "pat" e rritur eshte "pat(ë)" ndersa me vogel eshte "bib(ë)".
Nje prinde quhet "At" dhe fija i di tij "bir" dhe "bil" ose "bij"Sinonimet e tyre jan "vaize","çik","dial","çup","çun".
Dhe ne unitet me to kemi;"mbir""mbaj""bim""bar"....
Dhe tani beni nje eksperiment te vogel.I beni nje fotografi nje "pate" dhe mundohun te gjeni hiroglifin korispondues te egjyptiançes se vjeter.Si mund te perktheni ate pikture ne alfabetin e sotëm.

I beni nje fotografi nje peshku dhe nje peme dhe mundohuni te gjeni figuren e perbashket qe i permbledh.I krahasoni ato me hiroglifet egjyptiane perkatese....
Eshte e njeta rruge qe Zeusi e kuptoi per njesine "gji"...Vazhdojeni vete.
Image

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Catapano,gjeniu gjuhesor me i madh i koherave.

#9

Post by Orakulli » Fri May 07, 2010 8:05 am

Keshille per Zeus.
Zeus ke kapur vetem pjesen filluese tek gji dhe pjesen koceptuale te ndertimit hiroglafik te gjuhes shqipe.Vazhdo vete te kerkosh se ka mundesi te gjesh dhe "g" e me radhe.Zbatoje ne objekte te tjera,sende,insekte,kafshe,trupin e njerit,veprime,levizje kahore,mendime abstrakte..dhe perpara do te hapet bota e mrekullueshme e kesaj gjuhe,e cila vertet eshte Gjuha perendie.
Image

User avatar
Arban Blandi
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 464
Joined: Sun Apr 25, 2010 12:11 am
Gender: Male
Location: Іllyria, Ukraine
Contact:

Re: Catapano,gjeniu gjuhesor me i madh i koherave.

#10

Post by Arban Blandi » Fri May 07, 2010 3:22 pm

Mbi të gjitha, personalisht, fjalët që më kanë çuditur më shumëjanë qyteti Dashur (دهشور) dhe faraoni Ay. Për mendim tim, studiuesit shqiptar nuk kanë arritur të thellohën më tej nga teoritë e Xhuzepe Katapanos ose të kundërshtojnë me shembuj hipotezat e tij.
Our Scribd Channel - History was a damn dim candle over a damn dark abyss.

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: Catapano,gjeniu gjuhesor me i madh i koherave.

#11

Post by faon perrovarri » Fri May 07, 2010 8:23 pm

Orakulli wrote:Hieroglifet egjiptiane dhe fjalë shqipe nga të cilat Thot-i mori shkas për të vizatuar hieroglifet e alfabetit fonetik egjiptianShkronja shqip
http://lh5.ggpht.com/_WOELhBXtBtA/S2DCI ... 5B4%5D.jpg

AIN = Shqiponja.
Ishte simbol që tregonte edhe lindjen, vitalitetin e burrërisë, i cili frymëzonte krijesën.

në kohën antike, në fjalët që fillonin me clip_image007, ky hieroglif shpesh zëvëndësohej meclip_image004

Kjo është e kuptueshme sepse fillimi i gjithshkaje nuk mund të manifestohet direk por nëpërmjet formës së dukshme clip_image005


A

clip_image009

BROF = Në këmbë. Tregon qëndrimin karakteristik të njeriut inteligjent krijuar nga periudha në pozite drejtë, me kokë lart, i cili është duke e ruajtur fuqinë lart në qiell e në mënyrë të përhershme. Shpreh lëvizjen inevolutive

fillimin clip_image007[1] falë së cilës njeriu perfeksionohet.


B

clip_image011

DORË. Si simbolikë paraqiste punën e dorës së njeriut, apo të gjitha intervenimet e njeriut për pronësi, me qelli që puna të jetë e begatshme e dobishme për njeriun. Ky hieroglif në shqipen mori formën D.


D

clip_image012

GATH = Si simbolikë paraqiste ndalesën - pengimin - gardhin në afërsi të faltores, në alfabetin shqip e mori formën G.


G

clip_image014

FJERË = paraqiste shlingën ose nepërkën, gjarpërin helmues, me kokë të shtypur në trajtë trekëndëshi, me dy dhëmbë në gojë dhe bisht të shkurtër. Edhe sipas shkencës moderne, zvarranikëk janë qëniet e para të dukura në tokë. Sipas librit të Zanafillës u krijuan përpara vegjetacionit, përpara se të gjitha kafshët e tjera. asaipas Thot-it i zvarranikët u ngritën nga“NU” clip_image016(protolënda) në momentin në të cilin ATUM (zoti krijues, nënë dhe baba) u manifesta në botë; u ngritën për të duartrokitur Zotin.

Në fillim gjarpëri nuk ishte helmues; u bë në vijim për të ndëshkuar njeriun, i cili, me rënien e tijë (nga parajsa tokësore) përfshiu krijimin universal. Edhe sot e kësaj dite nepërka quhet FjERË, në Malësi, në dialektin gegë. Në shqipen mori formën F.


F


clip_image018clip_image017

HIÈTË = Në ezoterizëm përfaqson tre fushat e jetës: fizik; astral, dhe shpirtëror; rruga e natyrshme për të arrirë fundin, me këtë, lumturinë e plotë, pa fund tek Zoti. Shenja tjetër përfaqëson evolucionin e gjërave.

clip_image019Shikojmë hireogligin e dytë ,me të njëjtin kuptim, edhe në shkrimet e vjetra të Naacal, të cilat sipas James CHURCHWARD (“Mu: Il Continente Perduto”, Sargan 1978), i ka futur në Birmaniadalla Madreterra (=Madre, io; Më, u) kontinet i zhdukur në oqeanin Paqësor rreth 12.000 më parë; kontinet në të cilin popullsia e tijë egzistonte që nga 50.000 vjet më parë. Hieroglifi , të cilin Thoti e quajti HJETË, d.m.th. ashtu siç e quajnë edhe sot arbereshët bishtalecin e flokëve, thurrjen, nyjën, lidhjen. Në shqipen mori formën H.


H

clip_image021

KUFË = Simbolin , Thoti, në sistemin e hieroglifeve, e quajti KUFË, d.m.th. nga shqipja KOFË (KOVË), e cila si simbolikë paraqiste enën ku bëhej përzierja e fuqisë per krijimin e materies. Në shqipen mori formën K.


K
clip_image023


MIRË = Mund të simbolizoj të mirën dhe mbarësinë; por edhe vdekjen. Në termin MIRË është shprehur antiteza: zhdukja e fundit për pafundësinë; zhdukja e dy kategorive të relativitetit: kohë dhe hapësirë për të arrirë qënien e vërtetë në pavdekësi.


M

clip_image025clip_image027

GJÍ = Thoti e quajti GJI, emërtim shqip i gjinjve të femrës, nga i cili u lind shkronja GJ në shqipen.

Shqiptimi i këtyre dy hireoglifëve nuk gjehet në gjuhën ebraike edhe pse është shumë antike. Duhet të konsiderohet si një mbetje e çmuar e gjuhës së parë që qeriu fliste mbi tokë.


Gj

clip_image029

NU është fjalë e përbërë (në ujë, “nu” = është elementi i parë përbërës i ujit fillestar (kur u krijua bota) nga ku ka prejardhjen krijimi universal.. Edhe në Biblën e Shenjt shkruhet: “fryma e Zotit endej përmbi ujëra”.

Hieroglifi “nu” përfaqsonte grafikisht e ujrave fillestar (kur u krijua bota), të dilje jashtë këtij uji do të thoshte “lindje”, domethënë të kaloje nga forza në veprim.


N

clip_image032clip_image030

U = Unë. Shpreh individualitet: unë dhe jo të tjerë. Në gjuhën shqipe mban të pa prekur kuptimin fillestar: unë.

Shenja e dytë, spiralja, përfaqëson shtjellimin e foecave prodhuese të kozmozit, të cilat vihen në lëvizje nga forcat egzistuese, në fillim nga,“nu”.


U

clip_image033

PLIS = copë toke e punuar; plitë: tullë, bazament. Përfaqëson punën prodhuese të njëriut, i cili trasformon lëndën e papunuar ( clip_image034 q, qull =) pa formë, në lëndë të punueshme, duke aplikuar forcën e vullnetit dhe të krahëve.


P

clip_image035

QULL = hieroglifi quhej QULL, nga shqipja: materie pa formë, brumë, baltë, lloq, materie kjo që mund të transformohet me përzierje nga puna e njeriut. Ky hieroglif në shqipen mori formën Q.


Q

clip_image037

Këtu BUZË përfaqëson një organ nëpërmjet të cilit kalon ushqimi, që na japin mundësinë për të ekzistuar.

JETA: RROJË


R

clip_image040
clip_image041


STOL, STOLI = të dy shenjat janë simbole të lindes dhe të vdekjes; dhe akoma: të ringjalljes definitive. Në fasha mbidheshin të sapo lindurit, në fasha mbidheshin mumjet në pritje të linde së re: të rimishërimit ose ringjalljes përfundimtare. STOLI, përfaqson HIJESHIN (zbukurim shpirtëror) që siguron rrugën drejt dritës. Hireoglifi i parë ka si qëllim rrugën (udhë) për të mbërritur fitimtar në objektivin përfundimtar: hireoglifi i dytë që ka të njëtin tingull (S) na tregon, vështirsitë, pengesat, ndalesat, “mbylljet”, bllokimet.

SIXHIR, edhe sot në gjuhën shqipe, (dialekti gegë) zinxhir,. Në hieroglifin e parë pamë përgatitjen e punëve të mira që duhen të bëhen për të fituar mbetërinë e Qiellit; në të dytin : vështirsitë që duhen kaluar për arritjen e qëllimit.S,s


clip_image045clip_image043

Enel i jep këtyre hieroglifëve të njëjtin tingull: “T”. Unë jam dakord me De Bruck që i jep dy hireoglifëve dy tinguj të ndryshëm: të parit tingullin“t”; të dytit: tingullin e shkronjës “c” të gjuhës shqipe. hireoglifi

clip_image047[1]i vetmi që ekziston në piramidën e Keopit (10 x 20 cm) përfaqson postimi e përditshmëm të diellit; kuptimi i tij është GJITHSHKA, ABSOLUTI, PREFEKTI; ATIJ që nuk i mungon asgjë, ATIJ TË CILIT asgjë nuk mund ti shtohet apo hiqet; kuptim i cili ka mbetur i pa prekur në gjuhën shqipe: TËRË. Ka kuptim edhe si plotësia e ligjit, i famshmi TORA i Izrailitëve. Nga Tërë doli hireoglifi clip_image047.

Hireoglificlip_image048 (c shqipe.) ka dalë nga CIMPITH= mashë. Ka si shpjegim qëndresën ndaj “zjarrit”, afshin e shpirtit, dhe entuziazmin në që të jep respekti ndaj Zotit, për të arritur shpëtimin e përjetshëm.


T alb

clip_image050

ISË = drita. Do të thotë që mendimi, parimi i jetës i simbolizuar nga dielli dhe i bërë nga forca krijuese, FJALA, është fiksuar në formë të dukshme në hieroglifin clip_image051. “I” është emri i parë i dhënë Zotit nga njeriu(Shiko Dante Par. XXVI, 133; 136). Zoti është drita e përjetshme.

Në arbërisht drita quhet akoma “Isë”. Isë, ishte emri i Iside, simbol i dritës. Nga ky emër ka dalë shkronja “I”, e quajtur shkronja fisnike nga Platoni, tingulli i së cilës tregon që nga krijimi i botës: ZOTIN.I, J

clip_image053

ASHIM O ASHER = degë, filiz dru i çarit (i plasaritur, i ndarë). Hieroglifi në fjalë paraqet veprimin ose aktivitetirl e njeriut në natyrë. Zaten edhe në gjuhën e sotme të shqipes flala ASHËR do të thotë ashkëll dru i vogël, i çarë për zjarr. Copë druri i çarë si dërrasa e hollë, që përdoret si petavër ose për të mbuluar çatinë, pullazin. Çati me ashra. Çaj (bëj) ashra. Me fjalë të tiera hieroglifi "ashër" i paraqiste tingujt â,tinguj këta që janë guturalë, por të zhdukur te toskët. Në shqip mori formën à.


Â, Ô

clip_image055

ZVARANIK o ZHVARANIK = zvarranik i tokës. Simbolizonte vuajtjen e shfrenuar, por zvarraniku konsiderohej frymezim i tërbuar e sentimental. Hieroglifi në fjalë në shqipen dha tingullin Z dhe Zh.


Z

clip_image056

SHI = Shiu. Si hieroglif paraqiste një liqen me ujë të shiut origjinal. Për më tepër, jeta, vdekja, rilindja, gjithmonë janë të lidhura me ujin "NU" ose "SHI", sepse në "NU" krijohet jeta. Nga ky hieroglif u krijua shkronja shqipe SH.


SH

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: Catapano,gjeniu gjuhesor me i madh i koherave.

#12

Post by faon perrovarri » Fri May 07, 2010 8:48 pm

Orakull po te shtrishe majtas ne kurriz germen K do te perfitosh nje shenje ,e cila,ne gjuhen e arkitektures do te thote ''deri ketu'', te cilen ne shqip e perkthejme KUFIRI TE THANA ose KUFI nepermjet kufirit ndajme >KEPUT~COPTOJ~KETU .
Grafolojia e ka lene shqipen ne erresire,mos u mer me te ,beni mutin asaj ,le te merren mashtrusit me te.

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: Catapano,gjeniu gjuhesor me i madh i koherave.

#13

Post by faon perrovarri » Fri May 07, 2010 8:59 pm

Shiko, se harrova.Me rendit te lutem fjalen kufi ne te gjitha gjuhet qe ke mundesi.Dhe dicka tjeter ,beson ti se qyteterimi MINOIK u arrit mbi IEROGLIFET?

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Catapano,gjeniu gjuhesor me i madh i koherave.

#14

Post by Orakulli » Sat May 08, 2010 2:01 am

Nuk ka nevoje te shikosh fjalet e huaja.Mjafton te kombinosh keto fjale te shqipes:
Ku,fi(fillim),bon(ber),bor,ndar,skani,nji,an,....
Mos u be merak se asnje nuk eshte fjale e huaj.
Duhet te gjesh vetem se cila prej tyre percakton Kufirin.Ketu ke hiroglif,matematike,gjeometri dhe ajo me e veshtira,koncept filozofik.
Image

User avatar
Arban Blandi
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 464
Joined: Sun Apr 25, 2010 12:11 am
Gender: Male
Location: Іllyria, Ukraine
Contact:

Re: Catapano,gjeniu gjuhesor me i madh i koherave.

#15

Post by Arban Blandi » Sat May 08, 2010 1:58 pm

Disa kanë vënë re që disa pllaka te Thotit flasin simbolikisht për 7 chakrat e trupit, "udhëtimi i kundalinit", etj.
Our Scribd Channel - History was a damn dim candle over a damn dark abyss.

Post Reply

Return to “Gjuha shqipe”