"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Catapano; Ilire ne Egjipt?

Flisni për gjuhën shqipe, magjinë e saj, evoluimin, lidhjet e saj me gjuhët e tjera, rreziqet që i kanosen.

Moderators: Hymniarber, bardus

User avatar
Arban Blandi
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 464
Joined: Sun Apr 25, 2010 12:11 am
Gender: Male
Location: Іllyria, Ukraine
Contact:

Re: Catapano,gjeniu gjuhesor me i madh i koherave.

#16

Post by Arban Blandi » Sat May 08, 2010 3:28 pm

[quote]Përemri vetor dhe dëftor i shqipes Ay, Ai
Etim. Ay – faraoni dhe kryeprifti egjiptian. Emri i tij i lindjes: Ay, Father of the God. Ay = yll, trup qiellor, diell, perëndi. Por ay, ai është fjalë shqipe, as egjiptiane faraonike, as arabe.
Our Scribd Channel - History was a damn dim candle over a damn dark abyss.

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Catapano,gjeniu gjuhesor me i madh i koherave.

#17

Post by alfeko sukaraku » Sat May 08, 2010 7:52 pm

Ne Tel el Amarna...me sa di vendi i Tutahamonit..jane gjendur mbishkrime hite edhe vanike ne dygjuhesh me egjyptianen.keto mbishkrime ,kunjore, i shpjegon thomopulo 1912.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
Arban Blandi
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 464
Joined: Sun Apr 25, 2010 12:11 am
Gender: Male
Location: Іllyria, Ukraine
Contact:

Re: Catapano,gjeniu gjuhesor me i madh i koherave.

#18

Post by Arban Blandi » Sun May 16, 2010 11:02 pm

[quoteemÇlirim Xhunga]Paralele mashtrimi, e njejta skeme mashtrimi e Historise se Njerezimit

Siç vihet re edhe ne paragrafin e meposhtem te nxjerre nga The Copts and the West, 1439-1822 by Alastair Hamilton, faqe 195: "The normal pattern emerged with the study of Greek in the late fifteenth century: a native speaker of the language would come to Europe and provide instruction. This is what happened in the case of Ethiopic and Syriac, and the native speakers were priests who had been lured to Rome after the Council of Florence."[/quoteem]
Our Scribd Channel - History was a damn dim candle over a damn dark abyss.

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Catapano,gjeniu gjuhesor me i madh i koherave.

#19

Post by alfeko sukaraku » Mon May 17, 2010 6:51 pm

grek me kuptimin e nje kombi nuk ka pasur kurre para shek 19-20...ku u stis nje shtet me baze ortodoksin.

prifterinjet ishin nga rraca te ndryeshme edhe perhapnin me fanatizem krishtrimin, ndersa greqishtja ishte ruajtur nga roma edhe perandoria bizantine si gjuhe e krishterimit..
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
Arban Blandi
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 464
Joined: Sun Apr 25, 2010 12:11 am
Gender: Male
Location: Іllyria, Ukraine
Contact:

Re: Catapano,gjeniu gjuhesor me i madh i koherave.

#20

Post by Arban Blandi » Tue May 18, 2010 3:19 am

[quoteemGiuseppe Catapano]Vi può essere etimologia più precisa, sillogismo più perfetto, ragionamento più conseguente, non solo dal punto di vista filologico, ma anche etnologico storico?[/quoteem]
Our Scribd Channel - History was a damn dim candle over a damn dark abyss.

Phoenix
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 476
Joined: Thu Sep 24, 2009 3:12 am
Gender: Male

Re: Catapano,gjeniu gjuhesor me i madh i koherave.

#21

Post by Phoenix » Sat May 22, 2010 2:31 am

[quoteem]Perché si chiama Egitto?

Il primo ad usare il nome Aigyptos fu il poeta greco Omero.
Questa parola era la versione greca di "Hikuptah", termine che in babilonese indicava il tempio di Ptah a Menfi, noto come "Castello del Ka di Ptah".
Gli antichi Egizi, invece, chiamavano il loro paese Kenet o Kemi cioè "terra nera", riferendosi alla feconda terra coperta dal nero limo lasciato dalle piene del Nilo.
La zona desertica era invece chiamata Dashret, "la terra rossa.
Il paese era diviso in Alto e Basso Egitto, il primo rappresentato col simbolo del giunco e il secondo con quello dell'ape (oppure rispettivamente, con il loto e con il papiro).
L'Alto Egitto comprendeva la Valle del Nilo da Assuan ad Heliopolis ( presso l'odierno Cairo).
Il Basso Egitto, invece occupava tutta l'area del Delt[/quoteem]

Image

Si mendoni kjo fjala "KENET" ka të bëjë gjë me atë tonën, "Kënetë"
[quoteem]KËNETË f. sh.
1. Fushë e madhe që ka vazhdimisht ujë të ndenjur, llucë e një bimësi të veçantë (kallama, xunkthe etj.); moçal, ligatinë. U tha këneta e Maliqit (e Tërbufit, e Thumanës). Bimë kënetë. Peshk (shpend) kënetash. Gjuante në kënetë.
2. fig. bised. Gjendje amullie, pa një veprimtari të gjallë e pa zhvillim. Ka rënë në kënetë. * Buf kënete shar. njeri i shëndoshë e i plogët, përtac e i trashë nga mendja.[/quoteem]

Ndërsa "DASHRET" më tingëllon si "DUMRE"! Se ku ndodhet sot Dumreja besoj se e dini fare mirë. Nëse nuk keni qenë ndonjëherë, po jua them unë se atje ka vende që toka ka një ngjyrë të kuqërremtë. Ka shumë liqene karstikë, por prapë toka në vetvete është e thatë! :)
Ndoshta rastësi!

P.s Tani bëhet fjalë nëse hieroglifet janë lexuar mirë dhe këto janë shqiptimet e vërteta të fjalëve!

Phoenix
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 476
Joined: Thu Sep 24, 2009 3:12 am
Gender: Male

Re: Catapano,gjeniu gjuhesor me i madh i koherave.

#22

Post by Phoenix » Sat May 22, 2010 3:22 am

[quoteem]L'irradiazione
Il culto solare è sempre stato alla base della teologia dell’antico Egitto.
Per questo motivo nei templi si svolgeva un rito detto dell’irradiazione” che permetteva alla statua del dio, trasportata all’esterno, di ricevere l’abbraccio rigeneratore del sole.
A Karnak, nel tempio di Amon-Ra, il rituale probabilmente si svolgeva in una sala a cielo aperto posta contro il muro nord della “Sala delle Feste” di Thutmosi III.
Durante la “festa del nuovo anno” il faraone riceveva energia divina unendosi a suo padre Ra per mezzo del rito detto “unirsi al sole”.
Durante l’epoca tolemaica e romana, nei templi di Edfu e Dendera, furono costruite sui tetti speciali cappelle, nelle quali era portata la statua del dio affinché potesse ricevere i benevoli raggi del sole.
All’inizio di ogni anno, durante una solenne processione, la statua veniva portata sul tetto attraverso un intricato sistema di scale ricavato nel muro e destinato unicamente a questo scopo.
A Dendera il corteo era aperto dalla regina che agitando due sistri, precedeva il faraone e cinquantatre sacerdoti accompagnati dai fedeli festanti che giungevano da ogni luogo.http://www.anticoegitto.net/irradiazione.htm[/quoteem]

Kështu që fjala "IRRADIAZIONE" = RREZATIM, tregon që diçka I (njeriut) RA nga (Dia ose ZANI, Zeusi). Dmth ato që vijnë nga DIELLI.
Vetvetiu të vjen në mendje dhe kuptimi i fjalës "I ZI", ku me Z mund të kuptojmë diellin dhe I njeriun. Siç e dini po të dilni në diell, rrezet UV ngacmojnë mëllenjocitet me prodhuar mëllenjinë, dmth ju nxiheni! Më duket se kjo fjalë tregon dhe një botëkuptim. I zi ishte diçka natyrore dhe sot cilësohet si diçka shkencore, sepse njerëzit e thjeshtë nuk arrijnë të mendojnë edhe për kaq!
Çmund të thuash për këtë gjuhë?
- Për mua është -winer-

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Catapano,gjeniu gjuhesor me i madh i koherave.

#23

Post by Orakulli » Wed Mar 16, 2011 1:14 pm

Gjuha Shqipe eshte vazhdim i gjuhes me te lashte te shkruar, e cila fillon ne rajonin e Ballkanit dhe me vone ne kohe shtrohet ne Egjypt&Anatoli. Sistemi i pare i shkrimit ndertuar ne Ballkan u shpernda ne te gjithe boten nepemjete invazionit te pare te kesaj race. Invzaioni i dyte i Europa-Azise ishte pas shperthimit te rritjes se popullsise nga Anatolia.
Cfare nuk kuptohet sot eshte qe sistemi i shkrimit quhet vetem si mjete per te shkruajtur gjuhen e folur. ne te vertete ai ishte qellimi i pare, por pas realizimit te tij shkrim u perdor edhe si nje mjete per te ndertuar fjale te reja, per te rritur gjuhen.
Shikoni symbolin e Zotit qe mbajne ne duar prifterinjte ne varret e faraoneve.Nje reth me nji kryq poshte tij. Ai simbol tregon kryqin si koncept te ardhur nga egjyptianet, ndersa si shqipti i vertete eshte /ot/. I thone /tau/, etjera, ku duket qarte ne ndonji rast kthimi persembrathi.
Eshte thjesht /ot/, ku Shqipja e sotme i ka shtuar vetem nje /z/, e cila duhet te jete shtuar ne zhvillimin konceptual qe Iliro_hellenet i ,e vone ketij koncept. Koncepti /z/ eshte si me thene sot "permbledh, ben te gjitha bashke ne nji vend"(prandaj eshte edhe numri 1Z=njizet)".
Image

User avatar
Eagle-Man
Junior Member
Junior Member
Posts: 6
Joined: Thu Jun 16, 2011 5:50 pm
Gender: Male

Re: Catapano,gjeniu gjuhesor me i madh i koherave.

#24

Post by Eagle-Man » Fri Sep 16, 2011 2:41 pm

Zeus10 wrote:
From Latin genius (“‘the guardian spirit of a person, spirit, inclination, wit, genius, literally 'inborn nature'’”) < gignere (“‘to beget, produce’”), OL. genere, the root gen; see genus.
Kur do heqi dore ""shkenca"" nga ky lloj trajtimi iracional i gjuhes?!.
Genius = Gje-Nji i gjeturi ose i zgjedhuri "the chosen one"

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Catapano,gjeniu gjuhesor me i madh i koherave.

#25

Post by Zeus10 » Fri Sep 16, 2011 2:44 pm

Eagle-Man wrote:
Zeus10 wrote:
From Latin genius (“‘the guardian spirit of a person, spirit, inclination, wit, genius, literally 'inborn nature'’”) < gignere (“‘to beget, produce’”), OL. genere, the root gen; see genus.
Kur do heqi dore ""shkenca"" nga ky lloj trajtimi iracional i gjuhes?!.
Genius = Gje-Nji i gjeturi ose i zgjedhuri "the chosen one"
Eshte me e thjeshte akoma, gjeni eshte individi qe GJEN, qe zbulon, pra i dituri ne menyre te spikatur, shpikesi dhe zbuluesi.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Arban Blandi
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 464
Joined: Sun Apr 25, 2010 12:11 am
Gender: Male
Location: Іllyria, Ukraine
Contact:

Re: Catapano,gjeniu gjuhesor me i madh i koherave.

#26

Post by Arban Blandi » Fri Sep 16, 2011 3:15 pm

Zeus10 wrote:
Zeus10 wrote:
From Latin genius (“‘the guardian spirit of a person, spirit, inclination, wit, genius, literally 'inborn nature'’”) < gignere (“‘to beget, produce’”), OL. genere, the root gen; see genus.
Kur do heqi dore ""shkenca"" nga ky lloj trajtimi iracional i gjuhes?!.
Last edited by Arban Blandi on Fri Sep 16, 2011 3:35 pm, edited 1 time in total.
Our Scribd Channel - History was a damn dim candle over a damn dark abyss.

User avatar
Eagle-Man
Junior Member
Junior Member
Posts: 6
Joined: Thu Jun 16, 2011 5:50 pm
Gender: Male

Re: Catapano,gjeniu gjuhesor me i madh i koherave.

#27

Post by Eagle-Man » Fri Sep 16, 2011 3:20 pm

Giulio22 wrote:
Zeus10 wrote:
Zeus10 wrote:
From Latin genius (“‘the guardian spirit of a person, spirit, inclination, wit, genius, literally 'inborn nature'’”) < gignere (“‘to beget, produce’”), OL. genere, the root gen; see genus.
Kur do heqi dore ""shkenca"" nga ky lloj trajtimi iracional i gjuhes?!.
Eshte me e thjeshte akoma, gjeni eshte individi qe GJEN, qe zbulon, pra i dituri ne menyre te spikatur, shpikesi dhe zbuluesi.

«..e gjânjënë shokë kudo të venë..» (1685, rrethi i Hasit)

E këto 'rastësíra' italolatine duket sikur pasëqyrojnë shpesh ë-në (o o-në) e 'theksuar' toske, it. genio » tosk. gjënj «â-ë́» gjë́nj..
Mesa shoh dhe kuptoj une nuk ka kocidenca persa i perket gjuhes ne antikitet dhe s`eshte cocidence qe kjo gjuhe "deshifrohet" vetem ne Shqip, para-ardhesit tane ishin themeli i qyteterimit Boteror! E pa-besueshme per mua s`ka dyshim

User avatar
Mendi
Regular Member
Regular Member
Posts: 68
Joined: Tue Nov 24, 2009 1:03 am
Gender: Male

Re: Catapano,gjeniu gjuhesor me i madh i koherave.

#28

Post by Mendi » Fri Sep 16, 2011 5:55 pm

Eagle-Man wrote:
Giulio22 wrote:
Zeus10 wrote:
Zeus10 wrote:
From Latin genius (“‘the guardian spirit of a person, spirit, inclination, wit, genius, literally 'inborn nature'’”) < gignere (“‘to beget, produce’”), OL. genere, the root gen; see genus.
Kur do heqi dore ""shkenca"" nga ky lloj trajtimi iracional i gjuhes?!.
Eshte me e thjeshte akoma, gjeni eshte individi qe GJEN, qe zbulon, pra i dituri ne menyre te spikatur, shpikesi dhe zbuluesi.

«..e gjânjënë shokë kudo të venë..» (1685, rrethi i Hasit)

E këto 'rastësíra' italolatine duket sikur pasëqyrojnë shpesh ë-në (o o-në) e 'theksuar' toske, it. genio » tosk. gjënj «â-ë́» gjë́nj..
Mesa shoh dhe kuptoj une nuk ka kocidenca persa i perket gjuhes ne antikitet dhe s`eshte cocidence qe kjo gjuhe "deshifrohet" vetem ne Shqip, para-ardhesit tane ishin themeli i qyteterimit Boteror! E pa-besueshme per mua s`ka dyshim
Boteror ndoshta jo, por evropian po.

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 286
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: Catapano,gjeniu gjuhesor me i madh i koherave.

#29

Post by illyrianboyful » Mon Dec 16, 2013 1:49 pm

Orakulli wrote:Gjeniu Giuseppe Catapano eshte i vetmi gjuhetar i kohes moderne qe ka arritur te zbertheje 60% te enigmes se madhe te ndertimit kodik gjuhesor.Ai eshte gjeni sepse gjeti gjuhen ne te cilen shihen qarte gjurmet e Egjyptianeve te jashtezakonshem te lashtesise,gjuhen shqipe.Gjeniu eshte gjen-i sepse ai gjen se si eshte ndertuar ose duhet ndertuar nje dicka,qe te tjeret nuk mund ta gjejne,ose guess n'gjuhesn angleze.
Sepse folja gjej,gjen.. ekziston akoma ne nje menyre qe sot vetem kjo gjuhe e ka,menyre deshirore."uroj ta gjesh....Gjesh???Guess???
Gjesh dhe guess kane te njetin thelb kuptimor:Zbuloj.Zbuloj dhe 'gjej jane sinonime.
Prandaj ekziston forma gjeniu dhe aspak nga:
Etymology

From Latin genius (“‘the guardian spirit of a person, spirit, inclination, wit, genius, literally 'inborn nature'’”) < gignere (“‘to beget, produce’”), OL. genere, the root gen; see genus.

Ne lufte te eger me diktatoret e shkences se sotme zyrtare ai arriti te neutralizoje efektin e tyre te madh negativ per cdo kerkim te ri shkencor dhe te japi metoden me ane te se ciles do te arrihet te zbulohet se si te paret tane(te paret njerezore) ndertuan gjuhen e folur dhe te shkruar.
Catapano eshte i vetmi gjuhetar i shekullit te fundit modern qe kupton gjuhet ne menyre te pamvarur nga politika dhe nacionalizmi,te cilat kane ndotur rende shkencen e gjuhesise ne tre shekujt e fundit.
Bluza e tij e laboratorit kerkimor gjuhesor eshte e bardhe.Eshte i vetmi qe nuk ka asnjelloj paragjykim infektiv.Catapano do te vleresohet vetem ne te ardhmen kur zbulimi i tij do te plotesohet dhe do te marre vleren e gjetjes shkencore me te madhe gjuhesore te koherave.A ngriti me merite nje pjese te kesaj ndertese te re.Shkenca duhet te jete e tille.
Mendoj se libri i tij duhet lexuar dhe rilexuar nga ata qe jane duke punuar ne kerkimn gjuhesor.
Ju keni mundesine ta lexoni ate ne internet ne:
http://www.scribd.com/doc/26164793/Gius ... ip-f-74-82
http://www.scribd.com/doc/26164717/Gius ... -f-208-216

Jam i bindjes se gjerma "GJ" né gjuhén shqipe është e vonshme bijë e gjermës "G" guha = gjuha, mu duket se shumica e anëtarëve jan të këtij mendimi! Ashtu si dh fjala "gjeni" në gjuhët neolatine GENI!

Ashtu si në shembullë të "guess" = gesh->gjesh, edhe fjala GATE = gating duhet të vijë nga GETA<-gjeta!
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

Arban bArbArian
Regular Member
Regular Member
Posts: 95
Joined: Thu Aug 13, 2015 12:44 am
Gender: Male

Re: Catapano,gjeniu gjuhesor me i madh i koherave.

#30

Post by Arban bArbArian » Tue Sep 29, 2015 6:21 pm

Arban Blandi wrote:Po shtoj dhe një shënim intringantë për temën, nga z.Çlirim Xhunga. Interesante dhe për çeshtjen egjiptiane e priferinjtë koptë. :idea:
[quoteemÇlirim Xhunga]Paralele mashtrimi, e njejta skeme mashtrimi e Historise se Njerezimit

Siç vihet re edhe ne paragrafin e meposhtem te nxjerre nga The Copts and the West, 1439-1822 by Alastair Hamilton, faqe 195: "The normal pattern emerged with the study of Greek in the late fifteenth century: a native speaker of the language would come to Europe and provide instruction. This is what happened in the case of Ethiopic and Syriac, and the native speakers were priests who had been lured to Rome after the Council of Florence."

Ne shohim se Jezuitet e vatikanit nuk jane lodhur shume per te realizuar Mashtrimin e Historise se Njerezimit. Ata kane shfrytezuar te njejten skeme, ate te Renies se Konstandinopojes ne vitin 1453. Po ne Afrike, cili qytet u pushtua nga turqit me 1453-in qe prifterinjte kopte te linin atdheun dhe te vershon, sic thuhet per pseudo-greket, drejt Vatikanit per te ringjallur gjuhen dhe kulturen e tyre? Ishin pseudo-greket dhe koptet ata qe vershuan drejt Romes, apo Roma sajoi genjeshtren e Konstandinopojes dhe genjeshtrat e tjera per te fshehur fillimin e nje Bastisje mbaretokesore, te plackitjeve, vrasjeve, dhe zhdukjes nga faqja e dheut te nje qyteterimi te meparshem?[/quoteem]
Prandaj quhen Cardinal , C-ja sipas mendimit tim eshte rregull i gjuhve Afrikane , para qdo A e vendosin nje C , Ar-Di-Nal , pra shihet qfar qellimi kan pas per te Nalur Ndaluar .

Post Reply

Return to “Gjuha shqipe”