"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Par,mbrap,prapa,mar,mbar

Flisni për gjuhën shqipe, magjinë e saj, evoluimin, lidhjet e saj me gjuhët e tjera, rreziqet që i kanosen.

Moderators: Hymniarber, bardus

Post Reply
User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Par,mbrap,prapa,mar,mbar

#1

Post by Orakulli » Thu Apr 22, 2010 6:12 am

Nje nga replikat e mia te ralla ne nje blog disa dite me parë.
.......Ate sqarim te vockël ta drejtova me nëkuptimin:
Para se të flasësh reth gjuhëve të tjera duhet de te njohesh mirë se si nd☺rton gjuha jote.
...gluha jon sa e amël...
Nuk asht vetëm e amel,sepse brenda saj ka:
par-m'b'rap,po'st-
Mjafton te dish cila është "a-lfa" dhe "o" -në e vogel( qe eshte dhe tek njesia "vogel"),me kuptue "para" dhe 'posht""p-a-r'.Mjafton qe te dish cila eshtë "b-eta",qe t'thjesht kuptosh "m'b'ra-p".Nëse "b" do të ishte para "a'-se ne alfabetin cifuto-grek-latino-lesharab,do te kishim "pbra" për "para" dhe "mara" e "mbar" per "mbrapa".Por shqipja ka njesine tjeter "mara" dhe " mbar",te cilat e kanë kuptimin njesoj si "para".Pervec asaj,sekreti tjatër i vogel zbërthyes qendron tek "ra-ar".Bashtigellorja "p+a+r....." ,jep tjeter gje dhe "p+r+a....",jep tjeter gjë.Ndersa rasti "prapa" eshte transformim fonetik i "brapa"
Sot,per fat të keq,vetëm sa nuk e kemi te qarte se kush e ka ndertuar alfabetin,pamvaresisht,për fatin tonë te mire, ke e dimë shumë mirë qe e kanë ndertuar grekërit.Por,fatkeqesia jonë me e madhe eshte qe nuk e dimë se cfare kuptimi ka cdo leter ne të dhe si eshte ndertuar ai koncept.Pra,si paraperfundim,dimë vetëm vrimen ne ujë duke e ditur shume mirë qe vrima qe behet ne ujë,eshte vrimë ne uje.
Po ti kthesh persembrambpthi dy njesite,ato shkojne tek njera tjetra "mbrap-parbm" dhe "par-ra-p".Ku "ra' esht njesi me vjetër,e para ndertuar e cila shërben si tullë(tula) ndërtuese për një njësi me te re.Ra-ja, do vetëm kodikun "b" per tu bëre "mbrapa".Rotulloje "m" e vogël dhe shko ne gjuhën sanskrite per te parë cfare gërme del(te voglat kane qene vetëm ne fillim).Kjo "ra',para njesia e ndertuar, eshte shume me vjeter se ndertimet homologe te gjuhëve te reja EUROPIANE.
P-ne e gjuhes shqipe e kupton shume mire po te dish ndertimet e njesive te tjera kodike te hapura te gjuhes shqipe.
Ndertime e tilla te gjuhes shqipe tregojne se alfabeti njihej shume mire kur gjuha ndertohej dhe si pasoje tregon qarte qe gjuha jone shkruhej shume e shume kohe me parë.
Me keto mësipër,jo Louisi ështe si ty,por gjithë gjuhetaret e deritashëm duke perjashtuar të madhin Catappano.Ai është i vetmi qe i kuptoi kodet ndertuese mbas Demetrio Camarda..
Nje vlere te madhe ka dhe Nermin Falaski.Pa ndihmën e ketyre te treve nuk mund ta kuptosh gjuhen shqipe,sidomos fonetikën e saj.Gjithe tjerat, qe kam lexuar deri më sot,janë vrima në ujë.
Image

Post Reply

Return to “Gjuha shqipe”