"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Fjalorth

Flisni për gjuhën shqipe, magjinë e saj, evoluimin, lidhjet e saj me gjuhët e tjera, rreziqet që i kanosen.

Moderators: Hymniarber, bardus

Post Reply
User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2933
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Fjalorth

#1

Post by Mallakastrioti » Sun Apr 25, 2010 3:08 pm

Ketu po hedh disa fjale dialektore te zones se Bregut (Himara):

arëz-a=grerëz(a) apo bleta(perdoret si ne Laberi gjithandej dhe Mallakaster)
babëzot-i,babzot-i=gjysh
belism/ë-a=bime e eger njevjeçare,rritet ne tufa gjer ne nje 1 m. lartesi.Ne Bregun e Poshtem del ne trajten:Belizmë
beseqë,,n-e=i pabese
borim/ë,borin/ë=bore e imet
bot/i=dhe,balte
brambullon=(per zjarrin) kercet me zhurme te forte
bran(ë)=zvarre
brimadh/e-ia=dhi me brinje te medhenj
brokël/a=lloj lakre e eger
bub/ë-a= nje e keqe e madhe(perdoret edhe ne Mallakaster ashtu si dhe ne Laberi te siperme)
burek-u=byrek-u
cilon-i=fustan
cimbidh-i=mashë/a...ne mallakaster perdoret "mashë",kurse Laberi te siperme "mashan"
cimbis=pickoje
cinxurr/ë-i=gjinkalle
çpip=shpif
dekëj/ë-a=vdekje
derëzi-u=i mjerë
dihem=gdhihem
dufek=dyfek
dhri-a=hardhi
fëjej=gaboj
gab/ë=shkabe

....

vazhdon
Image

Post Reply

Return to “Gjuha shqipe”