"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

"Pranvera" e teorive te huazimeve te shqipes tashme...

Flisni për gjuhën shqipe, magjinë e saj, evoluimin, lidhjet e saj me gjuhët e tjera, rreziqet që i kanosen.

Moderators: Hymniarber, bardus

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: "Pranvera" e teorive te huazimeve te shqipes shqip tashme...

#16

Post by faon perrovarri » Wed May 12, 2010 5:50 pm

kullote dimerore bar i thate(per dimer)
shqip pranvere vere vjeshte dimer verri nxehte(ngroht) ftohte(ngrice) zai(j)re
vllachs prenvi(j)are vi(j)are t(h)omne i(j)are arriu kerori(kalde) arekori(ngecu)
greek aniksi kalloqeri ftinoporo himonai himerja zesti krio (psichra) t(h)imonja-zo
ital primavera estate atunno inverno

greq kalloqeri=theros >>>>vere
Ne fjalorin etimolojik te prof. Babinjotit THEROS dote thote nxehte,ngrohte dhe e ka prejardhjen nga perpjekjet ,betejat e njerzve ne vere per te grumbulluar ushqim per ne dimer dhe sot prej saj vje fjala THERIZO
therizo= korre,vjele njekohesisht themi ;me theri uria=me therisi i pina
Loja e fjaleve.

nuk ka asnje dyshim qe origjina e THEROS vjen nga fjala shqipe THER.

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: "Pranvera" e teorive te huazimeve te shqipes shqip tashme...

#17

Post by faon perrovarri » Wed May 12, 2010 5:58 pm

Ushqimi i pare qe ;;theri njeriu jane kafshet,bagetite,ushqimet bimore ne fillim i kepuste ose me vone i mblidhte .Njeriu me shpejte perpunoi(poqi)bagetine se sa ushqimet bimore

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: "Pranvera" e teorive te huazimeve te shqipes shqip tashme...

#18

Post by faon perrovarri » Wed May 12, 2010 7:26 pm

Veglat e para qe krijoi njeriu me shume mundesi kishin te prisnin (thernin) mishin se sa ligninen e bimeve,NE ndihme na vjen dhe fjala THERAPIA ,terapia e semundjeve be het me dy menyra;kirurgjikale dmth me prerje ose me bime medicinale qe duhen therur =therisur sipas variantit te greqishtes Ndersa greqishtja ka mete akoma te therja shqipja kaloi tek korja(kap,kepuse) e zairese, e rrenjes ER(R)E .Pra VERE=VENDOS+THERJET .Mekanizmin e fjales ''ther'' ta lem per nje here tjeter.
Ne fakte vjelja behet ne vjeshte.Verejme se ne shqip dhe ne vllach kemi devijim nga permbajtja ne fjale te ''ere'' ,kyndryshim eka burimin tek konstatimi i ORRAKULLIT,dhe ketu dua ta falenderoje,tek dhjete muajte.Fjala VJEL eshte formuar besoj sipas rregullit e djele,mjele...ku shtimi i L simbolizon kengen,gezimin ne kohen e vjeljeve.nga fjala vllach TOMNA kemi t(h)imonjazo=kor greqishte .sipas konstatimit te orakllit na del se stinet ne greqishte u formuan pas kalimit ne 12 muajsh te vitit dhe huazoi shqipen dhe vllach

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: "Pranvera" e teorive te huazimeve te shqipes shqip tashme...

#19

Post by alfeko sukaraku » Wed May 12, 2010 8:38 pm

Zogu godites wrote:Pse me eshte fshire postimi? Une thashe qe vera eshte huazim prej latinishtes dhe qe gjuha shqipe ka shume huazime prej gjuheve te huaja.
Ky eshte mendimi im, a ka ndonje gje te keqe ketu?
ca bindje politike ke ti derman? -haha- -haha-
fole me Aulonen per bindjet politike ne forum...per te tjerat merremi vesh bashke.

ne radhe te pare Zeusi eshte Zeus edhe nuk mundemi ta korrigjojm lehte shume prej nesh.
ne radhe te dyte ne kohet e lashta zore se kemi kuptime te njejta me te sotmen per stinet.
fjalet e vjetra qe gjenden ne fjaloret e vjeter etimologjik jane fjale me kuptim shqip ne pergjithsi
ndersa shqipja e vjeter nuk ka huazuar fjale nga gjuhet e huaja, por gjuhet e tjera kan huazuar nga shqipja
nuk flasim per fjalet e reja te teknologjis, por per fjale te vjetra.
po ke kundershtime me sille fjale te vjetra qe shqipja ka huazuar.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: "Pranvera" e teorive te huazimeve te shqipes shqip tashme...

#20

Post by faon perrovarri » Sun May 30, 2010 11:34 am

Alfeko!Simptoma qe diagnozoje tek ju eshte alucinacioni qe po ;isherbeni ceshtjes shqiptare me shpaten ejenicerve dhe te sulxhukve

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: "Pranvera" e teorive te huazimeve te shqipes shqip tashme...

#21

Post by alfeko sukaraku » Sun May 30, 2010 7:22 pm

faon perrovarri wrote:Alfeko!Simptoma qe diagnozoje tek ju eshte alucinacioni qe po ;isherbeni ceshtjes shqiptare me shpaten ejenicerve dhe te sulxhukve
munde te ma shprehesh pak me popullorce plako?

ku e ke hallin, hapja zemren partis se mbase te ndihmon -hahaha-

jo sulme 5 lekshe personale..fakte..ku , kur edhe perse...ndryeshe gri sallat sa te kesh qejf :|
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

land
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 257
Joined: Wed Sep 30, 2009 4:30 pm
Gender: Male

Re: "Pranvera" e teorive te huazimeve te shqipes shqip tashm

#22

Post by land » Sat Feb 05, 2011 9:26 am

Zeus10 wrote:
qiellikaltër wrote:
Zeus10 wrote:Dikush mund te thote qe ajo ka ardhur prej latinishtes:
ver, veris ---> qe do te thote Pranvere
Po latinet pse te kene perdorur "veris" per "pranveren"? Ta kene marre gabim valle?
Per te njejten arsye qe vera e latineve eshte vjeshte per shqiptaret, shiko ketu:

aestate(latinisht)------vjeshta(shqip)
ver(latinisht)-------vera(shqip)

por latinet jane nje stine me heret, gje qe tregon qe ose latinishtja eshte nje gjuhe e interpretuar prej europianeve dhe jo e folur pra gjuhe skolastike, OSE tregon qe ajo eshte thjeshte nje gjuhe e sajuar, OSE nje kombinim i te dyjave.
Por italianet e shpjegojne qe e ka prejardhjen nga aestas(lat) ecila vjen nga aestus = calore ardente(nxehtesi)...nuk mendoj se ka lidhje me fjalen vjeshte ne shqip...kete fjale duhet ta zberthejme, po ashtu dhe dimrin.

Per te qene te sakte tek romanet nuk njihej thjesht ver por primum ver...e kane huazuar te deformuar direkt nga ilirishtja, lol.
Eshte interesante, gjuhet neolatine kane huazuar vetem nje stine nga shqipja, pranveren....kurse vjeshten(auttuno), ka origjine te paster etruske, i referohen perendise etruske Autunno(dhe gjuhet gjermanike madje)...per me teper fjala nuk ka korespodente ne greqisht.
"They are Nietzsche's over-men, these primitive Albanians — something between kings and tigers."
- Henry Noel Brailsford

land
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 257
Joined: Wed Sep 30, 2009 4:30 pm
Gender: Male

Re: "Pranvera" e teorive te huazimeve te shqipes shqip tashm

#23

Post by land » Sat Feb 05, 2011 9:36 am

Phoenix wrote:Visitare = VI-SIT, VI-SYT, VE-SYT
http://www.etimo.it/?term=VISITARE&find=Cerca

Audio, Udire = NDI, NDIGJOJ
http://www.etimo.it/?term=udire&find=Cerca

Lume, luminale (hapësira e çdo tubi, psh enët e gjakut)= LUMË ( aty rrjedh diçka)

Ill-u-mi-na-re = ILL U MI NA , YLLI U MBI NA
http://www.etimo.it/?term=illuminare&find=Cerca

Natale = N AT A LE, ATI A LE
http://www.etimo.it/?term=natale&find=Cerca

Dolo = DO, ME DASHJE
http://www.etimo.it/?term=dolo&find=Cerca

Dare = DA, DHA, DHAN, NDA
http://www.etimo.it/?term=dare&find=Cerca
eh, nuk eshte kaq e thjeshte, te vleresoj vetem qellimin e mire, asgje tjeter....ti shemb te gjitha keto qe ke shkruar lol, lehte fare, s'po i hyj atij muabeti.
"They are Nietzsche's over-men, these primitive Albanians — something between kings and tigers."
- Henry Noel Brailsford

Phoenix
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 476
Joined: Thu Sep 24, 2009 3:12 am
Gender: Male

Re: "Pranvera" e teorive te huazimeve te shqipes shqip tashm

#24

Post by Phoenix » Sat Feb 05, 2011 11:48 am

land wrote:
Phoenix wrote:Visitare = VI-SIT, VI-SYT, VE-SYT
http://www.etimo.it/?term=VISITARE&find=Cerca

Audio, Udire = NDI, NDIGJOJ
http://www.etimo.it/?term=udire&find=Cerca

Lume, luminale (hapësira e çdo tubi, psh enët e gjakut)= LUMË ( aty rrjedh diçka)

Ill-u-mi-na-re = ILL U MI NA , YLLI U MBI NA
http://www.etimo.it/?term=illuminare&find=Cerca

Natale = N AT A LE, ATI A LE
http://www.etimo.it/?term=natale&find=Cerca

Dolo = DO, ME DASHJE
http://www.etimo.it/?term=dolo&find=Cerca

Dare = DA, DHA, DHAN, NDA
http://www.etimo.it/?term=dare&find=Cerca
eh, nuk eshte kaq e thjeshte, te vleresoj vetem qellimin e mire, asgje tjeter....ti shemb te gjitha keto qe ke shkruar lol, lehte fare, s'po i hyj atij muabeti.
Jeni i lutur që t'i shembni, sepse kështu do të kuptoja se ku mund të kem gabuar në mënyrën e të mënduarit. :)

land
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 257
Joined: Wed Sep 30, 2009 4:30 pm
Gender: Male

Re: "Pranvera" e teorive te huazimeve te shqipes shqip tashm

#25

Post by land » Sat Feb 05, 2011 2:00 pm

ok. asgje s'ke shqip aty...

natale vjen nga natus(lat)-nato(it), lindur(shqip).

natus eshte rrenje per fjale te tjera, nativo, nazione, natura etj.

dare e ke infinitiv ne italisht, ne shqip e ke jap, mos bej kaperxime te pamundura.

ate illuminare me yll e ke qesharake fare, le te behemi ca serioze dreqi e mori.
"They are Nietzsche's over-men, these primitive Albanians — something between kings and tigers."
- Henry Noel Brailsford

Phoenix
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 476
Joined: Thu Sep 24, 2009 3:12 am
Gender: Male

Re: "Pranvera" e teorive te huazimeve te shqipes shqip tashm

#26

Post by Phoenix » Sat Feb 05, 2011 3:38 pm

land wrote: dare e ke infinitiv ne italisht, ne shqip e ke jap, mos bej kaperxime te pamundura.
Po "me dhanë" nga vjen?

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: "Pranvera" e teorive te huazimeve te shqipes shqip tashm

#27

Post by faon perrovarri » Sat Feb 05, 2011 6:02 pm

Te gjitha fjalet e referuar me siper jane shqipe puro ,dhe kaq te lehte te deshifrushme vetem duke i lexuar te rrokezuara .
Ate qe desha te theksoj per fjalen 'dhene' eshte se aty tharmetohet ideja e matematikes ,dhe une jam plotesisht i bindur per veten time qe konceptet e matematikes kane lindur ne nje subsrat pro-shqiptar ,dhe ketu na con fjalet shqipe dhene,ndaj,nder, medysh,midis ,fjalet greke dhino=jap,diaviti=kompast etj.
Perpiquni ta argumentoni.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: "Pranvera" e teorive te huazimeve te shqipes shqip tashm

#28

Post by Zeus10 » Sat Feb 05, 2011 6:33 pm

land wrote:ok. asgje s'ke shqip aty...

natale vjen nga natus(lat)-nato(it), lindur(shqip).

natus eshte rrenje per fjale te tjera, nativo, nazione, natura etj.

dare e ke infinitiv ne italisht, ne shqip e ke jap, mos bej kaperxime te pamundura.

ate illuminare me yll e ke qesharake fare, le te behemi ca serioze dreqi e mori.
Jam dakord me ty Land, pervecse asaj qe ka te bej me foljen dha. Eshte e vertete qe forma e tashme e saj eshte jap, por kjo nuk do te thote asgje, sepse kjo eshte nje folje gjysem e paregullt, por vetem per nje dialekt te shqipes, sepse forma te jap e toskerishtes, shfaqet me dhonë ne gegerisht. Pra, eshte mese e sigurte, qe folja dha(dho gegerisht) eshte me e hershme, se forma e saj e parregullt jap. Ja ku eshte kjo folje primitive dhe ne ""greqisht"":

Image

me dhonë
nëm(antonimi i dha)
dorëzoj( kuptimi i dhenjes, nepermjet dores, e cila nga ana e saj permban ne strukturen e saj foljen do[dho])
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

land
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 257
Joined: Wed Sep 30, 2009 4:30 pm
Gender: Male

Re: "Pranvera" e teorive te huazimeve te shqipes shqip tashm

#29

Post by land » Sun Feb 06, 2011 9:24 am

Me vjen mire qe kam arritur ne konkluzione shume te ngjashme(ne menyre te pavarur) per fjalen "pranvera" me Zeus, kete teme nuk e kisha lexuar dhe as jam konsultuar fare me Zeus per te rene dakord....bien dakord vete faktet.
Vertetohet katerciperisht postimi hapes i temes.


Ps .Per "dare" ne fakt nuk e kam marre parasysh formen gegerishte "me dhane" apo "me dhone", ka te shume ngjare te jete argument i sakte ky i joti Zeus, duke ditur qe shqipja standarte eshte produkt i 1972-shit(jap).....ne fakt shqipja eshte shume me e gjere.
"They are Nietzsche's over-men, these primitive Albanians — something between kings and tigers."
- Henry Noel Brailsford

yllirian 83
Junior Member
Junior Member
Posts: 2
Joined: Fri Nov 27, 2015 8:20 am
Gender: Male

Re: "Pranvera" e teorive te huazimeve te shqipes shqip tashme...

#30

Post by yllirian 83 » Fri Nov 27, 2015 8:29 am

qiellikaltër wrote:
Zeus10 wrote:Dikush mund te thote qe ajo ka ardhur prej latinishtes:
ver, veris ---> qe do te thote Pranvere
Po latinet pse te kene perdorur "veris" per "pranveren"? Ta kene marre gabim valle?
Latinet e quanin Pranveren PRIMMUM VERA

Post Reply

Return to “Gjuha shqipe”