"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Gjermanikisht - Shqip

Flisni për gjuhën shqipe, magjinë e saj, evoluimin, lidhjet e saj me gjuhët e tjera, rreziqet që i kanosen.

Moderators: Hymniarber, bardus

Post Reply
User avatar
Arban Blandi
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 464
Joined: Sun Apr 25, 2010 12:11 am
Gender: Male
Location: Іllyria, Ukraine
Contact:

Gjermanikisht - Shqip

#1

Post by Arban Blandi » Fri May 21, 2010 1:00 pm

"Një krahasimi etimologjik i fjalëve të gjermanishtes me ato të shqipes".

Dhe vetvetiu lindin pyetjet kur, ku, si është realizuar ky mesazh kulturor, gjuhësor midis (para)shqiptarëve dhe gjermanëve.
Nëse do ti binim shkurt do të thoshim se burimi është origjina e përbashkët.
Our Scribd Channel - History was a damn dim candle over a damn dark abyss.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4187
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Gjuha shqipe eksportuese në Gjermanisht

#2

Post by Zeus10 » Fri May 21, 2010 2:22 pm

Arsyeja e vetme, pse gjermanishtja dhe jo vetem ajo, bartin ne fjalet e saj, elemente leksikore qe shpjegohen vetem me shqipen, nuk ka te beje fare me Perandorine Ilire, apo broçkulla te tjera te ketij lloji, arsyeja e vetme eshte se shqipja eshte e vetmja gjuhe evropiane, qe nuk i eshte nenshtruar skolastikes se Krishtere, por paraardhesja e saj e drejteperdrejte, ka qene gjuha e vatres se cdo evropiani, qe me vone, do te behej kush gjerman, kush anglez, italian etj. Shqipja, ndryshe nga gjuhet e tjera evropiane, qe linden brenda mureve, ka lindur ne natyre, dhe asnjehere nuk ju nenshtrua nje riorganizimi te thelle, me qellim futjen ne binare gramatikore, por mbeti e folur brez pas brezi dhe ne vende te humbura, ku shkrimi nuk depertoi dot kurre.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Post Reply

Return to “Gjuha shqipe”