"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Pse eshte zhdukur shkronja æ nga alfabeti shqip?

Flisni për gjuhën shqipe, magjinë e saj, evoluimin, lidhjet e saj me gjuhët e tjera, rreziqet që i kanosen.

Moderators: Hymniarber, bardus

Post Reply
User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4197
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Pse eshte zhdukur shkronja æ nga alfabeti shqip?

#1

Post by Zeus10 » Tue Jun 01, 2010 7:52 pm

Duke shfletuar librin e shkruar ne shqip "Doktrina e Krishtere", hasa ne alfabetin shqip te asaj kohe, ku mes zanoreve figuronte dhe tingulli æ, tashme i zhdukur:

Image


Line: 5 P. Cuſc tæ caa krijuem
Line: 6 e vum mbæ kætæ jett ?
Line: 7 G. Ɛotɣn.
Line: 8 P. Cuſc ænſct Ɛotɣn ?
Line: 9 G. Kryueſi i chiells e i ξeut.
Line: 10 P. Pærſe tæ caa kryuom Ɛotɣn ?
Line: 11 G. Mæ caa kryuom me e gno-
Line: 12 ftun, me e daſctun e me i ſcer-
Line: 13 bɣem mbæ kætæ jett; ani me e
Line: 14 paam e me e ghæɛuom mbæ
Line: 15 tietræt jett, mbæ chiellt, per
Line: 16 giξξ jettæt jettæs.
Line: 17 P. Cu ænſct Ɛotɣn ?
Line: C A 4 G. ɛo-


Ky eshte nje tingull dhe shkronje shume e lashte, qe duhej ruajtur si pasuri fonetike, prej atyre qe pershtaten alfabetin me 1908.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4197
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Pse eshte zhdukur shkronja æ nga alfabeti shqip?

#2

Post by Zeus10 » Tue Jun 01, 2010 7:58 pm

Pra æ eshte nje tingull midis a dhe ë. Ai eshte kufiri qe ndan gegerishten dhe toskerishten, psh

æsht___asht(geg)=është(tosk)

duke treguar ne menyre perfundimtare se ato jane dege te nje gjuhe, dhe jo derivate te gjuheve te ndryshme.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Pse eshte zhdukur shkronja æ nga alfabeti shqip?

#3

Post by alfeko sukaraku » Tue Jun 01, 2010 9:15 pm

Zeus10 wrote:Pra æ eshte nje tingull midis a dhe ë. Ai eshte kufiri qe ndan gegerishten dhe toskerishten, psh

æsht___asht(geg)=është(tosk)

duke treguar ne menyre perfundimtare se ato jane dege te nje gjuhe, dhe jo derivate te gjuheve te ndryshme.
po, e drejt.por kjo nuk eshte e vetmja..e vetmja gje e sigurt eshte se ne nuk kemi gjuhetar qe te merren me keto gjera pas deklerates se Mark Markut..se "nuk ka me vend per njohuri te reja ne fushen e gjuhesi"....nga ketu duhet te kuptojm se c injorant i kane mbire ne dere ketij kombi.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

Post Reply

Return to “Gjuha shqipe”