Page 8 of 8

Re: Shkrimi dhe Shkolla

Posted: Sat Jan 16, 2016 10:58 am
by TeuAL
. . . vijon

Libri "The Colosseum" shkruar nga Dr. Filippo Coarelli, flet per gjetjen gjate germimeve arkeologjike ne Koloseum te nje objekti te quajtur "Anemoscope", qe ishte perdorur per te treguar drejtimin e eres aty. Ne kete objekt jane shkruar emrat e 12 ererave qe permenden tek Gjeografia e Ptolemeut. Per eren e veriut eshte perdorur fjala "APARKIAS" qe eshte njelloj ne te gjitha germat me fjalen e mozaikut tone, pervec njeres germe, asaj pas " K ", qe ne mozaik eshte " E " ndersa ne anemoskopin nga Roma eshte " I ". Ngjitur eshte fleta nr.119 qe tregon anemoskopin.

vijon . . .

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

Posted: Sat Jan 16, 2016 11:30 am
by TeuAL
. . . vijon

Ne revisten Iliria, Nr. 1 - 1984, jepet pamja e bazamentit te kishes se Mesaplikut dhe mozaikut gjate germimeve arkeologjike(ngjitur).

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

Posted: Sat Jan 16, 2016 11:38 am
by TeuAL
. . . vijon

Libri: "Albanien . . . Land der Skipetaren, 1988, Verlag, Mainz", ne fletet 450-451 ka fotografi te Mozaikut te Mesaplikut dhe komenton fjalen "Aparkeas" si variant i mundshem i eres se veriut "Aparktias". Vijojne ngjitjet.

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

Posted: Sat Jan 16, 2016 11:52 pm
by TeuAL
Perfundimisht, mendoj qe fjala Aparkeas e mozaikut te bazilikes se Mesaplikut, bazilike qe eshte ndertuar ne periudhen gjate dy "Perandoreve Ilire Anastas-Justinian", lidhet me "Gjeografine Aleksandrine te Ptolemeut" dhe eshte perdorur per te treguar drejtimin jug-veri ashtu si tregohet me shigjete tek fleta nr.15 e librit "Ptolemy's Geography" qe eshte ne postimin #107(me lart ne kete seksion).

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

Posted: Wed Jan 27, 2016 1:06 pm
by bardus
Interpretimi i bere nga te tjeret ka per baze transliterimin e germes R tek APARKEAS.

Kjo germe ne mozaik i ngjan me shume germes se vjeter Ϙ , ϙ qe eshte perdorur ne Itali dhe me vone u be Q nga romaket ,

pra APARKEAS mund te jete APAϘKEAS.

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

Posted: Thu Jan 28, 2016 1:25 am
by TeuAL
bardus wrote:Interpretimi i bere nga te tjeret ka per baze transliterimin e germes R tek APARKEAS.

Kjo germe ne mozaik i ngjan me shume germes se vjeter Ϙ , ϙ qe eshte perdorur ne Itali dhe me vone u be Q nga romaket ,

pra APARKEAS mund te jete APAϘKEAS.

Germa ϙ ne mozaik ngjan njelloj me germen qe figuron tek anemoskopi (libri Coarelli) i treguar ne postimin nr. 106. Fjala per drejtimin e veriut aty jepet ne dy gjuhe dhe nuk le vend per keqkuptime(ngjitja tregon anemoskopin).

Re: Gjeografia e Ptolemejve tek paraardhesit tane

Posted: Mon Oct 17, 2016 9:04 am
by TeuAL
TeuAL wrote:
TeuAL wrote:
Une do te doja te flisja per mozaikun e Mesaplikut, shkon gjate, dhe me duhet ta filloj nga dyshja perandorake Ilire Anastas - Justinian dhe nga mbrojtja, duke transferuar ne Konstantinopoje dhe me tej, qe ata i bene thesareve te bibliotekes se fameshme te Ptolemejve te Aleksandrise. Sjell ne vemendje qe Anastasi yne, para se te shkonte me detyre ne Konstantinopoje, ishte administrator shteteror ne Aleksandri.
Radhet qe vijojne nuk lidhen me shkrimin e mozaikut por lidhen me elementet e tjere qe hasen ne mozaik . . .

Kam dhene, ne postimet me lart, mendimin per shkrimin ne mozaik cfare e ben kete mozaik te periudhes Bizantine nje lloj "BUSULLE" . Nderkohe, gjate leximit te librit :
------------------------------------------------------------
Title The Discovery of Middle Earth: Mapping the Lost World of the Celts
Author Graham Robb
Publisher W. W. Norton & Company, 2013
ISBN 039308163X, 9780393081633
Length 387 pages
Subjects History › Ancient › General
-----------------------------------------------------------

ndesha nje fakt interesant qe me ben te mendoj qe ka qene e njohur, jo vetem ne trevat tona, tradita e perdorimit te paisjeve orientuese, harta, busulla dhe te tjera si keto, ne vende prane objekteve te kultit me qellim qe te perdoren per orientim ne jeten tokesore dhe me tej. Ngjitjet tregojne per nje objekt te viteve 50 para Krishtit, e gjetur ne Kent - UK, prane skeletit te nje personi dhe ku duket e gdhendur nje " FYTYRE " e cila ka elemente te objekteve orientuese si busulla, harta etj. dhe qe spjegohet(nga antropologet) me qellim orientimi te personit prane saj ne rrugetimin ne boten e pertejme. Theksohet, nder te tjera, aftesia e treguar nga druidet per te kombinuar gjeografine me matematiken dhe perdorimi i tyre ne hartimin e hartave , ne ndertimin e rrugeve, etj njohuri keto qe jane perdorur mjeshterisht(provon arkeologjia) nga Romaket gjate ndertimit te rrugeve ne Britani.

vijon . . .

Re: Objekte orientuese ne objekte antike

Posted: Mon Oct 17, 2016 9:26 am
by TeuAL
. . . vijon

Vijojne spjegimet nga libri i permendur me lart,
" The Discovery of Middle Earth: Mapping the Lost World of the Celts,Graham Robb, W. W. Norton & Company, 2013 "
per objektin antik me figuren e nje " FYTYRE - Busull ".

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

Posted: Sat Mar 18, 2017 2:43 pm
by Mallakastrioti
Image

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

Posted: Mon Mar 20, 2017 1:16 pm
by Hymniarber
Mallakastrioti wrote:
Sat Mar 18, 2017 2:43 pm
Image
Eshte ky shkrim ne Alfabetin e Elbasanit?

Image

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

Posted: Mon Mar 20, 2017 8:19 pm
by Mallakastrioti
Hymniarber wrote:
Mon Mar 20, 2017 1:16 pm
Mallakastrioti wrote:
Sat Mar 18, 2017 2:43 pm
Image
Eshte ky shkrim ne Alfabetin e Elbasanit?

Image
Po ,kemi te bejme me ate qe njihet si "shkrimi i Elbasanit" i cili u perpilua prej "Anonimit te Elbasanit" dhe eshte ai alfabet, pra i Elbasanit.

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

Posted: Sun Apr 30, 2017 9:48 pm
by Mallakastrioti
Duhet kerkuar edhe kjo veper e vitit 1693 ku autori ka sjell shume fjale te shqipes se kohes.


Image

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

Posted: Mon Oct 30, 2017 10:03 am
by TeuAL
Shkrimet ne shekujt X - XV ne bregdetin e Arberise

Eshte nje liber terheqes, shkruar nga Elias Avery Lowe, rreth tipit te shkrimit "Beneventa" :
-------------------------------
Bibliographic information

Title The Beneventan Script. A History of the South Italian Minuscule, Volume 1
Sussidi eruditi / Sussidi eruditi
Author Elias A. Lowe
Editor Virginia Brown
Publisher Ed. di Storia e Letteratura
Length 178 pages.
---------------------------------

Flet per manastiret Benediktine, Domenikane dhe Franceskane ne Adriatikun lindor dhe thekson karakteristikat e shkrimit ne scriptoriumet perkatese. Arkivat flasin per lidhje te ngushte te manastireve rreth Barit ( Benevento ) dhe te Manastirit Benediktin te Monte Cassino-s me scriptoriumet e te njejtes perkatesi fetare ne Adriatikun lindor, lloji i te shkruarit eshte i njejte, " Beneventan". Ky fakt me ben te mendoj se ne Benevento dhe Monte-Cassino mund te kete gjurme te shkrimeve Arberore.
vijon . . .

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

Posted: Mon Oct 30, 2017 10:10 am
by TeuAL
TeuAL wrote:
Mon Oct 30, 2017 10:03 am
Shkrimet ne shekujt X - XV ne bregdetin e Arberise

Eshte nje liber terheqes, shkruar nga Elias Avery Lowe, rreth tipit te shkrimit "Beneventa" :
-------------------------------
vijon . . .