"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

Flisni për gjuhën shqipe, magjinë e saj, evoluimin, lidhjet e saj me gjuhët e tjera, rreziqet që i kanosen.

Moderators: Hymniarber, bardus

Post Reply
User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 493
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Eretreguesi Monumental i Durresit Antik

#91

Post by TeuAL » Thu Jan 07, 2016 10:10 am

. . . vijon
Nga pershkrimet e mesiperme, eretreguesi monumental antik i Durresit mendoj qe ngjasonte me monumentin e ngjashem qe shihet tek nje dogane ne Venecia(ngjitja nga www).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 493
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Tempujt pagane te Ilireve

#92

Post by TeuAL » Sat Jan 09, 2016 12:50 am

TeuAL wrote:


Ngjitur jane flete nga :
---------------------------------------
Artikull nga Prof. William Shields Liscomb ne gazeten (ne www)
Title:The Atlantic Monthly, Volume 54, Publisher:Atlantic Monthly Company, 1884
---------------------------------------
Permendet shkaterrimi i faltores se Dodones ne shekullin III para Krishtit(fleta 165)
dhe shkaterrimi i tempujve pagane te Ilirise me urdher te Teodosius_II ne vitin 426 mbas Krishtit( fletet 169-170).

shenim: po i postoj ne kete seksion m.q.se jane tek artikulli ne "The Atlantic Monthly-Volume 54 ", qe kam permendur ne postimet me lart.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Tempujt pagane te Ilireve

#93

Post by rrëqebull » Sat Jan 09, 2016 12:45 pm

TeuAL wrote:
TeuAL wrote:


Ngjitur jane flete nga :
---------------------------------------
Artikull nga Prof. William Shields Liscomb ne gazeten (ne www)
Title:The Atlantic Monthly, Volume 54, Publisher:Atlantic Monthly Company, 1884
---------------------------------------
Permendet shkaterrimi i faltores se Dodones ne shekullin III para Krishtit(fleta 165)
dhe shkaterrimi i tempujve pagane te Ilirise me urdher te Teodosius_II ne vitin 426 mbas Krishtit( fletet 169-170).

shenim: po i postoj ne kete seksion m.q.se jane tek artikulli ne "The Atlantic Monthly-Volume 54 ", qe kam permendur ne postimet me lart.
Për mendimin tim ke bërë shumë mirë që i ke botuar në këtë temë sepse ato që thuhen aty për shkatërrimet që perandoria e abrahamizuar romake ka kryer ndaj Kulturës Sonë e mbështet mundësinë që të ketë patur në fakt shkrime të hershme të Shqipes të cilat të jenë shkatërruar bashkë me bibliotekat, tempujt, mësonjëtoret e shtatoret. Atë që do të bënte më vonë perandoria islamike osmane, e kishte kryer më parë edhe perandoria e krishterë romake dhe kjo tregon se çfarë pasojash shkatërrimtare ka pasur abrahamizmi ndaj iliroshqiptarizmit dhe se çfarë do të thotë ta quash veten 'i krishterë' apo 'mysliman': të jesh i nënshtruar dhe përkrahës i terrorizmit kulturor dhe të çnderosh kujtesën e të Parëve dhe të vuajtjeve, kërdive dhe rrënimit që Ata kanë pësuar për dorë të abrahamikëve.

Duke të falenderuar për prurjet e vyera që sjell TeuAL, të kërkoj shprehimisht që, nëse has burime që flasin për këto veprimtari kundrailiroshqiptare të abrahamikëve t'i botosh ato tek tema Pasojat shkatërrimtare të abrahamizmit ndaj ilirizmit që është hapur jo vetëm për ta shqyrtuar çështjen nga pikëpamja botëkuptimore por edhe nga ajo e kulturës materiale.

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 493
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Shkrimi dhe Shkollat

#94

Post by TeuAL » Tue Jan 12, 2016 9:26 am

Per te thene opinionin tim per Mozaikun e Mesaplikut, shkrimi i te cilit eshte i njekoheshem me shkrimin e Kodikeve tane dhe me dyshen Perandorake Ilire Anastas-Justinian, me duhet te rendis disa ngjarje historike qe lidhen me shkollat dhe bibliotekat. Po perdor cfare lexohet ne tekstet shkollore te kurseve te historise se shkencave. Libri qe do permend eshte:
' The History of Mathematics, David M. Burton, McGraw-Hill, 2011'.

Citoj paragrafe nga libri:
--------------fletet nr. 142 - 143 ------------------
( Aleksandria: shek. 4 para Krishtit deri ne shek. 4 pas Krishtit)

Ptolemejte, ne shek 4 para Krishtit, krijuan 'Museun' ne Aleksandri qe ishte nje institucion i studimit dhe kerkimit shkencor. Ky institucion u be pararendesi i 'Universitetit Modern'.
Ne Aleksandri, njekohesisht me 'Muzeun', Ptolemejte krijuan 'Biblioteken' e famshme dhe ftuan dijetaret, kudo qe ishin, qe te punonin ne Aleksandri.

Qytete te Azise se vogel, Pergamon etj., kishin biblioteka te krahasueshme me biblioteken e Aleksandrise. Ptolemejte hartuan ligje per mbrojtjen dhe pasurimin e bibliotekes se tyre dhe ndalen daljen e papirusit nga Egjypti.

Koleksionet e bibliotekes se Aleksandrise u krijuan nga blerja e bibliotekave private, nje nga keto ishte biblioteka me doreshkrimet e Aristotelit.

-------------- fletet nr. 216 - 217 ------------------
( Konstantinopoja: Konstantini i Madh, Teodosi dhe Shkollaret Bizantine )

Ne periudhen e Perandorit Konstantin
1. u ndalua persekutimi i kristjaneve
2. ne 330 u krijua nje kryeqytet i ri, kristjan, dhe mori emrin Konstantinopoje
3. pas 330, perandoria filloi te ndahej ne lindore dhe perendimore
4. me vone, perandori vete u be kristjan
5. ju dha perparesi Kristjanizmit por nuk u pengua njohja e feve pagane.

Teodosi, kristjan i devotshem, u be perandor ne 379
1. ne vitin 392 dekretoi ligj per mbylljen e tempujve pagane
2. Universiteti i Aleksandrise humbet shkelqimin.

Konstantinopoja qendroi e pavarur dhe e izoluar per gati 1000 vjet.
Tradita Aleksandrine nuk e shua kurre ne lindje (Bizant).
Shkollaret bizantine, punuan per ruajtjen dhe shumfishimin e kopjeve te veprave antike.
Pa perpjekjet e kopisteve bizantine, shumica e teksteve antike letrare dhe shkencore do kishte humbur pergjithmone dhe nuk do te mundesohej rilindja.

-------------------- fletet nr. 234 dhe 305 ---------------
( Nga Ptolemejte tek Rilindja Europiane)

Biblioteka e Aleksandrise ne periudhen e lufterave te Jul Cezarit dhe Mark Antonit.
1. ne vitin 48, gjate rrethimit te Aleksandrise nga ushtria e Cezarit, nje zjarr demtoi pjeserisht biblioteken
2. Mark Antoni restauroi nje pjese te koleksioneve qe u demtuan ne Aleksandri duke siguruar volume nga biblioteka e Pergamonit.

Me vone, Biblioteka e Aleksandrise u plackit dhe u demtua nga kristjanet dhe myslymanet pa dallim.

Krijimi i qytetit te fuqishem te Konstantinopojes shenoi kohen kur shkollaret e Aleksandrise filluan te cvendosen, bashke me librat, ne Konstantinipoje. Cfare mbijetoi nga tekstet klasike u ruajt ne Konstantinopoje.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 493
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Shkrimi dhe Shkollat

#95

Post by TeuAL » Tue Jan 12, 2016 9:31 am

. . . vijon
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 493
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Shkrimi dhe Shkollat

#96

Post by TeuAL » Tue Jan 12, 2016 9:37 am

. . . vijon
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 493
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Shkrimi dhe Shkollat

#97

Post by TeuAL » Tue Jan 12, 2016 9:39 am

. . . vijon

vijon . . .

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

#98

Post by Zeus10 » Tue Jan 12, 2016 9:26 pm

from a largely feudal and ecclesiastical culture to a predominantly secular


Ajo cfare na imponohet te besojme eshte, qe na paska egzistuar nje lashtesi, ku kultura na paska qene etnike dhe sekulare, pastaj erdhi nje kohe Mesjeta, ku kultura u be nje kombinim i feudales me eklesiastiken, nje kohe ku shkruesit bizantine, rishkruan tekstet e lashta me besnikeri dhe me pas kultura u shnderrua perseri ne nacionale dhe sekulare. Kjo eshte nje genjeshter e madhe, nuk egzistojne prova per nje lashtesi sekulare dhe etnike, ajo ka qene gjithmone religjiose, perkatesisht eklesiastiale.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 493
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Shkrimi dhe Shkollat

#99

Post by TeuAL » Thu Jan 14, 2016 3:17 am

Zeus10 wrote:
from a largely feudal and ecclesiastical culture to a predominantly secular


. . . erdhi nje kohe Mesjeta, ku kultura u be nje kombinim i feudales me eklesiastiken,
. . . nje kohe ku shkruesit bizantine, rishkruan tekstet e lashta me besnikeri dhe me pas . . .
Po e ngjis te plote paragrafin qe eshte cituar nga "Zeus10".

Me duket se jane dy fakte qe kane sjelle 'mospajtim' ne opinion i cili shprehet ne postimin e Zeusit qe kam cituar:
1. Perkufizimi qe i eshte bere ne tekstin shkollor(qe kam sjelle ne postimet me lart) Rilindjes Europiane
2. Dijetaret Bizantine kopjuan tekstet shkencore, letrare etj. qe ishin cvendosur nga Biblioteka e Ptolemejve te Aleksandrise ne Konstantinopoje.

===========================================
1.
Per piken e pare, perkufizimi i rilindjes Europiane qe eshte bere ne tekst, une nuk kam per te diskutuar.
2.
Dijetaret qe perkthyen dhe shumefishuan tekstet e bibliotekes se Ptolemejve te Aleksandrise dhe qe e bene kete ne manastire, per kete do sjell faktet qe permenden tek libri ne fjale ku flitet per vepren e Boethius-it dhe Cassiodorus-it. Per kete pune ata u mbeshteten fuqimisht nga Justiniani( tekstet Aleksandrine ruheshin me fanatizem ne Konstantinopoje ) dhe ishte kjo mbeshtetje qe " i kushtoi lirine " Boethius-it. (ngjitjet vijojne)

Karli i madh vazhdoi punen e Justinianit. Sekretari i tij ka shkruar per kete. Nder te tjera, Charlemagne u kujdes qe vepra juridike e Justinianit te perkthehej edhe ne greqisht dhe kete pune ua ngarkoi dijetareve qe punonin ne skriptoriumet e manastireve.

vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 493
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Shkrimi dhe Shkollat

#100

Post by TeuAL » Thu Jan 14, 2016 3:23 am

. . . vijon
Boethius dhe Cassiodorus . . .

vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 493
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Shkrimi dhe Shkollat

#101

Post by TeuAL » Thu Jan 14, 2016 3:27 am

. . . vijon

Dr. Averil Cameron mbeshtet sa eshte thene ne tekstin e historise qe kam permendur(ngjitja).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

#102

Post by Zeus10 » Thu Jan 14, 2016 5:49 pm

...an ambitious program of translating, coping and collecting together a selection of text including secular works
Me kete fjali, une do te hamendesoja, qe autori e ka fjalen per perkthime nga Greqishtja e Vjeter ne Latinisht, apo jo. Por une e kam fjalen per tekstet e shkruar ne ate qe konsiderohet Greqishte e Vjeter, nga murgjit Ortodokse. A jane shkruar ato me besnikeri, ne gjuhen etnike te grekeve te vjeter, apo perkthyer ne gjuhen e kultures eklesiastike, apo thjesht shkruar ne te, qe ne krye te heres?
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 493
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

#103

Post by TeuAL » Thu Jan 14, 2016 8:23 pm

Zeus10 wrote:
...an ambitious program of translating, coping and collecting together a selection of text including secular works
Me kete fjali, une do te hamendesoja, qe autori e ka fjalen per perkthime nga Greqishtja e Vjeter ne Latinisht, apo jo. Por une e kam fjalen per tekstet e shkruar ne ate qe konsiderohet Greqishte e Vjeter, nga murgjit Ortodokse. A jane shkruar ato me besnikeri, ne gjuhen etnike te grekeve te vjeter, apo perkthyer ne gjuhen e kultures eklesiastike, apo thjesht shkruar ne te, qe ne krye te heres?
-----------------------------------------------
Boethiusi, Cassiodorusi (dhe nxenesit e tij), pra eshte fjala per shkollaret qe jane autorizuar nga perandoret ne fuqi qe te punojne me tekstet e Bibliotekes Aleksandrine qe(kemi thene) ishin transferuar, per mbrojtje, ne Konstantinopoje bashke me shkollaret. Ne Aleksandri kryhej kerkim shkencor, Museu Aleksandrin i Ptolemeut ishte pararendes i "Universitetit Modern". Tekstet e bibliotekes Aleksandrine ishin ne te gjitha gjuhet mesdhetare dhe me tej sepse keto ishin gjuhet e shkollareve. Lista e librave qe Cassiodorusi kishte vene ne program, jepet me hollesi ne librin qe diskuton Dr. Cameron. Flitet per meteorologjine, gjeografine, shkencat natyrore dhe ne vecanti per kodet Juridike. Plus shkrimet Biblike. Nuk thuhet kund qe dijetaret ishin "murgj ortodokse ". Manastiret qe permenden i merrnin tekstet nga Konstantinopoja prandaj thuhet " Studiuesit Bizantine ". Skriptoriume permenden ne Italine e jugut, Sicili dhe me tej. Ishin manastire Benediktine dhe Basileane. Vete Charlemagne, para se te ngjitej ne fron, ka studiuar tekste te tilla ne manastirin e famshem Benediktin te Monte Casinos. Nuk kam pare te permendet retorika etj. ne programet e shkolles se Cassiodorit.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

#104

Post by Zeus10 » Thu Jan 14, 2016 10:20 pm

TeuAL wrote:
Zeus10 wrote:
...an ambitious program of translating, coping and collecting together a selection of text including secular works
Me kete fjali, une do te hamendesoja, qe autori e ka fjalen per perkthime nga Greqishtja e Vjeter ne Latinisht, apo jo. Por une e kam fjalen per tekstet e shkruar ne ate qe konsiderohet Greqishte e Vjeter, nga murgjit Ortodokse. A jane shkruar ato me besnikeri, ne gjuhen etnike te grekeve te vjeter, apo perkthyer ne gjuhen e kultures eklesiastike, apo thjesht shkruar ne te, qe ne krye te heres?
-----------------------------------------------
Boethiusi, Cassiodorusi (dhe nxenesit e tij), pra eshte fjala per shkollaret qe jane autorizuar nga perandoret ne fuqi qe te punojne me tekstet e Bibliotekes Aleksandrine qe(kemi thene) ishin transferuar, per mbrojtje, ne Konstantinopoje bashke me shkollaret. Ne Aleksandri kryhej kerkim shkencor, Museu Aleksandrin i Ptolemeut ishte pararendes i "Universitetit Modern". Tekstet e bibliotekes Aleksandrine ishin ne te gjitha gjuhet mesdhetare dhe me tej sepse keto ishin gjuhet e shkollareve. Lista e librave qe Cassiodorusi kishte vene ne program, jepet me hollesi ne librin qe diskuton Dr. Cameron. Flitet per meteorologjine, gjeografine, shkencat natyrore dhe ne vecanti per kodet Juridike. Plus shkrimet Biblike. Nuk thuhet kund qe dijetaret ishin "murgj ortodokse ". Manastiret qe permenden i merrnin tekstet nga Konstantinopoja prandaj thuhet " Studiuesit Bizantine ". Skriptoriume permenden ne Italine e jugut, Sicili dhe me tej. Ishin manastire Benediktine dhe Basileane. Vete Charlemagne, para se te ngjitej ne fron, ka studiuar tekste te tilla ne manastirin e famshem Benediktin te Monte Casinos. Nuk kam pare te permendet retorika etj. ne programet e shkolles se Cassiodorit.
E kuptoj TeuAL. Desha te diskutoja me ju, tekste te ketij lloji:

Image

a eshte shkruajtur nga te njejtit njerez qe shkruan librat e fese:

Image

ne te njejten gjuhe dhe i perkasin te njejtes kulture?

Une pergjigjen e di, por ndoshta ju mund te hidhni me shume drite, per lidhjet mes ketyre kulturave.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 493
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Shkrimi dhe Shkollat

#105

Post by TeuAL » Sat Jan 16, 2016 10:01 am

Zeus10 wrote:[
Desha te diskutoja me ju, tekste te ketij lloji:
. . .
a eshte shkruajtur nga te njejtit njerez qe shkruan librat e fese . . .
ne te njejten gjuhe dhe i perkasin te njejtes kulture ?
---------------------------------------------------
Per librat qe ju sillni ne kete forum te Gjuhes, si librat me lart, une nuk do te diskutoja sepse gjuhesia nuk eshte fusha ime. Ju bashkova diskutimit ketu vetem sepse pashe te flitej per Mozaikun e Mesaplikut me fjalen e shkruar ne te APARKEAS.

Fjalen APARKTIAS, e ngjashme kjo me fjalen tone te mozaikut, e kam hasur tek Gjeografia e Ptolemeut, botim i vitit 2000, fleta nr. 15 te cilen po e tregoj ne ngjitjet nga teksti shkollor:
-------------------------------------
Title: Ptolemy's Geography: An Annotated Translation of the Theoretical Chapters
Authors: Ptolemy, J. L. Berggren, A. Jones
Translated by: J. L. Berggren, A. Jones

Publisher: Princeton University Press, 2000.
-------------------------------------------
Komentet nga Plini, qe i kam postuar me lart dhe qe thone:
Aparktias -----> . . . Aparkeas, me perforcojne mendimin qe behet fjale per eren e veriut qe Ptolemeu e quan Aparktias. Pozicioni i fjales ne mozaikun e Kishes se Mesaplikut perkon me drejtimin veri-jug.

vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Post Reply

Return to “Gjuha shqipe”