"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Ne kohet moderne pa Gjuhetare dhe Historiane.

Flisni për gjuhën shqipe, magjinë e saj, evoluimin, lidhjet e saj me gjuhët e tjera, rreziqet që i kanosen.

Moderators: Hymniarber, bardus

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: Ne kohet moderne pa Gjuhetare dhe Historiane.

#61

Post by faon perrovarri » Sun Jan 16, 2011 10:36 am

Deri kur matematika lindi dhe ne njohim me permasat e sotme ,si zhvillohej gjuha Orakull,cfare rregullsie ushtrohej dhe prej cili udhezohej kjo rregullsi.Mos prej forcave hyjnore. Per mua matematika shpreh lidhjen ekzistuse midis sendeve dhe dukurive ne natyre , dhe eshte konstatimi ketyre lidhjeve ,eshte produkt iperpjekjes se njeriut per te imituar segmente te caktuara te ecuris transformonjese te lendes ne natyre..Ver re me kujdes ,cfardo lloj krijese te mendjes njerezore ka konfiguracion hapsinor te qoshezuar,te kufizuar ,brenda kufijve lehtesishte te perceptushem,ka fund ne pafundesine e natyres.Konstatimi yt besoj se e ka burimin tek grafollojia ,pra qe njohurite tuaja per gjuhen jane ato qe jep gjuha e shkruar. E pare ne kete kendveshtrim jeni ne heshtje nje mbeshtetes e IE-it,dhe nuk mund te dilni
caqeve te njohurive te kesaj teorie mos ushqeni iluzione te rrema per ate se dicka te re keni zbuluar rreth shqipes,se do ti jepni dicka qe nuk i dhane Demiraj,Cabej,Qosja etj..... sinqerisht uroj qe koha te me pergenjeshtroje dhe te jap te drejt tya,Natyra flet shqip ,biles nje shqipe te embel dhe te thjeshte......

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Ne kohet moderne pa Gjuhetare dhe Historiane.

#62

Post by Orakulli » Sun Jan 16, 2011 12:03 pm

Perrovarri, dhe nji përgjigje qe nuk ka lidhje me pyetjen time per lidhjen midis *I-se dhe *1-shit.Sa per tjetren, as IndeoEuropianiste dhe Kompania shqiptare nuk e gjeten dhe nuk e kane gjet akoma fillin e kesaj lidhje, madje as nuk e kane permendur ndonjihere qe "njish" te con tek "nis", "inizio", "inisiative", e me dhjetra. Eshte tjeter linje kjo Perrovarri, e cila ne dallim nga ato dhe ata qe permende ti qi te cojne asgjekundi, ti ve majat e kepuceve ne drejtimin e duhur te c'mitizimit, ne radhe te pare, te gjithe kesaj kulle teorish gjuhesore te babeblit te ndertuar nga duart e sklleverve gjuhetare. Jane skllever te paragjykimive dhe injorances se te tyre. Shkenca duhet e tille tille si: sot me teknollogjine qe kemi nuk mund te arrijme shpejtesine e drites. Pohimi i tille ne gjuhesi nuk ekziston. Gjuhetaret europiane e kane arritur shpejtesine e drites dhe kane shkuar ne galaktika te tjera pa pasur ndonji problem teknollogjik.
Ndersa per sa i perket IE, e pohoj qe gjuhet kane ardhur nga nje gjuhe e perbashket, por kjo paragjuhe nuk ka lidhje me IE-ne, e cila eshte perseri nje fantazim i gjuhetareve te shpejtesise se dritur te arritur, dhe per me teper me gabime shume te medha ne rrenjet e e fjaleve. Gjuha e perbashket eshte shume me e gjere dhe ka lidhje me gjuhe te tjera jashte IE-se, te cilat IndeoEuropianistet nuk i kane pranuar dhe nuk i pranojne.
Ndersa persa i perket gjuhes se shkruar, eshte nje kufizim i yti dhe i shume gjuhetareve mbrojtes te IE-se. Konceptet gjuhesore jane lidhura me krijimin e tyre,mbajtjen ne memorie dhe tarshegimin gojor, pa u shkruar. Ato me vone u sintetizuan ne shkronja. Kjo me vone e gjuhes se shkruar, per te qene te sakte, ka qene shume shume vone. Pra, eshte krijuar me pare koncepti "vonë",po e supozoj 70 mije vjet me pare, dhe po pranoj per nji cast qi eshte shkruajtur shume me vone ne krahasim me daten e krijimit,vetem 500 vjete me pare. Ne, natyrisht, nuk mund te vertetojme kur eshte folur ajo, por kjo nuk do te thote te abuzojme me ato njesi dhe gjuhet qe permbajne njesi te pahedhura ne shkrim; jo gjuha shqipe, sepse gjuha shqipe ka shenja te qarta qe shkruar shume heret, ne kundershtim me variantin zyrtar te konkluzioneve te shpejtesise se drites. Njesojsi dhe e shkruara t'merret si filllimi i fakteve gjuhesore dhe si madhesi e njohur baze, eshte thjesht nje sofizem dhe shmangje nga thelbi i problemit gjuhesor, sepse ato gjuhe fliteshin para se te shkruheshin dhe erdhen nga koncepte te ndertuara me menyren e te folurit dhe jo te t'shkruarit.Prandaj perfundimet e metodes te tyre te bazuara nga shume parambiza te gabuara, si ajo e shkrimit, nuk kane ndonji vlere shkencore universale. Gjuha e folur ka pas ne ndertimin e saj si parinzip baze detyrueshmerine komunikuese midis dhe jo krijimin e memories historike. Kur ajo u shkruajt, u shkruajt sepse gjuha e folur ishte shume e pjekur tashme dhe bente te mundur ecjen me tej me shdrimin e koncepteve te njohura te gjuhes se folur ne kodike simbolesh te shkruar. Pra gjuha e shkruar eshte thjesht nje shendrim i gjuhes se folur, ku gjuha e folur ka qene Luani i gjalle , ndersa gjuha e shkruar eshte pasqyrimi i tij ne pasqyren papir, versioni papir i luanit. Keshtu qe versioni qe: ata qe nuk kishin Luan prej papiri, per rjedhoje nuk kishin as Luane te gjalle , ose Luani i gjalle qe kane sot eshte kopje prej Luaneve prej papiri te te tjereve nuk qendron. Perfundimi im i nxjerre:ka ndodh e kunderta. Luanin e gjalle dhe prej paipri e kishin Shqipet dhe vetem fuqite ekonomike te pas renies se tyre shfrytezuan luanet e modifikuar prej papiri per te thithur parinzibet dhe njesite e kesaj gjuhe te oare te ndertuara gjate mijeravjeteve. Dhe nuk kane thithur jo vetem "greket' dhe "latinet","sllavet" keta ishin kylyshet e fundit te ushqyer, por edhe "sanskritet", "kinezet", "egjyptianet".
Perrovarri,ju nuk e dini se sa e rendesishme eshte gjuha Shqipe. Dhe nuk jeni i vetem. Ka shume miliona si ty.
Ndersa, kerkimi shkencor mbi gjuhet e gjalla, te cilat mbeten folura nga gjuhet e vjetra te shkruara ,ku nje nder to eshte edhe gjuha Shqipe, besoj une se ka shume rendesi dhe eshte e vetmja mundesi per te nxjerre perfundime me vlere universale ne kete drejtim. Analiza ne gjuhet e vjetra te shkruara, te cilat jane si memecet, le shume mundesi per abuzime, keqinterpretime me dhe pa qellim, zberthim te gabuara, dhe si perfundim per te dale me perfundime te gabura. Ndersa me gjuhen Shqipe, mundesia te mos gabosh eshte jashtezakonisht e madhe.
E di sa rendesi ka shkrimi i gjuhes ne gjithe kete proces?
0.00000000000000000000000000000000000001
Image

land
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 257
Joined: Wed Sep 30, 2009 4:30 pm
Gender: Male

Re: Ne kohet moderne pa Gjuhetare dhe Historiane.

#63

Post by land » Sun Jan 16, 2011 2:50 pm

Teoria e proto-indoeuropian dhe IE languages mbetet vetem nje hipoteze e Sir William Jones dhe vetem kaq, qe me sakte quhet Indo-Germanic languages( e shfrytezuan nazistet me vone per qellimet e tyre teorine) . kurse ndarja satem-centum e gjuheve eshte krejtesisht outdated.
Pervec hipotezave nuk ka asnje prove te ekzistences se proto-indoeuropian language, pra futja kot.

Si te thuash me qarte?! Pemes se gjuheve IE qe kane ndertuar indoeuropianistet i mungon pikerisht rrenja(proto-indoeuropian), nuk ka asnje deshmi ose artefakt te kesaj gjuhe, mund te qendroje nje peme pa rrenje? Sipas Sir William Jones po.....R.I.P se ka vdek i shkreti, gjynof.

nejse

VK
"They are Nietzsche's over-men, these primitive Albanians — something between kings and tigers."
- Henry Noel Brailsford

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: Ne kohet moderne pa Gjuhetare dhe Historiane.

#64

Post by faon perrovarri » Sun Jan 16, 2011 7:05 pm

Metodat te reja te gjuhesise krahasuse te zhvilluara keto njezet vitet e fundit , kane sjelle fakte te reja te cilat po detyrojne boten akademike te mos rri indiferente ndaj tyre,dhe si nje prej ketyre rasteve mund te gjykojme dhe kontributin e atyre anetareve qe e meritojne ne kete forum te cilet shumica jone i njohim ,dhe nuk eshte nevoja te permende emra.
Nga ana tjeter ka fut ne siklet te madh te gjitha ato qendra te cilat kane industrializuar bombardimin e mendimit njerezor me qellim fitimin.Pikerishte per ruajtur kete statikuo kohet e fundit jane hedhur neper panelat teorite e gjuhes matematike,te gjuhes gjenetike.Keto duan te ruajne legjimitetin"fiktive' te perparesise hyjnore qe gjoja kane grupime njerezore te caktuar.PER te realizuar kete qellim jane lancuar se fundi teorite e APLOGRUPEVE dhe ajo LOGARITHME -es.
E vecanta ne kete studim eshte se aty eshte studiuar dhe shperndarja e geneve qe determinojne karakteristika vetem per racen hebraike ,si eshte e mundur ,karkteristikat fenotipike te qarta na flasin per nje race tipike mulate.SHperndarja e geneve te studiuar ne aplogrupet per mua tregon qarte se prej ketu u shperngulen njeriu i races evropiane ne te gjitha drejtimet dhe jo e kunderta ,nuk ka mundesi qe prej KRETES ,KONSTANDINOPOJES,BULLGARISE, RUMANISE, BEOGRADIT ,KROACISE gjithe ky pellg raporti i ketyre aplogrupeve eshte pakashume injejte ,me nje perparesi ne skajin veri lindor te aplogrupit qe kushtezon sllavet.....

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Ne kohet moderne pa Gjuhetare dhe Historiane.

#65

Post by Orakulli » Sun Jan 16, 2011 7:26 pm

Tjetra eshte qe historia nuk di shume reth metodave te perdorura nga Jones dhe argumenteve te tij per familjen Indeo-Europiane. Per here te pare ai shpalli hipotezen e tij per IE vetem ne disa letra qe ai i ka dhene nje Shoqerie Aziatike te asaj kohe, e cila vepronte ne Bengal. Letra nuk ishte shkruar per qellime gjuhesore. Letra permbante projektet e tij reth studimit te levizjeve te popullsise, kostumeve, traditave..etj. Ne ate leter nuk kishte eveidence te dhenash dhe argumentime te hipotezes se tij. Ai kurre nuk shkruajti me vone reth hipotezes IE. Fakt tjeter interesant eshte qe Jones nuk perdorte metoden e krahasimit ne ato qe ka shkruar.
Interesante jane klasifikimet e tij te quajtura si te "gabuara" nga gjuhetaret modern:klasifikimi I gjuhes se Tibetit ne gjuhe IE dhe klasifikimin i Malay dhe Pahlavi ne grupin e gjuheve Semitike.
Image

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: Ne kohet moderne pa Gjuhetare dhe Historiane.

#66

Post by faon perrovarri » Sun Jan 16, 2011 8:11 pm

Per mua evidentimet per shperndarjen e perpjestimeve te aplogrupeve verteton ne nje fare mase mitologjine mbi udhetimet e ARGONAFTEVE, trajektoren grupit qe shoqeronte ENEAN ne troje,epir ,apenine, ngulmimet e mevonshme si romake ne ballkan pse jo se si eshte e mundur qe sot ekzistojne vetem toponimi ALBAN ne amerike ,ne kaukaz ,albiona,elbetet etj etj....
nje studiuse izraelite na paska zbuluar kohet e fundit me metoda matematike korelacione midis 'fjaleve' adam,eva,moisi me bazat purinike e pirimidike te materialit gjenetik,
NJe tjeter matematicien grek 'fjalet' si psichi,theos,genos e shume te tjera jane zgjidhje ekuacionesh me te njohur adenine,guazine,citadine,tanime ,uracil te jane bazat azotike te materialit gjenetik etj.... Biles ne nje emision televiziv greket tani po kerkojne te gjejne origjinen gjenialitetit te greqishtes ne faktore jashte tokesore,prej universit.Tegjitha keto perqasje te gjuhes per mua jane PORDHE ME RIGON
Une kam nje pytje .Perse pikerishte duan te perligjin kushtezimin e gjuhes prej faktoreve gjenetik apo jashte tokesore,?

Phoenix
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 476
Joined: Thu Sep 24, 2009 3:12 am
Gender: Male

Re: Ne kohet moderne pa Gjuhetare dhe Historiane.

#67

Post by Phoenix » Sun Jan 16, 2011 11:46 pm

Orakulli si mendoni, a mund të jetë shkronja "K" një përshkrim i pamjes në profil të kafshëve? Përveç përdorimit në fjalët onomatopeike.
Image

Ndërsa "C-ja" duket e thjeshtë.
Image

Phoenix
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 476
Joined: Thu Sep 24, 2009 3:12 am
Gender: Male

Re: Ne kohet moderne pa Gjuhetare dhe Historiane.

#68

Post by Phoenix » Sun Jan 16, 2011 11:59 pm

faon perrovarri wrote:.Keto duan te ruajne legjimitetin"fiktive' te perparesise hyjnore qe gjoja kane grupime njerezore te caktuar.PER te realizuar kete qellim jane lancuar se fundi teorite e APLOGRUPEVE dhe ajo LOGARITHME -es.
E vecanta ne kete studim eshte se aty eshte studiuar dhe shperndarja e geneve qe determinojne karakteristika vetem per racen hebraike ,si eshte e mundur ,karkteristikat fenotipike te qarta na flasin per nje race tipike mulate.SHperndarja e geneve te studiuar ne aplogrupet per mua tregon qarte se prej ketu u shperngulen njeriu i races evropiane ne te gjitha drejtimet dhe jo e kunderta ,nuk ka mundesi qe prej KRETES ,KONSTANDINOPOJES,BULLGARISE, RUMANISE, BEOGRADIT ,KROACISE gjithe ky pellg raporti i ketyre aplogrupeve eshte pakashume injejte ,me nje perparesi ne skajin veri lindor te aplogrupit qe kushtezon sllavet.....
Me sa keni shkruajtur këtu, më lë të kuptoj se nuk i njihni mirë gjenetikën. Madje i keni kuptuar gabim edhe të dhënat që dali prej saj. Haplogrupet nuk janë teori. Sa për dijeni po studiohet e gjithë bota, edhe fiset më të humbura! Mos i ngatërroni haplogrupet me ngjyrën e lëkurës, nuk kanë të bëjnë fare. Haplogrupet që përdoren për studiuar popullsinë janë pjesë të ADN-së që nuk mund të prodhojë proteina!
Në bazë të këtyre studimeve qëndron edhe statistika!

User avatar
Arban Blandi
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 464
Joined: Sun Apr 25, 2010 12:11 am
Gender: Male
Location: Іllyria, Ukraine
Contact:

Re: Ne kohet moderne pa Gjuhetare dhe Historiane.

#69

Post by Arban Blandi » Mon Jan 17, 2011 12:05 am

Phoenix wrote:..shkronja.. një përshkrim i pamjes.. ?
Shih dhe nëse jep diçka të arsyeshme ky libri..
Our Scribd Channel - History was a damn dim candle over a damn dark abyss.

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Ne kohet moderne pa Gjuhetare dhe Historiane.

#70

Post by Orakulli » Mon Jan 17, 2011 1:28 am

Phoenix,
Ju shkruajta njihere me pare. Tash mendja jote eshte sinkronizuar me problemin dhe nuk keni nevoje te pyesni. Vetem mendo dhe mendo. Je ne rruge te drejte.
Eshte nga zbulimet e mia te para, shume vite me pare, kur nisa te menjanoj te pakuptimin etymologji&comparative qe nxjerr gjithmone qe Shqipja e ka huazuar "kalin" nga nji gjuhe tjeter, duke mos thene asgje ne thelb. Idiotizmi qendron qe edhe ajo gjuha tjeter, e cila eshte paracaktuar ne menyra arbitrale prej disave qe eshte e para, nuk shpjegon aspak pse "kali' quhet "kal", gje te cilen ne duam te dime ne fakt. Pra perseri hyn-del ne boshllekun pa skaje te quajtur "asgjikund". Nuk na intereson mbiemri i vonevendosur, perseri ne menyra arbitrale sipas supozimit shume inteligjent qe gjuha e shkruar ka lindur para gjuhes se folur, pra dogmen "latin language *kal", por na intreson mbiemri "kal" i emrit "kal".
Po te shkosh tek njesite e tjera te Shqipes, shikon qe kemi "kafshe" e cila eshte percaktimi i pergjithmen i gjuhes Shqipe per ate grup.Eshte tek "kelysh", por ka humbur tek "qen" si rezultat i ndryshimit fonetik k>q dhe a>e, te detyrueshem nga perplasjet kodike ndertimore me njesi te tjera.kal>kan>kaf+ze>kaf>kamb>kamor. Ne rastin gomar" ,qe gjithashtu medohet e huazuar, eshte interesant kthimi persembrathi i "k"-se ne "g", i cili ne fakt eshte i veshtire te ndodh, por ndodh.
Po, phoenix ata qe ndertuan Shqipen i shikonin "kafshet" si "k". Eshte vetem nji "k", pamvaresisht se disa e kane rotulluar me vone per te mos prishur syte nga kendi i leximit dhe disa te tjere ne boten lindore&aziatik e kane zevendesuar me dicka tjeter;ne shumen e rasteve me "g".
Image

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Ne kohet moderne pa Gjuhetare dhe Historiane.

#71

Post by Orakulli » Mon Jan 17, 2011 1:40 am

Arban, ke mundesi te ma postosh ate liber ne mailin tim. Nese eshte e mundur ne Word do tju thoja shume flmn.
Image

land
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 257
Joined: Wed Sep 30, 2009 4:30 pm
Gender: Male

Re: Ne kohet moderne pa Gjuhetare dhe Historiane.

#72

Post by land » Mon Jan 17, 2011 12:54 pm

faon perrovarri wrote:Per mua evidentimet per shperndarjen e perpjestimeve te aplogrupeve verteton ne nje fare mase mitologjine mbi udhetimet e ARGONAFTEVE, trajektoren grupit qe shoqeronte ENEAN ne troje,epir ,apenine, ngulmimet e mevonshme si romake ne ballkan pse jo se si eshte e mundur qe sot ekzistojne vetem toponimi ALBAN ne amerike ,ne kaukaz ,albiona,elbetet etj etj....
nje studiuse izraelite na paska zbuluar kohet e fundit me metoda matematike korelacione midis 'fjaleve' adam,eva,moisi me bazat
Me duhet te bej nje nderhyrje persa i perket mitologjise :
E ke parasysh distancen kohore nga lufta e presupozuar e trojes deri ne themelimin e Romes, menjefjale shkurt, Enea i ashtuquajtur "Homerik" dhe Enea i "Eneide" i Virgjilit, jane shume shekuj distance, jo? Pra kemi te bejme me mite dhe letersi, me anen e Eneas ne nuk provojme absolutisht rrenje shqiptare ne gadishullin italik. Ne na duhen dhe hyjne ne pune historia, jo miti, dinastia e mbreterve te alba-longa e compagnia bella. Kemi toponime si Albano laziale ne kodrat e Romes, lago Albano(liqen) etj etj.
Dihet(eshte e provuar) qe etrusket kane patur nje rol te dores se pare ne themelimin e Romes.

Udhetimet e ARGONAFTEVE nuk na nxjerrin ne asnje shteg.
Kemi invazione Ilirike drejt gadishullit italik(disa vale invazionesh), por Enea non c'entra un tubo, ai eshte nje personazh mitik dhe letrar dhe aspak historik.
"Alba longa u themelua nga Ascanio biri i Eneas" eshte vetem nje legjende dhe jo histori...me shqiperine ka lidhje toponimi Alba, lidhje te tjera duhen gjetur.
"They are Nietzsche's over-men, these primitive Albanians — something between kings and tigers."
- Henry Noel Brailsford

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Ne kohet moderne pa Gjuhetare dhe Historiane.

#73

Post by Orakulli » Tue Jan 18, 2011 2:19 pm

Phoenix dhe Arban_Blandi,
Shikoni ne kete : http://www.chineseetymology.org/EtymologyHome2011.aspx

Eshte nje site i jashtezakonshem dhe burim i ralle te dhenash. Te dhenat shkrimore Kineze ka ne nje vecori:nuk bazohen ne kopje te kopjeve te bodrumeve te Kishave.
Image

land
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 257
Joined: Wed Sep 30, 2009 4:30 pm
Gender: Male

Re: Ne kohet moderne pa Gjuhetare dhe Historiane.

#74

Post by land » Tue Jan 18, 2011 8:00 pm

Phoenix wrote:Fjala "YSHT" ka ndonjë lidhje me fjalën "Ushtar", po fjala "heshtë" dhe "shtizë" ?!
Ka lidhje me fjalen "ushte", sinonim i "heshte" dhe "shtize".
"Ushte" eshte fjale shume e vjeter qe perdoret akoma, pra na jep dhe "ushtri", "ushtar"...ka etimologji shume te qarte, ndryshe nga soldato(it) dhe soldier(engl) me etimologji te panjohur.
"They are Nietzsche's over-men, these primitive Albanians — something between kings and tigers."
- Henry Noel Brailsford

tomaras
Member
Member
Posts: 41
Joined: Sat Jun 05, 2010 11:25 am
Gender: Male

Re: Ne kohet moderne pa Gjuhetare dhe Historiane.

#75

Post by tomaras » Tue Jan 18, 2011 11:20 pm

land wrote:
Phoenix wrote:Fjala "YSHT" ka ndonjë lidhje me fjalën "Ushtar", po fjala "heshtë" dhe "shtizë" ?!
Ka lidhje me fjalen "ushte", sinonim i "heshte" dhe "shtize".
"Ushte" eshte fjale shume e vjeter qe perdoret akoma, pra na jep dhe "ushtri", "ushtar"...ka etimologji shume te qarte, ndryshe nga soldato(it) dhe soldier(engl) me etimologji te panjohur.
Dëshmia më e mirë për epërsinë e shqipes ndaj gjuhëve të reja të fabrikuara në mesjetë nga aristofeja është pikërisht krahasimi ndërmjet fjalës usht-ar dhe konceptit univerzal gjerësisht të përqafuar në perëndim sold-ier, sold-ato me të gjitha fjalëformimet e ngjashme nëpër gjuhët gjegjëse të dallueshme nga njëra-tjetra vetëm për nga prapashtesat.
Konceptin për ushtarin këto gjuhë e zhvilluan gjatë mesjetës, atëherë kur u krijuan dhe u zhvilluan shtetet tek të cilat sovrani dhe prijësi i padiskutueshëm shpirtëror u shkrinë në një duke instaluar nënshtrimin e njerëzve ndaj njeriut, diçka që ishte e paimagjinueshme deri atëherë për të gjithë ata që vazhdonin t'i faleshin drejtësisë hyjnore. Ky proces nuk mund të bëhej pa një aparat të fuqishëm dhune që duhej ta fuqizonte në praktikë shpëlarjen e trurit që bëhej nëpër institucionet tashmë të konsoliduara fetare, prandaj u angazhuan mercenarë të cilët paguheshin me paranë e ashtuquajtur:

soli·dus (säl′i dəs)
noun pl. solidi sol′i·di′ (-dī′)
a gold coin of the Late Roman Empire
a medieval money of account worth twelve denarii


Pra, mund të thuhet ndoshta që prejardhja e emrit për këtë metelikun soli-dus është e paqartë, por jo edhe për etimologjinë e emrit sold-ier, që lidhet drejtpërdrejt me pare, ndërsa emri usht-ar lidhet me armën ushtë.

Post Reply

Return to “Gjuha shqipe”