"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

"Pranvera, Vera dhe Vjeshta" kanë këtë kuptim: PranëBera, Be

Flisni për gjuhën shqipe, magjinë e saj, evoluimin, lidhjet e saj me gjuhët e tjera, rreziqet që i kanosen.

Moderators: Hymniarber, bardus

Post Reply
User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

"Pranvera, Vera dhe Vjeshta" kanë këtë kuptim: PranëBera, Be

#1

Post by Orakulli » Mon Sep 05, 2011 3:51 am

Adrian Cania më dergoi pyetjen e e mëposhtme:

Përshëndetje!

A mendoni se emrat e stinëve "Pranvera, Vera dhe Vjeshta" kanë këtë kuptim:
PranëBera, Bera dhe Bieshta?

Pergjigjja ime e shpejte e ndertuar si stuhitruri ne ide:

Nuk do te preferoja te jepja nje pergjigje, sepse mendoj se eshte nje e drejte autori ne kete mes. Por, do te thoja qe Shqipja ka sekrete te tmershme kod-ndertuese. Mendoj se je ne rrugen e afrimit me thelbin, por do ende shume pune. U befasova deri diku nga propozimi yt, i ralle. Mendimi im, por nuk dua te te ndikoj tek kerkimi yt, shume here kam ndaluar leximin e disa librave te gjuhetareve te medhenj sepse ndikimi i konceptit te gabuar te tyre po ndikonte keqtek konceptet e mia; ndonjihere eshte mire mos te lexosh brockulla veshur me petke gradash shkencore, por po te them sekretin, i cili eshte sekreti i gjithe zbuluesve, nese nuk e shtrydh trurin vete nuk do kalosh kurre deren e enigmes, e cila do te bej te kuptosh shume here me teper sesa po kupton tani. Tani je ne fillim, por je shume me i avancuar sesa disa drejtime te gjuhesise moderne qe po merren me kete subject ne 20 vjetet e fundit, edhe pse kane emra te medhenj, shume autor e jane shume mbrapa, ose me sakte jane pothuaj jashte kesaj.
Mund te te them qe b-ja tingull, dhe me vone si shkronje, ka qene kur kane qene edhe v, f,p , te folura, dhe me vone te shkruara, por fatekeqesisht ne rjedhen e kohes, me vone eshte transformuar fonetikisht ne v, p dhe f duke humbur kodin e saj te pare tingull- shkronje dhe si pasoje duke u humbur-fshehur rastesisht kuptimin i saj llogjik i ndertuesit te pare. Ketu qendron nje nga veshtersite e para te medha tek gjetja e ketij diskrimini tingullor, tek shoshitja e ndryshimeve kodike te grupi te bashtingelloreve aferta zevendesuese te zeshme dhe te pazeshme, per te arritur tek zemra e kodit llogjik te ndertimit gjuhesor.
Bashtingelloret mendoj qe jane mendimi i fshehur i fjaleve. Jane baza. Dikur ndoshta kane qene nje bashtingellore e shqiptuar me kuptimin e vetem nje fjale ne grupin e 10-20-30-40 fjaleve te para. Ne fillim te te folurit njerezit mendoj se kane shqiptuar me shume veshtersi tingujt e pare dhe mundesia me e madhe, hipothezoj, ka qene te ken shqiptuar bashtingelloret, ndoshta f-ja ka qene e para, ndoshta, dhe nje pas nje ne kohe, por paralel ato kane pasur nje mendim llogjiko-kuptimor shume t’percaktuar per ta. Me pak fjale, mendoj se ka qene njesoj kurba si ndertimi i organizmmave nga njeqelizore, dy qelizore, shume qelizore deri tek forma me e nderlikuar organike qe jemi ne. Dhe kjo k’filluar shume para shkrimit te ashtuquajtur grek dhe latin.
Hypothezoj gjithashtu qe njerezit kane filluar te flasin ne menye te nderlikuar vetem kur teknollogjia kaloi fazen e pare te veglave primitive, e cila per mendimin tim ka nis tek shqipja e folur ne rajonin Anatoli-egjypt-mesopatami, dhe mori zhvillim e saj me te larte kur shqipja filloi t'shkruhej ne pergjate nj'rruge zhvilluese ne formen e saj vinka-egjyptiane--mikenase-etruske, e cila duhet te kete perfunduar me librat e Shqipes se pare, ndoshta zhdukur me qellim ose rastesisht nga biblioteka me e madhe e qyteterimit para heleno-romak, ajo e Aleksandrise, si dhe librat e ashtuquajtura etruske. Ne Greqishten evjeter dhe Latinishten pikerisht b-ja, dhe disa tejera te ngjashme, i kam gjet tashme te ndryshuara fonetikisht nje pjese te b-v ne v,p, ph, ph,f , sidomos tek gjuha greke e vjeter. Ky konkluzion mund te arrihet pas gjetjes perfundimtare te kodeve minimale. Kjo tregon qe ndryshimi kishte ndodhur nga nje gjuhe e meparmshe e shkruar, e cila ne zemer te saj ka pasur gjuhen shqipe, ose me sakte kodet e gjuhes shqipe, sepse ato kane qene kode .
Hipoteza tjete eshte qe Shqipja i ka mbajtur te pandryshuar shume tinguj sepse ato jane ne fjalet qe kane frekuence perdorimi shume te larte dhe numri i fjaleve nuk u rrit pas nje zhvillimi shume intesive prej afersisht 10 mijvjecarit te fundit deri diku ne shek. e 6 pas krishtit.
Mundesia e dyte e shpjegimit ndryshimeve fonetike te se shkurave gjuhesore ndermjet Shqipe-Latinisht-Greqishte e vjeter ndoshta eshte qe Greqishtja e vjeter ne formen liber (jo shkrime ne gur), dhe Latinishtja duhet te jene shkruajtur shume m'vone dhe eshte genjyer mbi datat e tyre.
Por duhet te them qe kam ende dicka te paqarte-nuk mund te percaktoj per sa kohe ka ndodhur ndryshimi fonetik. Eshte e veshtire, ose e pamundur te percaktohet kohezgjatja, e cila nga ana e saj do te percaktonte shume gjera te lidhura me te. Ndoshta me vone mund te m'shkrepi gjetja ..edhe pse ajo eshte e lidhur me shume faktore te tjere dhe eshte ndoshta gjeja me e komplikuar ne gjuhe.
Shqipja u ndalua se zhvilluari kur grupet drejtuese te kesaj shoqerie kaluan ne ndertimin e gjuheve te reja duke filluar me gjuhen greke te vjeter, mbi bazat e kodeve te shqipes, dhe me vone ne te persosurat e gjitha gjuheve te ndertuara deri me sot Latine dhe Sanskrite. Ne keto gjuhe eshte fundi i ndertimit te gjuhes shkruar ne njerezore te kesaj faze teknollogjike te zhvillimit.

Faza tjeter, qe ka pak vite qe ka filluar, do te jete gjuha e mbeshteture tek karakteri i saj i pare tri dimensional mendim vale-ze-figure-levizje qe do te kaperceje cakun e gjuhes se sotme vetem me ane zhvillimin e kompjuterve ne ate nivel te komunikimit masiv. Me shume ngrihemi me shume teknollogjia qe persosim vete na ndihmon ta kthejme gjuhen e shkruar tek gjuha e folur, si menyra me efikase e perceptimit tone gjuhesor.
Gjuha e "shkruar" e ardhshme do te marri jete. Ajo do te uli shume kohen qe harxhojme per komunikim dhe do te rrisi shume saktesine e mesazhit qe do percillet nga cdo individ. Gjuha e folur-shkruar e fazes tone ka mangesite spirale te ardhur nga procesi i mbrapshem i ndikimit negativ te gjuhes se shkruar mbi gjuhen e folur si ne uljen e cilesine, shpejtesine, perqendrueshmerine, me shtueshmeri te panevojshme, me shume njesi me dykuptueshmeri, etj.
Gjuha e ardhme e shkruar do te jete gjuha e tipit "DVD", ne fazen e pare nje alternim i gjuhes se folur-figures-film-gjuhe e shkruar. Gjuha e shkruar do te behet efektive vetem atehere kur do te barazohet ne komliksitetin e saj me gjuhen e folur ne nje ambjent konkret dhe do te jete me percaktues dhe kuptimor ne masen 100 %. Abstraktizimi i nivelit me te larte do te vije kur do te jete i mbeshtetur ne nje konceptim gjallesore virtual tredimesional te koncepteve te organizmit jetesor gjuhe, ate qe programet kompjuterike kane nisur te realizojne. Syri ka qene elementi baze i ndertimit te gjuhes se folur dhe shkruar dhe vetem kur t'rritet roli i tij ne komunikim me ane te dy gjuheve te folur-e te shkruar, vetem atehere efektiviteti dhe cilesia e gjuhes do te arrije nivelin e dyte me te larte te saj te fazes se dyte te teknollogjise sone. E gjithe kjo nuk mund te realizohet me performancen me te mire nese ne nuk do te kemi kuptuar si kane ndertuar te paret tane. Ne pësëri do te vijme verdalle ne rethin vicion te gjuhes aktuale te shkruar dhe ka mundesi te mos dalim dot kurre prej tij, e cila gjithmone shkaterron thelbin e gjuhes se folur, duke shendruar komunikimin ne nje gjuhe ne rritje te panevojshme fjalesh dhe shtim te nje konfuzionit struktural ndertimor Ne duhet te njohim me shume edhe unitetin e brendshme te ndertimit te saj si dhe te menyrave qe truri punon, performon dhe preferon ne perdorimin e strukturave gjuhesore. Le po te them nje rast te arritjes se perputhjes ideale te cfare thashe me siper. Shikoni unitetin: me pas, pasurohem, pasuroj, i pasur , pasurim, ose me sinonimet e tjetres pjese te foljes se pronesise: kam, kamje, i kamur. Cila gjuhe e ka kete cilesi? Nderkohe anglishtje perdore latinishten me :
enrich
grow rich
become rich
Ku baza eshte ricco e palidhur me foljen have, have had,had, avere: ho, hai, ha avuto, avuto. Cila ka me shume unitet ndertimor, dhe cila kodon ne menyre te lidhur logjike qe truri kodon konceptet? Pse duhet te kemi forma te ndryshme te panevojshme per ndertimin e koncepteve gramatikore qe kane te njeten baze kuptimore. Pse duhet renduar memoria gjuhesore ne pjeset perkatese te trurit? Pse duhet te kemi nje rritje te tille te panevojshme gjuhesore? A ndikon kjo ne shperqendrim dhe konfjuzionin ne menyren e te menduarit te njerzeve te gjuheve perkatese?
Kjo eshte efektivitet gjuhesor, menyra qe truri kodon konceptet, shkurtimesi, kohe me pak te foluri(rendiment), kohe me pak te mesuarit te saj( leke kursimi per gjithesejcilin), etj.
Ajo qe une mendoj si gjuha e "shkruar" e dyte e njerezimit te ardhshme, artificiale perseri do te jete, por do te ket ndryshimin me ate qe ne perdorim sot sic ka nje karoce me kuaj me nje shatell sot.


Image .
Image

aco_n_dio
Junior Member
Junior Member
Posts: 3
Joined: Sun Sep 25, 2011 10:58 am
Gender: Male

Re: "Pranvera, Vera dhe Vjeshta" kanë këtë kuptim: PranëBera

#2

Post by aco_n_dio » Sun Oct 02, 2011 11:03 am

Perrovari thote;

Gjeneza eshte ''ndryshimi nderkohor(diakronik) i konsoliduar ne forme kodesh,i cili riprodhohet ne menyre ciklike , dhe, determinon karekteristikat,per pasoje individualitetin gjate vetzhvillimit te nje sistemi ,ose bashkesie sistemesh ne natyre

.Gjuha ne vetvete eshte mekanizmi i translatimit te nje sistemi kodesh tridimensional qe karakterizohen nga nje potencial energjitik konkret i cili zhvillohet ne disa nivele.....


Mekanizmi i realizimit te gjuhes si mjet komunikimi, ka ne baze nje seri translokimesh ne formen e kodeve prej strukturave te sterholluara.Karakteristika e ketyre strukturave eshte, konfiguracioni hapsinor dhe potenciali energjitik konkret . Kushte per realizimin e transkriptimit eshte perputhja e ketyre parametrave ne nivele te ndryshme te kodifikimit. Fatkeqsisht natyra permban ne vevete dhe perjashtimin,pra ate kur aktivizimi i ketyre mund te realizohet vetem ne perputhjen e parametrit te dyte ,kjo makroskopikisht con ne ate qe reagimi nuk eshte i drejt

http://www.arberiaonline.com/viewtopic.php?f=82&t=2022 http://www.arberiaonline.com/viewtopic.php?f=82&t=3693

Orrakulli thote;
Perron,
Nese do te flasim per "mekanizmine e gjuhes si mjet komunikimi", se pari duhet te themi qe njerezimi deri tani nuk e ka zbuluar gjenezen e saj.
Njerezimi deri me sot nuk di , nuk kupton dhe nuk eshte ne gjendje te japi nji pergjigje reth saj.
Dikush mund ta perdori gjuhen si ne "perkufizimin e gjenezes", sic e ke perdorur ti, por ajo nuk eshte menyre te menduari, sepse gjeneza e gjuhes nuk dihet.
Po shkruhen shume libra ne kerkim te gjetjes se saj, sidomos pas vitit 1190. Kerkohet shume ne gjuhesi, njesoj si ne rastine e kerkimeve per gjetjen e kures se semundjes Alzheimer, por rezultati eshte zero http://www.arberiaonline.com/viewtopic.php?f=82&t=3693
Faza tjeter, qe ka pak vite qe ka filluar, do te jete gjuha e mbeshteture tek karakteri i saj i pare tri dimensional mendim vale-ze-figure-levizje qe do te kaperceje cakun e gjuhes se sotme vetem me ane zhvillimin e kompjuterve ne ate nivel te komunikimit masiv. Me shume ngrihemi me shume teknollogjia qe persosim vete na ndihmon ta kthejme gjuhen e shkruar tek gjuha e folur, si menyra me efikase e perceptimit tone gjuhesor.
Gjuha e "shkruar" e ardhshme do te marri jete. Ajo do te uli shume kohen qe harxhojme per komunikim dhe do te rrisi shume saktesine e mesazhit qe do percillet nga cdo individ. Gjuha e folur-shkruar e fazes tone ka mangesite spirale te ardhur nga procesi i mbrapshem i ndikimit negativ te gjuhes se shkruar mbi gjuhen e folur si ne uljen e cilesine, shpejtesine, perqendrueshmerine, me shtueshmeri te panevojshme, me shume njesi me dykuptueshmeri, etj.
Gjuha e ardhme e shkruar do te jete gjuha e tipit "DVD", ne fazen e pare nje alternim i gjuhes se folur-figures-film-gjuhe e shkruar. Gjuha e shkruar do te behet efektive vetem atehere kur do te barazohet ne komliksitetin e saj me gjuhen e folur ne nje ambjent konkret dhe do te jete me percaktues dhe kuptimor ne masen 100 %. Abstraktizimi i nivelit me te larte do te vije kur do te jete i mbeshtetur ne nje konceptim gjallesore virtual tredimesional te koncepteve te organizmit jetesor gjuhe, ate qe programet kompjuterike kane nisur te realizojne. Syri ka qene elementi baze i ndertimit te gjuhes se folur dhe shkruar dhe vetem kur t'rritet roli i tij ne komunikim me ane te dy gjuheve te folur-e te shkruar, vetem atehere efektiviteti dhe cilesia e gjuhes do te arrije nivelin e dyte me te larte te saj te fazes se dyte te teknollogjise sone. E gjithe kjo nuk mund te realizohet me performancen me te mire nese ne nuk do te kemi kuptuar si kane ndertuar te paret tane. Ne pësëri do te vijme verdalle ne rethin vicion te gjuhes aktuale te shkruar dhe ka mundesi te mos dalim dot kurre prej tij, e cila gjithmone shkaterron thelbin e gjuhes se folur, duke shendruar komunikimin ne nje gjuhe ne rritje te panevojshme fjalesh dhe shtim te nje konfuzionit struktural ndertimor Ne duhet te njohim me shume edhe unitetin e brendshme te ndertimit te saj si dhe te menyrave qe truri punon, performon dhe preferon ne perdorimin e strukturave gjuhesore. Le po te them nje rast te arritjes se perputhjes ideale te cfare thashe me siper. Shikoni unitetin: me pas, pasurohem, pasuroj, i pasur , pasurim, ose me sinonimet e tjetres pjese te foljes se pronesise: kam, kamje, i kamur. Cila gjuhe e ka kete cilesi? Nderkohe anglishtje perdore latinishten me :
enrich
grow rich
become rich
Ku baza eshte ricco e palidhur me foljen have, have had,had, avere: ho, hai, ha avuto, avuto. Cila ka me shume unitet ndertimor, dhe cila kodon ne menyre te lidhur logjike qe truri kodon konceptet? Pse duhet te kemi forma te ndryshme te panevojshme per ndertimin e koncepteve gramatikore qe kane te njeten baze kuptimore. Pse duhet renduar memoria gjuhesore ne pjeset perkatese te trurit? Pse duhet te kemi nje rritje te tille te panevojshme gjuhesore? A ndikon kjo ne shperqendrim dhe konfjuzionin ne menyren e te menduarit te njerzeve te gjuheve perkatese?
Kjo eshte efektivitet gjuhesor, menyra qe truri kodon konceptet, shkurtimesi, kohe me pak te foluri(rendiment), kohe me pak te mesuarit te saj( leke kursimi per gjithesejcilin), etj.
Ajo qe une mendoj si gjuha e "shkruar" e dyte e njerezimit te ardhshme, artificiale perseri do te jete, por do te ket ndryshimin me ate qe ne perdorim sot sic ka nje karoce me kuaj me nje shatell sot.


Arithmetic and Biologically-Inspired Computing Using Phase-Change Materials

C. David Wright, Yanwei Liu, Krisztian I. Kohary, Mustafa M. Aziz, Robert J. Hicken

Article first published online: 22 JUN 2011 (Advanced Materials)

Phase-change materials offer a promising route for the practical realisation of new forms of general-purpose and ‘brain-like’ computers. An experimental proof-of-principle of such remakable capabilities is presented that includes (i) the reliable execution by a phase-change ‘processor’ of the four basic arithmetic functions of addition, subtraction, multiplication and division, (ii) the demonstration of an ‘integrate and fire’ hardware neuron using a single phase-change cell and (iii) the expostion of synaptic-like functionality via the ‘memflector’, an optical analogue of the memristor.

Technewsworld
New-Fangled Computer Chips Could Mimic Brain Synapses
[...]The Exeter team used an optical device that employed memflectors, which are the optical analog of memristors.

Memristors are passive two-terminal electric components in which the resistance depends on the directional flow of the current. They "remember" the last resistance they had and, when a charge is put through them again, their resistance will be what it was when the charge last flowed through the circuit.

Memflectors are devices whose optical reflectivity is determined by the charge sent through them, making them the optical analogs of memristors.

Whereas memristors store information as resistance, memflectors store it as a change in optical reflectance, Pop told TechNewsWorld. [...]

SciTechStory
Memflector: Neuron-like computer component
[...]The device they built as proof of concept is called a memflector because it retains a direction of optical reflectance (the direction in which the light refracts). The memflector is often compared to another recent development, the memristor, which retains a level of electrical resistance depending on the direction of current flow. The Exeter memflector uses a special phase change material known as a chalcogenide (one of 16 elements in the periodic table) in this case an alloy of germanium, antimony and tellurium.

The memflector is where the ‘synaptic-like’ behavior occurs. Somewhat like a synapse it is responsive to aggregating electrical impulses, an ‘integrate and fire’ response pattern. This also sets the optical reflectance of the memflector. The memflector package, according to the researchers, constitutes a ‘hardware neuron.’[...]
Computers in which processing and memory functions are performed simultaneously and at the same location have long been a scientific “dream”, since they promise dramatic improvements in performance along with the opportunity to design and build ‘brain-like’ systems. This “dream” has moved a step closer following recent investigations of so-called memristor (memory resistor) devices
Finally we now turn our attention to the memristive-like properties of phase-change materials. It has already been pointed out that electrical phase-change memory cells are a form of memristor (a device whose current state is determined by its excitation history) and that memristive devices can be used to implement synaptic-like processing. Since we have already shown that phase-change devices can be used to implement a basic form of neuron (Figures 1 and 2 associated text), if we can also implement synaptic-like (memristive-like) processing with phase-change materials then it should be feasible to build entire networks of neurons and their associated synapses using phase-change devices and therefore implement biological-inspired (neuromophic) computation/processing. Indeed, our results (Figure 1 b and Figure 2) already demonstrate the optical analogue of a memristor (a memory-reflectoror “memflector”) in which the optical reflectivity is determined by excitation history. A distinctive feature of electrical memristance is a non-linear relationship between the integrals of current and voltage, which results in various forms of hysteretic current-voltage ( I – V ) curves. [...]Dear Orracle,

I think that you are talking about the same thing.

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: "Pranvera, Vera dhe Vjeshta" kanë këtë kuptim: PranëBera

#3

Post by Orakulli » Tue Oct 04, 2011 1:52 am

Aty eshte caku ku duhet te shkojme, nuk ka rendesi se nga cila rruge me shpejt. Ndonjihere ecet edhe ne rruge persembrapthi, ose me kurriz nga vendi ku synohet te arrihet. Nuk e kisha lexuar, por eshte e njejta gje.
Deri tani gjuhet europiane,te cilat jane gjuhet me te zhvilluara ne toke, prandaj edhe baza e zhvilimevete medha cilesore te njerezimit kane ardhur nga kjo zone, perjashto zemren e gjuhes shqipe, jane formuar nga bashkimi kaotik i koncepteve te ndertuar njekohesisht nga elitat e grupeve te ndryshme qe kishin arritur nivele te larta civilizimi ne menyre te njekohshme, sepse kishin rejdhur njekohesisht ne nje qender e perbashket origjinore me nivel te larte civilizimi; percatuar shume sakte nga Cavalli Forza, Anatolia.
Sa cik njihet gjuhe. Akoma degjojme anekdotat, per te kushedi sajten here per sokraterit dhe platonerit, dhe sa pak eksperimete, kerkime dhe evidence shkencore. Shqipes qe nuk i shpjegojne dot dhe njesine me minimale te saj, pohuesen po, nga ana tjeter kane guximin e shkruajne qe ka huazuar nga greqishtja, pastaj nga latinishtja, pastaj nga Gjermanishtja, pastaj nga sllavishtja dhe ne humorin e fundit eshte dhe nga Vllahakishtja. aspak te verteta. Disa jane aq te pa ditur qe shkruajne qe shqipja i ka mare nga sllavishtja tranformimet e O-se ne ne A, kur kjo eshte nje cilesi universale e aparatit tome oralo-akustik. Sic ndodh sot midis anglezeve dhe amerikane per shume te tilla si God qe shqipohet respektivisht me O nga njera pale dhe me A nga pala tjeter. Jane me qindra njesi. Po keta jane edhe injorante sepse veriu qe eshte afer sllaveve ka ruajtur O-ne, si ne bo, bon,vorr(varr), etj ndersa Jugu qe eshte larg tyre i ka kthyer ne A. Idiotizmat kunder shqipes jane shkruajtur me shume sesa jane shkruajtur per gjithe gjuhen ne 10 shekujt e fundit.
Disa gjuhetare te vjeter gjermane shkruanin qe gjermnaishtja ka huazuar nga Shqipja sepse ata mendonin qe dikur Iliret kishin dominuar ne ato territore, por as kjo nuk eshte e vertete.
Por, gjuha eshte nje nga nderlikimet me te medha ndertimore, pradaj per aq sa pak larg kemi shkuar ne njohjen e saj eshte ne njefare mase i kuptueshem abuzimi me te.
Image

aco_n_dio
Junior Member
Junior Member
Posts: 3
Joined: Sun Sep 25, 2011 10:58 am
Gender: Male

Re: "Pranvera, Vera dhe Vjeshta" kanë këtë kuptim: PranëBera

#4

Post by aco_n_dio » Wed Oct 05, 2011 4:13 pm

Ideology is censorship of any form of free dialogue, especially for a nation when it becomes a tool in the hands of charlatanism to deceive crowds of respondent.On the charlatanism hands of ideology is violence, woe, disaster, death.

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: "Pranvera, Vera dhe Vjeshta" kanë këtë kuptim: PranëBera

#5

Post by Orakulli » Thu Oct 06, 2011 10:19 pm

Drejt. Eshte politizuar aq shume kjo pune sa ka gjasa qe te mos ta marri veten ndonjihere. Pothuaj, mund te themi sot me plot gojen qe udhetojme me makina e aeroplane, por te menduarit e njerezeve mesatare po shkon drejt idiotizmit te plote. Madje, idiotizmi eshte bere metode pune ne kompani shume te fuqishme. Ndersa ne shkecat ekzakte, gjuha eshte forcuar dhe qartesuar, gjuha e perditshme e njerzeve, e mediave, Tv, Internet, etj, po shendrohet ne nje menyre te menduari qe ne Shqiperi i thone "torollakeri", ose muggin ne gjuhe tjeter. Problemi eshte qe njerezve te thjeshte, por gje mbajne te gjalle gjuhen e folur, ecila eshte ne fakt ajo qe do te trashegohet si menyre te menduari kur sistemi do te bjere dhe do te ruhet ne fazen e ardhshme te zhvillimit, tu ngaterrohet te menduarit, tu prishet llogjika, se vetem ashtu mund ti komandosh, skllaverosh, ti futesh ne pune me sa ,kur, ku dhe si duan ata nje perqindshat. Tu shesesh cfare te duash, me sa te duash dhe kur te duash. Te thuash per njerezimin e sotem , pergjithesisht, qe eshte nje dele eshte shume pak. Delet ndjekin nje dash, por keto dele nuk dine madje as pas kujt vene. S'jane ndryshe nga koha e 1300. Plot dogma qe te kallin krypen.
Image

Post Reply

Return to “Gjuha shqipe”