"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Bajram etymology, semantic , dhe kuptoni gjuhen parafeve.

Flisni për gjuhën shqipe, magjinë e saj, evoluimin, lidhjet e saj me gjuhët e tjera, rreziqet që i kanosen.

Moderators: Hymniarber, bardus

Post Reply
User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Bajram etymology, semantic , dhe kuptoni gjuhen parafeve.

#1

Post by Orakulli » Sun Feb 12, 2012 2:24 am

Thone, deri ne gjuhetare kane shkruar qe Bajram vjen nga Turqishtja, a nga e te tjera. Semantika e kesaj fjale eshte si me poshte: Baj=fare; 2. ra=nuovo;3.m=menyre e krijimit te formes pesore te foljes. Se cfare kuptimi i i kane dhen dhe i japin folk gjuhetare dhe gjuhesia injorante, qe per fat keq edhe prodhon injorancen nder njerez qe bisedojne reth kesaj, ka lidhje vetem me politken fetare, poltiken historike, dhe politiken gjuhesore. Nuk ka lidhje te mirefillte ne vetvete me njesine gjuhesore "Bajram". Njerzit zakonisht duan ti bindin te tjeret duke perdorur mendjent e atyre qe i kane bindur. Nuk bejne dallim ne kete prcakktim si shkollaret ashtu edhe populli. Bajram eshte kuptimi i "bahem i re, ri, ra=di diventarsi nuovo=renew. Restore=re store=. Agimi eshte nje rilindje e dites. Kur perdoret per per te cakuar nje gje me spec-ifike, trupin e njeriut eshte ndertuar diku, dikur koncepti "baj ra am".Pse ka lidhje me Shqipen, sepse eshte gjuha baze Kontinentit si edhe e ish Anatolise dhe Egjyptit. Gjuhetaret njohin pothuaj gjithe gluhesine por nuk kuptojne asgje reth saj. Eshte cakezimi i menyres se menduarit nga edukimi i gabuar shkollor ne kete drejtim, nga injektimi i menyrave te gabuare te te menduarit, si dhe nga ndikimi gjuhes se shkruar, historise se shkruar, dhe i ndarjeve kombetare qe jane shume te mevonshme ne historine njerezore ne vleresimin e gjuhes meme qe eshte shume me vjeter se kombet, kishat fete dhe gjuhet e reja. Gjuha shqipe vjen nga koha kur nuk kishte kombe, por sic e thote edhe bibla ishte vetem nje komb dhe fliste vetem nje gjuhe. Besoni te pakten ate menyre te arsyeturi, nga ku vjen gjithe baza e juaj e te menduarit. Perdorni te njejtin mekanizem qe ju ben te shkoni e shikoni tek kombetarizmi i fjaleve, pa ditur me pare sa te vjetra jane, si jane ndertuar dhe kur jane perdorur per here te pare a kishte kombe si turq, latine,e greke apo muslumane, te krishtere e te jere. Janë hapa te thjeshta te te menduarit te thieshte llogjike. Po te hiqni syzet e koheve shume te reja, te berjes se gjuhes se shkruar, te feve dhe te ndertimit te kombeve, jo vetem do te kuptoni shume here me teper, por edhe mund te zbuloni dicka te re ne kete drejtim. E tanishmja gjuhesore paragjykon, nuk kerkon, si 99% e juaja vetem paragjykon, prandaj edhe ndoshta gjuhesia moderne ka ngel jo vetem ne nje vend, njesoj si Bibla, por edhe eshte shume pas me deget e tjera te kerkimit shkencor.
Image

Post Reply

Return to “Gjuha shqipe”