"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Urim v'tummim

Flisni për gjuhën shqipe, magjinë e saj, evoluimin, lidhjet e saj me gjuhët e tjera, rreziqet që i kanosen.

Moderators: Hymniarber, bardus

Post Reply
User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Urim v'tummim

#1

Post by Orakulli » Sat Jul 14, 2012 3:33 am

Urim v'tummim
by Iliazi Fatmir on Friday

Sipas Rashit Hebre te famshem francez, edukuar me latinisht e frengjisht, keto fialë i kane rrënjët e tyre në hebraisht, lehte kuptohet kjo sepse ai ishte Hebre, dhe "Urim" kupton "dritat" , ndersa "v'thummin'"përsosmërin," që sipas tij, pyetja është e ndriçuar me anë të shkronjave (imja:thenies sipas Shqipes, qe kupton gjuhen e folur) dhe thelbi i saj persoset nga Prifti i lartë ( imja:qe kupton ndertimin gjuhesor).Talmudi tregon gjithashtu se mesazhi që u mori u quajt *tummim, "i përsosur", sepse ai ishte i pandryshueshëm.Rashi, ose Shlomo Yitzhaki ne Hebraisht ( רבי שלמה יצחקי), ose ne Latinisht Salomon Isaacides, ishte nje prift hebre, ndryshe mesues fetar, i mesjetes pergjatë viteve 1040 – 1105, autor kryesisht i komenteve reth Bibles Hebre, te cilat i la pas ne shënime. Bibla qe hebrenjte pretendojne dhe e kane kthyer ne nje te pranuar si te vertete qe eshte e tyrja eshte gjet reth viteve 1000 dhe ishte shkruajt vetem me bashtingellore me alfabetin qe sot eshte mbiemerzuar si semitik. Prifterinjte e perkhyen nga hebraishtja, kur nga disa shkollare gjuha Hebraishte (sa afer eshte ne tingullimin sipas ligjeve te gjuhes Shqioe me Arberisht dhe Aramisht) nuk ekzistonte si gjuhe , dhe pjesa qe ngelet ne kete histori mund te lexohet ngado neper libra te tyre. Si e perkthyen prifterinjte-Rabiitë ate liber hap shume pyetje te tjera, per metoden gjuhesore te perdorur, ku u bazuan dhe eshte nje diskutim i thelle filozofiko-gjuhesor reth gjithe kesaj, por qe per nivelin e njerezeve te zakonshme qe kerkojne gjera te thjeshta, qe kuptueshme, te perfunduara dhe te mbiemerzuara, nuk merr kuptim me thelle.
Cfare ndegon "Urim v'tummim"?
Ajo duket tek une te jete e lidhur me gjuhen e shqipe te pare dhe ka kuptimin " Thenia e urimit". Gjithashtu duket tek une qe gjuha e mevonshme hebraishte eshte nje gjuhe e re e ndertuar mbi kode te njohura prej ndertuesve, te njetat kode qe ne thelb jane nân lekure te gjuhen Shqipe, ndertuar Greqishtja e vjeter dhe Latinishtja. Duket tek une qe pas vitit 1000 tek elitat hyri etja e madhe te ndertonin parcela-gjuhe-kombe. Dhe duket kjo tek une e realizuar prej tyre per nje mije vjete. Lart e paprekur nga kjo semundje qendron vetem gjuha Shqipe, e cila pa pas ndonji elite ne kete periudhe te vone te historise shume here me te vjeter njerezore, pa pas nje kishe te sajen, qe u thote gjuheve-kombe moderne qe ju genjeni. Prandaj kjo gjuhe dhe ky komb, mbajtesit besnike te kesaj gjuhe, mendoj une, jane luftuar aq shume nga elitat pas vitit 1000, dhe vazhdon lufta kunder edhe ne ditet e sotme. Eshte nje lufte e ashper me leke, jo me arme sepse u provua qe armet nuk e bejne dot ate pune, per ta shkaterruar plotesisht. Deri diku ja kane arritur qellimit. E vetmja shprese eshte rizgjimi i shpirtit te Luanit qe e kane gjeentikisht te trasheguar nga koha kur te paret e tyre masivisht ndertuan gjuhen e folur dhe te shkruar qe eshte sot baza e gjuheve Euro-Aziatike.
Image

Post Reply

Return to “Gjuha shqipe”