"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

Flisni për gjuhën shqipe, magjinë e saj, evoluimin, lidhjet e saj me gjuhët e tjera, rreziqet që i kanosen.

Moderators: Hymniarber, bardus

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 285
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#1

Post by illyrianboyful » Tue Jun 18, 2013 12:04 pm

HAPA KËTË TEMË ME QËLLIM QË TË JUA DËSHMOJ DISAVE SE SLLAVISHTJA ËSHTË SHUMË E INFLUENCUAR NGA GJUHA SHQIPE

edhe pse në shyqim të parë shfaqet apo duket se jo!

Ajo që më shtyri të hapë këtë temë dhe pati si inisiativ( i nisi-at-iv ) hapjen e analogjis për mua dhe qasjen për të nxjerrë disa fjalë sllave dhe të dali në përfundim se ato fjalë jan me rrënjë shqipe, ishin disa debate që kisha me një anëtar të forumit sa i përket çështjes së STELËS( plaketës) së LEMNOSIT.

Ky anëtar pretendonte se fjalët që përmban STELA E LEMNOSIT nuk jan Shqip, por me rrënjë Skyto-slave, përpos thotë,

" MARAZ I MAV "

që ai e shpjegon se do me thënë: MARASH I MADHË dhe thotë se të gjitha tjerët fjalë jan Skyto-slave dhe gjaja se lexohen shumë leht në balto sllavisht, dhe se nuk jan shqip.
duke dashur kështu që, të hedhë posht dëshmin që sjellë STELA e LEMNOSIT për lashtësin e gjuhës Shqipe.

Që sipas meje, ai do, që në fund të fundit mbasi që Shqipëtarët të pranojn se vetëm kjo është Shqip, edhe këtë fjalë MARAZ të thotë se edhe kjo është sllavishte
dhe do të thotë MRAZ=FTOHTË I MADHË në gjuhët sllave.

Kështu pra ai(anëtari) TRAVESTOI fjalën MARAZ në MARASH(emër burri Shqip). Që në qoft se ti delë para Historianëve me këtë duke ju thënë se MARAZ dmth MARASH çka duket se është travestim i qart, historianët do thojn se MRAZ e sllavishtës është më ngat se MARASH në Shqip, pra në fund të fundit do mbetet edhe ajo fjalë sllavisht!

Kështu hodhi posht domethënjen fjalë për fjalë ashtu siç edhe është dhe siç e ka shpjeguar Aristid Kola:

MARAZ=MARAZ=EMOCIONE TRONDITËSE TË BRENDSHME ETJ, që ka domethënjen e plotë në gjuhën shqipe,

dhe që ka rrënjën në Gjuhën Shqipe: MARR-AZ= MARRË-ZI nga ku përbëhet edhe fjala MARRËZI = sjellje e turpshme.

PA DYSHIM STELA E LEMNOSIT ËSHTË NË GJUHËN SHQIPE TËRËSISHT DHE SHFAQ NJË SKEN TEATRALE, kjo plaket me siguri( SI-GURI ) ishte Publicitet e nduar në një shesh
të Qytetit.

Qasa mundësin se a mund që kjo fjalë të ishte nga Sllavishtja MRAZ.

Dhe në mënyrë të qart doli se fjala MRAZ=ftoht i madhë e slavishtës kishte rrënjën nga Shqipja: MAR-ZI si dhe fjala e sllavishtes MËRZIM=URREJ, MËRZI= URREJE nga rrënja e Shqipes: MARRË dhe ZI = MARRË+ZI = marrëzi

personalisht kam gjetur pa u munduar fare disa fjalë sllave që jan padyshim me rrënjë nga Shqipja dhe s'mundet të thuhet se jan me rrënjë sllave, sepse, rrënjë në sllavisht nuk kan. si për shembullë: ZAMKA = ZONKË=KURTHË

Fjala: MEXHE = MEGJU=në mes, ne e përdorim si MEXHE nga rrënja MES dhe GJË, NJI GJË NDËRMJET DY GJËRAVE.

Fatkeqësisht, deri më tani flitet se kjo fjalë është huazim nga sllavishtja nga fjala, MEGJU = ndërmjet por e sakta është se JO, POR ËSHTË NGA RRËNJAT: ME(s)+GJË si dhe shumë tjera fjalë, edhe është e çuditshme se përse nuk bëhet një punë në këtë drejtim nga akademit e shkencave, por i lojm grekët dhe serbët të ia marrin popullit shqipëtar të gjitha meritat, që në fakt duhet të i ketë populli dhe gjuha Shqipëtare??!!!


I LUTEM ANËTARËVE TË FORUMIT QË TË POSTOJN NË KËTË TEMË FJALËT APO NJOHURIT QË KAN QË UA MERRË MENDJA SE JAN ME RRËNJË NGA GJUHA SHQIPE, EDHE PSE MUND TË BËJM GABIME NUK KA DERT, QËLLIMI ËSHTË QË KËTO PUNIME HERË A VONË TË I SHËRBEJN POPULLIT TONË TË DASHUR, EDHE NË QOFT SE NE NUK DO ARRIJMË TË KONKRETIZOJM DIÇKA SERIOZE, PA FILLIM NUK KA AS MBARIM!!!

Është fakt se gjuha Shqipe ka kontribuar për konceptimin edhe të gjuhëve tjera, Grek, Latin, sidomos frengjisht, Arabisht gjermanisht, etj etj. Por kisha pas qejf që në këtë temë të trajtojm në kuadër të hapjes të temës, dhe mos të trajtojm gjuhë tjera përpos në rast se është e lidhur me temën.

Për shembullë një fjalë si TRAUMA = TREMA = TREMBJA që përdoret në të gjitha gjuhët evropiane etj por edhe në sllavisht nuk ka të keq në rast se e bëjm qasjen kështu dhe i paraqesim edhe gjuhët tjera.!

ZOTI E RUAJT POPULLIN TONË!
Last edited by illyrianboyful on Tue Jun 18, 2013 1:03 pm, edited 2 times in total.
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 285
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#2

Post by illyrianboyful » Tue Jun 18, 2013 12:20 pm

Fjala më e madhe që mund të përdoret në një gjuhë, fjala:

ZOT = BOG

edhe kjo fjalë BOG = BO+G = BO+GJË = BËRËSI I GJËRAVE sepse "G" e lashtësis është e barabart me "GJË" të sodit = SEND

BOG = BO+G = BO+GJË = BËRËSI I GJËRAVE = KRIJUESI I GJËRAVE
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 285
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#3

Post by illyrianboyful » Tue Jun 18, 2013 12:24 pm

Ndoshta ndonjëri nga ju do të thotë për mua se po e teproj por, shiqoni në vijim.


DOBRO = MIRË Në të cilën gjithashtu vërejm gjëra të çuditura, kujt i kishte shkuar mendja!?

DO-BËR = E DO GJËN E BËR
Dhe të gjitha fjalët dhe emrat që ka lindur kjo Fjalë si, Dobrenje, Dobrica etj.

ZONA = HAPËSIR E ZËN vetëm se kjo e fundit përveç se në gjuhët sllave përdoret edhe në gjuhët tjera evropiane.
Last edited by illyrianboyful on Tue Jun 18, 2013 12:32 pm, edited 1 time in total.
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 285
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#4

Post by illyrianboyful » Tue Jun 18, 2013 12:30 pm

Kujt i kishte shkuar mendja....!

PREPREKA = PENGES = diçka që të pengon për të arritur në qëllim.

PRE + PREKA, PRE = prerje, dhe PREKA = prekje

PRE+PREKA = Penges që të pren rrugën për të arritur PREKUR në qëllim.

fjala tjetër

PREKO = ANDEJ = NË ATË TJETRËN ANË

Pra themi: PREKO OVE PLANINE shembullë, dmth: pas kësaj Kodre, mali. Çka kuptojm se mes vendit ku ndodhemi dhe vendit synues ka një Malë apo Kodër.

pra PREKO = PRE+KO = PRE+KHO, marrim rrënjën e dytë KHO që dmth KËTU në Gegënisht,

pra: PRE + KO = PRE+ KHO = pas asaj që PREN nga KHO = pas asaj që pren nga këtu

fjala tjetër

RODJEN = I LINDUR, shqiptohet ROGJEN

RO + GJEN, RO e barabart me të shqipes " RRO " dhe " GJEN " e barabart me të Shqipes " GJETJE "

pra ROGJEN = I LINDUR, RRO + GJEN = GJETI RRNIM, gjeti jetën
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 285
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#5

Post by illyrianboyful » Tue Jun 18, 2013 12:31 pm

RODJAK = KUSHËRI, shqipëtohet ROGJAK

RO+GJAK, RO = rro dhe GJAK = gjak

Rro+gjak = gjak nga lindja


Dhe një dyzinë fjalësh të cilët ka ingjendruar ( IN+GJEN+druar)fjala RODITI
Dmth se kjo fjalë kontriboi për formimin e shumë fjalëve tjera. Besomni se sllavët flasin SHQIPË(hahaha një përqindje jo të vogël, kuptohet)
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 285
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#6

Post by illyrianboyful » Tue Jun 18, 2013 12:42 pm

ZIMA = DIMËR
nga ZI dhe MA=MBA

po për çka ZI+MA mbasi që Dimëri ka Borë dhe është i bardhë??

Për Arsye se në të kaluarën nuk ishte aq i bardhë si në kiohët tona, ardhja e Dimërit ishte ardhja e ZI MBAJTJES sepse shumë njerëz vdishin nga Ftohti!!!


fjala tjetër

DA = PO

DA = nga e shqipes DO

Sepse me atë që e dojm jemi dakort, pra DA e sllavishtes shpreh pajtimin, sikur të themi në vend të PO, e du DO, DO, = e aprovoj, dmth E PËLQEJ,= jam i pajtimit

Përfitoj nga rasti të ceki fjalën "JA" = PO të gjermanishtës, e ci9la është thuaj se njësoj me "JO" të shqipes vetëm se është e përdorur në kuptim të kundërt.

Nganjëher në të folurit mundemi të pëdorim fjalën e pohimit për të thënë JO, ndoshta JA e gjermanishtës u vendos si PO në këtë mënyrë, shembullë, kur doa ti themë ndokujt JO i themë PO DE PO, duke dashur që të ithemë JO, dhe ai e kupton si jo.?
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 285
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#7

Post by illyrianboyful » Tue Jun 18, 2013 12:46 pm

U-ZEO dhe U-ZELLA qart duket rrënja nga ZEU etj, por nuk është kjo pika që dua të debatoj, por
pikërisht çka më bëri kurreshtar ishte ELLA e gjinis femrore të ballto-slavishtës

UZE-ELLA = morri(femrore)

POP-ELLA = hypi """""

PO-P-ILLA = piu """

SPAVA-ALLA etj etj = Fjeti """

Çka më çoi deri tek: ELLE e gjinis femrore të frengjishtës, dhe Latinishtës, pastaj,

shtova pytjen se a thua: ËSHTË NGA SHQIPJA E+LA e la dmth ia la vajzën dhëndrit, VAJZA ËSHTË DERA HUJ apO E+LLA = E DHA kjo më dukë[ pak më pak e mundshme???

Por shkova edhe deri tek ELLA = YLLJA E lashtësis sonë, e gjinis femrore. dhe kjo më afroi deri tek:

LUI i gjinis mashkullore të frengjishtës dhe Latinishtës dhe qasa mundësin mjaft të qëndrueshme se:

ELLA e sllavishtës, dhe

ELLE = AJO

IL, LUI = AI të frengjishtës dhe Latinishtës jan nga YLLI = LUI dhe ELLE nga ELLA= Yllja e shqipes sonë.

Një mundësi e re për domethënjen e emrit të Lekës, personalisht jam i bindjes se Hellenët dhe Ilirët jan i njëjti poupullë, dhe se Hellen dhe Ilir ka domethënjen e njëjtë, por në dy mënyrat e të folmes së gjuhës Shqipe, Gegë(gregë) dhe Tosk.

pra për mu ILIR nuk ka fare të bëj me lirin, I LIRË por me YLLË shumës YLLËR.

ndërsa Hellen është folje tipike në mënyrë gegënishte dhe shpreh të njëjtën gjë, YLLIN shumës ELLI - HELLI - HELLIN,- HELLEN për të mbështetur këtë, kemi provën e DIELLIT dhe QIELLIT ku vërejm se gegënisht Yllit i thëjn ELLI dhe HELLI, DI+ELLI = YLLI I DITURIS, nga ku edhe mendimi se DITA vjen nga ditunia apo drita( është me të vërtet vështir të dëftohet se cila i ka dhënë lindje cilës, drita dituris pao e kundërta).

Pra nëse vërejm gjuhët evropiane fjala AL = yllë ka kontribuar në formimin e qindra fjalëve derisa në gjuhën frenge edhe ELLE = ajo (femrore) rrjedhë nga kjo fjalë që domethën YLLJA, duhet menduar se njeriun e thërrisnin yllë në të kaluarën, në shenjë nderimi kjo,( nganjëher njeriu i devotshëm me të vërtet bën dritë sikur Yllë).

Por jo vetëm ELLE = AJO në gjuhën frenge është formuar nga fjala ELLË= yllë e gegënishtës por edhe IL = AI nga mënyra e të folmes së toskërishtës, nga YLLË, dhe LUI = AI( kujdes, unë nuk jam i bindjes se toskërishtja u dallua nga gegënishtja vetëm se vonë, ashtu siç thojn disa, por jam i bindjes se Toskët vinë nga Toskana, dhe se mëse ata jan Etruskët e lasht, pra për mua frengjishtja është një varijantë e gjuhës Shqipe) Toskana kap një pjes të francës edhe.

Epirotët me sa dihet sipas disa historianëve quheshin ALI+OI gjithashtu shumë e ngatë me Hellen dhe Yllër.

Ndërsa për disa historian Gëgët jan mëse ata Gregët e lasht, dhe se gregishtja e lasht është bijë e Gegënishtës sonë.

Pra nga këto të dhëna mu shtua pytja se Emri ALEKSANDER - ALESANDER, përpos mundësis që tani e njohim të gjithë : A+LE+SI+ANDER, A dhe O në gegënishtë ka dmthënjen ËSHTË - KA = ka le si ander.

jipet mundësia se AL e aleksandrit është me domethënje YLLË, pra:

Aleksander = AL+E+SI+ANDER = yllë o si ëndërr = yllë+e+si+ëndërr.
Last edited by illyrianboyful on Tue Jun 18, 2013 1:07 pm, edited 2 times in total.
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 285
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#8

Post by illyrianboyful » Tue Jun 18, 2013 12:49 pm

HAJDE = Hajde ashtu si në gjuhën Shqipe, pra është nga shqipja. në bazë të mënyrës së të folurit, të gjuhës Shqipe: HAJ+DE, - ANI DE, - PO DE, - JO DE, - HAJ MEDET, HAJ - KU KU, - HAJ KU KU PËR MU, - HAJ DE DE, Siç e shohim këto shprehje jan të gjuhës Shqipe, Ndërsa në sllavisht për pos HAJDE nuk mund e gjenë si dmthje, dhe përdorim.

LOPOV = HAJN Nga e Shqipes LOPAR = LOP+OV = Vjedhës i Lopave.

ZANAT = ZANAT nga ZA+NË+AT, = E zo diturin nga ai që e ka, E MËSOJ NË AT duke e kopjuar atë.

ALAT = VEGËL = ALET Nga O LET = A+LET = A LEHT sepse vegëlat jan lehtësim i kryerjes së punës. Porse Alat është gjithashtu Arabisht dhe turqisht, (turqit e morrën nga Arabët) por çka është e çuditur se kjo fjalë gjindet në të 4 gjuhët. Vërejtje në gjuhën Arabe ka shumë fjalë Shipë, si për shembullë, Arabisht Paras i thëjn MAAL = Pare, të holla, dhe thojn se rrënja e kësaj fajle është nga JAMIIL = dmth bën të anojsh, që e ngre zemrën. Por MAAL në gjuhën Arabe nuk i thëjn vetëm PARAS por edhe PASURIS, që ngjanë shumë me të shqipes MALLË= PASURIA NË MALLË, dhe gjithashtu fjala MALLË = kam mallë, jam i mallëngjyer, me siguri rrjedhë nga MALLI sepse kushë ka MALLË mendja i rri tek malli, është i brengosur pa ndërprerë për mallin e vetë.

TESHKO = RËNDË = VËSHTIR Nga TË+SHKO+N, Të tejkalon, Nuk ia delë me at mas, Të ngadhënjen masa, Ça të depasse.

LAKO = LEHT= LET Nga LA+KO Dmth LA= e la formën e parë, dhe doli KO=KHO në formën e re, LAKO = LAKIM sepse gjërat që pranojn të lakohen jan të buta ndaj të lehta, dhe jo të ngurrëta, pra LAKO= nga LAKIM
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 285
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#9

Post by illyrianboyful » Thu Jun 20, 2013 7:20 pm

- Ti = ti
- On = ai, nga fjala ONË-ANA e shqipes, sepse ai është personi i tret, pra është gjithmon ai që ndodhet në anë.

-Ona = ajo """"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" """"""""""""""""""""""" femrore

-Oni = ata""""""""""""""""" shumës

-One = ato[/b] """""""""""""""" shumës femrore

- URLA = bërtet,[/b] nga ULURON

- Urla-nje = Ulurimë, vërejm prashtesën NJE nga e shqipes NI = NJI," urla+nje " = NJË bërtitje, NJË ULURIM. tani ULURIM a rrjedhë nga ULUR+im nga ulurima e Ujkut, këtu ka muhabet, ndoshta sepse ujku ulet dhe pastaj uluron.

-PIJ =pi, nga P+UJË

- PEVAJ = këndo,[/b]" nga PE+VAJ" pe vajtoj
Last edited by illyrianboyful on Thu Jun 20, 2013 8:15 pm, edited 1 time in total.
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 285
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#10

Post by illyrianboyful » Thu Jun 20, 2013 7:57 pm

>Diçka shumë interesante fjalën që do sjellë më posht, është një nga dëshmit si edhe ato që kam sjellur më lartë, për ndërtimin e gjuhës sllave nga rrënjët e gjuhës Shqipe!

Pra fjala:

STA = SHTA dmth = ÇKA

Unë ashtu siç e shohë, kjo fjalë është pa dyshim nga gjuha Shqipe nga ÇKA e gjuhës Shqipe!

Për të vetmen dhe të mirën arsye se gjermat që e kompozojn nuk kan kurrnjëfar domethënje në gjuhët sllave, për mu nuk mundet që një fjalë të mos ketë rrënjë!

Nuk mundet kurrsesi të ndahet, SH+TA kjo nuk ka kurrnjëfar domethënje në sllavisht, por me siguri evuloi nga Ç'KA e gjuhës Shqipe ÇKA = SHKA = SHTA.
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

Gazmend
Senior Member
Senior Member
Posts: 100
Joined: Sun Feb 24, 2013 8:40 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#11

Post by Gazmend » Thu Jun 20, 2013 8:07 pm

Te falenderoj per tere kete mund 'Illyrianboy' ............

Edited by moderator
____________________

Gazmend, ky eshte paralajmerimi i fundit per ju. Nese do e perserisni, perjashtimi do te jete perfundimtar.
Moderatori


qiellikaltër
Honored Member
Honored Member
Posts: 358
Joined: Sat Jul 18, 2009 6:22 pm
Gender: Female
Location: Shqipëri

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#12

Post by qiellikaltër » Fri Jun 21, 2013 2:03 pm

Interesante. Edhe une kam dashur te di me shume rreth gjuheve sllave, duke qene se me bien ne vesh here pas here fjale sllave por qe jane shume te ngjashme me rrenjet e fjaleve frengjisht ose anglish, si psh vella, moter, ulur etj

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 285
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#13

Post by illyrianboyful » Mon Jun 24, 2013 7:32 pm

qiellikaltër wrote:Interesante. Edhe une kam dashur te di me shume rreth gjuheve sllave, duke qene se me bien ne vesh here pas here fjale sllave por qe jane shume te ngjashme me rrenjet e fjaleve frengjisht ose anglish, si psh vella, moter, ulur etj

po, ashtu është, disa thojn se indoevropiançja është gjuha sllave, dhe kjo duke parë fjalët e shumta ashtu siç i ceke nga =gjuha sllave siç është NOVO - new - nouveau etj, por nuk është e sakt, për mu indoevropiançja është gjuha Shqipe, ngase është ajo që përmban rrënjët e të gjitha gjuhëve, dmth, ka rrokjet më të shkurtëra në Botë siç jan ZI - DO - RE - RA - RI DA - DI - MA etj etj.

Gjuhët evropiane jan të formuara në këtë shembullë, dhe sipas mendimeve më të rinjë, linguistët pajtohen për këtë, dhe ne e dimë se këto rrënjë apo rrokje në gjuhën Shqipe vetëm në gjuhën shqipe kan të gjitha kuptimin e vetë.

E kam fjalën për Linearin " B "

Image

Në fakt që të gjitha këto fjalë në kuti të linearit B gjejn vendin dhe kuptimin në gjuhën Shqipe, dhe është e vetmja në botë, që përmban tërë linearin, ndërsa gjuhët tjera si sllavishtja, greqishtja, latinishtja, edhe ato kan ndonjë por i ngjehim në gishta të një dore.

Është fakt se sllavishtja ka influencuar gjuhët evropiane por jo në nivel se sa ka influencuar gjuha Shqipe( në pikpamje të drejtë përdrejtë) nëdrsa vetë sllavishtja ka lind nga gjuha shqipe, për ktë jam i bindur.

Por, konceptimi i sllavishtës nga gjuha shqipe, është shumë i hershëm sipas meje, ashtu siç e kam kuptuar unë, është në lashtësin më të largët. , dhe ndoshta për në përqindje nga, priftërinjt kirili dhe metodija në 9 shekullë të erës sonë
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#14

Post by bardus » Tue Jun 25, 2013 6:55 pm

illyrianboyful wrote:

po, ashtu është, disa thojn se indoevropiançja është gjuha sllave,

Është fakt se sllavishtja ka influencuar gjuhët evropiane
Keto dy pohime jane mjaft interesante dhe ne pergjithesi kur flitet per gjuhe duhet te jepen fakte qe te krijojme edhe ne nje pershtypje se ku eshte nderhyrja e sllavishtes ne gjuhet e Europes ,apo se sllavishtja eshte vete indoeuropjanjcja,kush e ka thene kete ,sepse sa di une, as qe e marrin ne konsiderate vjetersine e saj,nje gjuhe e fryre me kalke si gr.dendron 'pyll' me 'shuma' etj.,jo se ka shume interes per mua personalisht ,por pohimet me duken te forta ,vecse ne paste dale nga ndonje linguist i njohur .

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4192
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#15

Post by Zeus10 » Tue Jun 25, 2013 7:17 pm

illyrianboyful wrote:

po, ashtu është, disa thojn se indoevropiançja është gjuha sllave, dhe kjo duke parë fjalët e shumta ashtu siç i ceke nga =gjuha sllave siç është NOVO - new - nouveau etj, por nuk është e sakt, për mu indoevropiançja është gjuha Shqipe, ngase është ajo që përmban rrënjët e të gjitha gjuhëve, dmth, ka rrokjet më të shkurtëra në Botë siç jan ZI - DO - RE - RA - RI DA - DI - MA etj etj.
Nje fjale e vetme, nuk mund te jete e mjaftueshme per nje konkluzion kaq te madh. Nese do mendimin tim, fjala njerrokeshe: (e) re, e perbere nga bashketingellorja(kocke)+ zanoren(mish), paraqitet si zavendesuesja absolote e fjales origjinale, ne dialektin kryesor te shqiptareve, shfaqet: "ne", per shkak te rotacionit geg-tosk. Nga kjo buruan:

"greqishtja"-----neo
latinishtja----------nov-um(kjo thjeshte nje prapashtese parazitare)

qe dhane me shume kete fjale ne te gjitha gjuhet e tjera:

new(eng)---------nuova(it)------nova(ochsllav) me gjithe derivatet e tyre.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Post Reply

Return to “Gjuha shqipe”